Dodaj do ulubionych

Nadmierne przejmowanie się

22.05.12, 13:29
Czy nadmierne przejmowanie się tym co myślą o nas inni,
takie z przeżywaniem po kilka dni jednego epizodu bo ktoś coś powiedział ,
roztrząsanie i przejmowanie kwalifikuje się do terapii?
Czy można samodzielnie spróbować dać sobie z tym radę?
Czy ktoś ma to za sobą?
Obserwuj wątek
    • mnb0 Re: Nadmierne przejmowanie się 22.05.12, 13:37
      Większość ma to za sobą - jeśli ma za sobą wiek nastoletni.

Ale jeśli masz z tym problem - odradzam pisywanie na emamie.
      • donnasanta Re: Nadmierne przejmowanie się 22.05.12, 13:42
        mnb0 napisała:

> Większość ma to za sobą - jeśli ma za sobą wiek nastoletni.

hihihi o tym wlasnie napisalam w moim nowym watku wink
        >
        > Ale jeśli masz z tym problem - odradzam pisywanie na emamie.
        • elizaj1 Re: Nadmierne przejmowanie się 22.05.12, 13:48
          donnasanta napisała:

> mnb0 napisała:
          >
          > > Większość ma to za sobą - jeśli ma za sobą wiek nastoletni.
          >

Uważam że niekoniecznie ,nawet w internecie widać że wiele dorosłych osób przeżywa obiektywnie rzecz biorąc bzdury. I nawet tu na emamie czytałam niedawno że ktoraś zażywa relanium jak ją odwiedza babcia bo nie może znieść krytyki.
      • annaa77 Re: Nadmierne przejmowanie się 22.05.12, 20:47
        mnb0 napisała:

>
        > Ale jeśli masz z tym problem - odradzam pisywanie na emamie.
        o wlasnie, wsyztsko bedzie wykorzystane przeciwko Tobiebig_grin
    • iceland.3 Re: Nadmierne przejmowanie się 22.05.12, 19:59
      Terapia...zdecydowanie! gdybym ja miała roztrzasac co inni o mnie mysle przez kilka dni to chyba nie mialabym innego zycia, tylko przejmowanie sie.Jak ktos cos nieprzyjemnego mi powie, jestem uszczypilwa i potrafie powiedziec wprost, ze nie mam ochoty na dalsze dyskusje z nim. Mialam taka faze w wieku 18lat, co kolezanka powie na mojego nowego chlopaka, czy sie z mojej nowej sukienki nie smieje. Meczyłam się. Teraz znam swoją wartość i mojego samopoczucia nie uzalezniam od opinii osob postronnych. Mi pomoglo malzenstwowink podroze- tylko polacy sa tacy spieci na tle co sasiad o mnie pomysli, chyba wydoroslalam. Czasami przemknie mysl, ze chyba ktoś mnie nie polubił ale zaraz przychodzi kolejna mysl, ze nie wszyscy musza mnie kochac.
    • pochodnia_nerona Re: Nadmierne przejmowanie się 22.05.12, 20:40
      Nie wiem, ile masz lat, ale z autopsji mogę powiedzieć, że mija z wiekiem i nabieraniem doświadczenia. Prowadząc dorosłe życie, po prostu dojrzewasz i uczysz się odróżniać sprawy błahe od naprawdę ważnych. W pewnym momencie dochodzisz do wniosku, że czy będziesz nad czymś tam myśleć, czy nie, to i tak nie odwrócisz czasu, a to, co my negatywnie oceniamy u siebie, zazwyczaj nie pokrywa się z tym, co myślą o nas inni.
      • elizaj1 Re: Nadmierne przejmowanie się 22.05.12, 20:56
        Skończyłam już 30 i wciąż się przejmuję.
        • abucha Re: Nadmierne przejmowanie się 23.05.12, 10:30
          Terapia, to duży krok, zwłaszcza dla takiej osoby jak Ty. Zanim się zdecydujesz to się zbyt "naprzejmujesz". Też kiedyś rozgryzałam każde słowo, póki nie zrozumiałam, że tak naprawdę każdy myśli o sobie i mnie to mają gdzieś, co najwyżej coś "nagadają". Proponuję Ci na poczatek pracę nad sobą. Sama nad sobą. Myślę, ze pomocna moze Ci być książka dr Susan Nolen-Hoeksema
          "KObiety, kóre myślą za dużo.Jak przestać zadręczać się niepotrzebnymi myślami i odzyskać radość życia." NApisana jest w bardzo lekki sposób, pozwala zdystansować się... Powodzenia.
          To prawda, ze mija wraz z wiekiem, ale 30 na karku, to już czas na odcięcie się od ludzi i wzięcie życia we własne ręce.
    • anaisanais Re: Nadmierne przejmowanie się 23.05.12, 11:55
      Jesli utrudnia ci to zycie i nie pozwala normalnie funktjonowac to tak. Terapie mozna zaczac od probnych 5 spotkan i mozesz zobaczyc czy to cos wnosi.
      Moze przyczyna roztrzasania jest niskie poczucie wlasniej wartosci ?na pewno warto nad tym pracowac ale z pewnoscia przeniosloby sie to na inne obszary zycia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka