Dodaj do ulubionych

To wstyd nie znać stolicy swojego kraju?

26.03.12, 19:26
Byłam ze 3 razy, raz na szkoleniu wiec tylko z centralnego pieszko 2 ulice dalej, kolejny raz odebrać mamę z dworca i kolejny w przychodni wet z chorym psem, którego na prowincji nie dało rady wyleczyć.
Uznałam, ze czas najwyższy to zmienić, ale jakoś nie mam ochoty spędzać urlopu w Warszawie...
Moge przeznaczyć 2 dni. Emamy znające W-wę, co radzicie? jak spędzić te 2 dni?
jaki spacer zaplanować? Co zobaczyć?
Obserwuj wątek
    • izak31 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 19:42
      Centrum Nauki Kopernik (zyczę powodzenia aby się dostać) - byłam, nawet warto.

https://img685.imageshack.us/img685/5541/userbarac.png
    • grave_digger Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:08
      myślałam, że nie wiesz jaka jest stolica naszego państwa big_grinbig_grin

p.s.
      też nie znam warszawy wink
    • kosheen4 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:12
      Pragie! koniecznie!!! smile
      • piotr_57 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:18
        kosheen4 napisała:

> Pragie! koniecznie!!! smile

Co jest takiego koniecznego w zwiedzaniu Pragi?
        Co polecasz do zwiedzenia na Pradze?
        >
    • mindtriper Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:14
      10 lat mieszkałam w Warszawie i z pewnością nie znam jej całej i w kilku ważnych miejscach nie byłam.
    • piotr_57 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:17
      To zależy jakie masz preferencje. Czy chcesz zobaczyć to co znane, żeby później móc opowiadać o zwiedzanych miejscach. Czy też to, co zostało prawdziwego w Warszawie, a nie jest tylko budowana po wojnie atrapą.
      • kamcia_79 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:27
        chciałabym zobaczyć i znane i nieznane.
        Ale nie chcę nikomu opowiadać, chcę dla siebie, chcę raczej zewnętrza niż wnętrza, tak żeby przy kolejnej wizycie czuć się trochę bardziej swojsko i orientować się choć trochę w topografii miasta.
        a Pragę tez bym chętnie zwiedziła ale żadne tanie linie mi tam nie latają
        • kosheen4 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:49
          > a Pragę tez bym chętnie zwiedziła ale żadne tanie linie mi tam nie latają

ale warszawskie Pragie! big_grin

do kolegi co się pytał - no jak to co, klimat praski, bar mleczny gdzieś w okolicach Ząbkowskiej, kościół św. Floriana, grający pomnik kapeli...
          jeśli jesteś piechurem, to polecam spacer spod dworca głównego Tamką właśnie w stronę Pragi, po drodze możesz obadać jeszcze symbol stoliczny - syrenkę wink
          • kamcia_79 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:53
            ach ok smile myślałam że ze stolic to właśnie czeską Pragę polecasz.
            Myślę, że takie klimatyczne spacerki to na kolejny pobyt ale w sumie, jakbym zdążyła to czemu nie....
          • bi_scotti Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:53
            Albo przez Slasko-Dabrowski do ZOO, Pomnik 4 Smutnych, Jagiellonska, to co teraz jest na dawnych teranach Dworca Wilenskiego, "Katedra Praska", jak masz dzieci to po ZOO mozesz je zabrac do Baja na jakas sztuke smile Tez fajny spacer. A po powrocie na warszawska strone Wisly, Nowe Miasto, Cytadela, Plac Komuny Paryskiej (wiem, wiem - Wilson zwyciezyl uncertain ), metrem z powrotem do Centrum.
            • morgen_stern Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 21:42
              Czterech Śpiących, Trzech Walczących teraz nie ma smile Przeniesieni, bo metro budują.
          • edelstein Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 27.03.12, 08:42
            “Chodz na Prage,tam dziewczynki nagie...“ lallaalawink Owszem uwazam,ze stolice powinno sie znac chociaz pobieznie.Chociaz moja rodzina z Wawy,miasto znam slabo.W ostatnich latach wiem,ze sporo pozmienialo,wiec nie jestem pewna czy bym sie odnalazla.Podejrzewam,ze tylko Warszawiak od pokolen zna stolice b.dobrze.Sama mieszkam x czasu w pewnym wielkim miescie i wciaz nie bylam wszedzie.Owszem,wiem co i gdzie,ale sporo miejsc jeszcze czeka na odkrycie.Poznanie miasta calkowicie to zabawa na dlugie miesiace,jesli nic sie innego nie robi tylko zwiedzawink
    • thorgalla Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:25
      W pierwszej kolejności Łazienki i Pałac na wodzie,Zamek Królewski,Rynek (Kolumna Zygmunta,Barbakan,Syrenka)
      • thorgalla Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:26
        No i wjazd na któreś tam piętro Pałacu Kultury.
        Jakieś Muzeum jeżeli interesuje Cię sztuka.
        Albo stadion jeżeli jesteś kibicem.
        ZOO
        • thorgalla Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:28
          O Pałacu w Wilanowie bym zapomniała.
      • rosapulchra-0 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:28
        A potem Wilanów i Konstancin.
    • klubgogo Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:31
      NIe będę Ci planować 2 dni, ale poddam pod rozwagę miejsca warte zobaczenia i miłe dla spędzenia czasu.
      Z takich do zwiedzenia Muzeum Powstania koniecznie. Muzeum Wojska Polskiego, jeśli ktoś lubi, Cytadela.
      Z takich do spacerowania: ogród botaniczny w Powsinie (początek maja magnolie), Łazienki i Wilanów (tutaj dodatkowo pałac).
      Na starówce tłumy, więc nie polecam.
      • bi_scotti Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:43
        Spacer na mniej niz pol dnia: wyruszasz z Placu 3 Krzyzy, parkiem na tylach dawnego Domu Partii dochodzisz do kladki nad Ksiazeca, przechodzisz kladka na tyly Frascatti kolo Muzeum Ziemi, dalej kontynujesz przez Ogrody Sejmowe az do Zaumku Ujazdowskiego, w ktorym mozesz (ale nie musisz) odwiedzic Centrum Sztuki Wspolczesnej), dalej wzdluz Alej Ujazdowskich, zahaczasz o Ogrod Botaniczny, mozesz dojsc pod Belweder albo od razu skrecic do Lazienek, narazie za wczesnie na koncerty chopinowskie ale spacerek po Lazienkach z gory na dol, Palac na Wodzie do zwiedzenia, przejscie kolo Palacyku Mysliwskiego i ciag dalszy juz zalezy od Ciebie - albo dalej na piechote w kierunku np. Powisla, albo autobus po drugiej stronie do gory na Pulawska, przy okazji look na Ambasade Rosji smile Jesli pogoda ladna to olej muzea, jak kiepska - dobre punkty na zlapanie oddechu.
        Jak masz wiecej sily i checi, ten sam spacer mozna zaczac na Starym Miescie, przejsc Krakowskie i Nowy Swiat az do Placu Trzech Krzyzy etc. Albo na Mariensztacie, wejsc do gory przy Sw. Annie etc. Opcji duzo jesli ktos lubi chodzic.
        • kamcia_79 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 20:54
          dziękuję, zaraz obadam mapę smile
        • piotr_57 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 21:58
          bi_scotti napisała:

> Spacer na mniej niz pol dnia: wyruszasz z Placu 3 Krzyzy, parkiem na tylach daw
          > nego Domu Partii dochodzisz do kladki nad Ksiazeca, przechodzisz kladka na tyly
          > Frascatti kolo Muzeum Ziemi, dalej kontynujesz przez Ogrody Sejmowe az do Zaum
          > ku Ujazdowskiego, w ktorym mozesz (ale nie musisz) odwiedzic Centrum Sztuki Wsp
          > olczesnej), dalej wzdluz Alej Ujazdowskich, zahaczasz o Ogrod Botaniczny, mozes
          > z dojsc pod Belweder albo od razu skrecic do Lazienek, narazie za wczesnie na k
          > oncerty chopinowskie ale spacerek po Lazienkach z gory na dol, Palac na Wodzie
          > do zwiedzenia, przejscie kolo Palacyku Mysliwskiego i ciag dalszy juz zalezy od
          > Ciebie - albo dalej na piechote w kierunku np. Powisla, albo

...przez Promenadę, obok Pałacyku Szustra do Królikarni.

Trasa zaproponowana przez Ciebie podoba mi się jako jedyna z wymienionych.
    • kinga.zielonka Na pewno nie żadne Łazienki! 26.03.12, 21:56
      Łazienki - ostatnie miejsce, gdzie z radością wybierze się warszawiak - człowiek na człowieku, zaprzeczenie istoty parku = "nie zeptać zieleni", na każdym rogu ochroniarz i tatusiowie robiący dzieciom zdjęcia z kaczkami aparatami z dużym obiektywem. Fe!

Ja polecam: zamiast Łazienek - Park Skaryszewski, dziki, wielki, wzrorowany m. in na berlińsim Tiergarten. Obok: Stadion Narodowy z daleka + Saska Kępa, ulica Francuska z pomnikiem Osieckiej i nowymi hipsterskimi knajpami. Dalej: Plac Zbawiciela+Plac Konstytucji - perły architektury nie tylko socrealistycznej. Hipsterskie knajpki, i masa innych także. Mozna zapuścić się dalej w Mokotów, jest gdzie pobłądzić. Dalej: Nowy Świat, Krakowskie, campus główny UW, widok na drugą stronę (cerkiew na Pradze majacząca razem z wieżami katedry praskiej). Jeśli już koniecznie Starówka, to przejść się dalej na rynek Nowego Miasta. Wrócić pięknym Mariensztatem. A przede wszystkim: posiedzieć w jakiejś kawiarni i popatrzeć na życie.
      • kinga.zielonka I Plac Grzybowski! 26.03.12, 22:00
        Można wejść do synagogi w czasie modłów! Nikogo nie wyganiają! A w Chanukę była ogólnodostępna uroczystość na Placu Grzybowskim! Mało kto o tym wie!
        A jeśli trop żydowski, to dalej na Wolę, odwiedzić mega modną kawiarnię Chłodna 25, o którą teraz toczą się boje. Potem może Muranów? I zastanowić się, dlaczego Muranów i Wola są o kilka metrów wyżej niż reszta miasta....
    • karra-mia Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 22:00
      ja poznałam stolicę w niecałe dwa dni, ale ja miałam za przewodnika złotą kobiete, co kocha własne miastosmile
      • piotr_57 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 22:11
        karra-mia napisała:

> ja poznałam stolicę w niecałe dwa dni, ale ja miałam za przewodnika złotą kobie
        > te, co kocha własne miastosmile

Faktycznie musiał być geniusz nie kobieta.
        Ja zwiedzałem Warszawę ze swoją mamą 57 lat. Mamy już nie ma, a ja nadal miasta nie znam.
        • karra-mia Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 22:13
          zobaczyłam najwazniejsze miejsca, poznałam na tyle, ze przy następnej wizycie dalam radę sama z centralnego zajechac do muzeum wojska polskiego, a potem stamtąd do niej do domu. Szczegółowo znać nie musze, w koncu taksówkarzem zostać nie zamierzam
          • piotr_57 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 22:18
            karra-mia napisała:

> zobaczyłam najwazniejsze miejsca, poznałam na tyle, ze przy następnej wizycie d
            > alam radę sama z centralnego zajechac do muzeum wojska polskiego

No tak, to szczególne osiągniecie. Trzy przystanki prosto, każdym jednym tramwajem big_grinbig_grin

Szczegółowo znać nie musze, w koncu taksówkarzem zostać nie
            > zamierzam

Jasne, jasne smile

• karra-mia Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 22:23
              no dla mnie to osiągnięcie, rozumiem, że dla kogoś , kto tam mieszka to nic.
        • jamesonwhiskey Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 22:20
          > Ja zwiedzałem Warszawę ze swoją mamą 57 lat. Mamy już nie ma, a ja nadal miasta
          > nie znam.

57 lat i nie znasz tej zapyzialej dziury
          moze jakis opozniony jestes
          • piotr_57 Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 22:29
            jamesonwhiskey napisał:
            >
            > 57 lat i nie znasz tej zapyzialej dziury
            > moze jakis opozniony jestes

pewnie masz rację smile
    • sueellen Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 22:03
      eee, tam, ja nie znam i się nie wtydze. Byłam kilka razy i wcale mnie do Wawy nie ciągnie, nie zwiedziłam ani Zamku ani żadnego innego muzeum. I tylko z krakusami wlóczyłam się po krakowskim przedmieściu nabijajac się z tej nazwy. W tarasach bylam ze dwa razy za to. WOW. i jechalam autobusem na lotnisko. z dworca. Pałac kultury kulturalnie na żywo zobaczyłam, ale zdjęcia nie zrobiłam. Byłam za to w teatrze Buffo i Polskim.
    • panna.w.paski Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 26.03.12, 22:10
      To ja dorzucę coś z tematyki żydowskiej, dzielnice:

- Muranów, teren getta - Pomnik Bohaterów Getta (przy nim Willy Brandt upadł na kolana) i Pomnik Umschlagplatz
      - Wola i cmentarz żydowski
    • methinks Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 27.03.12, 02:28
      Powiekszenie, Jedyne Wyjscie, Saturator, Sen Pszczoly...
    • asia_i_p Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 27.03.12, 07:46
      Oprócz zwiedzania, dorzuć wieczór w Teatrze Żydowskim. "Skrzypek na dachu" w jidysz to coś niezapomnianego.
    • antychreza Re: To wstyd nie znać stolicy swojego kraju? 27.03.12, 09:33
      Muzeum Powstania Warszawskiego koniecznie. Starówka też, jako krakowianka szczerze podziwiam zrównoważoną i konsekwentną politykę w sprawie szyldów. Wszustko ładne, stonowane i w klimacie, nie jak w Krakowie sad Polecam też stare budynki Uniwersytetu Warszawskiego.
      Przejdź sie Krakowskim Przedmieściem w niedzielę rano. Tłumy nastolatków pędzące gdzieś z kubkami ze Starbucksa i masz dobry humor cały dzień wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka