Dodaj do ulubionych

Królestwo za spokój!

03.06.12, 00:33
Ludzie powariowali. No powariowali. Angole mieli byc flegmatyczni, spokojni i w ogóle bez szaleństw. A tu... totalne szaleństwo! Teraz jest szał z powodu Jubileuszu Królowej. W piatek w pracy najpierw ubrali całe biuro we flagi, potem przemówienie dyrektora w czasie którego obok dyra stały jego asystentki z maskami z twarzą Elżbiety II (WTF???)
https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3o8oBiy0zuuKOJlJFvuJDVlrwe0mEgI_VTvF6YzoKSw0cAW0j

Następnie przyszła pora na street food. Nie bardzo wiedziałam o co im chodziło i spokojnie dałam się wciągnac w wir pracy gdy nagle poczułam zapach ryby i frytek...

W przejściu między biurkami rozdawano typowe angielskie jedzenie (90% to frytki i ryba) , które nalezało spożyć właśnie w przejściu, na stojąco.

Na koniec dobiegły mnie radosne okrzyki, przybiegł kolega i wyciągnął mnie do przyczepiania osłu ogona (z zawiazanymi oczami). Wreszcie, po południu podano herbate, oraz bułeczki z masłem (które nie było masłem tylko śmietaną) i drzemem. Podwieczorek spożywano oczywiście w przejściu i prowadzono dyskusje czym najpierw tę bułke należy posmarowac. W różnych częściach WB różnie się smaruje. Jedni uważali, że najpierw nalezy rozsmarowac śmietanę, a potem dżem:
https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ4vI04uazshNRO1_zH1N4vS55p2jNmqfLVafY4sJ1QoBN0ice9
a inni, ze wręcz przeciwnie.
Nie omieszkano zapytać, jak sie spozywa scone (bo ta bułka to scone) w Polsce. Odpowiedziałam, że u nas scone najpewniej byłby przekładany:
https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTg4K9aVagUF2GDfrIEPHJczXs7AUUT-i95OSdzY1ncXVXRszIoQw

Po południu wyrwałam się na chwilę do galerii handlowej po kilka drobiazgów, wchodze do sklepu a tam... w sklepie, miedzy półkami rozstawione stoły, Anglicy popijający herbatkę i śpiewający narodowe piesni. Wszedzie God Save the Queen się rozchodzi.

Raczej nie wybiorę się na oficjalne obchody Jubileuszu Królowej (juz się zaczęły i trwają aż do wtorku!), ale z ciekawością obejrzę relację na szklanym ekranie.
Obserwuj wątek
    • exina Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 00:46
      Dla mnie szałem jest to, ze na tym forum 80% to emigrantki. Jeszcze ze 3 lata temu każda tutaj to była Warszawianka (typowe wątki - nie wiecie, gdzie kupic stanik, wiemy, na Grochowskiej)
      Teraz jednym z głównych tematów (oprócz plotkaskich) jest na ematce to, gdzie jest lepiej - w Polsce, czy w UK (albo gdzies tam). Jak klony pojawiaja sie zatem relacje z zycia na emigracji.
      Co mnie to, ku... obchodzi?
      Owszem, zycie w Polsce jest do bani, mimo ze dentysci lepsi. Nie chce jednak ciagle czytac o brytyjskich szkołach, słuzbie zdrowia, councilach i cholernej królowej. Co mnie to obchodzi? Mamy tu w kraju tyle problemów dotyczacych kobiet, czyzby wszystkie przeniosły sie za granice???
      A przeciez mamy wiele wspólnego, sueellen - po nocy siedzimy przy kompie, tyle ze ty widze musiałac cos przyjąć na blone sluzowa co najmniej, skoro o tej porze nawet obrazki wklejasz.
      • sueellen Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 00:53
        No wiesz, u mnie młoda godzina, chwila spokoju, dziecie uśpione a nawet połnocy nie ma. Do tego ogólnie jestem w świetnym humorze. I chyba to Cię najbardziej boli (ze mi dobrze)?
        • exina Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 01:12
          O ileż świat byłby prostszy, gdyby takie rzeczy mnie bolaływink
          Po północy forum ematka zamiera, nawet w sobote. Nie wiedziałas tego, wklejając swój post z obrazkami? Po tylu latach pisania tutaj? Widac, ze od lat emigrantka. Wierz mi, nie tęsknisz za Polskątongue_out Polska ematka aktualnie odbywa obowiązek małżenski, najczęsciej jednak śpi lub poleruje mieszkanie, w koncu jutro niedziela, obiadki rodzinne, tesciowa. Kogo obchodzi jakas brytyjska krolowa, na litosc boska.
          • sueellen Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 01:20
            Ciebie. Nie odbywasz obowiązku małżeńskiego, nie śpisz, nie polerujesz mieszkania tylko zgrzytasz zebami czytając post z obrazkami o Krolowej Angielskiej. Jako jedyna, bo po pólnocy forum emama zamiera. Nie wiedziałaś o tym piszac ten komentarz? Po tylu latach pisania tutaj?
            • exina Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 01:56
              Zgrzytam zębami, bo jedynymi aktywnymi na forum osobami sa emigrantki, czyli osoby zwykle skrajnie samotne, które udzielaja sie z nudów. Tyle ze tak, ja uwazam, ze emigrancka samotnosc jest lepsza od polskego "rodzinnego" i niesamotnego grajdołka. Chciałabym jednak, aby na tym forum wiecej było polskich tematów, w koncu to polskie forum. Tutaj mamy naprawde skrajny syf i jest o czym rozmawiac. Wiem jednak, ze kobiety zamieszkałe w Polsce nie relaksuja sie na forum, tylko pilnuja dzieci na sobotnim grilu (mąż musi sie wyszalec) i ogólnie nie sa feministkami, a prostytutki to złe kobiety.
              • sueellen Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 02:04
                eee tam, marudzisz. jesli chcesz polskich tematów, to je zakładaj!
                Poza tym, o jakim syfie piszesz? Jak jest syf to trzeba posprzatać, a nie marudzić, ze syf tongue_out
                • mamaemmy Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 07:29
                  ale fajnie tam maciesmile
              • rosapulchra-0 Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 07:38
                Exina, PMS jakiś czy ke?
              • nenia1 Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 09:16
                exina napisała:

> Tutaj mamy naprawde skrajny syf i jest o czym rozmawia
                > c. Wiem jednak, ze kobiety zamieszkałe w Polsce nie relaksuja sie na forum, tyl
                > ko pilnuja dzieci na sobotnim grilu (mąż musi sie wyszalec) i ogólnie nie sa fe
                > ministkami, a prostytutki to złe kobiety.

Co ty pleciesz? Ja mieszkam w Polsce, żadnego skrajnego syfu nie widzę, przeciwnie, żyje mi się coraz lepiej, Polska się na Euro stroi, mijają mnie samochody z powiewającymi flagami, zielono za oknem, ptaki śpiewają, jest super.
                Do tego w sobotę na żadnym grillu dzieci nie pilnuję, chłop mi zakupu przywiózł, obiad ugotował i pranie rozwiesił. A prostytutkom w większości współczuję.
              • blekitny.zamek Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 18:02
                Miałam nie pisać,ale twój post aż się prosi o komentarz.
                Musisz być bardzo ograniczoną osobą,skoro nie interesują cię żadne inne sprawy oprócz "polskich tematów" ,czyli właściwie czego?
                Na forum e mama mają powstawać w kółko posty o feminizmie,emeryturach,rządzie???
                Wtedy będzie dobrze,a Pani exina zadowolona?

królowa angielska nie spędza mi snu z powiek,ale chętnie poczytam,jak to święto obchodzi się w Wielkiej Brytanii.
          • macowa_panienka00 Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 13:48
            exina napisała:

Kogo obchodzi jakas brytyjska krolowa, na litosc boska.

Mnie na ten przyklad?
            Tak samo jak cena barylki ropy w USA i DAX we Frankfurcie oraz japonska kaligrafia.
            Inteligentni ludzie interesuja sie zazwyczaj rzeczami rowniez poza zasiegiem wlasnego nosa.

Swoja droga trzeba przyznac, ze maski wymiataja hehe
            Byl plakat reklamujacy jakis horror z zakonnica, miala podobny wzrok smile

• madzioreck Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 12:09
        > Co mnie to, ku... obchodzi?

To ku... nie czytaj.
        Co za babsko, do wszystkich się przypierdziela...
        • yenna_m Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 12:44
          a to troll jakiś smile

jak zgrzyta zębami, to se może szynę u stomatologa obstalować, nie? wink
          • madzioreck Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 12:57
            Ano może se wink
          • donkaczka Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 12:59
            > a to troll jakiś smile

chyba tak, choc dziekowac panu przynajmniej wyszczekany i wymowny, z dotychczasowych na forum chyba najbystrzejszy

ale ale, co mnie uderzylo, to juz ktorys watek, w ktorym jakas forumka sugeruje trollowi PMS - jak nie jestem fanka wybujalej politycznej poprawnosci, to takie teksty, a juz zwlaszcza pisane przez kobiety sa dla mnie przeokrutnie przykro seksitowskie i uwlaczajace, obciach na maksa
    • rosapulchra-0 Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 07:39
      Ale z tym dRZemem to przywaliłaś suspicious Na otro uncertain
      • sueellen Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 09:45
        ale już drugi wyszedł obry!
    • franczii Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 07:46
      Lubie takie lokalne swieta. Z checia w nich uczestnicze.
    • panizalewska Scones!!! 03.06.12, 09:37
      Niezależnie od wszystkiego uwielbiam SCONES!!! Jedyna rzecz, której brakuje mi w Polsce, po wycieczce do Anglii wink Żadne bułeczki z rodzynkami ich nie zastąpią! No po prostu NIE i koniec!
      big_grin
      • sueellen Re: Scones!!! 03.06.12, 09:47
        I jak się smarowalo scones? Dyskusja na temat kolejności smarowania mnie absolutnie połozyła na łopatki!
      • carmita80 Re: Scones!!! 03.06.12, 09:54
        Fakt, ja uwielbiam scones, zreszta robie dosc czesto bo rodzinka sie domaga. Tutejsza smietana -lepszej jeszcze nigdzie nie spotkalam i dzemy z lokalnych farm shops mmmmm. Kocham fish & chips zwlaszcza ze starych, sprawdzonych miejsc z tradycjami, znalazlam jeszcze takie gdzie podaja w gazecie lubie usiasc na laweczce i zjesc na swiezym powietrzu ale tez w srodku z herbata, chlebem z maslem i mushy peas. Nam sie udzielio, zrobilam ciasto i ozdobilam borowkami i malinami na wzor flagi brytyjskiej, dzieci maja gadzety nawet ja ubralam sie w kokory brytyjskie - w koncu jestesmy Brytyjczykami. Ogolnie jest bardzo wesolo,dzieci maja wakacje a my dlugi weekend, do pracy we srode. Fajnie miec krolowa.
        • rosapulchra-0 Re: Scones!!! 03.06.12, 11:35
          Cytatdzieci maja wakacje a my dlugi weekend, do pracy we srode.

Kto ma to ma suspicious
          Zaraz wychodzę do pracy suspicious
          Co prawda tylko na 4 godziny, ale odpoczywać raczej tam nie będę suspicious
          Miłego wypoczynku zatem suspicious big_grin
    • yenna_m Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 12:45
      gdyby Ci się chciało - zdawaj relację ze święta na forum smile
      strasznie fajnie się toto czyta smile

(mnie fascynują święta i tradycje innych narodów, a monarchia brytyjska to już w ogóle... smile )
      • sueellen Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 12:57
        Ach, dziekuję smile
        Niestety się nie wybieram. Pada od rana więc z oficjalnych uroczystości zobaczę tyle co każdy inny posiadacz telewizora czy internetu.
        • donkaczka Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 13:01
          scones uwielbiam, lokalny koloryt lubie, my wczoraj mielismy przyjemnosc uczesniczyc w niemieckim fescie - tez ciekawe obserwacje czlowiek ma
    • havana28 Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 13:59
      poczytaj sobie gazeta.pl. ani slowa o dziczyznie w londynie
      • sueellen Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 15:47
        No nic to zadużo powiedziane. Powiedzmy ze niewiele:
        wyborcza.pl/1,91446,11850012,W__Brytania__Patriotyczna_goraczka_z_okazji_jubileuszu.html
        deser.pl/deser/51,111858,11851343.html?i=0&bo=1
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,11850516,Jubileusz_60_lecia_panowania_brytyjskiej_krolowej_.html
        • havana28 Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 16:05
          etam, jak czegoś nie ma na pierwszej stronie, to nie istnieje
          takie czasy nastały
          • sueellen Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 16:24
            Relację na żywo obejrzeć możesz teraz tutaj:
            www.bbc.co.uk/news/uk-18234049
            Szkoda, że cały dzień dziś pada (a ubiegły tydzien byl upalny)
            • havana28 Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 16:29
              no nie żartuj sobie. dlaczego miałaby mnie obchodzic jakas krolowa? w dodatku taka co dostala ta robote bo tatus byl krolem
          • 3onbingo Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 17:00
            havana28 napisała:

> etam, jak czegoś nie ma na pierwszej stronie, to nie istnieje
            > takie czasy nastały

Swoją drogą, 2 godziny samolotem i jaka diametralnie inna perspektywa. W UK szaleństwa z okazji jubileuszu, w polskich mediach zero królowej, za to pełno A2 i turystki w Tatrach.

O królowej pewnie będzie migawka w Wiadomościach i to pewnie zobaczy tylko ci co dotrwają do końca.
            • sueellen Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 17:11
              dziwisz się? Co Polaków obchodzą brytyjskie święta. Angielskie serwisy informacyjne też nie robią transmisji z 11 listopada.

Muszę jednak przynac, że angielskie świętowanie jest bardzo radosne, a polskie brdzo powazne.

Oglądam walsnie BBC i mam wrażenie, że cały Londyn przesiadł się dziś do łódek popływać w deszczu po Tamizie tongue_out
              • 3onbingo Re: Królestwo za spokój! 03.06.12, 17:27
                Haha, a ja mam wrażenie że cała Warszawa stawiła się dziś na dworcach testować nowe połączenie SKM na Okęcie. Też mamy swoje atrakcjesmile A cosmile Sama śmignęłam sobie prawie do Legionowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka