Dodaj do ulubionych

Atrakcje w Polsce- wasza lista

18.07.12, 14:11
A jakie są Wasze ulubione miejsca w Polsce? Co dopisałybyście do listy atrakcji?
Obserwuj wątek
    • plama_na_suficie Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:14
      Proste-Krakówsmile
      • jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:22
        > Proste-Krakówsmile

a co tam jest takiego szczegolnego jak dla mnie to taka bardzo bidna wersja pragi
        • sumire Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:29
          Praga jest w Czechach, a w tym wątku o atrakcje polskie chyba chodzi. inna rzecz, że te dwa miasta nieszczególnie są do siebie podobne i nie rozumiem powtarzających się porównań.
          • jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:37
            no to sie chcialem dowiedziec co tam tak atrakcyjnego jest
            poza tym gdyby nie proba rowania do lepszych swiat stalby w miejscu
            ale widze ze tu glownie ciasnoglowe wielbicielki obsranych sraganow nad morzem i skislej ryby
            ze skislej budy ktore to oczywiscie uwazja za mega atrakacje
            • gryzelda71 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:41
              Zapodaj nam własną wśrubowana listę hehehe
            • sumire Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:47
              a wiele jest atrakcyjnego, wiele (choć i sporo nieatrakcyjnego, jak to w miastach). zapraszamy. lepiej zobaczyć na własne oczy i dopiero później się wymundrzać wink
              • jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:01
                > a wiele jest atrakcyjnego, wiele

wiele to mi nic nie mowi
                zachecony wlasnie opiniami jakie to magiczne miasto z wielka iloscia atrakcji pojechalem
                popatrzylem i wyjechalem z mysla gdzie sa te atrakcje
                • papalaya Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:09
                  no to teraz spyerdalaj do majami, podobno kubany dobrze płacom za kontraktorkę big_grin
                  • jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:15
                    tam tez juz bylem brudasie
    • joana.mz Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:34
      w zeszłym roku widziałam pierwszy raz Sandomierz - zrobił na mnie bardzo duże wrażenie, może też trochę dlatego, że by to krótki okres po powodzi.
    • b.bujak Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 14:48
      Góry Stołowe
      • heca7 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:11
        Niedzica i Czorsztyn.
        Kaplica Czaszek w Czermnej.
        Bagna Biebrzańskie były?
        Krutynia
        A tak całkiem subiektywnie to Wzniesienia Górowskie wink
      • bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:20
        Zamki typu Moszna, Ksiaz, Malbork, ruiny w Zabkowicach i cala lista, ktora sie tu zwyczajnie nie zmiesci. Palace chocby Wilanow czy Lancut ale tez ilez mniejszych, teraz wreszcie dopieszczanych smile Koscioly i katedry rozsiane po calej Polsce - co kto lubi od romanskich po eklektyczne z moim ukochanym barokiem w ilosciach zaspokajajacych potrzeby najwiekszych wybrzydzaczy wink Zubry - a czemu nie? Very cool smile No i, oczywiscie, Nowa Huta, MDM, Tychy - PRLowskie rozwiazania urbanistyczne, ktore nagle okazuja sie wcale nie takie bezsensowne i paskudne jakimi je postrzegalismy w "tamtych" czasach. A jak Nowa Huta to i koniecznie trabantem: crazyguides.com/pl/ big_grin
        Nie da sie nie wspomniec o Baltyku (mnie chlodek wody nie przeszkadza a plaze sa amazing!) i Tatrach, ktore po prostu budza piekne wspomnienia durnej i chmurnej mlodosci, podobnie jak Bieszczady, Beskid Niski, nawet i Karkonosze ...
        Zeby tylko bylo jeszcze wiecej dobrych drog to juz by bylo wszystko kompletnie perfect smile
        • jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:30
          ktore po prostu budza piekne wspomnienia durnej i chmurnej mlodosci, podo

no wlasnie nie umiesz odzielic sentymentow ktore cie dopadaja na starosc
          od rzucenia chlodnym okiem na te rewelacje ktore proponujesz
          • bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:34
            jamesonwhiskey napisał:

> no wlasnie nie umiesz odzielic sentymentow ktore cie dopadaja na starosc
            > od rzucenia chlodnym okiem na te rewelacje ktore proponujesz

Z racji wyksztalcenia, zdecydowanie umiem. Dlatego sie wypowiadam, w kontekscie europejskim, ze tak powiem smile Przy okazji, jesli chcesz porownywac Krakow z jakimkolwiek innym miastem europejskim to raczej z Wenecja, nie z Praga. I zapewne wiesz, ze krakowski Rynek Glowny jest uzanany przez swiatowych ekspertow od historii sztuki, urbanistyki i architektury za najpiekszy tego typu plac w Europie. Jesli sam tego nie doceniles bedac w Krakowie to moge Ci tylko wspolczuc. Tam gdzie mieszkasz nie ma okulistow? Za droga wizyta?
            • jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:37
              > kimkolwiek innym miastem europejskim to raczej z Wenecj

serio , kanalow nie widzialem no i nie smierdzi jak w wenecji co moze i mozna uznac za plus

> e wiesz, ze krakowski Rynek Glowny jest uzanany przez swiatowych ekspertow od h
              > istorii sztuki, urbanistyki i architektury za najpiekszy tego typu plac w Europ
              > ie.

no jakos nie uderzyla mnie ta pieknosc a opinie uznanych swiatowych eksperow
              to taki troche naciagany argument
              jak swiatowi ekspoerci uznaja ze w koziej wolce jest najpiekniejszy glaz narzutowy na swiecie tez sie bedziesz tym jarac ?
              • bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:57
                jamesonwhiskey napisał:

> jak swiatowi ekspoerci uznaja ze w koziej wolce jest najpiekniejszy glaz narzut
                > owy na swiecie tez sie bedziesz tym jarac ?

To jest co najmniej zaskakujace pytanie od doroslego (???) faceta. Szanuje zdanie ludzi bardziej wyksztalconych ode mnie, szczegolnie w dziedzinach, na ktorych znam sie malo lub wcale. Wiec odpowiadajac na Twoje, jakze uprzejme pytanie (!), tak - gdyby grupa ekspertow geologow uznala, ze glaz narzutowy w Koziej Wolce jest najpiekniejszy na swiecie i wart zobaczenia, zapewne bedac w okolicy ten glaz bym obejrzala. Nie zyje w przekonaniu, ze znam sie na wszystkim i ze moje zdanie powinno byc wyznacznikiem piekna i sensu dla reszty swiata. Ty masz takie przekonanie o swoim zdaniu? Hmmm ...
                • jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:19
                  > n glaz bym obejrzala. Nie zyje w przekonaniu, ze znam sie na wszystkim i ze moj
                  > e zdanie powinno byc wyznacznikiem piekna i sensu dla reszty swiata.

to jest tak jak z oskarami
                  wielkie dziela wybierane prze grupe expertow a w wiekszosci okazuja sie takimi gniotami
                  ze sie tego nie da ogladac dla przykladu tanczacy z wilkami wielkie arcydzielo zdobywca ilus tam oskarow do dzisjaj nie wiem jak sie skonczy
                  takze z duzym sceptycyzmem podchodze do polecanych przez ekspertow zeczy
                  zreszta nie dla kazdego sens turystyki i zwiedzania to latanie po kosciolach i napawanie sie czyms tam
                  • xxe-lka Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:38
                    No bo jameson prosto z hameryki nas tu zaszczyca
                    a tam jak wiadomo najpiękniej, tandety brak, wszystko ślicznościowe, takie amerykańskie wink
                  • bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:49
                    jamesonwhiskey napisał:

> zreszta nie dla kazdego sens turystyki i zwiedzania to latanie po kosciolach i
                    > napawanie sie czyms tam

Rozumiem doskonale - kazdy wypoczywa po swojemu i napawa sie czym sie napawa, no problem. ALE skoro wybrales sie do Krakowa to chyba wlasnie po to zeby "polatac po kosciolach i ponapawac sie czyms tam" tongue_out I naprawde akurat tam mogles to zrobic w duzych ilosciach z pelna satysfakcja. Next time moze po prostu wybierz sobie miejsce zgodnie z Twoimi zainteresowaniami i preferowanym stylem spedzania wakacji - nie bedziesz zawiedziony.
                    Ze tez takie rzeczy trzeba tlumaczyc starym facetom, OMG wink
                    • jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 17:06
                      prostu wybierz sobie miejsce zgodnie z Twoimi zainteresowaniami i preferowanym stylem > o problem. ALE skoro wybrales sie do Krakowa to chyba wlasnie po to zeby "polat
                      > ac po kosciolach i ponapawac sie czyms tam" :

zdecydowanie nie
                      w opisach krakowa pojawia sie magia, cuda wianki ,nikt sie nawet nie zajaknie o kosciolach
                      albo bardziej oglednie jest duzo atrakcji
                      tylko moze te atrakcje sa jakos ukryte bo jakos ich nie odnalazalem
                      nawet twoja ekscytacja rynkiem , cudo nad cudami
                      ja tam nic ekscytujacego nie zobaczylem

• bi_scotti Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 17:12
                        jamesonwhiskey napisał:

> ja tam nic ekscytujacego nie zobaczylem
                        >

No to moge Ci tylko wspolczuc. Kazdy niesie swoj krzyz - Ty masz taki jaki masz. Life.
                        • jamesonwhiskey Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 17:27
                          > No to moge Ci tylko wspolczuc. Kazdy niesie swoj krzyz - Ty masz taki jaki masz
                          > . Life.

tu to juz naprawde nie wiem o co ci chodzi, moze zaczynasz juz cos majaczyc z wysilku
                          • madzioreck Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 20.07.12, 00:52
                            James, Ty zawsze tak mendzisz czy tylko na ematce... qrva czytać się czasem nie da, wszystko na nie, wszyscy głupi tylko whiskacz mądry... weź się ogarnij...
        • sumire Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:38
          Nową Hutę to ja uwielbiam smile chętnie bym się przeniosła w pobliże Placu Centralnego, ale że okolice te robią się bardzo modne, przestaje mnie być stać...
          Beskid Niski też jest wysoko na mojej liście. na całkowity reset - miejsce idealne.
    • mondovi Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:16
      Łagów www.google.pl/imgres?hl=pl&client=firefox-a&hs=Tc&sa=X&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1440&bih=660&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=fdpNHimADe4VqM:&imgrefurl=http://62.129.223.253/page6.php&docid=PI2pPXPVFNLztM&imgurl=http://62.129.223.253/attachments/Image/lagow.jpg&w=700&h=514&ei=arYGUMGcOcTDswaW1_iCBw&zoom=1&iact=hc&vpx=182&vpy=193&dur=383&hovh=132&hovw=170&tx=129&ty=84&sig=117626667040932986645&page=1&tbnh=132&tbnw=170&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:0,s:0,i:137
      • damakama Mondovi :) 18.07.12, 17:14
        dzięki za ten wpis - właśnie za 2 tygodnie po raz pierwszy wybieram się do Łagowa - nigdy nie byłam, zachwyciły mnie zdjęcia w necie (+ bunkry dla moich chłopaków), a znajomi, którym mówię gdzie jadę totalnie nie kojarzą miejsca
    • angazetka Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:20
      Suwalski Park Krajobrazowy. Miejsce jak z bajki.
      • feniks_z_popiolu Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 20.07.12, 05:22
        angazetka napisała:

> Suwalski Park Krajobrazowy. Miejsce jak z bajki.

I pagórki sejneńskie - coś uroczego
    • broceliande Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:23
      Szczeliniec
      skansen we Wdzydzach
      Wrocław
      Łódź
      Warszawa
      Biskupin
      • broceliande Auschwitz 18.07.12, 15:25
        I inne obozy. Może nie atrakcja jako taka, ale warto.
        • bi_scotti Re: Auschwitz 18.07.12, 15:30
          broceliande napisała:

> I inne obozy. Może nie atrakcja jako taka, ale warto.

Pawiak tez warto. I polskie cmentarze - takie Powazki (cywilne i wojskowe) to duza sprawa choc tez pewnie z trudem podpada pod haslo "atrakcja".
          • marcelina_szpak Re: Auschwitz 18.07.12, 18:19
            Podobnie Majdanek i przejmujący Bełżec.
    • nenia1 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:31
      Dolina Biebrzy i Narwi, szlaki Czerwonego Bagna, toki batalionów

Ujście Warty, Słońsk, szczególnie jesienią - zlot tysięcy żurawi.

Pieniny, Sokolica, wąwóz Homole, zamek w Czorsztynie, Nidzicy

Ruchome wydmy w Słowińskim Parku Narodowym, Kaszuby Północne z Mierzeją Helską.

Puszcza Białowieska z żuberkamismile

Roztocze, Szumy nad Tanwią, Zwierzyniec

Szczeliniec, skalne grzyby - klimaty magiczne jak w Pikniku
      Kopalnia Złota w Złotym Stoku
      Zamek w Kamieńcu Ząbkowickim

Jura krakowsko-częstochowska, grota łokietka, maczuga herkulesa, Ogrodzieniec, Mirów, Bobolice.

Nikiszowiec na Śląsku.

• twoj_aniol_stroz Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 15:47
      Zamek Stary Drahim, zoo w Świerkocinie, wioska Wikingów w Wolinie, Ogrodzieniec, Bagna Biebrzańskie, Twierdza Ossowiec, Międzyrzecki Rejon Umocniony, Krzemionki Opatowkie, Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, Muzeum Kolejki Wąskotorowej w Wenecji, Muzeum Starych Samochodów w Otrębusach, Elektrownie Wodne na Kaszubach
      • heca7 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:00
        Kanał Elbląski z pochylniami był?
        • twoj_aniol_stroz Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:02
          O faktycznie, to też jest fajne! I taka polna droga z Dolistowa do Augustowa - wiedzie przez środek Bagien Biebrzańskich. O i przypomniało mi się Jezioro Studzieniczne.
    • xxe-lka Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 16:35
      Bory Tucholskie
      Bieszczady
      Roztocze
      Łeba
      Karkonosze
      Dolny Śląsk

niezbyt oryginalne ale oj tamwink
    • a.va Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 17:45
      Mazury, Szwajcaria Kaszubska, cerkiew na Grabarce.
    • rosapulchra-0 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 18:02
      Warszawa
      • heca7 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 18:09
        Bociania wieś Żywkowo smile www.agronuny.com/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=20&lang=pl
    • marcelina_szpak Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 18.07.12, 18:05
      Jarosław (szczególnie w ostatnim pełnym tygodniu sierpnia), Przemyśl, całe Pogórze Przemyskie, Sanok, Rzeszów, Leżajsk, Zwierzyniec. Wszystkie szlaki budownictwa drewnianego, szczególnie ten: Podkarpacki Szlak Architektury Drewnianej.
      • heca7 Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 18.07.12, 18:13
        Polecam, byłam wielokrotnie z dziećmi. Białowieska to się może schować. www.youtube.com/watch?v=i-7j-Q5JyZw
        • jamesonwhiskey Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 19.07.12, 00:01
          pare zubrow w zagrodzie to jest ta mega atrakcja ?
          naprawde warto jechac przez pol polski zeby zobaczyc to magiczne zjawisko
          • sumire Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 19.07.12, 00:28
            tak tak, już wiemy, że za wielką wodą wszystko lepsze.
            trochę mi się "Szczuropolacy" przypominają, jak twoje posty czytam. ale to pewnie też zbyt przaśna literatura dla światowych bywalców.
            • xxe-lka Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 19.07.12, 08:56
              no ba! USA to przecież estetyka wyższych lotów. Ta architektura, te miasta! wink oh ah big_grin
          • heca7 Re: Puszcza Borecka. Żubry- można głaskać :) 19.07.12, 10:44
            Te żubry-stado matek z młodymi i czasem byk- są w zagrodzie tylko na czas karmienia. Poza tym chodzą swobodnie po okolicznym lesie. Doskonale wiedzą kiedy jest pora żarcia i przychodzi po nie ( jak po krowy, widziałam wink ) żona leśniczego smile One idą za nią do zagrody gdzie są karmione. W tym czasie można wejść wyżej i popatrzyć na nie z góry lub karmić z dołu. Jak ktoś ma szczęście i zna drogę przez las to może je sobie poobserwować na jakiejś leśnej polanie przy drodze.
            I tak to jest jedyne miejsce gdzie można dotknąć tego zwierzęcia żywego bez obawy o własne życie tongue_out
    • ola Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 19.07.12, 00:24
      Cieszyn
    • anel_ma Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 19.07.12, 10:35
      Bieszczady - nie tylko Połoniny i Tarnica, ale też urocze cerkwiska w miejscu nieistniejących juz wsi (trudno uwierzyć, ze tam cos było), drewaniane cerkwie-kościółki, cudowne bezludzia bez mas turystów
    • ga_ga_aga Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 19.07.12, 13:49
      1) Marsz śledzia - chciałabym, chciałasmile

2) Łódź - Manufaktura, Muzeum Dętki, lofty, Piotrkowska i Pałac Poznańskiego : "W jakim stylu miałby być ten pałac, panie Poznański?" "W każdym, stać mnie na to!"

3) Kolorowe Jeziorka w Karkonoszach (gdy nie wyschnąsmile

4) Toruń - prawdziwy "gotyk na dotyk" - żadna rekonstrukcja! Wyszedł cało z II WŚ. Dla kontrastu hiper - korek na moście, skąd w godzinach szczytu turysta MUSI z auta pod przymusem tę gotycką panoramę podziwiać wink

5) Panorama Racławicka - jedyna taka w pl i ten lwowski smaczeksmile

6) ogrody na dachu BUW-u w W-wie i cały budynek nowej Bibl. Uniw. Warsz.

7) spływ Dunajcem

8) Kościoły Pokoju

9) ścieżki rowerowe: wzdłuż Płw. Helskiego, z Gdyni do Gdańska i inne - oby jak najwięcej, na szczęście przybywa z roku na rok!

10) kopce - te krakowskie i ten w-wski też. Więcej nie znam. Niech ktoś doniesie proszę, czy takie "cóś" jak kopiec gdziekolwiek na świecie występuje czy to nasz polski wynalazek?
      • mdro Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 20.07.12, 00:38
        > 4) Toruń - prawdziwy "gotyk na dotyk" - żadna rekonstrukcja!

To polecam Chełmno - 5 gotyckich kościołów, mury miejskie zachowane niemal w całości.
    • gebka22 Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 19.07.12, 23:13
      Moje ośmioletnie dziecko zachwycone było zamkiem Krzyżtopór i kopalnią soli w wieliczce (była tam już dwa razy)
    • pruszynkaaa Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 20.07.12, 00:23
      Wieliczka! Byłam już 3 razy i będę i 4 smile
    • czarnaalineczka Re: Atrakcje w Polsce- wasza lista 20.07.12, 06:18
      kadzidlowo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka