Dodaj do ulubionych

przekleństwa dla dzieci

02.03.12, 16:03
dziś rano córa oglądała brygadę RR (uwielbia tę bajkę) a ja zmieniałam pościel i się przysłuchiwałam dialogom z owej bajki. I nagle słyszę "to moje, ty szmato"-powiedziała Gadżet do Chipa który na potrzeby akcji przebrał się za wiewiórczą kobietę (tak mu poradził czerwony borsuk). No w szoku jestem! Bajka puszczona z płyty, dostała ją pod choinkę. Sprawdziłam ten odcinek yt i też jest ta "szmata". Myślałam że szczytem jest krecik odbierający poród od myszy (między nogami miała coraz większą czarną dziurę), leczący ziołem i ściągający słonia na ziemię bo się maków nawąchał i fruwał (a wszystko to na jednej płycie z przygodami krecika).
Wychodzi na to że za nim puszczę bajkę dziecku najpierw sama będę musiała je oglądać.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: przekleństwa dla dzieci 02.03.12, 16:07
      Nie włączaj też Moto Myszy z Marsa.
      • iin-ess Re: przekleństwa dla dzieci 02.03.12, 16:17
        w brygadzie RR takie teksty?? Matko to chyba jakaś" ulepszone" wersja czy co
        • zefirek1612 Re: przekleństwa dla dzieci 02.03.12, 16:30
          no właśnie nie, oryginalna płyta. Na yt bym nie wierzyła, bo rzeczywiście ktoś mógł manipulować.
    • marghe_72 Re: przekleństwa dla dzieci 02.03.12, 16:45
      a co jest tak strasznego w kreciku odbierającym poród?
      • zefirek1612 Re: przekleństwa dla dzieci 02.03.12, 16:47
        strasznego nic. ogarnęło mnie zdziwienie gdy dziecko zaczęło płakać bo mysz krzyczy i ma ała.
        • antyideal Re: przekleństwa dla dzieci 02.03.12, 18:48
          Gdy bylam dzieckiem krecik nie podobal mi sie zbytnio,
          za to bedac mocno dorosla ogladałam z wielka przyjemnoscia,
          moze to bajki bardziej dla doroslych wink
          A porod faktycznie, naturalistyczny
          • mamaemmy Re: przekleństwa dla dzieci 02.03.12, 19:01
            Ja kiedyś,naiwna,zostawiłam na chwilkę malutka Emusię przed kompem na you tube z bajkami..i nagle z kuchni slucham...a tu dubbing nieco zmieniony na ostrą łacinę;/
            Masakra big_grin Nigdy więcej sama na necie nie siedziała..
            wtedy tez oglądala poród z Krecikiem,ale akurat jej sie podobał.
            • antyideal Re: przekleństwa dla dzieci 02.03.12, 19:15
              Ha, tez pamietam, jak synek zostawal sam na sam z youtube,
              juz sam wtedy sobie wyszukiwal filmy z Kubusiem Puchatkiem,
              wszedl raz do kuchni i ze skrywaną ekscytacją w glosie rzekl:
              mamusia, a wiesz, ze krolik powiedzial do puchatka i prosiaczka
              cześć pie.doły?
              • majowadusza samo dziecko przed komp. 03.03.12, 11:59
                moja wówczas 7-letnia córka poszukiwała w internecie zdjęć kotków, bo je uwielbia.
                Wpisała w google " Kicia" ...domyślacie się zapewne, co się pojawiło w wyszukiwarce.
                • imasumak Re: samo dziecko przed komp. 03.03.12, 15:35
                  kicia.pl?
                  • to_ja_tola Re: samo dziecko przed komp. 03.03.12, 15:40
                    No to mój dzisiaj zaklął pod nosem"na starą uszczelkę"big_grin To chyba z bajki o autachwink
    • ciociacesia to byl porod zajaczkowej 03.03.12, 15:49
      wczesniej krecik robil za swatke smile bo zajaczek niesmialy byl i nie umial jej poderwac. w tej nie widze nic zdroznego, i puszczam bez oporów
      ty mas 2 latke, nie? polecam swinki peppy - zero przemocy, malo nachalnej dydaktyki, ewentualnie puchatek czy klub przyjaciol myszki miki (choc dla mnie ohydne pod wzgledem graficznym) przy innych:no niestety - jak sama wczsniej nie obejrzysz to nie zapodawaj 2 latce. bo moze sie okazac ze sa tam tresci ktorych nie aprobujesz.
      • katka_tk Re: to byl porod zajaczkowej 03.03.12, 15:58
        ze sie tak wtrącę w temacie bajek: polceam dla dwulatki Masza i niedźwiedź, rosyjska bajka ale nowa. po prostu genialna, mało dialogów, da się oglądać bez znajomości języka, super grafika pomimo, że komputerowa, krótkie odcinki, ok 6 minut. ja sama siedzę i się zanoszę ze śmiechu, bo Masza ma 2 latka i jej logika powala na kolanawink
        • kocianna Masza i niedźwiedź 03.03.12, 17:21
          Oj tak, oj tak, kocham Maszę! Jest już 15 odcinków i znamy już wszystkie na pamięć! Dorośli bawią się przy niej równie dobrze jak dzieci. Moja koleżanka, która Maszkę oglądała pierwszy raz, stwierdziła ze zgrozą: "Ona jest gorsza od mojej Zuzki!"
      • zefirek1612 Re: to byl porod zajaczkowej 03.03.12, 17:23
        klub myszki miki też ogląda, świnki jeszcze nie, może dziś jej włączę. Córa na każde zwierzątko które nie jest kiki i chau mówi mysiawink
    • gku25 Re: przekleństwa dla dzieci 03.03.12, 16:45
      Żartujesz? W RR takie teksty? Kurde, dobrze że nie słyszałam.
    • gazeta_mi_placi Re: przekleństwa dla dzieci 03.03.12, 16:55
      Polecam (niezłośliwie) Reksia, tam na bank nie spotkasz żadnych wulgaryzmów smile
    • an_ni Re: przekleństwa dla dzieci 03.03.12, 19:34
      gratuluje zeby 2 latce puszczac takie bajki ...
      repertuar mini mini nadaje sie dla dzieci w tym wieku
      • zefirek1612 Re: przekleństwa dla dzieci 03.03.12, 20:19
        jakie bajki? co jest złego w brygadzie rr? że będzie tam tego typu tekst przecież pojęcia nie miałam.
        czekaj.. Ty chyba troll jesteś, no nie?
        • mama_kotula Re: przekleństwa dla dzieci 03.03.12, 20:43
          zefirek1612 napisała:
          > jakie bajki? co jest złego w brygadzie rr?

głównie zbyt szybkie dla dwulatki tempo i zbyt skomplikowane dialogi
          a dodatkowo to, o czym piszesz
          • ciociacesia fabula tez niezbyt 03.03.12, 20:58
            odpowiednia na moj gust. warto chronic nasze slodkie malenstwa ile sie da.
        • ciociacesia sama widzisz co jest nie ta z rr 03.03.12, 20:53
          brygada rr to tak od 6-7 lat
          dla dwulatki i 3 latki to tylko to co na mini mini i tez nie wszystko
          • antyideal Re: sama widzisz co jest nie ta z rr 03.03.12, 21:11
            Pokazalam kiedys dziecku na youtube Barbapape i zachwycilo sie,
            a ze nie bylo wersji polskiej to ogladalo glownie po francusku
            i nie mialam stresu, cokolwiek bylo w podkladzie wink
        • an_ni Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 12:40
          wole byc nazywana trollem niz miec oglupione dziecko
          twoj wybor
          • zefirek1612 Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 12:46
            taaa, bo brygadę rr ogląda... przygody scooby doo też lubi. to pewnie mordercą będziewink
            współczuje twoim dzieciom.
            • an_ni Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 12:57
              a ja twojej gratuluje ...
            • ciociacesia ale ona ma 2 latka 04.03.12, 13:06
              w idealnym swiecie nie ogladalaby w ogole tv. scobby i rr to nie sa fajne bajki dla takiego malucha, serio. chociaz jak juz lubi to mleko sie rozlalo
              charliego i lole jej pusc smile swietne jest
              • zefirek1612 Re: ale ona ma 2 latka 04.03.12, 13:59
                iiii? na ekranie coś się dzieje, migają kolorowe obrazki, uwielbia bitwę na pędzelki w wykonaniu wiewiórek. bajki są ok, poza tą szmatą. nie dajmy się zwariować, fakt może nie wiele rozumie z tych bajek ale nie są to bajki pełne przemocy. niosące złe treści. Nie dajmy się zwariować. już widzę minę obdarowującego, kiedy mówię że te bajki się nie nadają dla dwulatka, choć na opakowaniu jest 24mies.+
                • ciociacesia oj tam oj tam 04.03.12, 20:27
                  sie chowa na 'za rok'
                  a jesli chodzi o jej zrozumienie tresci to podejrzewam ze byłabys zdziwiona jak wiele rozumie i jak dziwaczne wnioski wysnuwa z obejrzanych tresci
                  ja ko dziecko uwielbialamam RR, smerfy i gumisie, ale jakos inaczej je zapamiętałam.
                  wychodze z zalozenia ze jak juz musi ogladac (a czasem musi/musiala) to niech oglada cos w miare wartosciowego
                  dla maluchów swietna jest Mysia i Miffy
                  potem Peppa, swiat malej ksiezniczki (choc tego nie lubie osobiscie), stacyjkowo, czy charlie i lola
                  to sa fajne bajki niosace pozytywne przeslanie i uczace rozwizywac problemy, a nie tylko nawalanka miedzy zlymi i dobrymi (to tez fajne ale dla starszych jednak). a jednoczesnie nie sa nudne czy przefaszerowane dydaktyczną gadką. swinke peepe i chrliego z lolą moglabym ogladac godzinami i nie wyje ze złosci smile
                  fajny jest tez Lulus smile
            • hellulah Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 14:02
              Weź się ogarnij. Zakładasz wątek, prosisz o porady, a potem się burzysz. Nikt przecież nie powiedział, że dziecko w ogóle nie powinno oglądać Brygady RR. Chodzi tylko - i aż - o dostosowanie tytułu do potrzeb i możliwości dziecka, i nie na zasadzie, "no przecież ogląda i lubi", tylko z większym namysłem ze strony dorosłych.

Dwulatka (dobrze rozumiem, że dwulatka?) mogłaby spokojnie zostać przy Teletubisiach i pokrewnych produkcjach dla maluchów raz na jakiś czas (skoro już musi w ogóle coś oglądać), a zamiast tego słuchać czytanych przez rodziców bajek (książki). Nie, pewnie twoja nie zostanie mordercą, ale skąd wiesz, że nie ograniczasz jej rozwoju intelektualnego i emocjonalnego? No jeśli jesteś pewna, że nie - good for you, alleluja i do przodu smile
              • zefirek1612 Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 14:34
                a skąd ta pewność że ograniczam?
                to że ogląda bajki wtedy kiedy ja składam pościel, zmieniam pościel czy się kąpię to nie znaczy że jej nie czytamy bajekwink
                • hellulah Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 15:01
                  Czytasz, to super. Jeszcze lepiej nie puszczać jej filmów adresowanych dla znacznie starszych dzieci. Można znaleźć inne sposoby zajęcia dziecka, jeśli nie da się lub po prostu nie chcesz wciągać go do współpracy przy twoich zadanich, nawet nie muszą być to filmy. Oczywiście, zrobisz, jak chcesz.

To, że dziecko coś ogląda i lubi (np. Scooby Doo czy RR), nie znaczy, że to dla dziecka na danym etapie najlepsze. Pewnie nie wszystkie "niedobre" rzeczy od razu zrobią z dzieciaka mordercę, ale - i o tym pisałam - naprawdę można pomyśleć o rozwiązaniach "lepszych". Znałam dwulatka pasjami oglądającego reklamy, ale zgodzisz się, że to niekoniecznie "lepsze" rozwiązanie dla dziecka? Mózg ludzki warto stymulować... z głową smile

Tak poza tym, to naprawdę warto na tym etapie (i długo jeszcze) oglądać, jeśli już się coś ogląda, bo naprawdę nie jest to konieczne, razem. "Brzydkie" słowo można wtedy wyjaśnić, osadzić w kontekście oraz ustosunkować się do zdarzenia. I nawet łagodna, wykastrowana bajka tivi może zawierać jakieś niezrozumiałe elementy. Warto oglądać razem.
                  • yuka12 Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 18:01
                    Prawda. Moje nawet przy Zaczarowanym Ołówku chcą wyjaśnień, gdy czegoś nie rozumieją.
                    ALE: nie zawsze da się z dziećmi ogladać. Kiedyś np. trzeba zrobić obiad, a zdrowe, pełnowartościowe posiłki oparte na nieprzetworzonych surowcach wymagają nieco czasu do przygotowania.
                    • hellulah Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 19:11
                      Wiesz, ja też robiłam obiady, też w miarę możliwości, mojej wiedzy i dostępności surowców zdrowe i tak dalej, nie, nie karmiłam rodziny pizzą z dowozem ani pre-packami, a do tej pory nie mamy w domu telewizora smile Nie mówi mi, że jedynie posadzenie przed "bajką" załatwia sprawę zajęcia czymś małego dziecka. Owszem, wciągająca "bajka" to dla rodziców rozwiązanie zapewne najłatwiejsze do zaproponowania. Ale nie jedyne.
                    • ciociacesia puszczac obejrzane wczesniej razem rzeczy 04.03.12, 20:36
                      jak juz 'trzeba'
                      tak naprawde to nigdy nie trzeba, ale czasem jest szybciej i łatwiej jak dwulatka nie pomaga przy wieszaniu prania czy gotowaniu obiadu
            • mama_kotula Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 17:52
              zefirek1612 napisała:
              > taaa, bo brygadę rr ogląda... przygody scooby doo też lubi. to pewnie mordercą
              > będziewink

Niekoniecznie mordercą. Ale scooby doo też nie jest bajką specjalnie odpowiednią dla dwulatka. Z tych samych przyczyn co brygada RR - jest zbyt skomplikowana fabularnie. Dwulatek widzi jedynie to, że ludzie biegają i gonią duchy, duchy biegają i gonią ludzi, niewiele więcej. Po co to oglądać?
        • blekitny.zamek Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 20:10
          jakie bajki? co jest złego w brygadzie rr?

eee moje dziecko w wieku dwóch lat oglądało Jedyneczkę,albo teletubisie,albo listonosza Pata,albo Bolka i Lolka i inne których tytułów już nie pamiętam i to maks godzinę dziennie.
          Scooby doo to oglądają teraz,dzieci w szkole podstawowej...
    • bezpocztyonline Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 14:20
      zefirek1612 napisała:

> Wychodzi na to że za nim puszczę bajkę dziecku najpierw sama będę musiała je og
      > lądać.

To dopiero teraz do tego doszłaś? Od tego się zaczyna.

Od czasu zniesienia cenzury państwowej musiałam wprowadzić cenzurę domową.
      • zefirek1612 Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 14:36
        no nie, nie wpadłam na to żeby oglądać wcześniej bajki które są na oryginalnej płycie. na yt obejrzałabym, na płycie nie.
    • yuka12 Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 14:52
      Ja tak robię. Od jakiegoś roku każdy film oglądam, czy się dla dzieci nadaje. Mam dwójkę starszą od Twojej pociechy, a brygady RR, smurfów czy Scoopy Doo im nie puszczam. Nie chodzi tylko o przekleństwa. Zwracam uwagę na relacje miedzy bohaterami, ton, jakim sie do siebie zwracają, akcję bajek i inne tp. Weźmy taką Świnkę Peppę. Pokojowa, bez przemocy bajka, w wersji oryginalnej jest świetnym źródłem nauki angielskiego. Ale w większości odcinków ojciec świnki traktowany jest jako ten gorszy członek rodziny. Bo ma spory brzuch, bo się pomylił, bo był niezgrabny itp. Córka nazywa swego ojca ''głupiutkim''. Nie chcę, żeby tak mówiły moje dzieci do swojego taty, gdy popełni jakiś błąd i nie życzę sobie, żeby wyśmiewały się z jego nadwagi.
      Słyszałam argumenty, że ''Bolek i Lolek'' też jest agresywny, bo bracia biją się ze sobą, jeden wykorzystuje drugiego itp. Prawda. Jednakże, z drugiej strony, pod koniec następuje równowaga i chłopcy godzą się, często też wspólnie rozwiązują problemy. Kłócą się i biją, ale jest w tym bilans oraz wzajemna przyjaźń i pomoc. Podobnie widzę sprawy w Kreciku czy Zaczarowanym Ołówku. Wydawać by sie mogło, ze tak samo jest w Epoce Lodowcowej. Tymczasem w tym ostatnim filmie występuje spora agresja słowna między bohaterami, może jako wynik polskiego dubbingu (podobnie jest w Barbie i 12 tańczących księżniczek, gdzie polski dubbing jest zdecydowanie "ostrzejszy" w słowach niż oryginał), filmy bez słów mają pod tym wzgędem przewagę smile. Nie przekreślam współczesnych kreskówek, dzieci oglądają Franklina, Weterynarza Freda i wiele innych. Jednak dzisiaj trzeba bardzo starannie dobierać zarówno bajki jak i czas ich oglądania. Mam już w tym praktykę i doświadczenie w skutkach smile. A nuż trafi się nam dziecko bardziej wrażliwe?
      • malwa51 Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 15:59
        Z ciekawosci: czemu nie puszczasz smerfów? Chyba nic tam zdroznego nie bylo w kwestii zwracania sie do siebie (z wyjatkiem wyrzucania Wazniaka "na zbity pysk") wink
        Skubidu dla mnie jest nudziarstwem, w kolko to samo - duch/potwor sie pojawia, ktos wzywa pomocy,bo duch mu costam sabotuje w interesach - przybywa brygada, rozpracowuja, rozpracowuja - a duchem zawsze okazuje sie byc rywal ktosia wzywajacego pomocy. No ilez mozna wink
        • yuka12 Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 17:56
          Może dlatego, że ich jeszcze nie mam na płycie? Poza tym nie lubię tekstu pt. jak ja nie cierpię ... i ciągłego robienia biednym smurfom na złość. Choć w sumie na tym opiera sie większość bajek (np. z rodzaju Barbie itp.)
          Myślę, że za jakichś rok, dwa zacznę rozszerzać repertuar, kiedy dzieci będą po prostu bardziej dojrzałe.
          • ciociacesia smerfy sa okropne 04.03.12, 20:41
            pełno ich na youtubie, proponuje sobie poogladac smile
      • mama_kotula Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 19:53
        Cytat
        w większości odcinków ojciec świnki traktowany jest jako ten gorszy członek rodziny. Bo ma spory brzuch, bo się pomylił, bo był niezgrabny itp. Córka nazywa swego ojca ''głupiutkim''. Nie chcę, żeby tak mówiły moje dzieci do swojego taty, gdy popełni jakiś błąd i nie życzę sobie, żeby wyśmiewały się z jego nadwagi.

OMG. Ale wiesz, że to nie świnka ma wpływ na to, co będzie mówić twoje dziecko do swojego ojca, tylko ty?
        Wzorce dziecko czerpie z domu (dopiero potem: ze szkoły i z kręgu rówieśniczego, bajki/filmy/książki są na dalekim miejscu). Jesli w domu nikt się do nikogo nie zwraca w sposób poniżający, to dziecko też nie będzie tak robić i bajka nie ma na to wpływu. Co więcej - dziecko samo zauważy "nie takie" zachowanie świnki i zwróci na to uwagę.
        • ciociacesia hehe 04.03.12, 20:45
          no nie wiem - moja zawsze chciala skakac po moim brzuchu jak peppa po swoim ojcu smile
      • ciociacesia swinka peppa 04.03.12, 20:44
        no fakt rodzinka swinki jedzie czasami na streotypach, ale nie demonizowałabym nasmiewania sie z taty, to wszystko jest tak obrzydliwie sympatyczne i przyjacielskie. i dsam tata tez czesto smieje sie ze swojego brzucha. dla mnie prawidlowe podejscie do wlasnych wad smile
        no i uwielbiam jak wszyscy padaja na ziemie turlajac sie ze smiechu smile
    • karro80 Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 20:03
      Puść "koszmarnego karolka"suspicious - też nieodpowiedni jeszcze, ale przynajmniej zabawnysmile
    • katia.seitz Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 20:53
      Poród pani zajączkowej w "Kreciku" jest akurat super, mój syn oglądał z dużym zainteresowaniem. Zamierzam puścić mu to jeszcze kilka razy teraz, gdy spodziewa się rodzeństwa.

Natomiast generalnie dla dwulatki polecam, z własnych doświadczeń rodzicielskich, następujące tytuły:
      -Barbapapa - łagodne, kolorowe, przyjazne, ciepłe. Mój w wieku 2 lat uwielbiał, i jeden tort na drugie urodziny zażyczył sobie właśnie z Barbapapą, zaś drugi tort miał z...
      -...Pingu. OK, Pingu jest nieco może mniej grzeczną kreskówką, ale nie ma tam jednak przemocy i brutalności. Czasem Pingu tylko rozrabia i zabiera zabawki młodszej siostrze wink Dużo fajnego humoru, sama lubiłam to oglądać.
      -Reksio - polska klasyka, z pozytywnym przesłaniem, Reksio pomaga innym, a przy tym również zrobione z humorem i inteligentnie
      -Klub przyjaciół Myszki Miki - taka cokolwiek edukacyjna bajka, dziecko może się pouczyć liczenia, kształtów, kolorów. Z Disneya godny uwagi jest jeszcze Special Agent OSO, ale to bardziej dla 3-4 latków wink
    • katia.seitz Re: przekleństwa dla dzieci 04.03.12, 20:55
      I jeszcze polecam KidsTV123 na youtube - fajna okazja do nauki podstaw angielskiego dla 2-4 latków. Filmiki o kształtach, kolorach, cyferkach, zwierzątkach. Mój wpatruje się w nie jak zaczarowany, i podśpiewuje potem "I am square, I have 4 sides" wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka