Dodaj do ulubionych

Segregujecie śmieci?

26.06.04, 21:13
Ja segreguje od niedawna. Zaczelo sie kilka miesiecy temu od makulatury, nie
moglimy patrzec z moim facetem jak gazety i inne papiery zapychaja kibel.
Zaczelismy odkladac makulature i wywozimy ja do szkoly mojej siostrzenicy.
Okazalo sie,ze przez okolo 6 miesiecy nazbieralo sie ponad 70kg. to dalo mi
do myslenia i teraz osobno odkladam szklo i metal. Niestety nie ma u mnie
osobnych smietnikow(mieszkam w domku) ale wywozimy posegregowane smieci na
osiedle gdzie sa specjalne kubly. Poki co zarazam powoli rodzine. Zastanawiam
sie jak to jet u Was. Segregujecie?
Obserwuj wątek
    • polihymnia Re: Segregujecie śmieci? 26.06.04, 21:59
      Ja segreguję makulaturę, szkło i plastik. Mieszkamy na osiedlu
      i pojemniki mamy w pobliżu. W mieszkaniu, w przedpokoju,
      powiesiłam trzy torby, do których odkładam odpowiednie rzeczy i
      gdy się zapełnią zanosimy z córeczką śmieci do pojemników.
      Odzież w dobrym stanie, z której wyrastamy, oddajemy do Caritasu.
      • edytkus Re: Segregujecie śmieci? 27.06.04, 08:54
        Ja segreguje chociaz tu gdzie mieszkam wyjatkiem jest gdy ktos tego nie robi. Mam oddzielny
        pojemnik na plastik, szklo i aluminium, oddzielny na papier i oddzielny na zwykle smieci. W
        poprzednim mieszkaniu w innej miejscowosci zawartosc pierwszego pojemnika musiala nawet byc
        przeplukana woda aby dzikie zwierzeta sie nie dokarmialy. Zwykle smieci wystawia sie w plastikowych
        workach wiec problemu nie ma. No i w ogole smieci w okreslone dni tygodnia wystawia sie wieczorem
        przed dom a rano zasstaje sie oproznione pojemniki. Jeden warunek to ze nie wolno trzymac
        pojemnikow na ulicy przed i po okreslonych godzinach. Acha, jesli chce sie wyrzucic takie rzeczy jak
        np. stara kanapa czy lodowka to trzeba wczesniej zadzwonic do urzedu sanityzacyjnego i powiadomic -
        przyjezdzaja i zabieraja. Fajnie nie?! wink)
    • mamaestery Re: Segregujecie śmieci? 27.06.04, 09:40
      hej
      mnie tez natchnely sterty gazet ,czasopism,kartek pomalowanych(z obu stron!)
      przez dzieckosmilealbo puste wielgachne butle po colisadtak wiec zaczelam je
      odkladac i w drodze do sklepu poprostu je biore i wkladam do odpowiednich
      pojemnikow,u nas na szczescie jest ich bardzo duzo(tu na osiedlu).wlasciwie na
      kazdym rogu i dlatego chyba to bardzo ulatwia takie sortowanie smiecismilesmile
      pozdrawiamsmile
    • ewabi Re: Segregujecie śmieci? 27.06.04, 10:37
      Generalnie my też segeregujemy, zwłaszcza że i u nas na osiedlu pojemników pod
      dostatkiem. Problelem jest jednak dla mnie czasami zakwalifikowanie śmiecia do
      odp. kategoriismile CZy tylko ja mam takie dylematy? CZasami naprawdęjuż nie daję
      rady...
      • wio_sna Re: Segregujecie śmieci? 27.06.04, 11:25
        JA segreguję odpada już około 10 lat. Ale także miewam dylematy co do czego. Ostatnio z wielkim zadowoleniem odkryłam, że kartony po sokach i mleku także można wrzucać do papierów. U nas na pojemnikach jest napisane, co można do nich wrzucać i to bardzo mi ułątwia segregację. Najwięcej kłopotu mam ze szkłem, bo Utrudnieniem jest także mało miejsca w kuchni na segregowane śmieci, wię wynosimy je codziennie, prawie na bieżąco.
        A co robicie z bateriami? Ja z ulgą odkryłam, że w przedszkolu do którego chodzi dziecko jest pojemnik na zużyte baterie. Zaraz wyniosłam całą reklamówkę, nazbieraną w ciągu kilku lat. Byłam świadoma zagrożenia, ale nie wiedziałam, gdzie to zbierają i proszę, po kilku latach taka niespodzianka.
        POzdrawiam WIosna
        • diara Re: Segregujecie śmieci? 27.06.04, 21:41
          To my dostajemy specjalne worki do segregacji śmieci. Każdy w innym kolorze.
          Raz w miesiącu wystawia się worki przed dom, zabierają śmieci i zostawiają nowe
          worki. Jest to bardzo wygodne.
          A jak w końcu jest z tymi kartonami po mleku i napojach? Można do papieru? One
          mają w środku folię? Ja zawsze je wyrzucam do odpadów.
          • edytkus Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 07:49
            diara napisała:

>
            > A jak w końcu jest z tymi kartonami po mleku i napojach? Można do papieru? One
            > mają w środku folię? Ja zawsze je wyrzucam do odpadów.

Ja na odgornej liscie co do czego mam napisane ze kartony po napojach wyrzuca sie do pojemnika na
            plastik.
            • abiela Re: Segregujecie śmieci? 29.06.04, 16:34
              U nas kartony wrzuca sie do "opakowan" czyli tam gdzie plastik, folia,
              styropian itp.
              Ania
    • akve Re: Segregujecie śmieci? 27.06.04, 23:31
      N apunkcie segregowania smieci mam świra smileod wielu lat.
      Początkowo robiłam to dla idei,bo nie było kontenerów do segregacji.Rodzina się
      ze mnie podśmiewała...
      Potem pojawił się kontenery i co jakis czs wywozilkam cały samochod szkła,
      makultury i butelek PET.
      A teraz ma worki w domu i firma przyjeżdżą i zabiera ode mnie wszystko smileSuper
      sprawa.Brakuje mi tylko takich specjanych obręczy do powieszenia worków.
      Rodzina juz się nie śmieje,bo zobaczyli jakie to są ilości papieru i szkła.Tez
      powoli zaczynają segregowac.
      Pozdrawiam wszystkich segregujących smile
      Ewa
    • kasiaj51 Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 00:28
      Ja też segreguję śmieci. Dostajemy cztery różne worki w różnych kolorach, gdy
      się zapełnią w określone dni wystawiam i zabierają.
      Próbowałam kupić kosz (taki do domu np. pod zlew) ułatwiający segregację
      niestety bezskutecznie. Macie coś takiego ?
      • ewabi Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 09:17
        Co do koszy - kiedyś coś takiego można było dostać w Ikei, ale nigdy nie
        obejrzałam dokładnie, bo u mnie nie mieści się pod szafkęsad
        A w kwestii kartonów - no własnie - ja kiedyś uzyskałam informację, że po
        sokach do plastików, a po mleku do papierów??? Kolejny dylemat dużek miary -
        dla mnie - to opakowania po ciastkach...
        pozdrawiam Ewa
    • martha_s Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 09:53
      ja makulaturę zbieram od dawna raz w miesiącu przychodzi taki pan który ją
      zabiera do skupu i ma z czego żyć.
      Plastik i szkło odkładam od około miesiąca kiedy pojawiły się w pobliżu
      pojemniki do segregacji. smile
    • anet22 Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 11:10
      My też segregujemy. Palstik, szkło, metal i papier. Od jakichś 4 lat. Mój mąz
      jest ekologiem - po ochronie środowiska na polibudzie smile
      Pozdrówki
      Anet
    • jakel Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 11:15
      Fajnie, że założyłaś ten "temat". Wstyd mi, ale obecnie nie segreguję śmieci.
      Robiłam to, jak mieszkałam w Niemczech. Teraz mam kilka wymówek, ale może
      któraś z Was mnie zdopinguje i pomoże. Po pierwsze u nas na osiedlu nie ma
      koszy na posegregowane śmieci. Po drugie mam malutkie mieszkanie. Kuchnia razem
      z pokojem. Szafka pod zlewem z malutkim koszem na śmieci. Przedpokój wąski i
      stoi w nim wózek dziecięcy. Nawet nie ma miejsca na buty, a co dopiero na
      pojemniki na śmieci. Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać. Z tego co widzę, to
      sąsiedzi też nie segregują. Marzy mi się rozwiązanie tego problemu globalnie.
      Na przykład poprosić administrację, aby przygotowała odpowiednie kontenery i
      rozdawała worki. Ale o czym ja tu mówię, skoro moi własni sąsiedzi beztrosko
      wypuszczają psy na trawnik pod oknami, mimo informacji, żeby tego nie robili,
      bo jest paskudnie i na dodatek utrzymanie trawnika kosztuje. EJ
    • koleandra Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 11:43
      Hej.
      Inkaa, nie wiem jak jest u Was, ale u nas nie wolno wywozić śmieci na inne
      osiedle bo oni płaca za wywożenie swoich śmieci a nie czyichś.

A ja nie segreguję śmieci. Wrzucam wszystko do jednego worka, potem do
      kontenera.
    • inkaa1 Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 11:47
      Zapomnialam dodac,ze oczywiscie plastik tez oddzielnie wyrzucam, kupuje wode
      mineralna w 5l baniakach i potem przecinam je na pol a nie wyobrazam sobie
      wyrzucac tego razem z innymi odpadami.
      A odnosnie workow w roznych kolorach do segregacji to skad takie mozna wziac?
      Jest jakas spcjalna firma czy wystarczy do Saniporu zadzwonic? Mieszkam w
      Gdyni, moze sama cos wykombinuje? Piszcie dziewczyny, moze zachecimy inne mamy.
      A macie jakis pomysl na zuzyte pieluchy? Tez sie czasem nazbiera co?
    • inkaa1 Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 11:49
      Edytkus!!! Podoba mi sie to co napisalas,ze tam gdzie mieszkasz wyjatkiem jest
      gdy ktos nie segreguje smieci. Gdyby bylo tak wszedzie....
    • cesar_cesar Segregujecie śmieci? 28.06.04, 11:49
      Temat jest naprawdę bardzo ważny, a czytając Wasze posty odnoszę wrażenie, że
      100% Polaków segreguje śmieci. Niestety raczej nie wpiszą się w dyskusję Ci,
      którzy nie segregują, zatem zachęcam niniejszym do podawania korzyści z
      segregowania śmieci. 5-6 lat temu stałem w pierwszym szeregu, wyśmiewając
      segregujących śmieci. Może to kogoś zachęci przynajmniej do rozważenia problemu.

Mieszkam w domu jednorodzinnym zatem najbardziej wymierną (choć nie
      najważniejszą) jest dla mnie korzyść finansowa. Z takim problemem nie stykają
      się mieszkańcy bloków, jako, że nie płacą osobiście od ilości wyprodukowanych
      śmieci. Oni też mają problemy "lokalowe" z pomieszczeniem dodatkowych
      pojemników "w szafce pod zlewem". Ale zachęciłem swoich rodziców i oni nieźle
      sobie w bloku radzą.

KORZYŚCI:
      - mniej śmieci do płatnych worów - bezpłatnie do kontenerów recyclingowych.
      Ale są też inne:
      - lepsze samopoczucie, bo dbamy o swoją planetę, mniejsze wysypiska, mniej
      wyciętych drzew - zadbajmy o ziemię dla następnych pokoleń.
      - dobry przykład dla dzieci - uczmy ich szacunku do ziemi, będą i nas bardziej
      szanować.
      - do tego mam kompostownik ok 1m3 - odpadki z kuchni, chwasty i trawa ze 140m2
      ogródka - w zupełności wystarczy - i znowu mniej śmieci.
      - niestety uważam, że ciągle jest za mało takich pojemników. Powinny być jakoś
      ciekawie i estetycznie zaprojektowane, żeby nie szpeciły, ale jednocześnie były
      dostępne na każdym przysłowiowym rogu. Z jednej strony zawsze by o sobie
      przypominały, z drugiej wygoda dla "mniej-pracowitych"

Niestety pomimo segregowania śmieci z przykrością stwierdzam, że najwięcej
      miejsca zajmują w moim śmietniku pampersy. Nie mam na nie sposobu - macie
      jakieś pomysły (poza tetrą oczywiście).

Pozdrawiam i zachęcam.
      • inkaa1 Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 12:46
        Dzieki! tego chyba brakowalo w tym poscie!!! Pozdrwaiam i zachecam do
        zacheacniasmile))
      • edytkus Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 18:25
        cesar_cesar napisał:
        > Niestety pomimo segregowania śmieci z przykrością stwierdzam, że najwięcej
        > miejsca zajmują w moim śmietniku pampersy. Nie mam na nie sposobu - macie
        > jakieś pomysły (poza tetrą oczywiście).
        >
        W Holandii z zuzytych pieluch robi sie sidingi, w USA chyba dopiero w zeszlym roku zaczeto probowac.
        Poki co pieluchy wyrzucam do zwyklych smieci.
    • justyna1212 Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 12:13
      Owszem, tak. Odkąd wprowadziliśmy się do naszego mieszkania (pięć lat już
      minęło...) Może dlatego, że od zawsze mieliśmy mały kubeł na śmieci, może to
      zmobilizowało nas, aby te większe śmieci wyrzucać do pojemników.
      • kasik81 Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 13:05
        Ja zbieram właśnie plastikowe butelki po napojach tzw. pety. Muszę zmobilizować
        siebie i rodzinę do segregacji makulatury i szkła. Wiem jakie to jest ważne,
        ale niestety u nas w kraju jeszcze niezbyt rozpowszechnione.
        Mobilizuję również męża do oszczędzania wody, bo ja osobiście nie potrafię
        patrzeć jak woda leci i leci podczas gdy On się goli lub myje zęby.
        Mamy krany typu gór-dół, więc to na prawde nie jest problem zakręcić i odkręcić
        wodę.
        Jeżeli chodzi o zmywanie w kuchni to marzy mi się zmywarka, zarówno ze względów
        oszczędności wody, jak i moich i innych domowników rąk. Myję naczynia pod
        bierzącą wodą niestety, ale to również dlatego, że mamy jednokomorowy
        zlewozmywak.
        Jeszcze dużo jest do zrobienia i najważniejsze jest zdać sobie z tego sprawe i
        zacząć od siebie.

Pozdrawiam
    • e-milly Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 15:41
      Małe mieszkanie nie jest problemem w segregacji śmieci. Mam reklamówkę koło
      kosza na śmieci i po prostu do niej odkładam wszystkie rzeczy a segreguję przed
      wrzuceniem do konkretnego kontenera.
    • le_lutki Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 15:46
      My segregujemy tylko szklo i plastik systematycznie, bo mamy odpowiednie
      pojemniki w okolicy.
      Natomiast inne rzeczy, ktorych nie wolno wyrzucac do blokowego kontenera z
      roznych przyczyn (np sciete galezie, kartony objetosciowe, gips po remoncie
      itd) wywozimy do tzw "odpadowni" (super wynalazek, jest w co drugiej
      miejscowosci jak nie w kazdej), tam sie je wyrzuca do odpowiedniego "sektora" i
      dalej juz sie nimi zajmuja sluzby odpowiednie. I ludzie naprawde z tego bardzo
      korzystaja! A limit roczny na mieszkanca jest tak obliczony, ze praktycznie
      trudno go przekroczyc. Mozna tam tez wywozic makulature (i sporo osob to robi),
      tyle, ze my jej praktycznie nie mamy wcale.
      Pozdrawiam
    • agawalora Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 16:40
      Hmmm...
      Dziewczyny a skąd jesteście??
      Bo o ile ja się orientuję to np. w Warszawie nawet jak poustawiano odpowiednie
      kontenery do segregacji śmieci to i tak śmieciarka je potem razem wyrzucała na
      jeden śmietnik! To raczej nie zachęca do segregacji śmieci.
      A na wysypisku tłumaczą sie, że kontenery są po to żeby w ludziach dobre nawyki
      wyrobić, może słusznie, ale czy w naszym kraju wszystko musi być na pól gwizdka??
      Ale może coś sie zmieniło? To poproszę o informację,
      pozdrawiam, Aga.
    • aluc Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 17:09
      nie segreguję
      w promieniu paru kilometrów nie zauważyłam kontenerów, a nawet jakbym
      zauważyła, to pewnie dalej bym nie segregowała przez czyste lenistwo

a z tym wywalaniem wszystkiego do jednej śmieciarki to niestety siermiężna
      warszawska prawda
      • 30i Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 20:08
        Oni faktycznie wrzucają je na jedna śmieciarkę, ale dlatego, że u siebie i tak
        muszą dokładnie przejżeć te śmieci, bo ludzie wrzucają tam różne rzeczy.
        A z pampami to faktycznie drugie Tatry nam wyrosań. Od jakiegoś czasu zakopuję
        w ogrodzie, ale już brakuje mi miejsca i sił na koppanie. Na tydzień porządny
        dołeczek.
        • inkaa1 Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 21:26

A z pampami to faktycznie drugie Tatry nam wyrosań. Od jakiegoś czasu zakopuję
          > w ogrodzie, ale już brakuje mi miejsca i sił na koppanie. Na tydzień porządny
          > dołeczek.
          he he, niezly pomysl, ja tez mam ogrod i to spory ale tak po dwoch latach
          zakopywania takich ladunkow strach by bylo po tym chodzic, taki gaz moglby
          wybuchnac smile))

Pozdrawiam Magda mama Inki, 18.05.2003
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7461919
    • malowana_lala Re: Segregujecie śmieci? 28.06.04, 19:16
      segreguję, ale:

przede wszystkim plastik (butelki)
      ze szkłem jest gorzej. Wyrzucam z prostych, prozaicznych powodów - nie mam
      gdzie go trzymac, a pod szafkę zlewozmywakową dostęp jest łatwy i niestety
      trzymanie tam szkła uwazam za zbyt duze kuszenie losu przy dwojce dzieci.

na malukaturę pojemników w okolicy nie ma, więc wywalam gazety do śmieci.

Niepotrzebe ubrania albo oddaje biednym w parafii, albo wyrzucam do pojemnika
      caritasu. Ponoć oni te rzeczy, które nie nadają się do oddania, przeznaczają do
      dalszego recyklingu. Nie wiecie, czy to prawda?
    • mysz78 Re: Segregujecie śmieci? 29.06.04, 08:44
      segregujemy, a potem mąż biega trzy bloki dalej, bo pod naszym nie ma specjalnych kontenerów smile)) odkładamy na bok szkło i makulaturę, tę ostatnią zostawiamy obok kontenera związaną w paczuszkę, momentalnie znika, mam nadzieję, że się komuś przydaje. podobało mi się w niemczech - osobno plastiki, papiery, szkło i odpady organiczne. i w danii, gdzie bez problemu można oddac plastikowe butelki na wymianę (szklane też), bo w każdym markecie jest taka maszyna w ścianie: połyka butlę, wypluwa kwitek i potem odliczają to przy kasie. a baterie hurtowo wywozimy do IKEA, tam mają specjalną wrzutnię. tylko te pampersy.....jeden worek dziennie, czasami aż mi wstyd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka