Dodaj do ulubionych

czy bóg leczy choroby?

18.03.12, 17:52
Czy modlitwy osób chorób oraz ich bliskich docierają do boga i pomagają one leczyć cięzkie schorzenia? Tyle się czyta, że bóg pomógł wyleczyć chorych na niewyleczalne choroby.
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 17:56
      Chyba jak papież umierał ostatecznie dowiedziono, że modlitwy nie działają?
      • burina Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:21
        Na serio znasz kogoś, kto modlił się o to, aby papież nie umarł???
        • broceliande Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:24
          No żartujesz sobie. Mnóstwo ludzi modliło się o jego zdrowie. Oczywiście, że znam. Na serio chcieli cudu, że taki starszy, schorowany człowiek wyzdrowieje.
          • burina Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 09:40
            No ale ja się pytam czy znasz osobiście, a nie co sobie myślisz.

Brałam udział w różnych czuwaniach modlitewnych, gdy było wiadomo już, że stan JPII jest bardzo ciężki, i nie przypominam sobie modlitw o to, żeby 'powstał i szedł'. Ludzie modlili się po to, żeby w taki sposób towarzyszyć osobie, która coś dla nich znaczyła, w momencie odchodzenia z tego świata.
            Kiedyś, gdy ludzie nie umierali anonimowo w szpitalach, takie celebracje umierania, z wkładaniem ledwo zipiącemu wujkowi gromnicy w rękę i spędem całej wioski, by na koniec jeszcze wyprostować wszystkie sprawy i zmówić zdrowaśkę w celu obrony przed Złym, coby w tej ostatniej chwili duszy nie uwiódł, było dosyć powszechne. Nie ma to nic wspólnego z modlitwą o uzdrowienie.

Z resztą, nawet modlitwa o uzdrowienie zawsze zakłada 'jeśli jest taka Twoja wola'. A jak u kogoś jest zamawianie rzeczywistości, to to jest zabobon, a nie modlitwa.
    • havana28 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 17:58
      same nie docierają, łapówe trzeba dać
    • sarling Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:03
      Krejzi, nie wiem czy Twoi pracodawcy dają Ci jakiś wybór czy gotowe tematy i terminy zakładania wątków, ale warto trochę to skorygować dla większej wiarygodności.
      Strzelasz jakiś niby luźny temacik, a tymczasem jest to dokładnie to, co jest aktualnym pomysłem inżynierów społecznych na usługach.
      W okolicach sporu pieczątkowego całkiem przypadkiem wątek o tych okropnych lekarzach, teraz jakieś religijne podpuchy.
      Odczekaj trochę by zachować choć pozory jakiejś wiarygodności, bo nie różnisz się niczym od tych, którzy na forach reklamują najlepszy na świecie płyn do czyszczenia kibli.
      • krejzimama Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:46
        Czy poza personalnym atakiem potrafisz napisać coś merytorycznie.
        Jak nie to może poszukaj coś w tej rebelji czy frondzie i przekopiuj.
        • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:59
          Nie potrafi, niestety.
        • sarling Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:08
          Ale ja nigdy z Tobą merytorycznie nie porozmawiam tongue_out
    • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:12
      Krejzi,wybacz ale nie mogę się powstrzymać- leczy się LUDZI z chorób, a nie- choroby tongue_out choroby nie są pacjentami.

A teraz ad rem: z tymi chorobami i boigiem to tak samo, jak z modlitwami i bogiem- mnie ciekawi, czy modlący się myślą o tych, których bóg nie wysłuchał (pytanie retoryczne).
      • mindtriper Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 08:47
        Takaś mundra, a nawet w słowniku j p stoi "leczyć chorobę".
    • krejzimama amputacje 18.03.12, 18:15
      Mnie najbardziej interesuje skuteczność modlitw do boga o odwrócenie amputacji.
      • mindtriper Re: amputacje 19.03.12, 08:49
        A kto się by się modlił o cofnięcie amputacji? Litości, nie rób z siebie kretyna.
        • methinks Re: amputacje 19.03.12, 10:30
          Ale z drugiej strony to czemu nie? Skoro ludzie modla sie o wyleczenie raka, to dlaczego nie mieliby sie modlic o odrosniecie konczyny? Ze co - z raka czasem ludzie wychodza, a konczyny nigdy nie odrastaja? Dla Boga to chyba nie jest jakas przeszkoda? Czemu mialby leczyc jedne choroby, a innych nie ruszac? Specjalizowal sie w jakiejs konkretnej dziedzinie?
    • sadosia75 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:19
      Ateista i tak nie uwierzy w to co powie osoba wierząca więc nie bardzo wiem po co takie tematy?
      Tak Bóg pomaga ludziom w wyjściu z choroby. Wystarczy wejśc na WwW albo na fra3 i przeczytać historię jednej z dziewczyn,która jest żywym dowodem na to, że Bóg jej pomógł.
      Dla wierzacej osoby nie będzie w tym nic dziwnego. Ateista postara się udowodnić mi jaka to jestem głupia i dlaczego Bóg pomógł ten osobie a innej nie.
      Uprzedzam z góry, że na takie zaczepki nie odpowiadam i możecie zaoszczędzić swój czas który byście spożytkowały na pisanie tych dyrdymał smile
      • broceliande Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:28
        Sadosiu, nie chcę zaczepiać, ale proszę nie zakładaj, że ateista zaraz ma Cię za głupią.
        A oczywiście nie może istnieć żaden dowód na interwencję Boga. Wyzdrowiała i tyle.
        Na pewno jest medyczne wytłumaczenie.
        • sadosia75 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:40
          A jeśli nie ma żadnego medycznego wytłumaczenia? A jeśli sami lekarze byli potężnie zdziwienie, ze się udało? I medycyna absolutnie nie przewidywała tak szybkiego powrotu do zdrowia. baa zdrowia medycyna nie przewidywała, że ta dziewczyna będzie w ogóle normanie funkcjonować. a tu proszę. ma się świetnie a mozę i lepiej niż przed chorobą.
          • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:59
            To może byc setki innych wyjaśnień, niż uzdrawiająca modlitwa.
            • sadosia75 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:05
              I może być jedno wyjaśnienie : modlitwa.
              Ty szukasz czegoś innego ja już znalazłam smile
              • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:21
                Ale nie chodzi TYLKO o ciebie, prawda? pytanie Krezji nie brzmiało: "czy Sadosi to wystarcza".
                • sadosia75 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:27
                  Ale ja piszę za siebie a nie za wszystkich wierzących. Więc w czym problem? W moich odpowiedziach piszę WYŁĄCZNIE o sobie czy o swoich poglądach a nie o tym co myśli np. Nabakier, Wuika czy Rosa.
                  • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:56
                    Pisze, że taka rozmowa nie ma sensu. gdyby chodziło tylko o ciebie, to byś po prostu nie rozmawiała. Zatem, chodzi o coś więcej.
                    • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:57
                      piszeSZ, pardon
                  • wuika Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 20:30
                    tongue_out
                    Miałam napisać o tych badaniach, które miały pokazać, jaką moc uzdrawiającą mają modlitwy. Zorganizowano trzy grupy chorych + wsparcie modlitewne. Za pierwszą się nie modlono, za drugą się modlono, ale chorzy o tym nie wiedzieli, za trzecią się modlono i chorzy o tym wiedzieli. Wyniki zdrowienia: grupa 1 i 2 takie same, grupa 3 gorsze, bo chorzy myśleli, że z nimi tak źle, że trzeba za nich modły odstawiać.
                    A w temacie personalnego czepiania się mnie przez szanowną Sadosię: nie przekonamy się. Ale jako, że Cię lubię i szanuję i w ogóle (no!), to tyle w temacie smile Buziaczki smile (fotek nowych nie będzie, dziewczęta chore, nie robię im więc zdjęć)
              • methinks Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 10:53
                Oh yes, argument o bogu łatającym dziury w wiedzy. Gdyby to byl drinking game, lezalbym pod stolem.
          • broceliande Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:00
            No cóż, jako ateistka po prostu uważam, że musi byc medyczne wytłumaczenia, bo nie może być żadnego innego.
            Nigdy w życiu nie zetknęłam się z niczym niewytłumaczalnym i dobrze, bo musiałabym karkołomnie szukać racjonalnego wyjaśnienia.
            W tej dyskusji naprawde pozostaje się cieszyć, że jest zdrowasmile
            • miedzymorze Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 09:27
              Jak człowiek się uprze żeby żyć, to medycyna jest bezradna suspicious

pozdr,
              mi
        • asia_i_p Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 21:51
          To znaczy mówisz nam, że to, w co wierzymy, oczywiście nie istnieje (nie ty uważasz, że nie istnieje, ale obiektywnie, jawnie i każdy głupi by się domyślił nie istnieje), ale równocześnie nie podajesz w wątpliwość naszej inteligencji? To trochę ciężko wink.
      • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:35
        Sadosiu, ale to jest z lekka niepoważne, wypowiadać się zaczepnie, po czym ogłaszać, że się nie będzie odpowiadało na zaczepki. W dodatkiu, jeśli własne zaczepki są głupawe.
        Ja, jakem ateistka, widzę rzecz szerzej, niż Ty jesteś łaskawa to widzieć smile
        • sadosia75 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:38
          Nabakier jeśli chcesz mi udowodnić, e jestem głupia bo wierzę w to, że Bóg pomógł mojej znajomej wyzdrowieć to po co Ty masz tracić czas, żeby mi udowadniać, że jestem głupia a ja mam tracić czas, żeby Ci udowodnić, że jednak głupia nie jestem.
          Na tego typu zaczepki nie mam zamiaru odpowiadać.
          I ateista i tak nie uwierzy w to co ja wierzę więc reszta dyskusji też jest zbędna bo co? Ty mi powiesz, że nie wierzysz w to co ja wierzę, ja Ci powiem, ze ja wierzę w to co Ty nie wierzysz i wsio smile
          Ot i po dyskusji big_grin
          No chyba, że jest jeszcze coś na co nie wpadłam a chcesz mi to powiedzieć to ja chętnie "wysłucham" smile
          • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:44
            Sadosiu, uspokój się, niczego nie mam zamiaru Ci udowadniać smile Po prostu uderzyło mnie w Twojej wypowiedzi to, że jesteś zaczepna, po czym to projektujesz wyprzedzająco na innych. Dlaczego tak jest?
            Do Twojego intelektu nie odnosiłam się zaś wcale. Kolejna projekcja.
            ia?
            Mówisz, że wierzący z niewierzącym nie powinni o wierze/niewierze rozmawiać? A dlaczego? Skąd w Tobie tyle agresji i uprzedzenia?
            • sadosia75 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:51
              Agresji zero. to raczej "doświadczenie" wiele razy podkreślałam, że jestem wierząca i wiara i Bóg mają dla mnie ogromne znaczenie. i jakoś idiotycznie zawsze wdawałam się w dyskusje bo ja to głupia jestem bo jak Bóg może X skoro Y prosił o X i nie dostał! albo coś w tym stylu. no to ja wiedząc, że może być właśnie tak z zasady napisałam, że ten kto chce mi udowodnić moją głupotę może sobie darować.
              Niewierzący z wierzącym owszem może o wierze rozmawiać. ale pod warunkiem, że zostawi kościół i księzy gdzieś daleko w tyle bo oni wiary nie tworzą. Większość rozmów rozbija się o mury kościelne i zaczepia o sutanny księzy. A mnie takie rozmowy nie bawią. O dziwo mam bardzo podobne poglądy w tym temacie do ateistów. A zresztą ja nawet katoliczką nie jestem więc ze mną to sobie ateista ( no chyba, że doczytał ) nie porozmawia bo o prawosławnej wierze nie wie nic.
              Więc jak widzisz agresji we mnie nie ma w ogóle, dyskusji ze mną prowadzić nie można bo i tak się pewnie zgodzę z większością Twoich poglądów a jeśli się nie zgodzę to potulnie powiem, że masz do nich prawo i ja to szanuję. Jednego czego nie trawię to udowadnianie mi , że jestem głupia bo wierzę w Boga. to już jest kompletny brak szacunku dla mnie. a na to już za stara jestem, żeby się wdawać w coś takiego.
              • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:58
                Skoro dla Ciebie nie ma sensu taka rozmowa, to po co w nią wchodzisz? Negujesz ją i w nią wchodzisz? Jest agresja w Twoich wypowiedziach, Sadosiu. Chociażby w tym negowaniu an block takich rozmów. A przecież dla innych taka rozmowa może mieć sens. Dla mnie- ma.

Uważam, że pytanie Krejzi jest sensowne.
                • sadosia75 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:04
                  No widzisz i dalej nie rozumiesz.
                  Chcesz dyskutować na ten temat? śmiało. przecież nie bronię a nawet jeśli bym broniła to co posłuchasz mnie?
                  Uprzedziłam, że dyskutować nie będę z tą osobą,która postanowi mi udowodnić, że jestem głupia bo wierzę w Boga. O tym chcesz dyskutować? Nie neguję rozmów o Bogu, neguję rozmowy o tym jak to jeden jest głupi bo wierzy a drugi jest mądry bo się nie wierzy.
                  Może i widzisz tam agresję co ja na to poradzę? absolutnie nic. tak jak absolutnie nic nie poradzę na to, że tam agresji nie ma. Tzn mogłabym coś zaradzić ale po co?
                  Jeśli dalej widzisz agresję to ja nic na to nie poradzę. Co więcej nic na to zaradzić nie chcę. Mogę zostać w Twojej głowie jako agresywna wierząca. Naprawdę to nie ma najmniejszego znaczenia. Tylko zrozum to co chcę powiedzieć i nie szukaj dziury w całym.
                  • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:19
                    No, ale kto powiedział o tej głupocie, bo nie widzę?
                    i kto tu kogo nie rozumie? Przecież to Ty zaczęłaś udowadniać bezsens takich rozmów.
                • m_incubo Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 20:44
                  Nie ona jest zaczepna i nie w jej postach jest agresja. Bardzo próbujesz jej wmówić dziecko do brzucha, pytanie tylko, po co?
              • broceliande Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:06
                Ja doskonale wiem, ze jesteś wierząca i to w niczym nie przeszkadza, w rozmowie o wierze również.
                Argumenty, które wkładasz w usta ewnetualnych ateistów, że jeśli Bóg pomógł jednej osobie, a nie pomógł innej, to to w jakiś sposób unieważnia tę pomoc, wydają mi się dość dziwne.
                Ja od razu mówię, że w dyskusjach nie zakładam istnienia Boga i nie dopytuję się, dlaczego pozwolił na założenie obozów koncentracyjnych albo pozwala umierać małym dzieciom.
                Dla mnie Boga przerażliwie nie ma, dla Ciebie jest i na tym poprzestańmy.
                • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:22
                  I to własnie próbuję Sadosi pokazać smile
      • kota_marcowa Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:45
        Sadosia z całym szacunkiem, wiesz, że bardzo cię lubię i we wszystkich innych dziedzinach mam podobne zdanie,ale...
        Wszystkie te rzekome cuda są jakieś naciągane, nie słyszałam jeszcze, żeby komuś noga odrosła, czy np. zespół downa się uleczył w jakiś cudowny sposób. Szanuję twoją wiarę, ale ja tego nie kupuję.
    • krejzimama Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 18:44
      W zasadzie proste niewinne pytanie spowodowało jakieś agresywne teksty ze strony osób religijnych. To wiara powoduje bycie agresywnym?
      Kolejny raz widzę, że nicki otwarcie przyznające się do bycia osobami religijnymi są bardzo agresywne do innych. Co ciekawe oprócz mają czelność ogłaszać wszem i wobec z jaką to niebywałą agresją spotykają się ze strony osób normalnych.
      • iwles Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 18:55

> To wiara powoduje bycie agresywnym?

nie, to bezsensowne prowokacje.
        • krejzimama Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 18:57
          No bezsensowne prowokacje są zapewne bardzo szybko usuwane przez moderację forum za złamanie regulaminu.
        • nabakier Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 19:01
          Dlaczego tak uważasz? Ja uważam inaczej.
          Krejzi ma rację z tą agresją. Też ją obserwuję i pytam o źródła.
          • mindtriper Re: Wiara powoduje agresje? 19.03.12, 08:53

To jedna z bardziej chamskich zagrywek - rzucić prowokację, a potem mieć pretensje, że ktoś na to odpowiada. Ręce opadają. W komunie tak było - jakiś ubek rozpowiadał w zakładzie pracy, że będą zwolnienia, a jak były protesty, to... zwalniali za karę.
      • salinas Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 19:06
        krejzimama napisał:

> W zasadzie proste niewinne pytanie spowodowało jakieś agresywne teksty ze stron
        > y osób religijnych. To wiara powoduje bycie agresywnym?
        > Kolejny raz widzę, że nicki otwarcie przyznające się do bycia osobami religijny
        > mi są bardzo agresywne do innych. Co ciekawe oprócz mają czelność ogłaszać wsze
        > m i wobec z jaką to niebywałą agresją spotykają się ze strony osób normalnych

A za to przez Ciebie przemawia ateistyczne umiłowanie drugiego człowieka i ogrom tolerancji.

Sadosia nie była agresywna. Nie chce tylko Tobie niczego udowadniać, bo i tak nie jesteś w stanie pojąć, bo po prostu nie wierzysz. Twój wątek jest agresywny i ma zaczepny charakter. Będziesz miała satysfakcję jak rozrośnie się do kilku stron. Pobaw się lepiej z dzieckiem ,albo zupę na jutro ugotuj. Przesiadywanie na forum w takiej ilości czasu jest wręcz szkodliwe i czasami na psyche siada ...
        • krejzimama Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 19:10
          Widzisz też niczego nie napisałaś poza personalnym atakiem. Niestety potwierdzasz moją tezę.
          • salinas Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 19:15
            > Widzisz też niczego nie napisałaś poza personalnym atakiem. Niestety potwierdza
            > sz moją tezę

Ale ja Ciebie nie zaatakowałam, nie nazwałam głupią i zacofaną , ciemnogrodem i innymi podobnymi inwektywami. Po prostu dostałaś dobrą radę, żeby zając się czymś pożytecznym, a nie tylko zakładaniem kĄtrowersyjnych wątków.

PS. Dyskusja z ludźmi, którzy myślą o mnie w sposób wyżej wymieniony mija się z celem.
            • krejzimama Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 19:16
              Dobre rady stosuj u siebie.
              • salinas Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 19:20
                Ależ jak najbardziej stosuje je u siebie. Właśnie upiekłam jabłecznik ... pyszny. Tobie też polecam.

krejzimama napisał:

> Dobre rady stosuj u siebie.
      • freakwave Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 19:10
        kolejny raz widze ze ateistka ma problem z czyms co nie istnieje, polecam psychiatre big_grin
        • joanna35 Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 20:43
          freakwave napisała:

> kolejny raz widze ze ateistka ma problem z czyms co nie istnieje

najlepszy komentarz jak dotąd
          • nabakier Re: Wiara powoduje agresje? 19.03.12, 10:36
            Obie nie widzicie, że systemy religijne są REALNE i że stwarzają REALNE problemy?
            • freakwave Re: Wiara powoduje agresje? 19.03.12, 17:44
              serio tak wasko myslisz czy tylko udajesz?
              kazdy system czy to religijny czy polityczny czy jakikolwiek inny gromadzacy wokol siebie zdeterminowanych ludzi bedzie stwarzal problemy, bo zawsze znajdzie sie grupa oszolomow probujaca za wszelka cene udowodnic przedstawicielom drugiego systemu ze sa w bledzie, i bardziej ma to korelacje z natura czlowieka niz z religia, patrz taka krejzi ateistka a z jaka piana na pysku skacze innym do gardel w kazdymw atku udowadniajac ze nie ma czegos w co nie wierzy smile
              to chore, trzeba byc chorym czlowiekiem zeby w piekne niedzielne popoludnie siedziec na forum i plodzic kolejny watek o tym ze boga nie ma bo nie leczy amputacji...
              takich ludzi trzeba leczyc, oni sa w kazdym niemal ugrupowaniu jak to mowia glupich nie sieja sami sie rodza od lewa do prawa smile
    • bez_seller Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 18:58
      Nie rozumiem jak ateista moze zadawac takie pytania. Ale skoro to prowokacja, to dam sie sprowokowac, bo lubie.smile

Choroby leczy nie Bog, ale wiara w Boga. Wiara podobnie jak placebo uruchamia system samoobronny organizmu, ktory z jakichs powodow nie chcial sie wczesniej wlaczyc, albo byl za slaby. Od dawna wiadomo, ze umysl nasz bardzo wplywa na cialo - jego zdrowie i choroby.

Bog, ktory leczylby wybiorczo np. male dzieci z bialaczki, bylby zwyklym psychopata. Wiadomo, ze bibilijny Bog psychopata byl, ale nowotestamentowy powinien kierowac sie juz wytycznymi Chrystusa, a nie kieruje, wiec daru ani potrzeby leczenia ludzi z chorob nie ma.
      Wszystkie "cudowne" wyleczenia sa naturalne i mozna na podstawie statystyk ocenic ile samouzdrowien przypada na jednostke chorobowa.
      • broceliande Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:08
        Sądzę, że molitwa może mieć jakiś wpływ terapeutyczny Takie pozytywne myślenie.
        • bez_seller Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:11
          broceliande napisała:

> Sądzę, że molitwa może mieć jakiś wpływ terapeutyczny Takie pozytywne myślenie.
          >
          Oczywiscie. Na tym polegaly tez czary i magia - na zakleciach, rytualach i wierze, ze sie uda, i czasem sie udawalo.
          • broceliande Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:32
            A to jestem za. Każde działanie, nawet pozbawione sensu dla innych, mające na celu lepsze samopoczucie, podwyższenie morale i w ogóle, jest całkowicie usprawiedliwione.
          • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 20:00
            Polepszało się także po rytualnym zarznięciu kozła ofiarnego. Dziś wiadomo, dlaczego.
        • dorry Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:48
          Były prowadzone badania, które dowiodły dobroczynny wpływ medytacji oraz modlitwy na zdrowie badanych osób (obniżenie ciśnienia krwi, sprawniejszy układ immunologiczny itp)
    • krejzimama Re: Wiara powoduje agresje? 18.03.12, 19:05
      smile
    • woman_in_love szalona ż... nie wierzy w moc swego boga? 18.03.12, 19:14
      dziwne... bardzo dziwne. PS. Po sygnaturze widzę, że odbyłaś już szkolenie wojskowe w Izraelu. Jak poszło ostrzeliwanie strefy Gazy?
    • klubgogo Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 19:39
      Jasne, bardzo bliską mi osobę zaprowadził prosto do grobu. Litościwy Pan.
      • m_incubo Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 20:49
        No, a gdyby nie Bóg to żyłaby wiecznie.
        • klubgogo Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 21:40
          Nie wiecznie, ale tyle, ile potrzebują tej osoby małe dzieci, żona i reszta rodziny. Jaki Twój bóg miał interes, że zabrał ojca dzieciom, jaki???!!!!
          • lafiorka2 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 23:53
            klubgogo napisała:

> Nie wiecznie, ale tyle, ile potrzebują tej osoby małe dzieci, żona i reszta rod
            > ziny. Jaki Twój bóg miał interes, że zabrał ojca dzieciom, jaki???!!!!

Jesteś "za mała" żeby to pojąć....
            • klubgogo Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 09:14
              Pewnie, że tak. Ciekawe, czy gadalabys takie brednie, gdyby Tobie ktos umarł.
              • lafiorka2 Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 10:46
                klubgogo napisała:

> Pewnie, że tak. Ciekawe, czy gadalabys takie brednie, gdyby Tobie ktos umarł.

A co ty możesz wiedzieć na ten temat???
                • klubgogo Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 11:04
                  Nie wiem. Wiem tylko dlaczego przestalam w tego waszego boga wierzyć.
      • lafiorka2 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 23:53
        klubgogo napisała:

> Jasne, bardzo bliską mi osobę zaprowadził prosto do grobu. Litościwy Pan.

ech....uncertain
    • zabulin Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 20:58
      Jeśli Bóg chce, to wysłucha takiej prośby. Wierze w to. Wierzę, ze cuda się zdarzaja.
      Oczwyiscie nie wszystkim to jest dane. Dlaczego?
      Nie bede tu tego roztrzasać.
      wierzącym tłumaczyć nie trzeba, niewierzacych to nie przekona.

Ktoś tu mowił o papiezu.
      O Jego zdrowie modlono by sie nawet i 30 lat. Tylko chyba wierzacy wiedzą, ze człowiek jest śmiertelny. Papież był wiekowy. Rozumiem, ze osoba ktora wspomniała o papiezu chcciaalby żeby Bog wysłuchał próśb o Jego ozdrowieniei pozwolił papiezowi zyc 520 lat?

Straciłam juz kogoś bliskiego. Nie zdazyłam się nawet pomodlić, bo zmarła tak nagle.
      Teraz też od mieisęcy modle się o zdrowie innej bliskiej mi osoby.
      czasem gryze paluchy z bezsilnosci, czasem z żalu, bo nawet nie wiem co tej osobie jest. Ja nie wiem, lekarze tez. Ufam, że będzie lepiej.
      Wierząca jestem, ale wiem, ze Bóg nigdzie nie obiecał; pomodlcie sie o zdrówko, a wszyscy będziecie żyć w dobrej kondycji po 1000 lat.Nigdzie nie obiecano, ze tu na ziemi wszyscy dostana po równo.

Sama czasem mam żal, tak zwyczajnie nie rozumiem pewnych rzezcy. No, ale jestem tylko człowiekiem.

PS. Jestem wierzaca, ale nie PISowska. Zeby nie było. Z nimi mnie proszę nie łączyć. Piszę bo dla wielu to tożsame: wierząca = fanka Jarka i spóły.
      • broceliande Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 21:14
        zabulin napisała

> Ktoś tu mowił o papiezu.
        > O Jego zdrowie modlono by sie nawet i 30 lat. Tylko chyba wierzacy wiedzą, ze c
        > złowiek jest śmiertelny. Papież był wiekowy. Rozumiem, ze osoba ktora wspomniał
        > a o papiezu chcciaalby żeby Bog wysłuchał próśb o Jego ozdrowieniei pozwolił pa
        > piezowi zyc 520 lat?

No, to ja zaczęłam o papieżu. Oczywiście niewierzący również wiedzą, że człowiek jest śmiertelny, chyba nawet bardziej. Skąd wniosek, że nie?
        Sądzę, że ludzie, którzy modlili się o zdrowie papieża myśleli o takim cudzie. Że stary człowik podźwignie się z choroby. Wiem, że to nieracjonalne, ale nie wymagam tego od wierzących, seriosmile
        • zabulin Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 08:15
          Oczywiście niewierzący również wiedzą, że człowie
          > k jest śmiertelny, chyba nawet bardziej. Skąd wniosek, że nie?

Znikąd smile
          Napisalam, ze wierzacy wiedzą.
          Wiem, ze niewierzący też to wiedzą, tylko to chyba raczej oni i tylko oni moga śmierc papieza traktować jako "dowod" na niewysluchanie prośb.

Wiara katolicka mówi wyraźnie, ze nasze życie tutaj to tylko droga do Domu Ojca. Jeżeli ktokoliwek szedł nia z nadzieją i radościa na spotkanie z Bogiem to własnie ON.
          I nie sadzę, zeby Pan Bóg zechcial pozostawić tu kogoś, kto jak nikt inny zasłużył na spotkanie z Nim w twarzą w twarz tylko po to, zeby kilku niedowiarkom opadły kopary.

Wiara nie polega na zbieraniu dowodow na to czy tamto. Jesli się wierzy tylko na podstawie dowodów, to jest się raczej naukowcem.

I choć rozumiem gorycz niektorych po stracie, to wyobrazacie sobie, że Bóg uzdrawia wszystkich, których rodizny o to poprosza. No, to pewnie od tysięcy lat nikt by nie umarł. Ciasno by tu było. Bo prosilibyśmy zawsze. na śmeirć bliskich zawsze jest za wcześnie. Zawsze.

A rozpacz i bezsilność z tym zwiazaną doskonale rozumiem. Starcilam jedna z najblizsych mi osób i choć minęly ponad trzy lata, sa dni, ze mam ochotę gryźć i kopać, potem plakac, a potem tylko spać. Tak za nia tęsknię. Tak mnie to boli.
    • szyszunia11 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 21:07
      Tak, chociaż nie tyle "leczy choroby" co uzdrawia człowieka.
    • ma_dre Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 21:18
      biorac pod uwage ze
      1. NIKT na tym forum nie wie Kim lub Czym jest Bog,
      2. machanizmy jakimi rzadzi sie mozg sa w wiekszej czesci zagadka,
      twoje pytanie uwazam za prymitywne i bez sensu.
      Nawet nie zapytam jakie jest twoje zdanie na poruszony przez ciebie temat, bo nie ma ono najmniejszego znaczenia, jak i zdanie kogokolwiek innego, dopoki w punkicie 1 i 2 nie bedziemy mieli wiecej danych.
    • dziennik-niecodziennik Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 22:44
      Bóg nie jest od tego.
    • anorektycznazdzira Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 22:45
      No jak zsyła, to chyba powinien być konsekwentny i również leczyć, nie?
      • dziennik-niecodziennik Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 22:48
        Bóg nie zsyła chorób. po co miałby to robic.
        • szyszunia11 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 23:04
          dziennik-niecodziennik napisała:

> Bóg nie zsyła chorób. po co miałby to robic.

nie zsyła, a dopuszcza. Nigdy - zsyła. Dla mnie - różnica kolosalna.
    • lafiorka2 Re: czy bóg leczy choroby? 18.03.12, 23:43
      pewnie nie tylko Bóg...ale modlitwa pomaga.

Co się tak popierały ostatnio te jematki?Tylko na okrągło KK na tapecie?
    • bez_seller Re: czy bóg leczy alzheimer'ra? 18.03.12, 23:53
      Nigdy nie slyszalam.
      • bez_seller Zeby tez powinien leczyc, 19.03.12, 00:26
        a nie leczy. Dentysta taki drogi.
        I dlaczego nie robi operacji plastycznych? Nie mowie o upiekszaniu, ale o naprawie zniszczonych w czasie wypadku twarzach, czy spalonych na wegiel konczynach.
      • dziennik-niecodziennik Re: czy bóg leczy alzheimer'ra? 19.03.12, 00:27
        a dlaczego miałby? miałby leczy wszystkie choroby? czy wybiórczo, tylko kilka? czy moze leczy tylko dzieci? albo tylko starców? albo tylko białych/czarnych, wierzących/niewierzących itd?...

Bóg ma się nijak do naszych chorób. ani ich na nas nie zsyła, ani ich dla nas nie leczy.
    • bea.bea Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 07:41
      sadzę że raczej wiara ...osoby chorej ..
      • bea.bea Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 07:49
        któraś z dziewczyn mówiła o amputacji, czytałam niezłe opracowania o jedynym na świecie cudzie gdzie odrosła noga ( uznanym przez kościół i dobrze zbadanym )....co ciekawe po dwóch latach leżenia w ziemi ..smile mimo mojej nie religijności to mnie poruszyło smile
        Co śmieszne mało księży o tym wie smile
        adonai.pl/cuda/?id=36
        W książce wypowiadali się współcześni transplantolodzy i powiem było to dość przekonujące ...dużo by pisać smile
        Jednak ja nadal jestem raczej za wiarą własną...niezależnie w co się wierzy.
        • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 08:20
          Bea, nie wiem, czy wiesz- istnieje coś takiego, jak BIAŁA KSIĘGA CUDÓW, rodzaj porozumienia między kościołem a środowiskami lekarskimi, do której ma byc wpisywany każdy taki cud. Za udokumentowaniem i potwierdzeniem przez obie strony. Księga pozostaje do dziś pusta. Żaden 'cud" z Lourdes, la Salette czy innsze, tam nie widnieją.
          • bea.bea Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 08:27
            nie wiedziałam, być może jest pusta smile, ale ta noga jest nieźle zbadana i opisana, stad moje zaciekawienie smile
          • iwles Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 08:41

a nie pomyliło ci się czasami z księgą cudów z parafii Biała ?
            • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 08:50
              raczej nie smile
          • mindtriper Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 08:57
            Podaj jakieś żródło, bo wymyślać jakieś farmazony to każdy może. A ty tu zgrywasz uczoną, choć jak zauważyłam, na wielu rzeczach po prostu się nie znasz, a udajesz niewadomo kogo.
            • bea.bea Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 09:09
              Ale o co ci chodzi konkretnie, bo nie rozumiem ?
    • feel_good_inc Oczywiście że leczy! 19.03.12, 08:43
      Leczy wszystkie te choroby, na które skuteczna jest homeoterapia i kryształy wink
      • nabakier Re: Oczywiście że leczy! 19.03.12, 08:51
        Kurde, ludzie! LECZY SIĘ LUDZI, NIE CHOROBY! (pardon, muszę)
        • nabakier Re: Oczywiście że leczy! 19.03.12, 08:52
          kto ma wyzdrowieć? choroba czy człowiek? uleczy się chorobę? by była zdrowa???
    • malka37 Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 09:07
      no proszę, ile bóg krajzimamy ma rzeczników prasowych
      • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 09:29
        a przeszkadza ci to? i czemu nazywasz to "bogiem" smile
        • malka37 Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 09:56
          nabakier napisała:

> a przeszkadza ci to? i czemu nazywasz to "bogiem" smile

Czy przeszkadza mi, że krejzimama przepytuje nt' boga' nie określając bliżej kogo/co ma na myśli? Raczej śmieszy takie podpuszczanie mamusiek
          • nabakier Re: czy bóg leczy choroby? 19.03.12, 10:34
            hmmm..nie czuje się podpuszczona
            nabierz dystansu smile
    • 3spuchniete.jaja a co robi pan na tym zdjeciu 19.03.12, 10:47
      www.youtube.com/watch?v=5_WOi53WoQs
      to duch swiety czy koles wali po czakrach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka