iceland.3 28.01.12, 13:53 Jaka macie wade i długo nosicie okulary?. Nie lubiłam nigdy okularów, które nosze od dzieciństwa więc przerzuciłam sie na szkła kontaktowe. Mam nadwzroczność OP+2,0 OL+1,0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chloe30 Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 13:56 żeby dokładnie sprawdzić wadę musiałabym pogrzebać, nigdy nie pamiętam noszę okulary, bo grzebanie w oku mnie przeraża, raz próbowałam i nie dam rady teraz drugi raz w życiu mam okulary idealne dla mnie, więc nie cierpię mąż nosi tylko soczewki, chociaż jemu akurat każde okulary pasują Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 13:58 Od trzeciego roku życia, czyli od 23 lat. Soczewki od 16go, noszę na zmianę z okularami. Po domu najczęściej chodzę w okularach, żeby dać oczom pooddychać. Aktualnie noszę OP - 2,25, OL - 3,5, cyl 0,75. Uważam soczewki kontaktowe za jeden z trzech najwspanialszych wynalazków ułatwiających życie, obok tabletek antykoncepcyjnych i tamponów Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 14:06 Ja podobnie, okulary po domu, soczewki na wyjście. Przy mojej wadzie (-5,75 i -6,5) to błogosławieństwo. Jakość widzenia i komfort - nieporównywalny. Prowadzę też zawsze w soczewkach, bo w okularach mam zawężone pole widzenia - nie mogę po prostu zerknąć w bok, muszę odwrócić głowę. W soczewkach mam normalne pole widzenia. A grzebania w oczach też się na początku bałam. Użytkownik soczewek przyzwyczaja się do tego bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia martishia7 28.01.12, 14:15 . Ak > tualnie noszę OP - 2,25, OL - 3,5, cyl 0,75. a soczewki masz toryczne czy sferyczne? tzn kontaktowe bo wokularach to na pewno oczywiscie cylindry Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: martishia7 28.01.12, 14:17 Soczewki mam cylindryczne, o właśnie takich parametrach jak napisałam, w okularach mam cylinder 1 (tak mi okulista poradził). Znaczy jedną soczewkę, konkretnie, bo w drugiej nie mam cylindra. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: martishia7 28.01.12, 15:19 pytam bo ja nosze zwykłe ale córka ma astygmatyzm i okulista (nie jeden zreszta) powiedzial,z epryz małym cylindrze mozna nosic spokojnei soczewki sferyczne, co jest o tyle wygodne ze one sa duzo tańsze Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: martishia7 28.01.12, 16:13 A wiem wiem. Moja siostra cioteczna ma na ten przykład astygmatyzm i też spokojnie nosi kontakty sferyczne. Może za następną wizytą zapytam jakiej mocy mogłabym spróbować. Wiesz, ja się jakiś czas temu przesiadłam na soczewki kupowane w internecie i to jest taka różnica w porównaniu ze sklepem, że nawet w ogóle nie odczułam tych torycznych soczewek Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: martishia7 28.01.12, 17:56 ale sferyczne w necie sa jeszcze tańsze jakie kupujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: martishia7 28.01.12, 18:06 > ale sferyczne w necie sa jeszcze tańsze No wieeeem Kupuję Soflens Bauscha. Noszę je od zawsze i są dla mnie najlepsze. Kilka razy próbowałam czegoś innego, ale moim oczom było nie po drodze. Wspaniałe były w ogóle Soflens 66, ale niestety je wycofali. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: martishia7 29.01.12, 06:37 softlensy nosiłam jak jeszce były sprzedawane jako3-miesieczne teraz kupuje tansze niz te Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: martishia7 30.01.12, 21:08 Ja z tych co to wyznają zasadę, że "nie zmienia się zwycięskiej drużyny". Nawet mi się nie chce po prostu czytać/porównywać/kombinować. Noszę miesięczne. Dziennych na przykład to muszę przyznać, że nawet nie lubię - są dla mnie zbyt wiotkie i mam problemy z zakładaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: martishia7 28.01.12, 20:32 potwierdzam. ja mam jakies tam ulamki cylindra, w jednym oku to chyba nawet cały jeden, i soczewki noszę sferyczne z polecenia okulisty. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: martishia7 28.01.12, 20:40 Noszę okulary od 23 lat. Przygoda z soczewkami była bardzo krótka, miałam wrażenie, że oczy mi się męczą, wkurzała mnie też ich pielęgnacja (chyba jeszcze nie było wtedy jednodniowych). Poza tym antykoncepcja hormonalna, która m.in wysusza śluzówki (wszystkie!) i moje soczewki nie lubiły się nawzajem Ostatni raz założyłam je do sukni ślubnej i od tego czasu pomykam w okularach. Na lato mam optyczne przeciwsłoneczne Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 14:06 Noszę okulary od 25 lat (o, Boże! ), soczewki od 20 - jak tylko nauczyłam się je sama montować do oka. Wada -8 i -8,5 i obuoczna rozwarstwiająca się siatkówka gratis Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 14:24 Pierwsze okulary założyłam w 1 albo 2 klasie podstawówki. Były dla mnie źródłem potwornych kompleksów. W 2 klasie liceum (stary system) przesiadłam się na soczewki - dzień, w którym mogłam ostro zobaczyć swoją twarz z makijażem BEZ przeklętych okularów wspominam do dziś Mam sporą wadę - w lewym -5,5, w prawym -4,75 , więc bez okularów nie widzę nic. Dopiero trochę ponad rok temu zaczęłam odczuwać potrzebę okresowego powrotu do okularów - stare, do noszeniu po domu po prostu się rozpadały, były za słabe i porysowane. Aktualnie chętnie noszę okulary - zakładam je, kiedy nie pada deszcz/śnieg. Są jakieś super kosmiczne, że nawet nie parują w autobusie, co jest prawdziwym błogosławieństwem Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 14:49 fizjologicznie mam jedno oko o pół dioptrii słabsze, być może mam lekki astygmatyzm, bo te wszystkie testy kółkowe "zdaję" astygmatycznie ale nie, nie noszę okularów Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 14:50 dodam jedynie, że za to mąż nosi (-7,5 i -6,5) i starszy syn nosi (astygmatyk, każde oko jednocześnie jest +/-) Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 14:59 Okulary nosiła od 3 r.z. Potem (wieku ok. 19 lat) zaczełam nosić szkła. Ale po 5 latach dostałam uczulenie na szkła i związku z tym, ze nienawidziłam nosic okularow. Zrobiłam sobie korekte laserową wzroku. Nie nosze juz nic. Wada na dzień dzisiejszy to OP +0,25 a OL 0 Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 15:11 od 12 lat noszę okulary, a od 4 soczewki, odkąd mam dzieci to okulary odłożyłam na bok... zazwyczaj okulary zakładam na wieczór lub po samej pobudce. Soczewki dla mnie to też jedna z rzeczy, bez których obecnie nie wyobrażam sobie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 15:29 okulary nosze pewnie od 3 kl. szkoly podst, mam -3,5 na oba oczy. w okolicach okolostudenckich przerzucilam sie na soczewki i wielbilam je ponad zycie, do czasu az dostalam infekcji ktora przerodzila sie we wrzoda. Po 2 tygodniach w spzitalu ocalilam oko, a raczej lekarze ocalili mi oko, zostala blizna i pozegnalam soczewki , Pytalam o laserowa korekcje wzroku, ale polozenie blizny narazie mnie dyskwalifikuje. Lekarze w USA mowia zebym czekala, moze nauka cos wymysli i kiedys da sie to zrobic nawet z moja blizna. Moj sredni syn 3 tygodnie temu dostal okularki Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 15:55 Ja noszę okulary od 18 lat,a od 14 lat zamiennie z soczewkami. Jestem krótkowidzem wada ok.-3,5 i bez wspomagaczy kiepsko widzę Trochę mnie przestraszyłyście z tymi infekcjami,związanymi z noszeniem soczewek. Ja nie wyobrażam sobie życia bez kontaktów. Fakt,że noszę je średnio ok.10 godz. dziennie, a jak wiem,że nigdzie nie wyjdę,to brykam w okularach. Marzy mi się korekta laserowa,ale kasy brak niestety Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 20:38 > Trochę mnie przestraszyłyście z tymi infekcjami,związanymi z noszeniem soczewek. to ni sa infekcje związane z noszeniem soczewek. same soczewki infekcji nie powodują. musza by tylko dobrze myte i konserwowane, podobnie jak ręce przed zakładaniem szkiel na oko. przypuszczalnie problem powstał w wyniku zakładania soczewek na juz zainfekowane oko. tu niestety wiadomo, przerwa w "kontaktowaniu" az do wyleczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalana1 Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 16:43 Witam Mam bardzo dużą wadę wzroku. Zaczęło się w pierwszej klasie i stopniowo narazstało. Nooszę soczewki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 17:23 Mam niewielką wadę -0,75. Wada pojawiła się na I roku studiów, a więc jakieś 17 lat temu. Najpierw niewielka 0,25, ale co kilka lat się powiększa. Noszę okulary w domu i w pracy, ponieważ nie mogę rady pracować na kompie w soczewkach - bolą mnie oczy. Do miasta/na imprezy noszę soczewki. W okularach poza pracą i domem prawie nie chodzę, ponieważ ich nie lubię, chociaż wyglądam całkiem przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Pytanie do noszacych soczewki 28.01.12, 17:24 Otoz dwa tygodnie temu zamowilam sobie soczewki kontaktowe. Dostalam probna na miesiac, po tym probnym czasie nalezy do mnie decycja czy chce je nosic czy nie. Pierwszego dnia mialam chodzic w nich 4h, drugiego 8h trzeciego 12h i tak dalej. No i niestety, w soczewkach nie wytrzymuje dluzej niz 3,5h. lewe oko super. pieknie widze, nic nie czuje - pelen komfort. Prawe oko - porazka. Pierwszy raz, wiadomo, dlugo soczewke wkladalam(udalo mi sie zalozyc po kilkunastu probach) i niestety, soczewke czulam, drapala w oko. Pojechalam do okulistki, sie ponoc okazalo, ze sobie oko zadrapalam przy wkladaniu i raczej nie jest to wina soczewki, kazala mi zrobic przerwe 24 h i po tym czasie znow wlozyc. No to wlozylam i krucyfikas pierwsze trzy godziny byly super, po czym prawym okiem zaczynam widziec nieostro - mam wrazenie, ze soczewka mi sie przesuwa i zaczynam czuc ja w oku. I nie wiem, wkrza mnie to. Nie wiem, co jest nie teges z moim okiem, z soczewka chyba wszystko w porzadku, bo dostalam te same, w ktorych mnie okulistka badala przyjmowac. Ach, no i najwazniejsze. W soczewkach mam problem z czytaniem na komputerze czy ksiazke(zlewaja mi sie litery) za to nie mam problemu z widzeniem z daleka to chyba nie jest normalne? Czy moze moje oczy musza sie przyzwyczaic do tego? mam astygmatyzm krotkowzroczny. I dzisaij ide do okulisty, jednak nie wiem czy mnie przyjmie, bo ide bez umowionej wczesniej wizyty, zreszta, nie mam pewnosci, czy dzisiaj przyjmuje A chcialabym juz wiedziec, czy mam sobie z tymi soczewkami dac spokoj czy dac im jeszcze jedna szanse Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Pytanie do noszacych soczewki 31.01.12, 15:26 Nanuk, oczywiście że dać szansę. Moje początki były koszmarne, problemy z zakładaniem, wyjmowaniem, widzeniem (zamazane plus zawroty głowy), uwieranie. Też nie mogłam czytać przez jakiś czas. Przetrwałam, noszę od prawie roku bez żadnych problemów i dyskomfortów. Miały być tylko na lato, ale zostały na stałe. Też mam krótkowzroczność i astygmatyzm w lewym, niestety na to lewe muszę mieć toryczne. Kupuję w sklepie internetowym, zdecydowanie mniej bolesny zakup Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 17:30 Okulary nosiłam od 12 rż, w wieku 20 lat założyłam soczewki i te noszę do tej pory z wygody. Mam dużą krótkowzroczność. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 20:29 mam -5,5. okulary nosiłam od 7 rż. od połowy pierwszej klasy liceum noszę soczewki i jest to dla mnei rozkosz. sytuacje kiedy musze nałożyc okulary są dla mnei traumą. niemozliwie mnie wkurza ograniczenie pola widzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 21:30 Okulary noszę od 14r.ż. Wada OP -0,5 OL -4,75 W okularach czuję się dobrze, podobno dodają mi uroku Moje oko nie chciało zaakceptować soczewek, poza tym nie mam traumy z ich noszeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 21:43 okulary od poznych lat szkoly podstawowej, nie pamietam dokladnie. w szkole sredniej bylam wzrok mi sie pogorszyl na tyle ze musialam nosic okulary permanentnie. na studiach przerzucilam sie na soczewki i to byl jeden z najszczesliwszych dni w moim zyciu. tydzien temu mialam laserowa korekcje wzroku (z ok -8 / -7) i przebudzenie dzien po to jest najszczesliwszy dzien w zyciu. natychmiastowy efekt i koniec z protezami - bajka. nie da sie lepiej wydac pieniedzy, w przelozeniu na kilka lat noszenia soczewek/okularow kasa sie zwraca a komfort jest nieporownywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 21:49 Przyłączam się do hymnów pochwalnych na cześć soczewek!!!! Wynalazcę proponuję uczcić nagrodą Nobla i pomnik mu wystawić ) Nie żartuję! Zanim zaczęłam nosić soczewki popsułam sobie wzrok, bo nie nosiłam okularów. Za chińskiego boga nie mogłam się do nich przyzwyczaić i nadal nie mogę. Więc będąc BARDZO zdeterminowana migiem nauczyłam się obsługiwać soczewkami i teraz błogosławię ich wynalazcę Okulary też oczywiście posiadam ale używam ich tylko wieczorem po domu. Chodzić po ulicy w nich nie potrafię a tym bardziej prowadzić samochodu. Dodam że mam astygmatyzm więc soczewki są toryczne, miesięczne. Pierwszy raz kupowałam przez sklep optyczny ale później już tylko przez internet bo prawie stówkę taniej. Dwa razy tylko miałam nieprzyjemne przygody z soczewkami. Raz jedną zgubiłam podczas zakładania a ponieważ to była moja ostatnia więc zmuszona byłam iść do pracy w okularach. Koszmar! A drugi raz rozdarła mi też przy zakładaniu. Ale na szczęście miałam zapasową. Migiem zamówiłam sobie kolejne a o tę ostatnią trzęsłam się strasznie. Poza tym żadnych problemów a same korzyści widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 23:33 Ja mam +5 na lewe i -1 na prawe. Nosze bardzo mocno przycienione lewe szkla, czasem soczewki. Wole jednak okulary, mam kilka par w roznych kolorach i fasonach. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: nosicie okulary/soczewki? 28.01.12, 23:38 Ostatnio soczewki, okulary tylko wieczorem i rano, albo jak mi się soczewki skończą. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly811 Re: nosicie okulary/soczewki? 29.01.12, 09:08 Noszę od nastu lat soczewki- teraz wada (-5) nigdy nie lubiłam okularów i nie chciałam ich nosić co skutkowało tym, że nie poznawałam ludzi na ulicy itd. poszłam do okulisty który stwierdził, że mam wadę -6 i jestem bez okularów zagrożeniem dla otoczenia w szoku poszłam do innego który stwierdził, że gdybym miała -6 to bym raczej sama bez okularów nie trafiła do gabinetu- okazało się, że wtedy miałam wadę -2 i gdy założono mi szkła do dziś pamiętam ten dzień jak wracałam do domu i wszystko było takie piękne i wyraźne Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: nosicie okulary/soczewki? 29.01.12, 09:35 Juz nie W ubieglym roku zrobilam sobie laserowa korekcje wzroku i jestem najszczesliwszą osoba na swiecie. Okularow nie nawidzialam z calego serca. Soczewki porzucilam kiedy dzieki nim sie dorobilam torbieli oka. I uwazalabym z tym Noblem dla wynalazcy soczewek.Ten "wynalazek"nieodwracalnie uszkadza oko.... Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: nosicie okulary/soczewki? 29.01.12, 16:24 babsee napisała: >> I uwazalabym z tym Noblem dla wynalazcy soczewek.Ten "wynalazek"nieodwracalnie > uszkadza oko.... Wiesz co, daruj sobie takie straszenie. Bo to że ty się nabawiłaś torbieli to nie znaczy że "soczewki uszkadzają oko" i to jeszcze NIEODWRACALNIE. Masz jakies inne dane statystyczne na ten temat czy to tylko twoja własna teoria spiskowa na podstawie jednego tylko przypadku, twojego własnego? Uwielbiam takie autorytarne osądy. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: nosicie okulary/soczewki? 29.01.12, 19:24 A po co ten sarkazm? Na zdrowy rozsądek-noszenie 12 h na dobe ciala obcego bezposrednio na oku, myslisz ze jest dla niego zdrowe? Bylam absolutna fanką soczeek,bezkrytycznie do nich podchodząc.Nosilam na stale blisko 4 lata.Nie sluchalam opini okulistów, kturzy ine sa słono opłacani przez producentów soczewek i ostrzegali mnie przed skutkami ubocznymi. 25% osob nie przechodzi badan kwalifikujących do zabiegu laserowego-z tego 90% to "nosiciele"soczewek,.....Mają po prostu zniekształconą rogówke. I jak zapytasz swojego okuliste,czy soczewka zniekształca rogówke, lub tez powoduje permanentnie niedokrwieni oka-powie Ci to samo. Poczytaj strony okulistyczne-ale nie te, gdzie autorem jest firma Bausch&lomb czy J&J. Nadal uwazam,ze soczewki sa super wygodn, ale dzis wiem,ze trzeba ich używac rzadko i specjalne okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: nosicie okulary/soczewki? 29.01.12, 19:25 sluchalam opini okulistów, którzy(!) ine sa słono opłacani przez producentów soczewek i ostrzegali mnie przed skutkami ubocznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: nosicie okulary/soczewki? 29.01.12, 20:09 A ja nie noszę ani okularów, ani soczewek, choć okulary posiadam Wada OL -0.5, OP -2.5. Nie noszę, bo nie lubię, choć próbowałam przyzwyczaić się i do okularów i do soczewek. Nie da rady Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: nosicie okulary/soczewki? 30.01.12, 14:28 szklo kontaktowe znieksztalca rogowke ale nie permanentnie dlatego przed kazdym badaniem kwalifikacyjnym przed operacja jak i przed sama operacja nie mozna nosic soczewek przez okreslony czas. przeciwskazaniem do operacji jest ksztalt rogowki (rugby ball shape w zaleznosci od krzywizny), niewystarczajaca grubosc rogowki - kiedy nawet lasek nie jest wskazany, suchosc oka i pare innych rzeczy. co do permanentnego niedokrwienia to przedstaw prosze mechanizm, bo trudno mi sobie wyobrazic jak to jest mozliwe. szkla kontaktowe sprzyjaja infekcjom zwlaszcza jak sie nie myje rak, nie myje soczewek niejednodniowych i nosi je zbyt dlugo (3 tygodnie zamiast 2 itd). do wszystkiego trzeba podejsc rozsadnie, a tego wlasnie brakuje lekarzom i ludziom ktorzy prowadza dziwne krucjaty przeciwko: tamponom, soczewkom kontaktowym, znieczuleniem u dentysty i nie tylko, tabletkom antykoncepcyjnym, leczeniu nietrzymania moczu itd ktore uwazaja za nadmierne upraszczanie sobie zycia. troche to smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: nosicie okulary/soczewki? 30.01.12, 18:16 Basee źle napisała - nie chodzi o niedokrwienie rogówki, a właśnie jej przekrwienie będące skutkiem niedotlenienia. Jestem laikiem, przedstawię tylko to, co wyczytałam kiedyś w prasie popularno-naukowej. Rogówka nie jest ukrwiona, nie ma w niej naczyń krwionośnych. Tlen pobiera bezpośrednio z otoczenia, tak jak i z resztą człowiek część wymiany gazowej wykonuje przez skórę. Trwałe odcięcie od tlenu powoduje, że naczynia krwionośne z głębszych warstw oka zaczynają przebijać się do rogówki, żeby ją odżywić. W następstwie tego oko robi się drażliwe, tkliwe, skłonne do infekcji. Co do zasady trzeba się pożegnać wtedy z soczewkami. Z tego powodu producenci soczewek prześcigają się w tym, kto zrobi soczewki bardziej porowate, przepuszczalne. Powikłanie to było charakterystyczne dla soczewek twardych i półmiękkich, których już się od jakiegoś czasu nie stosuje. W Polsce powikłania tego typu można było zaobserwować u osób, które zaczęły nosić soczewki raczej w początku lat 90', kiedy była to nowość. Problemy zazwyczaj występowały po ok. 10 latach. Tu przykładowy art na ten temat www.visioncare.pl/pl/show/powiklania-oczne-zwiazane-z-soczewkami-kontaktowymi Na pewno w necie jest coś więcej. Ja wiem o tym i generalnie noszę, więc nie prowadzę krucjaty. Praktycznie z domu w okularach nie wychodzę. Ale daję też odpocząć oczom od soczewek zaraz po przyjściu, w weekendy, w chorobie. Dzisiejsze soczewki to trochę inna bajka. Liczę, że te atrakcje, które opisałam, mnie ominą. Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: nosicie okulary/soczewki? 29.01.12, 16:26 A ja znam osobę której laser uszkodził oko i straciła wzrok zupełnie. To co? Mam napisać że laser jest do bani bo nieodracalnie uszkadza oczy? Ciekawe czy wtedy też byś była najszczęśliwszą osobą na świecie czy nie żałowałabyś jednak noszenia soczewek albo okularów. Odpowiedz Link Zgłoś
z17 Re: nosicie okulary/soczewki? 30.01.12, 01:01 A ja znam osobę, której ciężkie okulary z grubymi szkłami noszone w okresie dojrzewania wyżłobiły "studnię" na nosie i spory "garb" tuż za owym wyżłobieniem. Mocno nieestetyczne. Historie o niedokrwieniu oka przez soczewki w dobie takich kosmicznych wynalazków jak jednodniówki klasy Daily HD czy choćby zwykłego poziomu produktów J&J to jakiś nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
marripossa Re: nosicie okulary/soczewki? 30.01.12, 06:03 -1.75 i -1.50. Noszę okulary około 12 lat do prowadzenia samochodu (w dzień optyczne przeciwsłoneczne) i do oglądania TV. Poza tym to nie noszę; nie przeszkadza mi, że nie widzę ostro. Znajomych z odległości nie poznaję więc się co bardziej wrażliwi często obrażają, że ich nie zauważyłam i nie pozdrowiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: nosicie okulary/soczewki? 30.01.12, 13:11 Mam krótkowzroczność i astygmatyzm, okulary zakładam rzadko, tylko do czynności, które tego wymagają np. prowadzenie samochodu, praca przy kompie. Dzięki temu od 4,5 roku moja wada "stoi" w miejscu. Gdybym nosiła okulary non stop , miałabym dzisiaj niezłe denka... Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: nosicie okulary/soczewki? 30.01.12, 15:51 u mnie bylo tak z ta infekcja i owrzodzeniem. Poszlam do wypasionego salonu, na te czasy to byl ewenement, lakarz zbadal, przepisal soczewki , bez informowania ze moga miec jakikolwiek negatywny wplyw na moje oko. Do tego lelarza chodzilam na wizyty kontrolne Tego dnia kiedy poczulam okropny swiatlowstret, bol i nie wiem co jeszcze, kolega zawiozl mnie do kliniki okulistycznej w Lublinie i tam na dyzurze byl wlasnie moje lekarz okulista Zbadal , postawil diagnoze, zaaplikowal 2 krople z antybiotykiem do oka, jeden antybiotyk w zastrzyku i jeden doustnie, aby zatrzymac infekcje Pytalam dlaczego nic nie wiedzialam ze cos takiego moze sie stac, lekarz spuscil glowe i powiedzial ze w takich miejscach nie mowi sie o ryzyku, bo to miejsce nastawione na zysk nie na leczenie. Pozniej lekarka - idiotka podczas jakiegos tam badanie powiedziala ze zdziwieniem " no to nie wie pani ze traci pani wzrok?" Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: nosicie okulary/soczewki? 30.01.12, 22:36 Jestem alergikiem i co roku przez parę tygodni mam problemy z zapaleniem spojówek, mimo leków. Nigdy nie chciałam podrażniać oczu dodatkowo soczewkami (okuliści też odradzali), a poza tym nie wyobrażam sobie wkładania ciała obcego do oka. Bez okularów nie wychodzę z domu, czułabym się bez nich jak nieubrana. A okulary noszę przez większą część życia (wada -4, -4,5) bardzo je lubię i traktuję jak biżuterię. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: nosicie okulary/soczewki? 31.01.12, 13:45 od 9 roku życia noszę okulary wada - krótkowzroczność. Minus 7 Szkła od czasu do czasu zakładam, ale wole sie w okularach Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: nosicie okulary/soczewki? 31.01.12, 13:54 Krótkowidz. -3,75 na oba. Niestety skazana jestem na okulary, bo mam uszkodzoną rogówkę. Choć czas między 16 a 30 wspominam jako błogosławieństwo - uwielbiałam soczewki. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: nosicie okulary/soczewki? 31.01.12, 15:18 Okulary od siódmego roku życia, od trzynastego prawie wyłącznie soczewki. - 8,5 OL, -8 OP, soczewki odpowiednio mniejsza moc, oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś