Dodaj do ulubionych

Operacja u dziecka (chłopca).

23.05.12, 16:09
www.medigo.pl/diety-odchudzanie-nadwaga-i-otylosc/za-duze-piersi-u-chlopcow

"Problem otyłości w Wielkiej Brytanii jest coraz większy. Państwo dofinansowuje operacje zmniejszenia piersi u 10-letnich chłopców.
Rodzice wysyłają swoje pociechy na takie zabiegi, żeby dzieci nie były wyśmiewane w szkole. Niejednokrotnie chłopcy są tak otyli, ze maja większe piersi niż ich koleżanki z klasy. Przez to stają się obiektem kpin jeszcze szczupłych rówieśników. Według oficjalnych danych operację zmniejszenia piersi przeszło w ostatnich trzech latach 17 młodych Brytyjczyków, którzy nie skończyli jeszcze 10 lat. Ale eksperci twierdzą, że takich operacji było więcej, bo rodzice wybierali prywatne kliniki. Według rządowych statystyk na Wyspach już ok. 33 procent dzieci ma problem z nadwagą. Szacunki mówią, że do 2050 roku może to być już 66 procent. U 17 procent dzieci zbyt duża waga jest wręcz niebezpieczna dla życia, a na pewno staje się przyczyną wielu chorób. Państwo wydaje rocznie co najmniej 4 miliardy funtów na leczenie otyłości i problemów z nią związanych.

Rocznie wykonuje się tu ponad 2,5 tysiąca operacji zmniejszenia żołądka. Niestety żadne działania walczące z otyłością nie pomogę, jeśli Brytyjczycy nie zmienią swoich nawyków żywieniowych."

Jak dobrze, że niektóre państwa tak dbają o otyłe dzieci, jestem pod prawdziwym wrażeniem smile
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: Operacja u dziecka (chłopca). 23.05.12, 16:13
      O, kurczę. To prawda?
      Słyszałam, że Brytyjczycy nie widują już prawdziwego jedzenia, tylko przetworzone i dzieciaki nie wiedzą jak co rośnie.
      Ale to przegięcie. Jakiejś akcji uświadamiającej potrzebują.
      • gazeta_mi_placi Re: Operacja u dziecka (chłopca). 23.05.12, 16:43
        Widują jeszcze prawdziwe jedzenie, dzięki polskim sklepom.
    • empirical Re: Operacja u dziecka (chłopca). 23.05.12, 16:20
      Ale co taki zabieg daje? Otyly chlopiec po tej operacji dalej bedzie otyly, takze obiektem kpin byc nie przestanie ...
      Gdyby pomoc dziecku w zrzucaniu wagi, to i te piersi predzej czy pozniej zniknelyby same.
      • gazeta_mi_placi Re: Operacja u dziecka (chłopca). 23.05.12, 16:42
        Też się z tym zgadzam.
        Chociaż z drugiej strony to co pisze w tym artykule jest dziwne, piszą że robią te operacje min. z tego powodu aby takie dziecko nie było wyśmiewane przez rówieśników, a przecież Anglia słynie z tego, że jest taka tolerancyjna, wręcz tolerancyjny kraj multi kulti, a tutaj piszą, że jednak owa słynna tolerancja nie dotyczy otyłych dzieci?
        Ciekawa sprawa z tą zagraniczną tolerancją...
        Jakaś taka wybiórcza smile
        Tolerować Muzułmanów - ok, ale otyłego 10-latka już nie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka