Dodaj do ulubionych

cholesterol

03.07.12, 23:58
czy to mozliwe zeby w ciagu 2 lat poziom cholesterolu (calkowity) spadl o 50 jednostek?
bez specjalnie przestrzeganej diety - oprocz rezygnacji z masla, tlustych serkow, smietany, majonezu itp, ale jem np slodycze i to sporo
mam wrazenie ze to nie moje badania, nawet przed 30-tka mialam wyzszy cholesterol ... ale wtedy to chyba od hormonow - tabletek anty
moge sie spodziewac genetycznych sklonnosci do wysokiego cholesterolu, niestety po mamie
a tu taka niespodzianka?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: cholesterol 04.07.12, 00:41
      Tarczycę masz w porządku?
      Bo wahania poziomu cholesterolu też od tego zależą - przy nadczynności mógł sie obiżyć. Lub odwrotnie, jezeli miałas niedoczynność, która została zneutralizowana, cholesterol mógł spaść.

Poza tym stres też robi swoje, może masz spokojniejsze zycie niz kilka lat temu?
      • an_ni Re: cholesterol 04.07.12, 12:07
        nic nie trafione
        ktos jeszcze ma pomysl?
        • joanna.pio Re: cholesterol 04.07.12, 13:45
          Na spadek cholesterolu podobno najlepiej dział ruch. Zaczęłaś ćwiczyć, więcej się ruszać, chodzić na jakieś ćwiczenia?
          • an_ni Re: cholesterol 04.07.12, 15:51
            nie!
            wiem ze ruch dzialam ale moja dawka ruchu jest zbyt mala zeby zbic tak cholesterol
            to chyba nie moje wyniki jednak uncertain

• aandzia43 Re: cholesterol 04.07.12, 17:49
      50 jednostek to jakoś dużo. Mój po czterdziestce był niższy niż po trzydziestce, ale różnica wynosiła coś około 20 jedn. i wszystkie wyniki sytuowały się w okolicach normy. Przyczyna: prawdopodobnie rzucenie palenia i więcej ruchu.
    • kota_marcowa Re: cholesterol 04.07.12, 17:53
      A może poprzednim razem najadłaś się czegoś przed badaniem (dzień, 2 dni wcześniej)

> bez specjalnie przestrzeganej diety - oprocz rezygnacji z masla, tlustych serko
      > w, smietany, majonezu itp,

No, to też jednak nie jest bez znaczenia.
    • klubgogo Re: cholesterol 04.07.12, 20:25
      Dobra, a co oznacza cholesterol podwyższony do 250, kiedy górna granica wynosi 200? Dodam, że wieczór wcześniej wypiłam kieliszek prosecco i kolację zjadłam o 20-ej, badanie było o 8 rano, czy żarcie ma wpływ i wynik nie jest miarodajny. Nie jem tłusto i ciężko.
      • dorek3 Re: cholesterol 04.07.12, 21:54
        Oznacza że powinnaś zrobić lipidogram. Sam cholesterol o niczym nie świadczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka