Dodaj do ulubionych

Cholerne quady!

02.01.12, 10:04

Dziewczyny, czy coś można z tym zrobić???
Mój dom leży tak w 1/3 góry. Dalej aż do szczytu jest tylko las. I jak to las w Polsce - ma różnych właścicieli. Część jest moja, dalej sąsiada, jeszcze dalej jeszcze kogoś innego...
Jakiś 500 mertów od mojego płota jeden z sąsiadów urządził na swoim terenie tzw. park linowy i tor quadów. Już nie będę się żalić, że ten huk niesie się po górach tak, że aż ziemia się trzęsie. Gorzej, że nieraz widziałam, że klienci tego gościa opuszczają tor i jeźdzą sobie swobodnie po całym lesie, rozjeźdzając ścieżki i robiąc mnóstwo syfu. Najgorzej jest latem, ale i przy takiej pogodzie jak teraz, tor jest otwarty. Wczoraj sąsiadka mówiła mi, że na środku takiej drogi znalazła martwą sarnę. Nie trudno zgadnać, kto ją zabił, bo wokół są ślady quadów na śniegu.
Czy jest jakiś bat na tych drani? Dzwoniłam na policję - las to nie ich rewir. Polecili nadleśnictwo. Ci z kolei "nie moga patrolować całych Beskidów" w poszukiwaniu quadowców. A działka jest prywatna, co gorsza w dzierżawie, skoro burmistrz wydał zgodę na działalość gospodarczą, to nadleśnictwu nic do tego.
Czy naprawde nic się nie da z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Cholerne quady! 02.01.12, 10:11
      Niestety nie wiem, co z tym zrobić, ale współczuję. Tych debili jeżdżących po leśnych ścieżkach nienawidzę serdecznie i głęboko, są to KRETYNI, nie ma na to innego słowa.
    • morgen_stern Re: Cholerne quady! 02.01.12, 10:11
      A może jakaś lokalna tv, prasa?
      • andaba Re: Cholerne quady! 02.01.12, 10:25
        Ciężkie jest życie obszarnika...

Pozostaje ogrodzić.
        • morgen_stern Re: Cholerne quady! 02.01.12, 10:26
          Las? Co ty bredzisz?
    • paskudek1 Re: Cholerne quady! 02.01.12, 10:26
      jedyne co możesz zrobić to zabezpieczyć jakoś SWÓJ las. Chociaż wiem że nasze prawo co do własności jest tak durne, jak zresztą cała reszta prawa. Bo najlepszym rozwiązaniem byłoby wystawienie takich mega czytelnych tablic, że "wjazd na teren prywatny bez zgody właściciela grozi utratą zdrowia" oraz wykopanie specjalnych dołów na drodze tych pojazdów, a następnie umieszczenie tam np. fekaliów. Solidnej porcji. Żeby się gnój jeden w gó...e unurzał po szyję. Ale u nas to jeszcze by się odszkodowanie debilowi płaciło
      • ola Re: Cholerne quady! 02.01.12, 10:38
        mi nie chodzi o to, że jeźdzą po MOIM lesie, ale że jeźdzą po lesie wogóle, zabijają zwierzęta, rozjeżdzają ściółkę, robią mnóstwo hałasu. Kiedyś w końcu zabiją i jakiegoś grzybiarza. Takie przypadki były już na Mazurach...
        • paskudek1 Re: Cholerne quady! 02.01.12, 10:44
          ja wiem o co Ci chodzi, sęk w tym, że masz prawo, a i to mocno ograniczone, do ochrony własnego terenu. państwowe czyli niczyje jest rozjeżdżane bezkarnie. Wiem, że to koszmarne i głupie ale tak jest. A większość tych quadowców chyba traci wszelki kontakt z mózgiem zaraz po pierwszym warkocie silnika
        • malila Olu, jest taka inicjatywa: 02.01.12, 10:53
          STOPQUADOM.PL. Tam pewnie znajdziesz więcej potrzebnych informacji. Tak na szybko znalazłam dwa artykuły:
          Quady w lasach.
          Czy można jeździć quadem po lesie
          Obawiam się, że najskuteczniejsze by było zamontowanie kamery albo czajenie się z aparatem.
          • adellante12 Re: Olu, jest taka inicjatywa: 02.01.12, 12:12
            Njgłupsza z mozliwych... Amatorzy społecznicy to najgorsza zaraza rodem z perelowskiego ORMO....
            Kiedyś jakiś kretyn zamiesił tam kilka zdjęć ludzi w autach 4x4 jeżdżacych po własnym prywatnym terenie, innym razem znalazły się zdjęcia z legalnego zorganizowanego rajdu, kilka było z różnych autodromów...
            • morgen_stern Re: Olu, jest taka inicjatywa: 02.01.12, 12:21
              Też sobie lubisz po lasku pojeździć? smile
              • adellante12 Re: Olu, jest taka inicjatywa: 02.01.12, 15:07
                Nie. po prostu uwazam takie durne inicjatywy których nikt nie kontroluje za szkodliwe.
                Wolę quadowców w lesie niż działaczy społeczników..
                • ola Re: Olu, jest taka inicjatywa: 02.01.12, 15:14

widocznie nie jeźdzą ci nad głową
            • krejzimama Re: Olu, jest taka inicjatywa: 02.01.12, 15:43
              Na oddolnych inicjatywach obywateli opierają się najbardziej wolne i demokratyczne społeczeństwa.
              To jest obywatelska piecza nad przestrzeganiem prawa.

Porównywanie działań obywateli do ORMO świadczy o całkowitej ignorancji.
        • ma2ma Re: Cholerne quady! 02.01.12, 10:57
          w PL to standard: "nie mozemy wszystkiego pilnowac", "ta sprawa nas nie dotyczy" - czy ciezko im wsiasc w samochod i przejechac sie w tych okresach swiateczno-wakacyjnych po lasach, w okolicach gdzie quady moga jezdzic-czy to taki trudne i wymagajace ponadludzkiego wysilku? lepiej wlaczyc spychologie i posylac od 1 do 2 niz w koncu zaczac dzialac-ale jak juz zrobicie szum z tv itp. to wtedy wszyscy beda madrzy i opowiadac o tym jak to co dziennie walcza z tymi "zbojami"

Ola a lesniczy? Moze zadzwon do niego i podpytaj.

proponuje zrobcie akcje, napiszcie do uwagi itp programow...jesli zrobicie szumu kolo tego byc moze sie uspokoi (a jak rozmawiasz z policja, SM, czy lesnictwem-notuj z kim, kiedy itd-przyda sie jako dowody do reportazu i aby pokazac ich "zaangazowanie")...
    • gwen_s Re: Cholerne quady! 02.01.12, 10:59
      podam drastyczny przykład....
      Koleś miał podobną sytuację jak Ty, kłady jeździły jak chciały, tylko to nie był las a chyba pole (nie pamiętam dokładnie bo to już kilka lat temu było)... nie było na kolesi sposoby by przestali jeździć, mimo, ze tabliczki zakaz wstępu, teren prywatny itd... koleś porozkładał gwoździe by poprzebijali opony, nie zadziałało, to już nie mając sił i cierpliwości porozwieszał, od słupka do słupka linki, na wysokości kierowcy... no i jeden z kolesi nadział się na takową linkę, został kaleką do końca życia! Nikt już tam nie jeździ, nie pamiętam jak to prawnie się rozwiązało...
      • adellante12 Re: Cholerne quady! 02.01.12, 12:10
        porozwieszał, od słupka do słupka
        > linki, na wysokości kierowcy...

Taaaa.. urban story.... gdyby znlzł się taki idiota to dostałby wyrok za conjmniej nieumyslne spowodowanie smierci bo tak linka pozbwiła by delikwenta spójności...
    • berdebul Re: Cholerne quady! 02.01.12, 12:41
      Zrób zdjęcia sarny i śladów. A sprawę zgłoś nie do nadleśnictwa, a bezpośrednio do leśniczego/podleśniczego odpowiedzialnego za dany obszar. Najlepiej na piśmie, z dołączonymi zdjęciami.
      Co do hałasu - warto się zainteresować czy tor quadów ma wszystkie wymagane pozwolenia (nie wolno emitować hałasu tak po prostu...). Czy przypadkiem niedaleko nie ma jakiegoś obszaru Natura2000, czy np. rezerwatu.
      Jeżeli wyjeżdżają po za tor i jeżdżą po lesie to zgłaszaj choćby na policję - wjeżdżają na czyjś teren.
    • kikimora78 Re: Cholerne quady! 02.01.12, 15:47
      nie zazdraszczam...
      to jedna z niewieku sytuacji, gdy mam ochotę pałą i prądem...
      • aqua48 Re: Cholerne quady! 02.01.12, 16:00
        Quady to plaga, ale jeśli zabili sarnę i rozjeżdżają ściółkę leśną to policja chyba mogłaby ruszyć cztery litery, tylko pewnie wolą posiedzieć w ciepełku. Ja bym złożyła skargę na policji na piśmie.
        W miejscu gdzie jeżdżę na wakacje też jeżdżą, małolaty po szosie, bez kasków, praw jazdy i ok 60/h. A dzieciaki już nie po szosie, ale po pięcioro na jednym pojeżdzie i też całym pędem. Czekam, aż się wykruszą w sposób naturalny.. Tylko matek mi żal.
        • bi_scotti Re: Cholerne quady! 02.01.12, 16:15
          A moze mozna powalczyc z grupa sasiadow o "strefe ziszy" - to na pewno zajmie czas ale wtedy moze wlasciciel osrodka zmieni quads na psie zaprzegi a latem mountain bikes - tez mozna na tym niezle zarobic ale sarne juz zabic zdecydowanie trudniej suspicious Serdecznie wspolczuje!
    • analist73 Re: Cholerne quady! 02.01.12, 16:57
      Mam(2 lata temu) policja zaproponowała zrobienia zdjęć takim osobom lub spisania ich danych(tablic rejestracyjnych) i przysłania im a wtedy się nimi zajmą. Ale obiecali się pofatygować jak się do nich zadzwoni w przypadku napotkania "piratów drogowych" w lesie. Wiem, że wiele osób wtedy dzwoniło do policji w sprawie quadów w lasach i drogach, nie wiem co stało ale w tamtym roku prawie ich nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka