02.01.12, 10:42
W zeszłym roku, w połowie grudnia miałam taki widok z okna:
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/ui/ki/ukbq/B3NfwGRU7yelNb8ntX.jpg

dziś jest 8 stopni, leje deszcz, wszędzie błoto, i wogóle nie chce się robić zdjęć sad

p.s Tak, nie mam większych kłopotów aktualnie. Nie, nie lubią jakoś specjalnie odśnieżać. Tak tylko chciałam się pożalić wink
Obserwuj wątek
    • ma2ma Re: Zima 02.01.12, 11:00
      eee tam nie narzekaj-jest cudnie jak wiosna...ja sie tam ciesze smile
      • angazetka Re: Zima 02.01.12, 11:05
        Wiosna powinna być na wiosnę, a nie w styczniu.
    • broceliande Re: Zima 02.01.12, 11:01
      Ola, to od Ciebie z mieszkania?!
      Jestem zielona z zazdrości.
      • ola Re: Zima 02.01.12, 11:03

przynajmniej drogi i mosty budują bez przeszkód smile
    • deodyma Re: Zima 02.01.12, 12:48
      u nas dzis +10 stopni i deszczowo.
      wyszlam rano do miasta, zrobilam zakupy i do konca dnia nie mam zamiaru nigdzie chodzic.
      wczoraj termometr pokazywal -2 stopnie, bylo fajnie a dzis, beznadziejnie.
      nie bylo sniegu na swieta, nie bylo w Nowy Rok, teraz moze go juz nie byc wcale.
      byle do wiosny.

• imasumak Re: Zima 02.01.12, 12:56
      A mnie dzisiaj pszczoła użądliła w ogrodzie. I róże mi kwitną.
      • ewasuwek Re: Zima 02.01.12, 13:52
        a u mnie kwitną stokrotki...
    • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 13:03
      A ja żądam stanowczo prawdziwej zimy!! I mam gdzieś to, że ktoś będzie musiał okna w samochodzie skrobać z raba tongue_out
      • i_b13 Re: Zima 02.01.12, 13:05
        piękna fotka
        uwielbiam zimę, śnieg i mróz
        szkoda, że nie jest tak pięknie jak na fotce
    • chipsi Re: Zima 02.01.12, 13:13
      O jak ładnie, tylko ten śnieg do du.y. big_grin Lubie śnieg wyłącznie na fotkach i w wigilie za oknem. Nie lubię tego białego cholerstwa i tyle.
      • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 15:19
        Niech zgadnę: własny domek na wsi?
    • babcia47 Re: Zima 02.01.12, 13:28
      obrazek ładny ale jak mam wybierać, to wole tą pluchę niż deszcz i mróz ..wogóle nie wiem kto wymyślił zime i nie rozumiem zamiłowania dla niej ale jak juz ktos tak bardzo za nia teskni, to zawsze mozna sie wybrać w Alpy, na Grenlandie czy inny pólnocny biegun..
      Co prawda nie uwieczniłam tego, ale dzis przeszłam sie po swoim ogródku..i znalazłam przebiśniegi w pąkach, ciemierniki i pierwiosnki, którym brakuje do pełnego rozkwitu odrobine słońca, podobnie z krokusami botanicznymi..i taka zimę w styczniu lubie oglądaćsmile)..a pamietam z ostatnich 20-tu lat fiołki kwitnace w lutym w zakątku mojego skalniaka i spacery z psicą, w Nowy Rok..w trampkach i wiatrówce
      • babcia47 Re: Zima 02.01.12, 13:31
        tą pluchę niż deszcz i mróz
        pluchę czyli deszcz niz śnieg i mróz
      • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 14:57
        Plucha i deszcz przez trzy czwarte roku? Nie dziękuje. Poza tym taka pogoda sprzyja rozprzestrzenianiu się wirusów, a latem różnego robactwa. Ja rozumiem, ze dom trzeba ogrzać, ale na Boga, zima jakieś znaczenie jednak dla całej przyrody.
        • babcia47 Re: Zima 02.01.12, 15:13
          teoria, ze ostra zima zapobiega pladze róznych owadów i pasozytów to niestety mit, po mroźnych zimach ilość owadów często wcale nie jest mniejsza.. a co do niezbędnosci zimy i mrozu..niewielkie i krótkotrwałe spadki temperatury ponzej zera wystarczają, by te wymagajace przemrozenia zawitły lub wykiełkowały..u mojej sasiadki za płotem koniecznie chce już zakwitnąc właśniej wymagająca przemrożnia czesniej pędów kwiatowych forsycja..choć nie było u nas mrozów a jedynie przymrozki, kwiaty wychylają się juz z pąków..
          • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 15:18
            > teoria, ze ostra zima zapobiega pladze róznych owadów i pasozytów to niestety m
            > it, po mroźnych zimach ilość owadów często wcale nie jest mniejsza..

Bla, bla, bla... Konkrety proszę.

> choć nie było u nas mrozów a jedynie prz
            > ymrozki, kwiaty wychylają się juz z pąków..

I dostaną po dupie jak zmarzną. Może na wiosnę zmarzną big_grin
            • babcia47 Re: Zima 02.01.12, 15:45
              > Bla, bla, bla... Konkrety proszę.
              o ile dobrze pamietam w 1998 zmarzllina zimowa "trzymała" do połowy maja..dopiero wtedy zaczęły kiełkować cebule, bo wczesniej ziemia była po prostu mieszaniną lodu z glebą..w sierpniu za to była plaga komarów taka, ze mój osobisty syn wrócił znad jeziora nad którym bywał wczesniej tak pokasany, ze wyglądał jak dziecko pobite (miał wręcz siniaki po użądleniach komarów i muchówek)
              > I dostaną po dupie jak zmarzną. Może na wiosnę zmarzną big_grin
              nie wiem jak forsycje, choć im tez raczej nie pwinno to zszkodzić, często w czasie łagodnej, długiej jesieni kwitły mi różaneczniki, i na wiosne powtarzały kwitnienie...ale wszelkie przebiśniegi: śniezyczki, krokusy, ciemierniki, chyba też pirwiosnki, wyjdą z tego bez szwanku, bo mają to wpisane w geny.nagietki, które jeszcze mi kwitna na ogróku moze zginą ale na pewno przezyją ich dzieci, które własnie wykiełkowały, jak co roku zresztą
              • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 15:51
                www.robale.pl/index/2/515
                www.twojapogoda.pl/artykuly/107464,jakie-byly-lagodne-zimy-w-polsce?page=2
                • babcia47 Re: Zima 02.01.12, 16:17
                  nic tu nie ma o zimie 98/99, która była mroźna i sniezna. a przede wszystkim zimowa zmarzlina utrzymywała sie do połowy maja zaś problemy pszczól hodowlanych mają się nijak do dzikich "robali"
                  • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 16:21
                    Ale chyba przyznasz, że zima po coś jednak w naszych warunkach klimatycznych jest?
                    • babcia47 Re: Zima 02.01.12, 16:24
                      no przyznam, że jest..po chorobę, przynajmniej moim zdaniem i jak dla mnie moze jej nie być smile
                      • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 16:30
                        Chorób to akurat najwięcej w taka pogodę.
                        • babcia47 Re: Zima 02.01.12, 16:48
                          hmm..nawet dzisiaj o tym rozmawialismy w pracy..o dziwo w przychodni pustki..nawet zastanawialismy się czy ferie świąteczne nie maja na to wpływu..
                          • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 18:55
                            No, u nas w święta kopa ludzi chora. Moje siostry i rodzice tez chorzy...
                  • babcia47 Re: Zima 02.01.12, 16:21
                    choć w pewnym sensie ten artykuł potwierdza moje spostrzeżenie..równiez dziekie robale mogeą zbyt wczesnie rozpocząć wegetacje i rozmnazanie, co sprawi, że potomstwo nie dozyje ciepłej pory roku i będzie ich w sumie mniej..wink
    • mama_kotula Re: Zima 02.01.12, 13:37
      Ja miałam taki widok. W zeszłym roku - ale nie w grudniu, tylko w maju. Dokładnie 3 maja.
      I na dzień dzisiejszy wolę już tę pluchę w grudniu, bardzo wolę.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mg/bd/q4ws/nb9SqQwz4LmAQiaBKB.jpg
      • azjaodkuchni Re: Zima 02.01.12, 13:55
        W zeszłym roku siedzieliśmy w samolocie któremu musieli skrzydła rozmrozić przed wystartowaniem. W tym roku nasi znajomi pojechali do Polski by pokazać dziecku śnieg i wczoraj smsa z Austrii wysłali. Pojechali śniegu szukać.
      • joanna.pio Re: Zima 02.01.12, 19:31
        Mieszkasz w dawnych koszarach w JG? My w weekend majowy wyjeżdżaliśmy z kotliny w mega śniezycy...
        • mama_kotula Re: Zima 02.01.12, 19:50
          joanna.pio napisała:

> Mieszkasz w dawnych koszarach w JG? My w weekend majowy wyjeżdżaliśmy z kotliny
          > w mega śniezycy...

Zgadza się.
          I szacun, że po zdjęciu poznałaś smile
          • joanna.pio Re: Zima 07.01.12, 10:26
            Nasz kolega też tam mieszka (tzn. w tych koszarach), MM jest z Jelonki smile
    • naomi19 Re: Zima 02.01.12, 13:46
      Piękny warszawski park.
      • ola Re: Zima 02.01.12, 14:49
        naomi19 napisała:

> Piękny warszawski park.

jeśli to do mnie, to ani warszawski, ani park
        • naomi19 Re: Zima 02.01.12, 14:50
          Szokujące.
          • ola Re: Zima 02.01.12, 15:03
            o co ci chodzi?
            kac jeszcze nie minął?
    • cygarietka Re: Zima 02.01.12, 14:02
      Widok z okna masz super, zazdroszczę, chociaż ja też nie mogę narzekać, gorzej miałam pod tym względem kiedy mieszkałam z rodzicami w bloku.
      No ale Ty pewnie mieszkasz w górach, czy się mylę?

www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
    • katia.seitz Re: Zima 02.01.12, 14:59
      Nie znoszę zimy, śniegu, mrozu. Nie przemawiają do mnie te tam choinki pokryte białymi czapami. Tegoroczna zimowa aura mi bardzo, ale to bardzo odpowiada. Tak może być już do marca, a potem - tylko cieplej. smile
      • ola Re: Zima 02.01.12, 15:04

gorzej, jak będzie tak do lutego, a potem ściśnie mróz, sypnie śnieg i potrzyma do maja wink
      • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 15:06
        Naprawdę odpowiada wam tyle miesięcy deszczu, szarugi, pięknie krążących wirusów, dzieciaków pozamykanych w przedszkolach (bo nawet na sanki wyjść nie można) i tak dalej?
        • mama_kotula Re: Zima 02.01.12, 15:39
          Cytat
          dzieciaków pozamykanych w przedszkolach (bo nawet na sanki wyjść nie można)

Kropka, uprasza się o realizm - w większości publicznych przedszkoli nie wychodzi się na dwór już pod koniec listopada, niezależnie od aury - i tak do marca. O wychodzeniu na sanki zapomnij, jak są 2- 3 wyjścia w miesiącu, specjalnie zaplanowane i zapowiedziane, to już sukces ;-/
          • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 15:42
            Ok, może zapędziłam się. U nas koło przedszkola piękna górka akurat. wink
        • katia.seitz Re: Zima 02.01.12, 16:37
          Ee?
          To w tym roku mieliśmy deszczowe listopad i grudzień? Padało wyjątkowo mało.
          W przedszkolu mojego dziecka wychodzili w ostatnich miesiącach na dwór. A i ja wychodzę o wiele chętniej gdy jest +5 stopni, niż przy -5. No tak mam, co na to poradzę.
          • taria Re: Zima 02.01.12, 19:26
            Właśnie! W tym roku dzięki ciepłej i suchej pogodzie moje dzieciaki prawie codziennie wychodziły pobawić się na przedszkolnym podwórku. Zeszłej mroźnej zimy też wychodziły, o ile z nieba nie sypały gęste krupy lub nie było -10 w południe.
            Ale to zależy też trochę od rodziców i tego, czy dają dzieciom do przedszkola ubrania odpowiednie do zabawy w śniegu. Rodzice przywożacy i odwożacy dzieci samochodami nie zakładają im często nieprzemakalnych spodni i dobrych rękawiczek i wtedy zimowe wyjście kończy się stertami przemoczonych ciuchów na przedszkolnych kaloryferach.
      • landora Re: Zima 02.01.12, 15:41
        Dzisiaj u mnie prawie 10 stopni, zdecydowanie wolę to, niż kulenie się z zimna w mróz i śnieżycę. Jestem ciepłolubna i nienawidzę zimy! Śnieg jest fajny w górach i na zdjęciach, w mieście szybko robi się chlapa. Trzeba skrobać samochód i odkopywać go z zasp na parkingu. W mieście nie ma gdzie parkować, bo miejsca parkingowe zasypane. Rosną rachunki za ogrzewanie, niszczą się buty od soli. Oby w tym roku ta nie-zima trwała aż do (jak najwcześniejszej) wiosny.
        • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 15:46
          Wyjdę na frustratkę co jej brak zimy podbija. A niech tam... big_grin

Dziesięć stopni to ciepło? Ani to ciepło, ani to zimno. A ludzie w puchowych kurtkach łżą i dzieciaki w najcieplejszych butach.
          • landora Re: Zima 02.01.12, 19:33
            Na tyle ciepło, że można wyjść z domu w jednej parze rękawiczek, bez rajstop pod spodniami, nie kuląc się z zimna. Jestem zmarźlakiem, mam w dodatku kiepskie krążenie i wiecznie zimne stopy - dla mnie minusowe temperatury to wieczny ból przemarzniętych palców u stóp. Pewnie, że 30 stopni byłoby sympatyczniejsze, ale nie będę narzekać na 10 w styczniu big_grin
    • izabellaz1 Wiosna! 02.01.12, 15:08
      Pani, jaka zima?! U mnie dzisiaj normalnie wiosnę się czuje w powietrzu big_grin
    • arkanna Re: Zima 02.01.12, 15:12
      a ja wariuje . Za oknem deszcz i błoto. Na dwor mi sie nie chce wychodzic bo po co. Dziecko w wozku nie posiedzi a po blocie biegac nie bedzie. Syf ,syf i jeszcze raz syf i tak caly grudzien.
      • bi_scotti Re: Zima 02.01.12, 15:48
        Nie jest dobrze. Slucham audycji o dramatycznie zmniejszajacej sie populacji misiow polarnych, Najmlodszy donosi ze swoich gor o kolejnych polaciach, ktorych znow nie pokryl snieg i o glaciers, ktore sie zmniejszaja "na jego oczach", za oknem ciut przyproszone ale trudno to nazwac zima. Pomijajac moje wlasne odczucia (uwielbiam dobrze-zdefiniowane 4 pory roku) to wcale nie sa dobre znaki. Nie umiemy dbac o Planete sad
        • ola Re: Zima 02.01.12, 15:52

tylko czy to napewno nasza wina? Za czasów dinozaurów na biegunach rosły palmy. Klimat na Ziemi zmienia się czy nam się to podoba czy nie
        • kropkacom Re: Zima 02.01.12, 15:53
          No, ale samochody skrobać nie trzeba big_grin W Kanadzie tez ciepło?
        • miliwati Re: Zima 02.01.12, 15:57
          bi_scotti napisała:

> Nie jest dobrze. Slucham audycji o dramatycznie zmniejszajacej sie populacji mi
          > siow polarnych, Najmlodszy donosi ze swoich gor o kolejnych polaciach, ktorych
          > znow nie pokryl snieg i o glaciers, ktore sie zmniejszaja "na jego oczach", za

Przyroda ma to do siebie że się ciągle zmienia. Zamiast misiów polarnych wyrośnie więcej jakichś futrzaków w innych miejscach i tyle. Wielkie mi halo - jeden gatunek wymiera, zastępuje go inny. Mało to już zlodowaceń mieliśmy? Czy ktoś płakał że populacje maleją bo spod lądolodu zaczyna wyłazić wybrzeże Bałtyku?
          • bi_scotti Re: Zima 02.01.12, 16:06
            Zmiany przyrody, ktore widac obecnie sa zdecydowanie za szybkie i to jest problem - im dalej na polnoc, tym bardziej to widac ale wygodnie jest nie widziec - normalna ludzka reakcja uncertain
            Tak, w Kanadzie (wlasnie szczegolnie na polnocy) jest coraz cieplej, pokrywa lodowa zmniejsza sie dramtycznie zmieniajac krajobraz z roku na rok i zmieniajac przyrode z sezonu na sezon - Inuits alarmuja, ale ich jest malo, slabo mowia po angielsku i korzystaja z pomocy rzadu federalnego wiec kto by ich tam sluchal ... Czynimy sobie Ziemie poddana, eh uncertain
            • miliwati Re: Zima 02.01.12, 16:14
              bi_scotti napisała:

> Zmiany przyrody, ktore widac obecnie sa zdecydowanie za szybkie i to jest probl

Says who? - że tak zapytam w Twoim stylu.

> ... Czynimy sobie Ziemie poddana, eh uncertain

To właśnie Ziemia nam pokauje kto tu rządzi.
              • bi_scotti Re: Zima 02.01.12, 16:25
                Znakomita wiekszosc ludzi na swiecie zyje w przekonaniu, ze wszystko jest OK, bycie Kassandra zawsze bylo skazaniem sie na posmiewisko - tak jest i teraz, w kwestii zmian klimatycznych. Nihil novi. Problem w tym, ze zadna Kassandra nigdy nie chce miec racji a potem, kurcze, ma i juz mozna tylko rece zalamac, bo odwrocic czasu i mozliwosci sie nie da. Life.
                • miliwati Re: Zima 02.01.12, 16:34
                  bi_scotti napisała:

> Znakomita wiekszosc ludzi na swiecie zyje w przekonaniu, ze wszystko jest OK, b
                  > ycie Kassandra zawsze bylo skazaniem sie na posmiewisko - tak jest i teraz, w k

Rozczulające, ale to nie jest odpowiedź na pytanie: Kto i na jakiej podstawie zmierzył prawidłowe tempo zmian klimatu i porównał z obecnym - jakoby "zbyt szybkim"?
                  • bi_scotti Re: Zima 02.01.12, 16:56
                    Nie czytasz tak w ogole przez ostatnie lata? C'mon, tekstow we wszystkich jezykach jest od groma - na pewno cos sobie znajdziesz. Koniecznie chcesz cos poleconego przez mnie? Dlaczego - az takie masz DO MNIE zaufanie? Szczerze watpie suspicious
                • czarnaalineczka Re: Zima 02.01.12, 19:50
                  jaka szkoda ze dinozaury nie mialy kasandry i jej nie sluchaly suspicious
              • babcia47 Re: Zima 02.01.12, 16:36
                To właśnie Ziemia nam pokauje kto tu rządzi.

dokładnie!! wbrew wygórowanym mniemaniu wiekszosci ekologów uwazam, ze jestesmy dokładnie tak nikłym kurzem na naszej planecie, że ta doskonale sobie poradzi z nami i szą "działalnoscią" i bedzie "robić" to co sama uwaza za stosowne wbrew naszym wyobrażeniom co jest "prawidłowe"..a jak jej zaczniemy naprawde przeszkadzać, to sie otrząsnie jak pies i zrzuci nas lub "zesle jakąs konkretna zarazę, fundnie wybuch superwulkany lub insza ogólnoświatową katastrofe i będzie nas miała "z głowy". A powaznie pisząc wszystko juz było..ocieplenia, zlodowacenia, czasy wymierania i rozrodu..choć niby jesteśmy "panami stworzenia" to niewiele o tym wiemy i tak naprawde nie mamy wielkiego na to tak wielkiego wpływu jak nam sie wydaje
            • czarnaalineczka Re: Zima 02.01.12, 19:54
              a mozesz tak prosciej powiedziec o co tobie chodzi ?

1.co niby jest takiego strasznego w zmianie klimatu?
              2.jak ludzie mieliby na te zmiany wplywac i po co ?
    • kota_marcowa Re: Zima 02.01.12, 16:07
      > p.s Tak, nie mam większych kłopotów aktualnie. Nie, nie lubią jakoś specjalnie
      > odśnieżać. Tak tylko chciałam się pożalić wink

Nie widzę tu powodów do żalu, nienawidzę zimy, więc dla mnie im cieplej, tym lepiejsmile
      • iin-ess Re: Zima 02.01.12, 16:20
        Nie wiem jak można lubić taka okropna puluchę i deszcz, który oblazi i wydaje się, że jest zimniej niz jakby był mróz i wszyscy na około chorzy.. ja chcę śnieg i mrózzzz
        • landora Re: Zima 02.01.12, 19:47
          Nie wiem, jak można lubić mróz tongue_out
    • woman-in-the-city Re: Zima 02.01.12, 16:40
      Taki widok to jest dobry z perspektywy wygrzanego fotela, mnie nie rusza.
      Zimy nie cierpię od dziecka, nie lubiłam czapek nosic, rękawiczek , tony ubrań na sobie i zostało mi to do dziś. Niestety zmarzlak jestem, więc wyboru nie mam. Kraju, w którym się urodze nie wybierałam, a szkoda. Dzien w zimie jest krótki, ciemno, ścierana non stop breja sniegowo-solna na podłodze po wejsiu do domu, straony zas na odśniezanie i przedarcie się prze zaspy, , dokuczliwe zimno na przystankach, wypadające z kursu autobusy , brak słońca i te cholerne koszty. Nie, nie, nie i jeszcze raz zimie mówię - NIE. Lato i wiosna mogłyby dla mnie trwac non stop. Zadroszczę żyjącym w ciepłym klimacie, najbardziej Australijczykom, zima z temp 18 stopni - zyć nie umierać. Odliczam dni, oby do wiosny!
    • troll_only Re: ola, olaaaaa 02.01.12, 17:11
      rzuc chociaz jedno zdjecia ze swojego okna latem albo jesienią, pliiiiiizzzzzzzzzz, piekne masz widoki!!!
    • hankam Re: Zima 02.01.12, 18:50
      W fajnym miejscu mieszkasz.
      Poczekaj trochę, wiosna, lato i jesień też będą śliczne. Zrób zdjęcie jak się zazieleni. ; )
      • ywwy Re: Zima 02.01.12, 18:59
        to zrób zdjęcie teraz. Masz ładny las za oknemto o każdej porze będzie ładniesmile
    • myga Re: Zima 02.01.12, 18:56
      Ostatnie kilka zim byly wyjatkowo mrozne, ja wole taka jak teraz. A i na ogrzewaniu sie zaoszczedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka