Dodaj do ulubionych

Tureckie danie

11.09.24, 10:45
Wiem, że sporo tu osób mających bliskie kontakty z Turcją.

Szukam dania tureckiego spelniającego warunki:

1 - małe lub dające się pokroić na małe kawałki
2 - niezbyt skomplikowane do przygotowania (przygotowuje młodzież)
3 - nadające się do poczęstunku licznej młodzieży odwiedzającej stoisko tureckie (w szkole, z okazji dnia jezyków obcych, czy coś w tym stylu - każda klas przygotowuje stoisko danego państwa) - coś w stylu zupy moze niekonieczniesmile
4 - niezbyt oczywiste (borek, bakława, rachatłukum itp), ale kojarzące się z Turcją.
5 - najlepiej wytrawne.

Wyguglałam kilka, ale chciałabym, żeby kilka forumek dopytało mężów/partnerów, jak to widzą smile -

Obserwuj wątek
    • dekoderka Re: Tureckie danie 11.09.24, 10:53
      Lahmacun
      • mag-la-swag Re: Tureckie danie 11.09.24, 22:37
        Lub pide.
    • mayaalex Re: Tureckie danie 11.09.24, 11:22
      Trudne zadanie bo w sumie odpada wszystko, co je sie na cieplo (czyli na przyklad pide) i wszystko, co trudno podawac w malych porcjach (czyli przerozne meze i salatki). Ja bym poszla w cos upieczonego (börek lub poaca - to takie buleczki z roznym nadzieniem, mozna zrobic mniejsze, wtedy starczy dla wiekszej liczby probujacych wink

Jak chce zrobic cos tureckiego to czesto korzystam z tego bloga, moze cos tutaj Was zainspiruje:

almostturkishrecipes.blogspot.com/2006/09/brek-phyllo-dough-pastry.html

Pisze (a wlasciwie chyba pisala) go dziewczyna z Turcji robiaca doktorat gdzies w USA - przepisy sa jasne, niezbyt skomplikowane i dostosowane do nie-tureckiej rzeczywistosci (podaje zamienniki jesli cos moze byc trudniejsze do znalezienia w zwyklym sklepie).

baklawa jest dobra ale wymaga dobrych skladnikow i moze byc dosc droga (orzechy/pistacje).
      • kochamruskieileniwe Re: Tureckie danie 11.09.24, 11:41
        dziekujęsmile na to liczyłam
        • konstancja16 Re: Tureckie danie 11.09.24, 13:21
          gözleme albo börek
      • kossett Re: Tureckie danie 11.09.24, 13:38
        chętnie poznam inne polecane przez Ciebie blogi kulinarne...
    • panirobak82 Re: Tureckie danie 11.09.24, 13:19
      Polecam Pide
    • leyla76 Re: Tureckie danie 11.09.24, 17:29
      Sigara boreg
      Lahmacun
      Sarma (tutaj trochę więcej roboty)
    • volta2 Re: Tureckie danie 11.09.24, 18:33
      zrobiłabym merzimek (nie wiem czy w piśmie to tak idzie), czyli zupę soczewiczną i rozlewała w kubeczki styropianowe do wypicia (to jest zmiksowane, dość płynne, można z pajdką chlebka, tanie, łatwe w produkcji, nienajtrudniejsze w dystrybucji) - przepis na youtubie, jedyny mankament, to utrzymanie temperatury w garnku, ale jeśli miałby grube dno, to bym w to szła.

my lubimy, jest to zupa, która na stałe weszła do domowego menu
    • kotejka Re: Tureckie danie 11.09.24, 18:55
      Pilaw turecki
      A we wspanialym stuleciu ciągle jedli lokme - paczusie takie wink
    • night_and_day Re: Tureckie danie 11.09.24, 19:52
      Na taką okazję polecam to:
      www.almostturkishrecipes.com/2009/10/red-lentil-kofte-mercimek-koftesi.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka