Dodaj do ulubionych

Zaszywacie, cerujecie?

13.09.12, 14:27
Jesień się zbliża wielkimi krokami, a z nią odwieczny rajstopowy problem. Drę rajstopy na potęgę, kupowałam droższe, tańsze, trzymałam w zamrażalniku, lodówce i na półce. Wszystko na nic. Paznokcie obcięte, buty ok - no taki typ. O ile z cienkimi rajstopami nie mam obiekcji - wywalam i już, ale grubych mi żal, głównie ze względu na koszt (ładne potrafią kosztowac kilkadziesiąt zł).
Za rady: chodź zimą tylko w spodniach dziękuję. Lepiej wyglądam w spódnicy, a i praca tego wymaga.
Co robicie - zaciskacie zęby i wywalacie nawet drogie rajstopy, czy jednak pracowicie zszywacie? Zaraz się okaże, że prawdziwa ematka rajstop nie drze..... big_grin
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 14:34
      Wywalalam.Teraz przerzucilam sie na leginsy,ciezko je podrzec,a sa tysiace roznych kolorowyvch,grubych,cienkich,z wzorkami.A ze na jesieni tylko botki i kozaki nosze to jest ok.
      • kubek0802 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 14:41
        Grube to wyrzucam ze starości, naprawdę nie zdarzyło mi sie porwać w trakcie zwykłego użytkowania. Chyba tylko w trakcie niespodziewanego spotkania kolan z oblodzonym chodnikiem dziura mi się przytrafiła.
    • gulcia77 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 14:39
      Póki się da - ceruję smile Żadna filozofia.
    • bella_roza Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 14:40
      jak małe oczko, które z buta nie wystaje, maluję lakierem do paznokci i noszę. grube, jeśli dziura w miejscu niewidocznym, zszywam. pozostałe wywalam.
    • szanowna_pani Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 14:40
      Drą się na stopie w zimowym bucie?
      Spróbuj obciąć stopy - mocno naciągasz w miejscu cięcia i zdecydowanym ruchem, ostrymi nożyczkami przecinasz (nie będą się snuć, ja tak robię i się nie snują, nawet grubsze ale noszę tylko gładkie) i nosić ze skarpetkami.

> Co robicie - zaciskacie zęby i wywalacie nawet drogie rajstopy, czy jednak prac
      > owicie zszywacie?
      Pojedynczą dziurę na palcach zaszywam, na pięcie - obcinam stopy, w miejscu widocznym - potrafię oczka "podciągnąć" szydełkiem (na koniec trzeba "złapać" nitką).
      • montechristo4 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 14:44
        jak ze skarpetkami? W pracy zmieniam na szpilki, to chyba trochę głupio by wyglądało big_grin
        • szanowna_pani Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 16:20
          montechristo4 napisała:

> jak ze skarpetkami? W pracy zmieniam na szpilki, to chyba trochę głupio by wygl
          > ądało big_grin

No chyba, że tak big_grin
          Ja nie zmieniam, za zimno big_grin.
      • krztyna Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 16:54
        szanowna_pani napisała:

> Drą się na stopie w zimowym bucie?
        > Spróbuj obciąć stopy

Nooo, szanowna pani poszła po bandzie z ta radą big_grinDD

-----------
        Platek, Skorpek i Hans Helmut
        • anna.vanilla Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 20:21
          Nooo... Mnie też wyobraźnia zaczęła działać big_grin
      • ashraf Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 14:22
        Umarlam!!!! Zanim zrozumialam sens, to stwierdzilam, ze to rada roku wink)))
    • sadosia75 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 14:42
      Zależy od rajstop. Ogólnie nie lubię i nie noszę bo mnie tu ciska tam ciska i jakoś nie takoś. Ale te grube noszę i lubię i nic mnie nie ciska. Mam jedną parę ( ma chyba ze 4 lata ) prześliczne, grube, bardzo ciepłe i w ogóle ideał. w zeszłym roku miałam felerne buty i darłam je kilka razy. cerowałam i było git. później zaczęłam tez nosić skarpety do kozaków ( bo zmarźluch jestem ) i jakimś cudem udało mi się je ocalić od dalszych rwań.
      A w tym roku to już sama nie wiem co zrobię. niestety to chyba ich ostatni sezon.
    • upartamama Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 14:54
      No ok ale jak pocerujesz na dużym palcu i będziesz przy kimś musiała zdjąć buty to jednak jest obciach. A o jakim DEN mówimy, że takie drogie rajstopy?? Kilkadziesięt złotych? Ja płacę najwyżej 16 zł za parę grubszych? Bo ja wiem... 100 DEN?
      • montechristo4 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 16:05
        grube, ze splotem kupiłam w zeszłym roku za 68 zł. Może dla Ciebie to niedużo, ale jak rozwalę 3 pary takich rajstop w miesiącu to dla mnie jest to wydatek. Oczywiście nie każde takie drogie kupuję, ale przeważnie 20-30 zł jednak kosztują
    • kamelia04.08.2007 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 14:59
      wyrzucam, bo nie chce mi sie użerac.

A w ogóle, to staram sie nie nosic, tylko własnie wole spodnie
      • eliszka25 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 16:24
        cienkie wywalam po prostu, a grubsze kupuje na tyle grube, ze sie tak szybko nie dra. niektore mam juz kilka lat i cale sa. moze teraz jakies lepsze te rajstopy robia, bo kiedys to faktycznie mi sie darly niemilosiernie, a teraz naprawde chodze w jednych nawet kilka sezonow. jak sie zdarzy oczko w niewidocznym miejscu, to zszywam, jak w widocznym, to niestety wywalam, albo jak mi baaaaardzo szkoda, to zszywam i ubieram zima tylko pod spodnie. tak, zmarzluchem jestem i w mrozy ubieram grube rajstopy pod spodnie tongue_out.
    • paartycja Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 16:32
      cienkie wywalam
      grube ceruję ile się da-chyba,że oko pójdzie wtedy wyrzucam
      mam takie coś,że rwę rajstopy na palcach-paznokcie obcięte,stopy zadbane,nic nie zadziera.wtedy oczywiście ceruję
    • aneta-skarpeta Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 16:43
      ja tam rajstop nie dretongue_out

a powaznie jakbym darła gdzies w niewidocznym miejscu to bym zszywala te grubsze- na placach, pietach, na pupie

szkoda kasy zeby ciagle kupowac nowe
      • andaba Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 16:56
        Ja chodzę w długich spódnicach, poza tym nie pracuję na stanowisku wymagającym odpowiedniej prezencji, więc kupuję rajstopy w osiedlowym spożywczym - takie grube, nie bawełniane, tylko zwykłe ale grube. Mocne są jak diabli, kupuje około 4-5 par po 3,50 sztuka i wystarczają mi na całą zimę.
    • klubgogo Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 17:25
      Nie potrafię sobie wyobrazic, co Ty robisz, żeby podrzec grube rajstopy. Jedyne co Ci pozostaje, to kupowac hurtowo i na pewno nie te droższe, skoro wszystkie drzesz.
      • montechristo4 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 17:31
        no popatrz, ja yeż nie mogę sobie wyobrazić, ale drę big_grin
        może mam arystokratyczną stopę o wysokim podbiciu i trę palcem w bucie?
        • eliszka25 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 18:27
          ludzie maja rozne talenty, moze ty masz talent do darcia rajstop big_grin
        • burina Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 07:51
          Orajusiu, zeby sobie dorabiac genealogie do darcia rajtuz!

No ale dobra, moge zalozyc, ze ja to jakas hiperksiezniczka jestem - udaje mi sie kazda pare skarpetek w jeden dzien na palcach przetrzec. Juz nawet nie ceruje, bo i po co? Chodze w dziurawych. Uuup, tylko czy arystokratce wypada...
          • montechristo4 Re: burina 14.09.12, 08:18
            ale jak będziesz musiała wyciągnąć nogę z buta - a tam dziura, to chyba straszny obciach, prawda?
    • inguszetia_2006 Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 18:07
      Witam,
      Wywalam, nie ceruję. Najlepsze rajstopy są w Rosji. Jak masz możliwości to kupuj tam, najlepiej na bazarze. Albo nawiąż kontakt z kimś, kto tam jeździ i pogoń go na bazar;-D Przechodziłam w jednej rosyjskiej parze rajstop kilka lat, były szare, matowe i bardzo elastyczne. Żadne tam Gaty, sraty-taty, tylko rosyjskie rajstopy z bazaru.
      Pzdr.
      Inguszetia
      • mehil.dam Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 19:20
        Ja też głównie w spódnicach smile Nauczyłam się, że tych tańszych to wcale nie warto, bo jednorazowe. Z Gatty mi starczają na kilka - kilkanaście razy, prędzej się pęczkują (jaki to ból jak do nowych się jakiś rzep przyklei uncertain). Zdarzało mi się cerować jak gdzieś na palcach czy w kroku dziurka się zrobiła, w miejscach widocznych byłoby znać szew, więc wtedy wywalam.
        Droższych nie kupuję, bo mi szkoda pieniędzy, jakbym gdzieś przypadkiem miała zahaczyć.
        Takie cieniutkie to na jeden raz, pamiętam jak jeszcze przed dotarciem na wesele potargałam 2 pary takich po 20zł... Na szczęście okazało się wręcz gorąco, więc hulałam bez wink
        • czar_bajry nie n/t 13.09.12, 19:25
    • myelegans Re: Zaszywacie, cerujecie? 13.09.12, 19:26
      Nie ceruje, ani nie szyje niczego, bo po prostu ani nie umiem, ani nie mam cierpliwosci, zaraz mi sie cisnienie podnosi.
      Czasami prosze tesciowa, ona chetna...
    • helufpi niezawodny patent 13.09.12, 20:37
      to kupować rajstopy o 2 numery większe niż przewiduje rozmiarówka na opakowaniu. Drą się zwykle albo od zrogowaceń i długich szponów (ale zakładam, że nie w tym problem w Twoim przypadku), albo od zbyt dużego naprężenia materiału.
      • montechristo4 Re: niezawodny patent 13.09.12, 21:27
        i nosić krok w kolanach? big_grin Nie, dziękuję.
      • emwu55 Re: niezawodny patent 14.09.12, 07:15
        niezła rada ale jak się ma ponad 180 cm jak ja i rozmiar rajstop najczęściej kończy się na 5 to co wtedy? Też drę rajstopy i małe dziurki zaszywam ale niestety większość ląduje w koszu. A ja zmarzlak jestem i rajstopy muszę mieć nawet pod spodnie, bo inaczej się trzęsę.
    • deelandra Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 08:47
      ceruję, też mam ten problem, drę na paluchu dużym i nie ma zmiłuj... jakaś trefna jestem, ale widzę, że nie tylko ja
      • montechristo4 Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 11:31
        to mamy wiele wspólnego: duże cycki i palce drące rajstopy big_grin
        • estelka1 Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 20:12
          A może fakt, że duże cycki więzimy w biustonoszach i nie dajemy im latać luzem, powoduje, że chociaż palce chcą się wydostać na wolność?
          Ps. Mam duże cycki i wiecznie dziurawe skarpetki i rajstopy, które póki się da, namiętnie zszywam big_grin
          • deelandra Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 21:47
            twoja teoria ma sens...
    • mayaalex Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 09:22
      Jakos strasznie nie dre ale sie zdarza. Jesli dziura jest malutka to ja ignoruje smile jak wieksza to wywalam. Lubie grube rajstopy z h&m.
      • aqua48 Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 14:39
        Na małą dziurkę kapię lakierem do paznokci, żeby oczko nie szło, większą dodatkowo zaszywam i noszę do zupełnego zdarcia (np. takie z ulubionym wzorkiem) Rajstopy za duże rolują mi się w nieapetyczne obwarzanki nad kostką.
    • asia_i_p Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 18:43
      Rzadko zszywam, bo po zszyciu mają tendencję do rozwalania się w tym samym miejscu, a palec, który wyjdzie przez taką dziurkę i jest obcierany u podstawy, boli masakrycznie.
    • alfa36 Re: Zaszywacie, cerujecie? 14.09.12, 21:46
      Zdarza mi się zszywać, ale niezbyt często.Czasem zostawiam na pozniej to szycie i przy porządkach i tak wyrzucam. Intensywnie natomiast naszywałam łaty na spodniach mojego przedszkolka. Teraz ow przedszkolak jest w pierwszej klasie i mam nadzieję, ze problem z dziurami na kolanach minął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka