Dodaj do ulubionych

Jakie matki takie dziatki

19.09.12, 19:53
Widziałyście ten plakat?
Gruba baba, grube dziecko i napisy na plecach "ja" "ty" "jemy".
Oraz właśnie tytułowy tekst.
O ile z kampanią nietuczenia dzieci się zgadzam, to pomysły, że
- gruba matka= grube dziecko
- to matka (kobieta) jest odpowiedzialna za żywienie i zdrowie dziecka,
są ponieżej pasa.

Znam kilka otyłych pań, które są matkami patyczaków, znam też kilku grubych ojców, którzy mają grube dzieci i chude żony.
Kto wymyślił taką kampanię jest jakimś myzoginem z klapami na oczach.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 19:58
      Chodzi chyba o nawyki zywieniowe jakie panuja w domu,przekazywane sa dzieciom.
      Jednak akcja jest glupia,bo to nie regula.
      • ina_nova Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 12:12
        Wszyscy wiemy o co chodzi, rzecz w tym, że za nawyki żywieniowe nie są odpowiedzialne tylko i wyłącznie matki. I tu jest hund begraben.

> Jednak akcja jest glupia,bo to nie regula.
        Akcja nie zakłada, że wszystkie przypadki otyłości wśród dzieci, młodych ludzi, mają swój początek w obżeraniu się w domu rodzinnym. Nie wiem skąd ci to przyszło do głowy.
    • jul-kaa Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:01
      Nie pamiętam gdzie, ale czytałam, że są badania potwierdzające tezę, że gruba matka często równa się grube dziecko.
    • sarling Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:02
      https://bi.gazeta.pl/im/6/12512/m12512626,JAKIE-MATKI-BILLBOARD.jpg

Rozmiar byczy, ale nie znalazłam mniejszego sad
    • olakociak Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:05
      Widziałam dziś tą reklamę i szczerze to albo jest tak głupia albo ja miałam zły dzień, bo pomyślałam sobie tylko " a spie...dalajcie, w dupie mam takie uświadamianie na siłę ". Dzieci co prawda nie mam, ale taki plakat by mnie zirytował bardziej niż zmusił do jakichkolwiek przemyśleń. Ktoś chciał dobrze a wyszło kijowo i tylko jakąś taką agresję we mnie wzbudza.
    • lauren6 Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:13
      Wśród rodziny i znajomych wszystkie znane mi dzieci są zaprzeczeniem tej tezy. Dzieci osób z nadwagą: szczupłe, dzieci otyłe mają szczupłych rodziców. U nas w domu my z mężem dobrze zbudowani, dziecko bardzo szczupłe.
      Jak dla mnie nie ma żadnej reguły, a taka kapania jest idiotyczna. Na pewno niewielu jest rodziców z doktoratem z dietetyki, ale tuczenie dzieci to bardziej złożona sprawa. Swoją dużą cegiełkę przykładają dziadkowie, którzy wbrew woli rodziców przemycają dzieciom smakołyki. Przedszkola, szkoły, gdzie jest samowolka przy komponowaniu posiłków i głównym kryterium wyboru cateringu jest cena.
      • nenia1 Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:35
        To masz wyjątkowych znajomych.

I niestety, dziecko grubych rodziców ma 80% szans na zostanie grubasem.
        Raz - geny z dwóch stron, dwa - styl życia całej rodziny.
    • klubgogo Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:27
      Może chodzi nie tylko o grube dzieci, ale grubym matkom też pośrednio mają dokopac. Nie ukrywajmy, ale społeczeństwo rośnie nam wszerz. Są dni, gdy w piaskownicy na pięcioro dzieci czwórka jest otyła (maluchy 2-4 lata), piaskownicę obsiada 4 otyłych rodziców. Owszem, znam małe chudziny z dużymi rodzicami, ale coraz częściej spotykam całe rodziny grubasów. Mnie się plakat podoba.
      • noname2002 Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:34
        Ale czemu tylko matkom? U ojców otyłość jest ok?
        • nenia1 Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:40
          Nie jest ok, ale faktycznie gdzieś czytałam, że otyłość matki o wiele bardziej wpływa na otyłość dzieci, niż otyłość ojca.
        • franczii Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 23:38
          Zwykle to matki sa odpowiedzielne w domu za przygotowywanie posilkow. Przekazuja zle nawyki dzieciom?
          • z_lasu Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:21
            No, skoro robią to źle, to może czas to zmienić? Niech robią to mężczyźni, skoro kobiety nie potrafią.
            Przyczyny otyłości są bardzo złożone i zła dieta jest tylko jedną z nich. I też nie jest tak, że kobieta jest jedyną odpowiedzialną za kształtowanie diety rodziny. A jeśli nawet, to co stoi na przeszkodzie żeby mężczyzna wziął tę odpowiedzialność na siebie? Ale oczywiście tatuś, który spędza popołudnie z piwem przed telewizorem zamiast pójść z dzieckiem na rower jest OK. Zamiast zastanowić się jak REALNIE przeciwdziałać problemowi lepiej dokopać otyłym kobietom.

Uważam akcję za odrażającą. Pod płaszczykiem dobrych intencji ukrywa się dyskryminację kobiet nie spełniających wymogów estetycznych.
            • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:52
              Ale oczywiście tatuś, który spędza popołudnie z piwem prze
              > d telewizorem zamiast pójść z dzieckiem na rower jest OK

Wielu kobietom to odpowiada,prawda?Ważne,że jest.
              Tendencje do tuczenia mają kobiety właśnie,nie faceci.Nie widział w parku,czy na placu zabaw faceta ganiającego za dzieckiem z bułką i wtykającego kęsy na siłę,a kobiety owszem w takich akcjach często.
              • lauren6 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:00
                Zostaw dziecko kiedyś na dłuższy czas pod opieką mężczyzny to porozmawiamy o tendencjach do tuczenia. Matka może i tą bułę wciska na placu zabaw, ale w domu normalny obiad ugotuje. Dla dużej części mężczyzn, najfajniejszy posiłek z dzieckiem to zamówiona pizza lub wizyta w mac donaldzie.
                • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:12
                  To dlatego mamusie boją się zostawiać dzieci pod opieka ojcówsmile
                  Na marginesie zdrowym jedzeniem w nadmiarze tez się utuczysz.Mają matki tendencje do przekarmiania.Zawsze lament,że dzieć zjadł za mało.Jakoś na placach nie słyszałam,że jakieś dziecko jadło dużo,tylko wieczne utyskiwania,że NIC NIE JE.
                  • chipsi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:22
                    To już wiem dlaczego na mnie dziwnie patrzą matki wszelakie gdy dre ryja na młodą żeby tyle nie żarła wink Musi to wyglądać komicznie bo ja gruba, młoda chuda i wychodzi że ją objadam big_grin
                    • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:23
                      smile
            • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:28
              Ale to nie tylko wymogi estetyczne, ale przede wszystkim zdrowotne Kochana....
              • z_lasu Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:41
                > Kochana....

??? Nie spałam z Tobą.

> to nie tylko wymogi estetyczne,

Nie, oczywiście, że nie. Tak się akurat składa, że to faceci żyją znacznie krócej i ich stan zdrowia pozostawia bardzo wiele do życzenia. Ale jakoś nie ma kampanii piętnujących zapuszczonych zdrowotnie mężczyzn. Mamy za to kampanię piętnującą grube kobiety. Nie "promującą zdrowy styl życia" tylko właśnie "piętnującą", nie ludzi w ogóle tylko kobiety i nie chore tylko grube.
                • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:46
                  Zgadzam się, tu jest słaby punkt tej kampanii, powinna ona obejmować otyłą matkę, otyłego ojca i otyłe dziecko.
            • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:28

• gaja78 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 17:58
              z_lasu napisała:

> Zamiast zastanowić się jak REALNIE przeciwdziałać problemowi lepiej dokopać otyłym kobietom.
              >

To nie dokopanie, ale odwołanie się do zdrowego rozsądku otyłych kobiet.

Oczywiście że jest jakiś odsetek ludzi otyłych, którzy mają nikły wpływ na swoją wagę z powodu przeróżnych chorób. Ale nie jest to większość, nieprawdaż ? Większość funduje sobie otyłość na własne życzenie, przekazując jednocześnie swoim dzieciom złe wzorce i karmiąc je równie źle.

> Uważam akcję za odrażającą. Pod płaszczykiem dobrych intencji ukrywa się dyskry
              > minację kobiet nie spełniających wymogów estetycznych.

Gdyby to były tylko kwestie estetyczne, to pal licho. Ale to są też inne kwestie. W rodzinie mam otyłą kobietę. W wieku niespełna 60 lat sypie się jej zdrowie. Na początek - wysiadają stawy, jest też cukrzyca. Rezonans magnetyczny ? Nie da się zrobić w standardowej maszynie, trzeba szukać specjalnego sprzętu. Za chwilę ona przestanie być mobilna a wszelkie (niemałe) koszty opieki nad nią i leczenia spadną na kogo ? Na dzieci, z których większość dopiero zaczyna samodzielne życie i nie narzeka na nadmiar gotówki.

Kobieta nigdy nie wytrwała w zalecanej diecie dłużej niż kilka tygodni. Mnie się to w głowie nie mieści, że można aż tak bardzo nie mieć wyobraźni albo tak bardzo myśleć tylko o wygodzie tu i teraz. Tak, jestem za tym, aby presja społeczna na leczenie otyłości była jeszcze większa i jestem za takimi kampaniami społecznymi, jak ta omawiana.
              • z_lasu Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 20:30
                Ale dlaczego piętnuje się kobiety, matki, a nie ogólnie ludzi otyłych? Pisałam już wyżej: to kobiety bardziej dbają o swoje zdrowie i figurę niż mężczyźni. Ale jakoś nikt nie atakuje mięśniaków piwnych ani otyłych ojców. Akcja jest ohydna, bo seksistowska. I tak, chodzi o kwestie estetyczne. Bo kwestii zdrowotnych można by poruszyć wiele istotniejszych, ale jakoś ilość zawałów spowodowanych trybem życia panów nie spędza snu z powiek twórcom akcji. Tylko grube kobiety (i ich córki!) im przeszkadzają.
                • lusitania2 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 20:46
                  z_lasu napisała:

> Ale dlaczego piętnuje się kobiety, matki, a nie ogólnie ludzi otyłych?

odpisano ci już z fefnście razy, dlaczego.
                  Czego potrzebujesz, aktu notarialnego, w 3 (słownie: trzech) egzemplarzach, by to do ciebie dotarło?
                  • z_lasu Re: Jakie matki takie dziatki 21.09.12, 05:06
                    A ja zakwestionowałam tę odpowiedź wyżej. Może odniesiesz się merytorycznie?
                  • z_lasu O, widzę teraz, że to... 21.09.12, 05:11
                    co napisałam powyżej napisano też fefnście razy poniżej. Czego potrzebujesz, aktu notarialnego, w 3 (słownie: trzech) egzemplarzach, by to do ciebie dotarło?

• guderianka matki.. 21.09.12, 10:20
                  To jak odżywia się kobieta przed ciążą-w czasie ciąży, jak karmi dziecko w okresie niemowlęcym -a w Polsce jest z tym problem bo matki popełniają wiele błędów żywieniowych-wpływa BEZPOŚREDNIO na dzieci. Mięsień piwny taty ma się nijak do tego jak odżywiony jest płód-noworodek-niemowlak-dziecko małe i dziecko starsze. Zwłaszcza, że komórki tłuszczowe, które urosną raz-pozostaną takie na wieki, nie pomoże dieta, która sprawi że komórki się zmniejszą-one juz nigdy nie znikną i przy lada okazji błyskawicznie się "napompuja"-tak więc blędy żywieniowe za młodu odbijają się w efekcie w wieku późniejszym.
              • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 21.09.12, 08:30
                A czy ta pani oprócz zalecanej diety otrzymała jakąś inną pomoc? Bo piszesz, że ona za chwilke przestanie być mobilna, więć musi być monstrualnie otyła, a z takich osób nikt nie schudł na samej diecie. Wiedza, że dieta jest potrzebna, a poradzenie sobie z nią bez wsparcia psychicznego to dwie rózne sprawy. Przecież dla tych osób jedzenie to nałóg tak jak picie, narkotyki czy hazard (z tym, ze odstawić go nie można) wszystkie powyższe są leczone przez terapię tylko jedzenioholizm sama dietą. To takie niepoważne traktowanie problemu.
                • gaja78 Re: Jakie matki takie dziatki 21.09.12, 16:21
                  premeda napisała:

> A czy ta pani oprócz zalecanej diety otrzymała jakąś inną pomoc?

Tak, wiele razy miała oferowaną szeroko pojętą fachową pomoc.

> Bo piszesz, że
                  > ona za chwilke przestanie być mobilna, więć musi być monstrualnie otyła, a z t
                  > akich osób nikt nie schudł na samej diecie.

Ani trochę nie schudł ? No proszę cię .... 20 kg to byłoby już dużo dla jej stawów i kręgosłupa. A tyle ludzie chudną na samych dietach.

Wiedza, że dieta jest potrzebna, a
                  > poradzenie sobie z nią bez wsparcia psychicznego to dwie rózne sprawy. Przecie
                  > ż dla tych osób jedzenie to nałóg tak jak picie, narkotyki czy hazard (z tym, z
                  > e odstawić go nie można) wszystkie powyższe są leczone przez terapię tylko jedz
                  > enioholizm sama dietą. To takie niepoważne traktowanie problemu.

Kobieta, o której piszę, miała oferowaną pomoc psychologów.
    • slonko1335 Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:37
      Beznadziejna kampania...
    • kawka74 Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 20:39
      Widziałam.
      Domyślam się, że idea szczytna i miało być poetycko, ale wyszło jak zwykle. Nie podoba mi się obciążanie odpowiedzialnością za wygląd i zdrowie dziecka wyłącznie matki - przypuszczam jednak, że autor tego tekstu w ogóle nie pomyślał, że może to być tak odebrane.
    • bye.bye.kitty jest wersja z chłopcem? 19.09.12, 21:50
      czy tylko baby i córki mają nie być grube?

w dobie ośmioletnich anorektyczek trzeba mieć coś nie halo, żeby takie coś wygenerować.

• andaba Re: jest wersja z chłopcem? 19.09.12, 21:52
        bye.bye.kitty napisała:

> w dobie ośmioletnich anorektyczek trzeba mieć coś nie halo, żeby takie coś wyge
        > nerować.
        >

Dokładnie.
      • lauren6 Re: jest wersja z chłopcem? 20.09.12, 09:05
        10/10
      • gazeta_mi_placi Re: jest wersja z chłopcem? 20.09.12, 10:59
        Na ulicach widzę więcej otyłych dzieciaków, często naprawdę monstrualnie otyłych, nie pamiętam za to kiedy i czy widziałam wychudzoną 8-latkę.
        • lauren6 Re: jest wersja z chłopcem? 22.09.12, 09:26
          Każdy widzi co chce widzieć. Ja ostatnio byłam z dzieckiem na kinderbalu u 8 letniej siostrzenicy. Wszystkie zaproszone koleżanki z klasy szczuplusieńkie, a sama solenizantka nie tknie tortu urodzinowego, bo to kalorie.
          Jak się wiedzę o dzieciach czerpie z hamerykańskich filmów na Polsacie to później widzi wszędzie otyłość.
    • franczii Re: Jakie matki takie dziatki 19.09.12, 23:35
      plakatu nie wiedzialam, ale rzeczywiscie chyba wszystkie grube dzieci, jakie znam maja grube matki a czasem tez grubych ojcow.
      Zwykle dzieci tych grubych mam byly w miare szczuple do 3-4 roku zycia a potem zaczely bardzo przybierac.
      • noname2002 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 00:19
        No popatrz a ja bardzo często widuję super szczupłe mamy podtykające swoim grubym dzieciom słodycze i chipsy, nawet się zastanawiałam dlaczego to robią.
        • kota_marcowa Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 00:29
          Ja znam szczupłą matkę z grubą córką. Dziecko jest grube, bo matka je utuczyła słodyczami. Co ciekawe sama ma skłonności do tycia i bardzo się pilnuje.
          • noname2002 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 00:31
            O właśnie. Ja je podejrzewam, że się najadają zastępczo. Sama nie może,to chociaż dziecku wepchnie.
            • franczii Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 05:30
              Ja mialam tzw. sklonnosci do tycia i zle nawyki z domu. Od lat sie pilnuje i nauczylam sie zdrowych nawykow ale dzieci nie tucze i zalezy mi na tym, zeby mialy lepiej niz ja tzn. zeby zdrowy styl zycia byl czyms bardziej automatycznym niz u mnie.
        • franczii Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 05:32
          Ja sie nie spotkalam z takim zjawiskiem. Jeszcze wiek tych dzieci by trzeba okreslic. Moje tez byly pulchniutkie do 2 lattongue_out
          • noname2002 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 07:27
            Wiek między 7 a 12lat, to nie była niemowlęca pulchność tylko porządna nadwaga. Spotkałam też bardzo otyłego ojca, który usiłował utuczyć swoje szczupłe dzieci (3 i 5lat), bo uważał, że są niezdrowo chude uncertain
    • katriel Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 02:49
      Ja jestem gruba i mam dwóch synów: szczupłego trzylatka i raczej pulchne niemowlę.
      Wiem, że nie o oto w plakacie chodzi, ale nie mogę się oprzeć odczytywaniu go jako
      zachęty do intensywnego tuczenia chłopaków - bo skoro ja jestem gruba, to oni też
      powinni...
      • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 15:30
        Raczej powinnaś się wziąć w garść i sama schudnąć. I dla Twojego zdrowia dobre i dla wyglądu i dla męża też.
        • magdalaena1977 Re: Jakie matki takie dziatki 24.09.12, 23:50

gazeta_mi_placi napisała:

> Raczej powinnaś się wziąć w garść i sama schudnąć.

Jakby wystarczyło wziąć się w garść żeby schudnąć, to wszyscy byliby szczupli.
    • ochra Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 05:48
      'Widziałyście ten plakat?
      Gruba baba, grube dziecko i napisy na plecach "ja" "ty" "jemy".
      Oraz właśnie tytułowy tekst.
      O ile z kampanią nietuczenia dzieci się zgadzam, to pomysły, że
      - gruba matka= grube dziecko
      - to matka (kobieta) jest odpowiedzialna za żywienie i zdrowie dziecka,
      są ponieżej pasa.'

A kto???
      • kozica111 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 06:05
        Dobra kampania, nawet mimo tak dużego oburzenia, prawda w oczy kole jak się okazuje.

I mówię to ja - była grubaska, córka grubej matki, wnuczka grubej babki i siostrzenica grubej ciotki, oraz matka szczupłego synka...Czy zatrzymałam kulę śniegowa okaże się za kilka lat...
      • dziennik-niecodziennik Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:18
        > A kto???

matka i ojciec. ostatecznie dziecko ma dwoje rodziców, nie? i do pilnowania posiłków i dbania o ich jakość tez jest dwoje.
        • ochra Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:37
          Ciekawe w ilu rodzinach funkcjonuje taki model, realia są zupełnie inne niezależnie od tego czego byś sobie życzyła.
          • dziennik-niecodziennik Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:45
            i co, to znaczy ze mamy sie - jako kobiety - tak znow spokojnie zgodzic z wrzuceniem nam na barki jeszcze jednej odpowiedzialnosci, zdjętej z tatusia?... a moze jednak trzeba by tych facetow wyedukowac troche tez?
            • fomica Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 15:54
              Dziecko to (nie)stety jest odpowiedzialność! za zywienie, za ubranie, za wychowanie i za ksztalcenie. Licytowanie sie kto powinien byc bardziej za co odpowiedzialny to dopiero dziecinada. Czy jest ci zupelnie obojętne co, kiedy i jak dziecko zje, bo przeciez "to nie jest twoja odpowiedzialnośc, tylko tatusia"?
            • franczii Re: Jakie matki takie dziatki 21.09.12, 06:24
              Nie no bez przesady, wy robicie wszystko razem?
              Jak ktos bierze na siebie jakis obowiazek to chyba mozna od niego oczekiwac, ze bedzie sie z tego wywiazywal dobrze a nie byle jak i nie trzeba go bedzie pilnowac na kazdym kroku.
              Zglupialabym gdybym nie mogla mezowi zaufac i gdybym musiala kontrolowac go czy sie dobrze wywiazuje ze swojej dzialki.
        • jamesonwhiskey Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 12:21
          > > A kto???
          >
          > matka i ojciec. ostatecznie dziecko ma dwoje rodziców, nie? i do pilnowania pos
          > iłków i dbania o ich jakość tez jest dwoje.

skoro polowa kobiet nie pracuje i poswieca sie domowi
          to zarzut ze to mezczyzni opowinni sie zajmowac zywieniem jest debilny
          • sarling Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 12:25
            Owszem, być może, ale tam, gdzie faktycznie tak jest.
            W Polsce większość kobiet-matek dzieci w wieku szkolnym pracuje.
            • jamesonwhiskey Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 12:32
              > W Polsce większość kobiet-matek dzieci w wieku szkolnym pracuje.

no chyba nie
          • maugorzata2008 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 16:44
            > skoro polowa kobiet nie pracuje i poswieca sie domowi
            > to zarzut ze to mezczyzni opowinni sie zajmowac zywieniem jest debilny
            W Polsce zawodowo pracuje 45% i 55% mężczyzn, czyli różnica nie jest znowu tak duża, zwłaszcza, że jako niepracujące w tej statystyce objęte są też emerytki, których jest więcej niż emerytów.
    • bezpocztyonline Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 07:09
      sarling napisała:

> Znam kilka otyłych pań, które są matkami patyczaków, znam też kilku grubych ojc
      > ów, którzy mają grube dzieci i chude żony.

Bo autorzy kampanii chyba nie chcą walczyć z genami (bo z tym i tak nie wygrają), ale z przekazywanymi z pokolenia na pokolenie złymi nawykami żywieniowymi.
    • melancho_lia Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 07:18
      Też mnie uderzyło to zrzucanie odpowiedzialności na matkę. No i to generalizowanie. Moja mama ma i zawsze miała (od kiedy się urodziłam) spora nadwagę. Ja pomijając dwa lata po drugiej ciązy jestem raczej chuda. Jak chodziłam do szkoły to byłam kościotrupem obleczonym skórą.
      Jak patrzę na swoje otoczenie to ta reguła że gruba matka=grube dziecko jakoś kiepsko się sprawdza.
    • mimka23 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 07:48
      Przecież nie od dziś wiadomo, że to kobieta jest winna wszystkiemu co niewłaściwe w dziecku, a wszelkie sukcesy i zalety to zasługa taty...Mnie osobiście bardziej zszokowała najnowsza reklama Tymbarku do obiadu czy jakoś tak, gdzie kpi się z ludzi którzy lubią pić wodę (tak ja to odbieram). I tak sobie myślę jak odbierze ją dzieciak, który pije właśnie głównie wodę do posiłków, bo tak został nauczony, a tu nagle się dowiaduje że jest "biedny".
      • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:39
        Do obiadu pije się domowy kompot, ale komu w dzisiejszych czasach chce się gotować sad
        Najlepiej podać kupną wodę albo sok.
        • lady_nina Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 14:50
          a w czym niby kompot lepszy od wody?
          • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 14:56
            Smaczniejszy a przy tym zdrowy, całe pokolenia wychowywały się w zdrowiu na kompotach wiśniowych, truskawkowych, z jabłek do obiadu i jakoś nadwagi nie było w takiej skali jak obecnie.
            Teraz mamusie wolą podać gotowca ze sklepu i posiedzieć w zamian za to na necie niż zrobić mężowi i dziecku smaczny domowy posiłek.
    • swiniara Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:04
      Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Nie znam statystyk, ale powiedzmy sobie szczerze, to matki przekazują dzieciom (jak i całej rodzinie) nawyki żywieniowe. Zaczyna się to już w łonie rzeczonej matki. Podejrzewam, że w 80% polskich domów to matka decyduje, czym, kiedy i jak żywi się rodzina. To kobiety gotują, wpieprzając do garów glutaminiany i sorbiniany, dając na popitkę colę lub słodziutki kompocik. Dzieci kieszonkowe wydają na chipsy, a na śniadanie jedzą pączka albo biały chleb z Nutellą.
      Zabawne.... jak rodzi się nam - matkom dziecko, karmimy je piersią (tudzież najlepszą mieszanką), dbamy o dietę, wprowadzamy ostrożnie króliczka i jabłuszko, koniecznie eko, a jak dzieć skończy około roku, to bach, kostka do gara.
      Nie ma się co oburzać, tylko zrobić rachunek sumienia.
      • melancho_lia Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:08
        A tatuś to co, bezwolnie przyjmuje to co powie zona? Nie obchodzi go sposób zywienia dzieci?
        Za dzieci są odpowiedzialni oboje rodzice. Nikt by się nie czepiał gdyby było napisane jacy rodzice takie dzieci prawda?
        • swiniara Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:12
          Melancho_lia, masz całkowitą rację, a ja nie zrzucam odpowiedzialności wyłącznie na matkę, ba, w ogóle słowa nie napisałam o odpowiedzialności. Kampanię skierowano być może do matek, ale z pewnością gruby ojciec, który odpowiada za kuchnię w jego chałupie, wie, że jest adresowana m. in. do niego. Możemy czepiać się szczegółów, ale nie o to chyba tu chodzi. A może zgodnie z zasadą, nieważne jak, ważne aby mówili?
          • melancho_lia Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:15
            A ja bym wolała, zeby jednak nie marginalizowac i nie zrzucać odpowiedzialności za dzieci wyłącznie na matki. A niestety w wielu kampaniach i dyskusjach mówi się tylko o tym co matka powinna. A o tatusiu to już nic nie ma. Tatuś zrobi dziecko i na tym- wg mediów a tym samym społeczeństwa- jego rola się kończy...
            • lily-evans01 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:27
              No dobrze, oburzacie się na seksistowski charakter tej reklamy - a u ilu z Was, dyskutujących w tym wątku, Wasi panowie odpowiadają w domu za przygotowanie obiadu?
              Niestety, osobiście nie znam ani jednego taty, który robiłby posiłki, kiedy żona jest do dyspozycji (tj. np. nie została w pracy po godzinach, nie jest chora, nie musiała gdzieś wyjechać itp.).
              Co prawda, nieraz na placu zabaw, przy którym jest budka z paskudztwami typu frytki, hamburgery, batony itp., widuję i mamy, i ojców, którzy kupują ten szajs dzieciom jako przekąskę podczas zabawy, zamiast wziąć z domu np. banana, wafle ryżowe, nawet jakiegoś kabanosa czy coś w tym stylu.
              Choć z tym przekazywaniem nawyków, to nie do końca prawda, od urodzenia dziecka jestem za gruba, ale córka nawet ma wagę w niższym przedziale centylowym niż wzrost. U mnie jest taki błąd, że dojadam byle czym, słodyczami, jem wieczorem, bo nie mam czasu albo muszę siedzieć nad pracą do późna. Córka ma słodycze wydzielane bardzo rozsądnie i ostrożnie, zawsze też pilnuję, żeby zjadła pełnowartościowy posiłek. Dobija mnie tylko menu w szkole, ciągle jakieś leniwe, kluski z okrasą, spaghetti itp. za horrendalną cenę. O dziwo innym rodzicom to nie sprawia problemu, bo większość dzieci wciąga te kluchy z upodobaniem. Tylko moja jest bardziej taka mięsożerna wink.
              Za to tatuś imbecyl, jak już raczy odwiedzić córkę, przynosi bez przerwy jakieś gów... cukiereczki, choć miliony razy tłumaczyłam, że lepiej by owoców przyniósł.
              • lady_nina Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 14:55
                > No dobrze, oburzacie się na seksistowski charakter tej reklamy - a u ilu z Was
                > , dyskutujących w tym wątku, Wasi panowie odpowiadają w domu za przygotowanie o
                > biadu?

no zgłaszam się - u mnie tak jest.

akcja rzeczywiście w chamski i seksistowski sposób zwraca uwagę na problem, ale czy propaguje albo zachęca do zmiany trybu życia czy nawyków żywieniowych?
                • lily-evans01 Re: Jakie matki takie dziatki 21.09.12, 07:34
                  Zazdraszczam aż wink. Tatuś mojej córki umiał ugotować tylko wodę na herbatę wink.
                  I w wielu domach, ludzi niestarych, wykształconych, pracujących oboje w pełnym wymiarze, widzę często ten tradycyjny podział - co wprawia mnie w lekkie zdumienie.
            • guderianka melancholia 21.09.12, 10:24
              ...bo kampania społeczna dotyczy faktycznego stanu społeczeństwa a nie tego co Ty byś chciała
              ja też bym chciała, żeby nie pokazywać dzieci chorych na raka-ale są pokazywane bo one istnieją mimo że ja osobiście żadnego takiego dziecka nie znam
              Myśl o faktach a nie intencji. Niestety fakty są takie, że to matka odpowiada głównie za to, co spozywają dzieci
      • kropkacom Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:11
        Chyba przestanę w ogóle gotować. Pieprze to. Dobrze, że za koklusz w Afryce nie jestem odpowiedzialna.
        • melancho_lia Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:13
          Oj uważaj, bo się okaże że jednak jesteś smile
        • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:14
          Masz otyłe dzieci?
          • kropkacom Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:26
            Tak byłam ciekawa która forumka pierwsza zapyta big_grin

Moje dzieciaki zawsze były drobne. Od roku córka jest na tabletkach na epilepsję, doszły problemy z tarczycą i już nie jest chudzielcem. Cały czas walczymy z jej wagą. A jeszcze rok temu śmiałam się, że chociaż tu nie mam problemu. sad
            • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:33
              Ale nie tuczysz jej.Ma problemy zdrowotne.
              A ileż jedzeniowych grubasów się pod to podszywa?Przecież prawie każdy ważący więcej jest chory i stąd otyłość.Ale czy to prawda?Czy po prostu je za dużo.
              • kropkacom Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:48
                Ja wiem, ze u nas zmiana była skokowa.
              • magdalaena1977 Re: Jakie matki takie dziatki 24.09.12, 23:53
                gryzelda71 napisała:

> Ale nie tuczysz jej.Ma problemy zdrowotne.
                > A ileż jedzeniowych grubasów się pod to podszywa?Przecież prawie każdy ważący w
                > ięcej jest chory i stąd otyłość.Ale czy to prawda?Czy po prostu je za dużo.

A jakie masz powody nie wierzyć tym ludziom?
            • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:35
              Daj jej mniej jedzenia, nie ma siły, musi schudnąć, od samych tabletek się nie tyje.
              • kropkacom Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:49
                Nie no, tabletki są bardzo mało kaloryczne. Masz rację panie doktorze gazeta.
                • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:10
                  Dobresmile
      • asiara74 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:14
        W moim i mojego męża rodzinie jadano podobnie tzn w oparciu o tradycyjna polską kuchnię. Zauważyłam jednak różnicę w proporcjach. u nas mniejsze, u teściów zdecydowanie większe. Myslę sobie że nadwaga i otyłość bierze się z braku umiaru. I rzeczywiście to osoba gotująca w domu ma oręż w ręku. W rodzinie męża jest problem nadwagi a nawet otyłości, kto gotuje ? Mój teść z teraz już tylko lekką nadwgą(kiedyś było gorzej)
        A co do kampanii, to chyba specjalnie ja skonstruowano tak, aby wzbudzała dyskusję i pozostała w pamięci.
    • lola211 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:09
      W polskiej rodzinie ciagle dominuje model matki zywicielki.Patrz- spot kampanii prezydenckiej.
      To kobiety statystycznie rzecz biorac najczesciej karmia rodziny.Zatem serio nie wiem o co sie tu czepiac.Matki gotuja i tucza dzieci.Ojcowie maja w tym mniejszy udzial.
      Tusza nie bierze sie z powietrza- otyłe dzieci sa po prostu zle zywione i za to wine ponosza jego opiekunowie, a najbardziej ten, kto posiłki wydaje.
    • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:39
      Widziałam i wkurzyła mnie tak, że miąłam ochotę sięgnąć po czekoladę, na poprawę humoru wink To takie kolejne dowalanie kobietom, a krytyka nie działa. Wiem po sobie, zawsze byłam grubym dzieckiem i krytyka mojej matki działala na mnie w sposób odwrotny od założonego, czyli jedzenie było najlepszym pocieszycielem. Chudnę teraz po 30-tce, gdy mój chłop wpakował sporo pracy (ok. 5lat) aby zmienić moją samoocenę. Tycie to nie jest prosta zależność żresz-tyjesz, wystarczy zmiana pracy, kłopoty rodzinne, nowy związek itp. zakręty aby zmienił sie rozmiar.
      • lola211 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 08:43
        Tycie to nie jest prosta zależność żresz-tyjesz, wystarczy zmi
        > ana pracy, kłopoty rodzinne, nowy związek itp. zakręty aby zmienił sie rozmiar

I tyje sie wówczas z powietrza? Nie, nadal sie tyje z jedzenia, zazerajac stres.
        • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:18
          I tyje sie wówczas z powietrza? Nie, nadal sie tyje z jedzenia, zazerajac stres

Najlepiej więc jeszcze grubasowi dołożyć "bo to go zmobilizuje", "bo pewnie nie wie, że ma nadwagę", "bo ja się troszczę o Twoje zdrowie"itd.
          • lola211 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:23
            Nie, najlepiej poglaskac po głowce.I bezczynnie patrzec jak produkuje kolejne grubasy od małego.
            • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:29
              A jeszcze lepiej używać słów takich jak "puszysty" i "o kobiecych kształtach" a nie gruba big_grin
            • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:46
              Żeby trwale schudnąć trzeba polubić siebie, swoje ciało i chcieć o siebie zadbać. Nie dyskutuję dalej, bo nie będę kopać się z koniem.
              • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:56
                Czyli ty musisz wykonać jakąś pracę.Ja jej nie wykonasz nie schudniesz.Tyle w temacie.
                • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:06
                  Czyli ty musisz wykonać jakąś pracę.Ja jej nie wykonasz nie schudniesz.

Ależ wcale nie trzeba żadnej pracy wykonywać, mogę po każdym posiłku zwymiotować i będę szczupła i akceptowana społecznie czyż nie?
                  • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:11
                    Ależ wymioty to tez wysiłek.Nawet większy niż niewymiotowanie prawda?
                    • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:30
                      Ależ wymioty to tez wysiłek.Nawet większy niż niewymiotowanie prawda?

Czyli lepiej być śmiertelnie chorą(bulimia i anoreksja często się kończą śmiercią)niż grubym?surprised Wolałabyś mieć córkę-anorektyczkę niż grubą?
                      • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:34
                        Rany napisz jeszcze że szczupłość to efekt zburzenia odżywiania.Albo szczupła chora albo gruba tez nie zdrowa.Co to za wybór.
                        Chyba najrozsądniej mieć dziecko zdrowe.Szczupłe i zdrowe.
                  • lauren6 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:12
                    Wyhoduj sobie nowotwór, wtedy chudnie się błyskawicznie. Będziesz wtedy szczupła i na pewno szczęśliwa, a gazeciarz nie będzie chciał dowalić Ci kar finansowych za otyłość.
                    • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:32
                      Albo narkotyki zacznę brać, nie? big_grin
                      Normalnie żal mi córek niektórych e-matek.
                      • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:35
                        Nie znasz innych sposobów na zdrowa sylwetkę?Normalnie zal .pl
                        • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:51
                          Chyba sobie tę Twoją złotą myśl wymiotach wezmę na sygnaturkę smile
                          • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:56
                            Weź.To także twoje dzieło,możesz być dumna.
        • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:21
          No tak ale można jeść tyle samo, a zmienić pracę na siedzącą wtedy się tyje lub iść do pracy na ciężką produkcję i wtedy się chudnie.
          • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:25
            Jak się zmienia tryb życia można tez zmienić porcje żywnościowe.
            • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:28
              Pewnie, że można ale tak łatwo nie jest, nawyki to nawyki, tyje się przecież też stopniowo, nikt od razu 15kg w tydzień nie przybiera, a i mózg też nie tak łatwo daje się oszukać.
              • lola211 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:29
                Jasne,wiecznie wiatr grubasom w oczy..
                • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:34
                  Nie wiecznie tylko krytyka g...o daje, a jakoś nikt tego nie raczy zauważyć. Ludzka natura ma tendencje do robienia na przekór, nawet jeśli jest to szkodliwe. Słynne "na złośc mamie odmrożę sobie uszy" nie wzięło się znikąd. Jak ktoś coś puszcza do społecznego obiegu to powinien nad tym pomyśleć a nie jechać na stereotypach. Zwłaszcza, że tę kampanię można jeszcze odebrać w ten sposób: mam grubą matkę to jestem gruba i tu się zaczną schody.
                  • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:41
                    Czyli sugerujesz, żeby zacząć akcję skierowaną np. do młodzieży typu "bierz narkotyki, to takie fajne", w końcu skoro ludzkość robi na przekór to powinno się namawiać młodzież do brania narkotyków i picia alkoholu, namawiać młode dziewczyny do wczesnego współżycia, najlepiej bez zabezpieczenia (skoro Twoim zdaniem ludzkość działa na przekór to wówczas młodzież nie będzie brała narkotyków i uprawiała seksu tongue_out ).
              • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:34
                Tysiące usprawiedliwień otyłości,a powód taki,że się nie chce.
                • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:36
                  10/10
                • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:37
                  Właśnie i trzeba coś zrobić żeby się zechciało. A już w pierwszy dzień kampanii widać, że ten sposób jest do niczego.
                  • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:39
                    Po czym to widać?
                    • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:43
                      Po połowie postów tutaj.
                  • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:44
                    Nazwanie grubasa grubasem nie jest krytyką.To stwierdzenie faktu.
                    Skoro pani z panem wolą jeść to niech potem się nie oburzają jak ktoś nazwie rzeczy po imieniu.
                    I tylko taka różnica,że pan z panią wiedzą czym to sie skończy,ale dziecko nie.
                    • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:55
                      Ten ktoś jest po prostu otyły, a grubas jest nacechowany negatywnie i powoduje reakcje obronną.
                      • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:04
                        Jak to leciała,złej baletnicy rabek spódnicy przeszkodzią
                        To niech otyli przestaną jeść za dużo.I niech nie przekarmiają swoich dzieci bo tez będa otyłe.
                    • lauren6 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:05
                      gryzelda71 napisała:

> Nazwanie grubasa grubasem nie jest krytyką.

Nie jest, to zwykłe chamstwo.

Dla mnie idealna by była sytuacja, żeby każdy sam się zajął rozmiarem własnej d.py zamiast wsadzać nos w cudzą.
                      • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:12
                        Takie samo chamstwo jak nazywanie Rubikowej kościotrupem.
                        • lauren6 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:16
                          Też prawda, ale ja nigdzie Rubik nie obrażałam.

Rubikowa to ideał kobiecości, wzór do naśladowania, który promuje się w programach pokroju Tap Madl. Jedzie się po Grycankach za to, że mają prawo żyć szczęśliwie i nie przejmują się nadmiarowymi kilogramami. Marta Grycan opowiada w tabloidach o swoim udanym życiu seksualnym, a co poniektóre szlag trafia, bo otyła baba powinna się zamknąć w domu z tabliczką czekolady i rozpaczać nad swoim smutnym losem.
                          • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:31
                            Ludzi zawsze irytowało szczęście innych.Zwłaszcza jak się do niego przyznawali publicznie.
                          • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:38
                            Publiczne opowiadanie o swoim życiu seksualnym przystoi co najwyżej gwiazdce porno sad
    • helufpi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:38
      Może i zależność prawdziwa, ale sposób podania stygmatyzujący. Nie od dziś wiadomo, że po kobietach można sobie dowolnie jeździć, z wózkowymi nie wyszło to naznaczmy grube.
    • maggorlo Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:41
      Skoro propagowanie podziału obowiązków typu: kobieta -kuchnia; mężczyzna - polowanie wchodzi na plakaty z kampaniami społecznymi to czekam na hasła " bezrobotny ojciec - leniwe dziecko"; "Tato słabo zarabia - dzieci jedzą w biedronce".
      • chipsi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:55
        big_grin

Swoją drogą nie znam nikogo kogo dołowanie by zmotywowało do działania. W wypadku rzeczonych grubasów lepiej działają hasła w stylu "zobacz jaki będziesz fajny gdy schudniesz". Lepiej mówić dziecku że dostanie 5-tke jak się nauczy a nie tłumaczyć że jest tłukiem i ma same pały bo to już wie.
        • maggorlo Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:59
          W ogóle nawyki, uzależnienia zmienić jest bardzo ciężko, bez motywacji wewnętrznej ani rusz. Choć "papierosy są do d..." były genialne graficznie i zapadające w pamięć to mało efektywne. Ktoś kiedyś (chyba w USA) wpadł na pomysł, aby zniechęcić młodzież do sięgania po narkotyki. W tv latał spot pokazujący smażącą się jajecznicę, która skwierczy, dymi, a na końcu zmienia się w zwęgloną papkę. I lektor mówiący mniej więcej "to się dzieje w Twoim mózgiem po zażyciu twardych narkotyków". Efekt? Młodzież była zainteresowana, tym który konkretnie kupić, aby tak fajnie sobą "pozamiatać" wink
          • helufpi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 14:20
            Problem narastającej otyłości to nie jest tylko kwestia nawyków. Przy identycznych nawykach i innej jakości żywności problem byłby dużo mniejszy.
            Niektóre produkty spożywcze to takie śmieci, że powinny być wyrobami akcyzowymi. A nie są - a nawet wolno je reklamować z udziałem dzieci, kolorowo opakowywać, umieszczać zdrobniałe, miłe dla ucha nazwy i promocyjnie dodawać do nich zabawki. Oczywiście słodycze "nieśmieciowe" muszą swoje kosztować, bo surowce kosztują. Ten koszt rozwiązałby problem nadmiernej podaży.
            Ale nie - najlepiej pojechać po matkach. Odzew społeczny będzie duży, bo matki są podatne na poczucie winy.
            • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 14:58
              Dobrym i w miarę tanim zamiennikiem słodyczy jest jogurt naturalny z miodem.
              A jeszcze tańszym soczyste słodkie jabłko.
    • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 09:59
      Moim zdaniem rodzina w której jest otyłe dziecko powinna mieć nadzór kuratorski, za pasenie rodzonych dzieci powinno się wprowadzić wysokie grzywny, nic tak nie uczy ludzi jak ubytek w kasie.
      • lauren6 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:09
        > za pasenie rodzonych dzieci powinno się wprowadzić wysokie grzywny, nic tak n
        > ie uczy ludzi jak ubytek w kasie.

Większej bzdury nie mogłaś napisać.
        Na całym świecie panuje tendencja, że tyją osoby mniej zamożne, których nie stać na lepszej jakości jedzenie i muszą zadowolić się tanim syfem. Tak zabierzmy otyłym pieniądze, niech ich dietę stanowią hity bieda kuchni typu pomidorowa z keczupu z dużą ilością taniego makaronu lub naleśniki z pysznym dżemem z Biedronki za 2 złote. Na takiej kuchni na pewno schudną big_grin
        • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:33
          Całe dzieciństwo przeżyłam na naleśnikach z powidłami lub dżemem, plackach ziemniaczanych, frytkach smażonych na głębokim oleju i obowiązkowym schabowym w niedzielę.
          Nikt z naszej rodziny nie miał grama nadwagi, a ja dodatkowo należałam do osób najlżejszych w wadze z klasy gdy dochodziło do corocznych pomiarów u pielęgniarki szkolnej tongue_out
          Ale dzieci się ruszały i tyle.
          Poza tym coca colę widywałam z okazji komunii lub innych rodzinnych świąt, batona zjadłam pierwszy raz może w wieku 8-9 lat, hamburgera i pizzę dopiero jako nastolatka.
          Fala otyłości nie przyszła z biedą, ale z produktami z Zachodu sad Od Zachodu przyszła do Polski niestety fala otyłości.
        • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:02
          W Niemczech odebrano matce (wychowującej z babcią) zapasionego 8-latka. Była o to cała afera dość niedawno.
        • maggorlo Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:13
          lauren6 napisała:

> Na całym świecie panuje tendencja, że tyją osoby mniej zamożne, których nie sta
          > ć na lepszej jakości jedzenie i muszą zadowolić się tanim syfem. Tak zabierzmy
          > otyłym pieniądze, niech ich dietę stanowią hity bieda kuchni typu pomidorowa z
          > keczupu z dużą ilością taniego makaronu lub naleśniki z pysznym dżemem z Biedro
          > nki za 2 złote. Na takiej kuchni na pewno schudną big_grin

Tu się zgodzę połowicznie. Owszem osoby otyłe najczęściej należą do tych mniej zamożnych. Jednak otyłość i nawyki żywieniowe czy styl życia nie wynikają z zasobności portfela. Ta grupa społeczna jest jednocześnie gorzej wykształcona, mniej lub wcale nie czyta, bywa, nie interesuje się zdrowiem. Można i w Biedronce znaleźć produkty light, warzywa, owoce, otręby itp. tylko trzeba chcieć je jeść. Zupa gotowana na samych warzywach jest tańsza niż tradycyjny wywar ze zwierzęcego trupa. To kwestia świadomości, a nie biedy.

Natomiast motywacja finansowa jest jedną z bardziej efektywnych narzędzi utrzymania porządku społecznego. Karanie za otyłość dzieci ich rodziców mandatami, jest wprawdzie dość kontrowersyjne etycznie ze względu na stopień ingerencji państwa w swobody obywatelskie, ale śmiem twierdzić, że byłoby to dużo skuteczniejsze niż sto plakatów.
      • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:14
        Zgłupłeś całkiem gazecia, za ostatnie zdrowe zakupy zapłaciłam tyle, że mi oczy w słup stanęły w Biedronce. Ludzie płacili tyle samo za cały wózek syfu, a ja nie miałam nawet połowy. Robi się pomalutku to co na zachodzie i USA biedni będą jeść byle co i tyć na potęgę.
        • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:35
          Ile kosztują ziemniaki (bez omasty nie są kaloryczne), surówka i filet z kurczaka? Majątek? I już jest jeden obiad.
          • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:41
            Nie mam pojęcia ile ale warzywa i kurczak nie są tanie (nie mówię o emamach ale one akurat grube nie są). A już o takim indyku, łososiu, wołowinie czy cielęcinie to nawet nie piszę, bo dla przeciętnego polaka (tej najliczniejszej jeśli chodzi o zarobki) to spory wydatek.
            • premeda *miało być tej najliczniejszej grupy 20.09.12, 10:42
              n/t
            • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:43
              Są tańsze ryby niż łosoś (np. tilapia), a wołowinę żywieniowcy odradzają, czerwone mięso powinno się jadać najrzadziej ze wszystkich.
              • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:16
                Ale ryby ogólnie są drogie, tak samo jak porządna wędlina czy mięso, owoce, cześć warzyw, olej jest droższy od smalcu, masło od margaryny itd. Można jeść marchew z kiszoną kapustą, ale jak długo?
                • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:31
                  Są jeszcze jabłka, ogórki (można zakisić na zimę), banany (zapychające więc nie trzeba kupować dużej ilości), cukinia, buraki, seler, pory, cebula, pietruszka.
                  Na smalcu od dawna nikt już nie smaży albo bardzo okazjonalnie, nie pamiętam kiedy w sklepie widziałam jeszcze ten relikt.
                  Ludzie smażą na olejach, maśle lub oliwie.
                  Moja była Pani sprzątająca chyba jest osobą bardzo zamożną, jest bowiem szczupła i ma szczupłe potomstwo, bo widzę, że tylko grubasy są biedne, a zamożni szczupli. Ale się ukrywała z bogactwem big_grin
                  I moja koleżanka zarabiająca najniższą stawkę (znaczy tak mi mówiła, ale widzę że kłamie albo dorabia na boku bo ona i jej córeczka szczupłe, jest samotną matką), też chyba jest zamożna, bo nie jest grubasem sad Może dorabia w miejscowej agencji towarzyskiej?
                  I jeszcze jedna 40-latka z dawnej pracy, ma szczupłego syna i sama szczupła. A taką menda jedna robiła z siebie biedną, wiecznie z problemami finansowymi, nawet kiedyś miałam zaproponować jej pożyczkę. A jednak zamożna sad
                  Dobry pomysł z tą weryfikacją zamożności na podstawie tuszy, już żadna szczupła menda ze szczupłymi dziećmi nie wmówi mi że biedna i ledwo wiąże koniec z końcem na styk tongue_out
                  Gdyby była biedna to by była gruba big_grin
                  Kocham to forum big_grin
                  • gaja78 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 18:18

> Na smalcu od dawna nikt już nie smaży albo bardzo okazjonalnie, nie pamiętam ki
                    > edy w sklepie widziałam jeszcze ten relikt.

Niektórzy smażą, bo tak jest zdrowiej niż na oleju. Ja czasem kupię a czasem machnę ręką i używam oleju.
                    • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 21.09.12, 12:37
                      Za czasów mojego dzieciństwa widziałam jeszcze smalec w kostkach (w tej samej lodówce sklepowej co masła itp.) , ale od dobrych kilku lat w żadnym z supermarketów czy mniejszych sklepów spożywczych mi się nie rzucił w oczy.
                      No, czasem widuję taki wypasiony smalec w słoiczku Krakowskiego Kredensu (małe opakowanie, ale dość wysoka cena więc prędzej do smarowania chleba niż smażenia).
                      • gaja78 Re: Jakie matki takie dziatki 22.09.12, 08:53

> Za czasów mojego dzieciństwa widziałam jeszcze smalec w kostkach (w tej samej l
                        > odówce sklepowej co masła itp.) , ale od dobrych kilku lat w żadnym z supermark
                        > etów czy mniejszych sklepów spożywczych mi się nie rzucił w oczy.

Z reguły jest w każdym supermarkecie, ale rzeczywiście nie rzuca się w oczy smile
        • gaja78 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 18:10
          premeda napisała:

> Zgłupłeś całkiem gazecia, za ostatnie zdrowe zakupy zapłaciłam tyle, że mi oczy
          > w słup stanęły w Biedronce. Ludzie płacili tyle samo za cały wózek syfu, a ja
          > nie miałam nawet połowy. Robi się pomalutku to co na zachodzie i USA biedni będ
          > ą jeść byle co i tyć na potęgę.

Od kiedy to zwykłe warzywa, kasze, kawałek indyka i kefir kosztują majątek ? Żarty jakieś.
          • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 21.09.12, 08:45
            Warzywa i owoce w tym roku są drogie, tak samo mięso i ryby w porównaniu do poprzedniego roku. I owszem jak za parę rzeczy płacisz stówkę to oczy w słup mogą stanąć, oczywiście jeśli potrafi się liczyć.
            • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 21.09.12, 12:41
              Na pewno nie tak drogie jak coca cola, nadziewane batony i hamburgery.
              Jak ostatnio w centrum handlowym kupiłam zestaw z Mcdonalda (nie powiększony i bez napoju) to przy cenie się też zdziwiłam.
              Za to miałabym zdrowszy i większy objętościowo obiad.
    • amonette Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:04
      Trzeci tischnerowski typ prawdy, czyli g... prawda smile
      Co mówi chuda córka wychowanej na staropolskiej kuchni puszystej matki-karmicielki. Figurę odziedziczyłam po prababci, w kuchni z zamiłowania bardziej udziela się mój solidny i ogólnie duży genetycznie małżonek, jemy systemem "śródziemnomorskim" - chodzi także o godziny, a dzieci mamy chude. Mąż również wychowany na zawiesistych sosach, śmietanie do wszystkiego i trzydaniowych obiadkach.
      Ja osobiście mogę zjeść wołu z kopytami i nie utyję. Taka uroda. Mąż musi ostro walczyć o utrzymanie wagi, mimo dobrej diety i ruchu.
      Kampania w stylu "dobrymi chęciami" skierowana do tzw statystycznego półgłowka.
    • kamelia04.08.2007 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:12
      świete oburzenie łatwo było przewidziec na ematce.

no i dobrze, że jest ta reklama.
      To matki w polskich domach odpowiadaja za kształt kuchni i raczej to one kształtuja nawyki żywieniowe. Matki też odpowiadaja za to czy dziecko bedzie sie ruszac, to one pozwalają albo i nie, chodzic na basen, to one decyduja czy warto isc na gimnastyke, to od nich zależy ile czasu dziecko bedzie spedzac przed telewizornia i komputerem.
      • amonette Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:14
        Jesteś we wszystkich polskich domach? To rozwieś nam pranie, bo zapomniałam wink
      • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:17
        > Matki też odpowiadaja za to czy dziecko bedzie sie rusz
        > ac, to one pozwalają albo i nie, chodzic na basen, to one decyduja czy warto is
        > c na gimnastyke, to od nich zależy ile czasu dziecko bedzie spedzac przed telew
        > izornia i komputerem.
        W szczególności te co siedzą z dziećmi w domu, a stary im nierobom kasę wylicza.
        • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:38
          Zawsze kłody pod nogi,zawsze.....
          • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:46
            Cóż realne spojrzenie na polskie warunki.
            • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:49
              Na polskie warunki,czy na polski charakter.
              Ja rozumiem,że base kosztuje,ale spacer po lesie nie.Ba,po osiedlu tez za darmo.
              Ale masz rację nie schudnie się jak się sobie wymyśli,że konieczny jest codzienny sesja z trenerem a kasy niet w portfelu.
              • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:09
                Fala otyłości zaczęła przybierać na sile wtedy gdy w Polsce zaczęły pojawiać się ogólnie dostępne napoje typu cola, hamburgery, batony, różnego rodzaju nadziewane słodycze i całe to badziewie.
                Z kasą albo jej brakiem nie wiele to ma wspólnego.
                I tak, spacery są za darmo, jak ktoś chce. W naszym mieście nie było w ogóle krytego basenu i jakoś dzieciaki były szczupłe.
                Chodziło się do lasu po 2-3 km w jedną stronę, do szkoły pieszo, z psami gównażeria też samodzielnie wychodziła, rodzice rzadko, 2-3 razy w ciągu dnia na spacer z psem też coś dawało, no ale dziś posiadanie psa to fe.... Przecież ten amstaff spod Warszawy pogryzł niemowlę, a moja dzidzia wdepnęła w psią kupę, powinien być zakaz trzymania psów w blokach itp.
      • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:35
        Matki też odpowiadaja za to czy dziecko bedzie sie rusz
        > ac, to one pozwalają albo i nie, chodzic na basen, to one decyduja czy warto is
        > c na gimnastyke, to od nich zależy ile czasu dziecko bedzie spedzac przed telew
        > izornia i komputerem.

Bardzo ciekawe, tylko skąd pod moim blokiem Ci wszyscy ojcowie grający z dziećmi w piłkę, jeżdżący na rolkach i rowerach?smile
        • gazeta_mi_placi Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:44
          Zauważyłam, że na rodzinnych wycieczkach rowerowych które czasem widuję praktycznie nie ma osób (ani dorosłych ani dzieci) otyłych.
          • gryzelda71 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:51
            Ja np nie zauważyłam,żeby otyłe dziecko podgryzało marchewkę,selera naciowego,jabłko,czy jakikolwiek owoc lub warzywo na podwórku.Jak już to szeleszczą opakowaniami po kalorycznych przekąskach.
            • mary_lu Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 15:26
              A chude z selerem naciowym widujesz regularnie? Chude dzieci nielubiace chipsów i slodyczy?
        • kamelia04.08.2007 Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 14:55
          mamameg napisała:

> Bardzo ciekawe, tylko skąd pod moim blokiem Ci wszyscy ojcowie grający z dziećm
          > i w piłkę, jeżdżący na rolkach i rowerach?smile

a nie przyszlo ci do głowy, ze matka wysłała dziecko z ojcem na rower czy na pike, a sama sprzata chałupe, albo sie uczy, czy pracuje w ramach telepracy, itp, itd
    • guderianka Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 10:52
      Mi się podoba-mimo że jest szokująca i pewnie wielu ludzi sie obrazi ale może dzięki temu wpłynie na myślenie, refleksję, chwilę zastanowienia się.
      Po pierwsze-otyłość i nadwaga są coraz większym problemem w Polsce-zarówno otyłość i nadwaga dorosłych jak i z roku na rok -dzieci i młodzieży. Z czego wynika-pewnie wiesz ale przypomnę ; zle nawyki zywieniowe, brak lub niewielka ilość aktywności fizycznej,czynniki genetyczne, choroby. Otyłość i nadwaga to preludium to choróbsk metabolicznych,krążeniowych,ale także chorob ukł.kostno-stawowego,nowotworów, chorób na tle psychicznym (depresje)

co do punktu drugiego-bo choćby nie wiem jak Ci się to nie podobało w Polsce główną osobą odpowiedzialna za dom (żywienie/wychowanie) jest matka. Choćby nie wiem ile ematek napisało że u nich decyzje zapadają wspólnie i wspólnie dba sie o higienę żywenia i życia-to fakt jest taki, że kwestie żywieniowe spoczywają w Polsce na kobiecie
      • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:08
        "Po pierwsze-otyłość i nadwaga są coraz większym problemem w Polsce-zarówno otył
        > ość i nadwaga dorosłych jak i z roku na rok -dzieci i młodzieży."

Może powinno się w szkołach uczyć zdrowego żywienia?

"Choćby nie w
        > iem ile ematek napisało że u nich decyzje zapadają wspólnie i wspólnie dba sie
        > o higienę żywenia i życia-to fakt jest taki, że kwestie żywieniowe spoczywają w
        > Polsce na kobiecie"
        Za to ojcowie częściej decydują o tym ile dzieci się ruszają-zapisują na zajęcia sportowe i do klubów sportowych, zabierają (lub nie) na dwór, żeby pograć w piłkę, uczą jeździć na rowerze czy rolkach itd.

• guderianka Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:14
          Szkoły zadaniem jest po pierwsze edukować-wychowanie jest zadaniem rodziców, a przynajmniej powinno być.
          Za to ojcowie częściej decydują o tym ile dzieci się ruszają
          serio? jakieś badania na ten temat ?
          • guderianka gruba baba.. 20.09.12, 11:15
            Ty sarling się obruszasz na rzekomo durną reklamę a sama myślisz o ludziach otyłych per grubi, ba-myślenie to jedno, ale brakuje Ci kultury albo instynktu samozachowawczego i w tej formie wyrażasz się o nich publicznie tongue_out brawo tongue_out
            • sarling Re: gruba baba.. 20.09.12, 12:16
              Guderianko, a co to znaczy gruby? To jakieś brzydkie słowo?
              Po drugie to jest rysunek, plakat, symbol, na którym jest tzw."gruba baba".
              O otyłych myślę "otyły", ale Ty wiesz lepiej co ja myśłę i jaki jest mój poziom kultury.

Eh... uncertain
              • guderianka Re: gruba baba.. 20.09.12, 12:22
                a czym się różni gruby od otyłego ?

To, w jaki sposób ktoś myśli i jaką kulturę osobistą posiada można zazwyczaj poznać po tym, co/jak ktoś pisze.
                Ty piszesz o otyłej kobiecie, że jest gruba. Gruba-to jest słowo obraźliwe w kontaktach międzyludzkich. Tak samo jak ślepy (zamiast niewidomy), nienormalny (zamiast umyslowo chory) itd. Samo w sobie nie byłoby to niczym nadzwyczajnym czy rażącym, gdyby nie tekst który zamieszczasz oburzający się na kontekst społeczny plakatu.
                • sarling Re: gruba baba.. 20.09.12, 12:39
                  Rany, dziewczyno, Ty w ogóle nie rozumiesz.
                  Plakat z "grubą babą" jest obraźliwy.
                  Nie tłumacz mi oczywistości.
                  (przewraca oczami i wzdycha)
                  • jamesonwhiskey Re: gruba baba.. 20.09.12, 12:52
                    > Plakat z "grubą babą" jest obraźliwy.
                    > Nie tłumacz mi oczywistości.

jesli dla grubej baby jest obrazliwy no to trudno
                    jesli do grubej obrazonej baby trafi zeby nie tuczyc dziecka to dobrze
                  • guderianka Re: gruba baba.. 20.09.12, 12:54
                    Plakat z otyłą kobietą i jej otyłym dzieckiem nie jest wcale obraźliwy
                    Ty nadajesz mu taki charakter widząc na nim grubą babę. Płytkie i bez refleksji. Dziewczyno.
                    • gazeta_mi_placi Re: gruba baba.. 20.09.12, 15:08
                      A wiesz jak widziałam ten plakat na mieście myślałam, że to tato z dzieckiem, od tyłu nie widać płci tylko otyłą osobę.
                      • mondovi Re: gruba baba.. 21.09.12, 11:12
                        I oboje mają gatki w różowe kropki/serduszka? wink
                        • gazeta_mi_placi Re: gruba baba.. 21.09.12, 13:02
                          Nie zwróciłam uwagi, może dlatego, że dla mnie każda otyła osoba (nawet jakby ubrała sukienkę) jest kompletnie aseksualna cokolwiek by na siebie nie włożyła, może dlatego nie zwróciłam uwagi na wzorek na majtkach.
          • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:17
            Obserwacja otoczenia i autopsja.
            • guderianka Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:21
              Więc masz rację co do swoich doświadczeń i obserwcji
              Ale nie jstem pewna czy masz racje w odniesieniu do rzeczywistości w skali całego kraju
          • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:28
            Szkoły zadaniem jest po pierwsze edukować-wychowanie jest zadaniem rodziców, a
            > przynajmniej powinno być.

Nie chodzi o to aby szkoła pilnowała diety dzieci tylko, żeby podawała rzetelne informacje o żywieniu-mnóstwo ludzi zwyczajnie ma o tym znikomą wiedzę i jeszcze jest zalewana sprzecznymi informacjami.
            • guderianka Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:32
              Szkoła-ma nauczyć myśleć. A czlowiek powinien z tego myślenia korzystać. Idąć Twoim tokiem rozumowania powinno być w szkole jeszcze :religioznawstwo, seksuologia i antykoncepcja, ekologia, ekonomia, podstawy teorii ruchu, itp.
              Szkoła-na ile może-na tyle realizuje program, w klasach młodszych zapewniając dzieciom warzywa i owoce, ustalając jadłospis na stołówce z dietetykiem, w klasach starszych ucząc o higienie i żywieniu. Co według Ciebie powinna jeszcze robić?
      • miacasa Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:17
        Też jestem zdania, że choćby nie wiem jak starało się zaklinać rzeczywistość, to jednak w większości domów za żywienie odpowiadają kobiety. A styl życia się dziedziczy, nawyki żywieniowe też i dziecko je to, co dostanie. Moje dzieci przez całe wakacje miały do mnie pretensje, że ich koleżanki jedzą dziennie więcej niż jednego loda i mogą kupować sobie chipsy kiedy chcą, a babcia/dziadek jeszcze dodatkowo dosładzają im życie łakociami.
      • mamameg Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:18
        Choćby nie w
        > iem ile ematek napisało że u nich decyzje zapadają wspólnie i wspólnie dba sie
        > o higienę żywenia i życia-to fakt jest taki, że kwestie żywieniowe spoczywają w
        > Polsce na kobiecie

Są jakieś badania na ten temat?
        • guderianka Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:27
          Nie wiesz w jakim kraju żyjesz ? wink))

Czym skorupka za młodu nasiąknie...
          Artykuł pierwszy z brzegu, bez specjalnego szukania :

www.rodzice.pl/niemowle/rozszerzanie-diety/Dieta-dzieci-pod-lupa.html
      • premeda Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:29
        > co do punktu drugiego-bo choćby nie wiem jak Ci się to nie podobało w Polsce gł
        > ówną osobą odpowiedzialna za dom (żywienie/wychowanie) jest matka. Choćby nie w
        > Polsce na kobiecie
        A to nie jest przypadkiem tak, że owszem gotowała matka ale głównie pod kątem najciężej pracującego członka rodziny czyli ojca. Stąd polska kuchnia to te zapychające kluchy, schabowe, zawiesiste sosy, pierogi itp aby chłop się szybko zapchał, a że ciężko pracował, a dzieciaki wylatały to i problemu z otyłością nie było. I mamy teraz ciężką kuchnię do lekkiego energetycznie trybu życia, bo samochody, komputery itd. I teraz to się mści, bo smaków dzieciństwa nie tak łatwo się oduczyć, zwłaszcza panom, których otyłość nie jest tak piętnowana.
        • guderianka Re: Jakie matki takie dziatki 20.09.12, 11:35
          Wiesz co, nie rozważałam tego pod kątem historycznym ale :mogło tak być
          Tym niemniej w innych krajach to również chlop zarabiał na rodzinę, w Niemczech znany jest model 3X-gdzie też gotowanie i żywienie spoczywało na kobiecie a chlop zajmował sie zarabianiem.
          Tu nie chodzi o to DLACZEGO tak w Polsce jest, ale fakt, że tak właśnie jest. Dlatego kampania społeczna umieściła na bilbordzie kobietę jako tę, która w głownej mierze odpowiada za sposób żywienia swoich dzieci (począwszy od okresu przed ciążą, w ciąży, w okresie niemowlęcym i dalszym)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka