tola_i_tolek 18.07.12, 14:11 A jakie są Wasze ulubione miejsca w Polsce? Co dopisałybyście do listy atrakcji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plama_na_suficie Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:14 Proste-Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:22 > Proste-Kraków a co tam jest takiego szczegolnego jak dla mnie to taka bardzo bidna wersja pragi Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:29 Praga jest w Czechach, a w tym wątku o atrakcje polskie chyba chodzi. inna rzecz, że te dwa miasta nieszczególnie są do siebie podobne i nie rozumiem powtarzających się porównań. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:37 no to sie chcialem dowiedziec co tam tak atrakcyjnego jest poza tym gdyby nie proba rowania do lepszych swiat stalby w miejscu ale widze ze tu glownie ciasnoglowe wielbicielki obsranych sraganow nad morzem i skislej ryby ze skislej budy ktore to oczywiscie uwazja za mega atrakacje Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:41 Zapodaj nam własną wśrubowana listę hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:47 a wiele jest atrakcyjnego, wiele (choć i sporo nieatrakcyjnego, jak to w miastach). zapraszamy. lepiej zobaczyć na własne oczy i dopiero później się wymundrzać Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:01 > a wiele jest atrakcyjnego, wiele wiele to mi nic nie mowi zachecony wlasnie opiniami jakie to magiczne miasto z wielka iloscia atrakcji pojechalem popatrzylem i wyjechalem z mysla gdzie sa te atrakcje Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:09 no to teraz spyerdalaj do majami, podobno kubany dobrze płacom za kontraktorkę Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:15 tam tez juz bylem brudasie Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:34 w zeszłym roku widziałam pierwszy raz Sandomierz - zrobił na mnie bardzo duże wrażenie, może też trochę dlatego, że by to krótki okres po powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:11 Niedzica i Czorsztyn. Kaplica Czaszek w Czermnej. Bagna Biebrzańskie były? Krutynia A tak całkiem subiektywnie to Wzniesienia Górowskie Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:20 Zamki typu Moszna, Ksiaz, Malbork, ruiny w Zabkowicach i cala lista, ktora sie tu zwyczajnie nie zmiesci. Palace chocby Wilanow czy Lancut ale tez ilez mniejszych, teraz wreszcie dopieszczanych Koscioly i katedry rozsiane po calej Polsce - co kto lubi od romanskich po eklektyczne z moim ukochanym barokiem w ilosciach zaspokajajacych potrzeby najwiekszych wybrzydzaczy Zubry - a czemu nie? Very cool No i, oczywiscie, Nowa Huta, MDM, Tychy - PRLowskie rozwiazania urbanistyczne, ktore nagle okazuja sie wcale nie takie bezsensowne i paskudne jakimi je postrzegalismy w "tamtych" czasach. A jak Nowa Huta to i koniecznie trabantem: crazyguides.com/pl/ Nie da sie nie wspomniec o Baltyku (mnie chlodek wody nie przeszkadza a plaze sa amazing!) i Tatrach, ktore po prostu budza piekne wspomnienia durnej i chmurnej mlodosci, podobnie jak Bieszczady, Beskid Niski, nawet i Karkonosze ... Zeby tylko bylo jeszcze wiecej dobrych drog to juz by bylo wszystko kompletnie perfect Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:30 ktore po prostu budza piekne wspomnienia durnej i chmurnej mlodosci, podo no wlasnie nie umiesz odzielic sentymentow ktore cie dopadaja na starosc od rzucenia chlodnym okiem na te rewelacje ktore proponujesz Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:34 jamesonwhiskey napisał: > no wlasnie nie umiesz odzielic sentymentow ktore cie dopadaja na starosc > od rzucenia chlodnym okiem na te rewelacje ktore proponujesz Z racji wyksztalcenia, zdecydowanie umiem. Dlatego sie wypowiadam, w kontekscie europejskim, ze tak powiem Przy okazji, jesli chcesz porownywac Krakow z jakimkolwiek innym miastem europejskim to raczej z Wenecja, nie z Praga. I zapewne wiesz, ze krakowski Rynek Glowny jest uzanany przez swiatowych ekspertow od historii sztuki, urbanistyki i architektury za najpiekszy tego typu plac w Europie. Jesli sam tego nie doceniles bedac w Krakowie to moge Ci tylko wspolczuc. Tam gdzie mieszkasz nie ma okulistow? Za droga wizyta? Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:37 > kimkolwiek innym miastem europejskim to raczej z Wenecj serio , kanalow nie widzialem no i nie smierdzi jak w wenecji co moze i mozna uznac za plus > e wiesz, ze krakowski Rynek Glowny jest uzanany przez swiatowych ekspertow od h > istorii sztuki, urbanistyki i architektury za najpiekszy tego typu plac w Europ > ie. no jakos nie uderzyla mnie ta pieknosc a opinie uznanych swiatowych eksperow to taki troche naciagany argument jak swiatowi ekspoerci uznaja ze w koziej wolce jest najpiekniejszy glaz narzutowy na swiecie tez sie bedziesz tym jarac ? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:57 jamesonwhiskey napisał: > jak swiatowi ekspoerci uznaja ze w koziej wolce jest najpiekniejszy glaz narzut > owy na swiecie tez sie bedziesz tym jarac ? To jest co najmniej zaskakujace pytanie od doroslego (???) faceta. Szanuje zdanie ludzi bardziej wyksztalconych ode mnie, szczegolnie w dziedzinach, na ktorych znam sie malo lub wcale. Wiec odpowiadajac na Twoje, jakze uprzejme pytanie (!), tak - gdyby grupa ekspertow geologow uznala, ze glaz narzutowy w Koziej Wolce jest najpiekniejszy na swiecie i wart zobaczenia, zapewne bedac w okolicy ten glaz bym obejrzala. Nie zyje w przekonaniu, ze znam sie na wszystkim i ze moje zdanie powinno byc wyznacznikiem piekna i sensu dla reszty swiata. Ty masz takie przekonanie o swoim zdaniu? Hmmm ... Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:19 > n glaz bym obejrzala. Nie zyje w przekonaniu, ze znam sie na wszystkim i ze moj > e zdanie powinno byc wyznacznikiem piekna i sensu dla reszty swiata. to jest tak jak z oskarami wielkie dziela wybierane prze grupe expertow a w wiekszosci okazuja sie takimi gniotami ze sie tego nie da ogladac dla przykladu tanczacy z wilkami wielkie arcydzielo zdobywca ilus tam oskarow do dzisjaj nie wiem jak sie skonczy takze z duzym sceptycyzmem podchodze do polecanych przez ekspertow zeczy zreszta nie dla kazdego sens turystyki i zwiedzania to latanie po kosciolach i napawanie sie czyms tam Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:38 No bo jameson prosto z hameryki nas tu zaszczyca a tam jak wiadomo najpiękniej, tandety brak, wszystko ślicznościowe, takie amerykańskie Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:49 jamesonwhiskey napisał: > zreszta nie dla kazdego sens turystyki i zwiedzania to latanie po kosciolach i > napawanie sie czyms tam Rozumiem doskonale - kazdy wypoczywa po swojemu i napawa sie czym sie napawa, no problem. ALE skoro wybrales sie do Krakowa to chyba wlasnie po to zeby "polatac po kosciolach i ponapawac sie czyms tam" I naprawde akurat tam mogles to zrobic w duzych ilosciach z pelna satysfakcja. Next time moze po prostu wybierz sobie miejsce zgodnie z Twoimi zainteresowaniami i preferowanym stylem spedzania wakacji - nie bedziesz zawiedziony. Ze tez takie rzeczy trzeba tlumaczyc starym facetom, OMG Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 17:06 prostu wybierz sobie miejsce zgodnie z Twoimi zainteresowaniami i preferowanym stylem > o problem. ALE skoro wybrales sie do Krakowa to chyba wlasnie po to zeby "polat > ac po kosciolach i ponapawac sie czyms tam" : zdecydowanie nie w opisach krakowa pojawia sie magia, cuda wianki ,nikt sie nawet nie zajaknie o kosciolach albo bardziej oglednie jest duzo atrakcji tylko moze te atrakcje sa jakos ukryte bo jakos ich nie odnalazalem nawet twoja ekscytacja rynkiem , cudo nad cudami ja tam nic ekscytujacego nie zobaczylem Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 17:12 jamesonwhiskey napisał: > ja tam nic ekscytujacego nie zobaczylem > No to moge Ci tylko wspolczuc. Kazdy niesie swoj krzyz - Ty masz taki jaki masz. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 17:27 > No to moge Ci tylko wspolczuc. Kazdy niesie swoj krzyz - Ty masz taki jaki masz > . Life. tu to juz naprawde nie wiem o co ci chodzi, moze zaczynasz juz cos majaczyc z wysilku Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 20.07.12, 00:52 James, Ty zawsze tak mendzisz czy tylko na ematce... qrva czytać się czasem nie da, wszystko na nie, wszyscy głupi tylko whiskacz mądry... weź się ogarnij... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:38 Nową Hutę to ja uwielbiam chętnie bym się przeniosła w pobliże Placu Centralnego, ale że okolice te robią się bardzo modne, przestaje mnie być stać... Beskid Niski też jest wysoko na mojej liście. na całkowity reset - miejsce idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:16 Łagów www.google.pl/imgres?hl=pl&client=firefox-a&hs=Tc&sa=X&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1440&bih=660&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=fdpNHimADe4VqM:&imgrefurl=http://62.129.223.253/page6.php&docid=PI2pPXPVFNLztM&imgurl=http://62.129.223.253/attachments/Image/lagow.jpg&w=700&h=514&ei=arYGUMGcOcTDswaW1_iCBw&zoom=1&iact=hc&vpx=182&vpy=193&dur=383&hovh=132&hovw=170&tx=129&ty=84&sig=117626667040932986645&page=1&tbnh=132&tbnw=170&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:0,s:0,i:137 Odpowiedz Link Zgłoś
damakama Mondovi :) 18.07.12, 17:14 dzięki za ten wpis - właśnie za 2 tygodnie po raz pierwszy wybieram się do Łagowa - nigdy nie byłam, zachwyciły mnie zdjęcia w necie (+ bunkry dla moich chłopaków), a znajomi, którym mówię gdzie jadę totalnie nie kojarzą miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:20 Suwalski Park Krajobrazowy. Miejsce jak z bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 20.07.12, 05:22 angazetka napisała: > Suwalski Park Krajobrazowy. Miejsce jak z bajki. I pagórki sejneńskie - coś uroczego Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:23 Szczeliniec skansen we Wdzydzach Wrocław Łódź Warszawa Biskupin Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Auschwitz 18.07.12, 15:25 I inne obozy. Może nie atrakcja jako taka, ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Auschwitz 18.07.12, 15:30 broceliande napisała: > I inne obozy. Może nie atrakcja jako taka, ale warto. Pawiak tez warto. I polskie cmentarze - takie Powazki (cywilne i wojskowe) to duza sprawa choc tez pewnie z trudem podpada pod haslo "atrakcja". Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_szpak Re: Auschwitz 18.07.12, 18:19 Podobnie Majdanek i przejmujący Bełżec. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:31 Dolina Biebrzy i Narwi, szlaki Czerwonego Bagna, toki batalionów Ujście Warty, Słońsk, szczególnie jesienią - zlot tysięcy żurawi. Pieniny, Sokolica, wąwóz Homole, zamek w Czorsztynie, Nidzicy Ruchome wydmy w Słowińskim Parku Narodowym, Kaszuby Północne z Mierzeją Helską. Puszcza Białowieska z żuberkami Roztocze, Szumy nad Tanwią, Zwierzyniec Szczeliniec, skalne grzyby - klimaty magiczne jak w Pikniku Kopalnia Złota w Złotym Stoku Zamek w Kamieńcu Ząbkowickim Jura krakowsko-częstochowska, grota łokietka, maczuga herkulesa, Ogrodzieniec, Mirów, Bobolice. Nikiszowiec na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:47 Zamek Stary Drahim, zoo w Świerkocinie, wioska Wikingów w Wolinie, Ogrodzieniec, Bagna Biebrzańskie, Twierdza Ossowiec, Międzyrzecki Rejon Umocniony, Krzemionki Opatowkie, Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, Muzeum Kolejki Wąskotorowej w Wenecji, Muzeum Starych Samochodów w Otrębusach, Elektrownie Wodne na Kaszubach Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:00 Kanał Elbląski z pochylniami był? Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:02 O faktycznie, to też jest fajne! I taka polna droga z Dolistowa do Augustowa - wiedzie przez środek Bagien Biebrzańskich. O i przypomniało mi się Jezioro Studzieniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:35 Bory Tucholskie Bieszczady Roztocze Łeba Karkonosze Dolny Śląsk niezbyt oryginalne ale oj tam Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 17:45 Mazury, Szwajcaria Kaszubska, cerkiew na Grabarce. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 18:09 Bociania wieś Żywkowo www.agronuny.com/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=20&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_szpak Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 18:05 Jarosław (szczególnie w ostatnim pełnym tygodniu sierpnia), Przemyśl, całe Pogórze Przemyskie, Sanok, Rzeszów, Leżajsk, Zwierzyniec. Wszystkie szlaki budownictwa drewnianego, szczególnie ten: Podkarpacki Szlak Architektury Drewnianej. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 18.07.12, 18:13 Polecam, byłam wielokrotnie z dziećmi. Białowieska to się może schować. www.youtube.com/watch?v=i-7j-Q5JyZw Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 19.07.12, 00:01 pare zubrow w zagrodzie to jest ta mega atrakcja ? naprawde warto jechac przez pol polski zeby zobaczyc to magiczne zjawisko Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 19.07.12, 00:28 tak tak, już wiemy, że za wielką wodą wszystko lepsze. trochę mi się "Szczuropolacy" przypominają, jak twoje posty czytam. ale to pewnie też zbyt przaśna literatura dla światowych bywalców. Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 19.07.12, 08:56 no ba! USA to przecież estetyka wyższych lotów. Ta architektura, te miasta! oh ah Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 19.07.12, 10:44 Te żubry-stado matek z młodymi i czasem byk- są w zagrodzie tylko na czas karmienia. Poza tym chodzą swobodnie po okolicznym lesie. Doskonale wiedzą kiedy jest pora żarcia i przychodzi po nie ( jak po krowy, widziałam ) żona leśniczego One idą za nią do zagrody gdzie są karmione. W tym czasie można wejść wyżej i popatrzyć na nie z góry lub karmić z dołu. Jak ktoś ma szczęście i zna drogę przez las to może je sobie poobserwować na jakiejś leśnej polanie przy drodze. I tak to jest jedyne miejsce gdzie można dotknąć tego zwierzęcia żywego bez obawy o własne życie Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 19.07.12, 10:35 Bieszczady - nie tylko Połoniny i Tarnica, ale też urocze cerkwiska w miejscu nieistniejących juz wsi (trudno uwierzyć, ze tam cos było), drewaniane cerkwie-kościółki, cudowne bezludzia bez mas turystów Odpowiedz Link Zgłoś
ga_ga_aga Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 19.07.12, 13:49 1) Marsz śledzia - chciałabym, chciała 2) Łódź - Manufaktura, Muzeum Dętki, lofty, Piotrkowska i Pałac Poznańskiego : "W jakim stylu miałby być ten pałac, panie Poznański?" "W każdym, stać mnie na to!" 3) Kolorowe Jeziorka w Karkonoszach (gdy nie wyschną 4) Toruń - prawdziwy "gotyk na dotyk" - żadna rekonstrukcja! Wyszedł cało z II WŚ. Dla kontrastu hiper - korek na moście, skąd w godzinach szczytu turysta MUSI z auta pod przymusem tę gotycką panoramę podziwiać 5) Panorama Racławicka - jedyna taka w pl i ten lwowski smaczek 6) ogrody na dachu BUW-u w W-wie i cały budynek nowej Bibl. Uniw. Warsz. 7) spływ Dunajcem 8) Kościoły Pokoju 9) ścieżki rowerowe: wzdłuż Płw. Helskiego, z Gdyni do Gdańska i inne - oby jak najwięcej, na szczęście przybywa z roku na rok! 10) kopce - te krakowskie i ten w-wski też. Więcej nie znam. Niech ktoś doniesie proszę, czy takie "cóś" jak kopiec gdziekolwiek na świecie występuje czy to nasz polski wynalazek? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 20.07.12, 00:38 > 4) Toruń - prawdziwy "gotyk na dotyk" - żadna rekonstrukcja! To polecam Chełmno - 5 gotyckich kościołów, mury miejskie zachowane niemal w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
gebka22 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 19.07.12, 23:13 Moje ośmioletnie dziecko zachwycone było zamkiem Krzyżtopór i kopalnią soli w wieliczce (była tam już dwa razy) Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 20.07.12, 00:23 Wieliczka! Byłam już 3 razy i będę i 4 Odpowiedz Link Zgłoś