ewasuwek 26.10.12, 11:07 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12743061,Opolanka_miala_2_tys__dlugu_wobec_urzedu_skarbowego_.html?v=1&obxx=12743061&order=najfajniejsze&page=2#opinions Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewasuwek Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:10 cały artykuł wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12743061.html Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:14 Co za żenada. Jak dlugo teraz dzieci beda przezywały traume z powodu tej nocy? Nikogo to pewnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:19 brak myslenia policjanci nie znali sytuacji społecznej aresztowanej, ale ją poznali po tym jak się u niej pojawili nie mozna bylo sie umówic, ze sama sie stawi na komedzie np dnia następnego? przeciez to nie przestępca, a powód błahy btw, 2.5 tys zamienic na 25 dni aresztu? a nie lepiej na prace społeczne? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:24 No wlasnie, z gory załozono, ze to przestepca, ktorego trzeba schwytac noca i silą doprowadzic. I tak dobrze, ze obylo sie bez wchodzenia z drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:38 Albo, że zębów nie powybijali. To w sumie i sąsiedzi się powinni cieszyć, bo mogli i oni oberwać. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: o ja pitole .....!! 30.10.12, 10:05 Zatem od jakiej kwoty długu powinni zatrzymywać samotne matki? A może w ogóle nie karać więzieniem matek małych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:57 No, a u mnie gościowi za ścięcie i kradzież drzew o wartosci 20 000zł, sąd wymierzył karę 80godz. prac społecznych, wyliczona stawka 250zł/h. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 12:02 Gdyby nie sasiedzi, chwała im, ktorzy wpłacili te pieniadze dzieci zostalyby na prawie miesiac odciete od matki ? Horror. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:14 mój brat miał podobną sytuacje miał kolizję z radiowozem, nie przyjął mandatu bo wg niego policjanci wymusili pierszeństwo złożył na policji zeznania, opisał wszystko, podał adres zamieszkania ( zameldowany gdzie indziej) i napisał jeszcze ze prosi o rozpatrzenie sprawy bez jego obecnosci po jakims czasie, dosc dlugim nad ranem do moich rodzicow puka policja - brat mieszkał z rodzicami, ale zamledowany jest gdzie indziej ( w us etc podany adres rodzicow) prosza brata, zeby sie ubrał i do aresztu, nic nie moga powiedziec moja mama wydzwania, dowiaduje sie, w koncu trafila na kogos bardzo milego, kto jej wyjasnil, ze policja miala nakaz doprowadzenia mojego rata na w/w sparwe, bo nie odbiera korespondencji dziwne, bo nic nie przychodzilo do rodzicow. sprawdzają- było wysyłane na stary adres jak to? skoro policjanci wiedzieli gdzie mają po niego przyjsc, to czemu sąd nie mogł wysłac na ten adres listów? hmmm- zasępiła sie pani w sądzie, faktycznie błąd po kilku godz wypuscili brata , pojawił sie w sądzie i okazało się ze sędzina dopiero na sprawie przeczytala akta, w ktoórych jak wół byla prosba o rozpatrzenie sprawy bez jego udzialu btw brat batalie z policjantami wygrał Odpowiedz Link Zgłoś
ankavelann Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:18 kompromitacja, chore prawo, chora Polska Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:20 to nie Polska jest chora, tylko KONKRETNI ludzie, którzy w tej sytuacji dali ciała to nie Polska popełnia błędy, to konkretni ludzie przestają myslec prawo musi byc dosc sztywne, nie da sie opisac wszelkich sytuacji zyciowych w przepisach. od tego są ludzie aby mogli wykorzystywac prawo w odpowiedni i logiczny sposób Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:49 O tak, sądy w Polsce pracują genialnie (szczególnie jeden w Warszawie). Byłam świadkiem w sprawie wypadku, złożyłam zeznania na miejscu i wróciłam do domu (wypadek zdarzył się w Wawie a ja mieszkam i jestem zameldowana 350 km dalej). Po pół roku dostałam wezwanie na sprawę, napisałam list z prośbą o przesłuchanie w miejscu zamieszkania uzasadnione ciążą, zimą, brakiem prawa jazdy do tego zaświadczenie od lekarza). Otrzymałam potwierdzenie odbioru i czekałam sobie spokojnie na wezwanie do sądu na miejscu. Nic z tego, po miesiącu kolejne wezwanie do Wawy, kolejny raz posłałam list, zaświadczenie, że nie mogę i prośba o przesłuchanie na miejscu (jest taka możliwość prawna). Po kolejnym miesiącu nad ranem przyjechała po mnie policja, ja w dziewiątym miesiącu ciąży, trzecia rano, na komisariat. Pierwsze pytanie - Czemu pani nie stawia się na wezwania do sądu? Złożyłam wyjaśnienia, pokazałam dowody wysłania poleconych i kopie tych pism, policjanci mnie przeprosili. Nie zdecydowali się mnie doprowadzać do Wawy, po tygodniu przyszedł list z sądu z wyznaczeniem daty przesłuchania na miejscu. Napisałam skargę do sądu w Wawie i dostałam odpowiedź, którą zachowam na zawsze. Mianowicie sędzina listy moje otrzymała, ale nie mogła ich rozczytać bo były wydrukowane zbyt małą czcionką (Arial, rozmiar 12) No po prostu śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:19 Przerażające. Oto jaki w Polsce jest stosunek do dzieci, rodzicielstwa. Matkę trzeba ukarać za dług, więc zafunduje się jej dzieciom traumę na całe życie. Teraz podatnicy zapłacą za psychologa dla tych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:22 > Teraz podatnicy zapłacą za psychologa dla tych dzieci? Myślę, że państwo powinno wziąć to na klatę i zafundować dzieciom psychologa. Należy im się, jak psu zupa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia080178 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:31 nawet bym nie pomyslała ze za niezapłaconą grzywne można iść siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:36 Jak kraść (defraudować, nie płacić), to miliony. Przynajmniej konsekwencje są mniejsze, a i kasa zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:47 Juz od dawna najwieksi bandyci w tym kraju to gliniarze. Kowboje w radiowozach. Władcy szos w nieoznakowanych furach poscigowych. Panowie zycia i smierci z wydziałów kryminalnych... Żenada polska policja to zbieranina oszołomów bez zadnych kwalifikacji i predyspozycji do tej służby Oni juz dawno zapomnieli - o ile kiedykolwiek wiedzieli - komu i jak mają słuzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia080178 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:52 Tego męża tej kobiety powinni przymknać za zadłużenie kwiaciarni i ucieczkę z kraju -no ale po co jak mają kozła ofiarnego na miejscu. A mężuś za granica siedzi i się śmieje. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 11:58 Im jest obojetne. Wazne żeby im tzw "wykrywalność" rosła. Zero myslenia powinni im zamiast mundurów dresy dac a zamiast pałek bejsbole... Przynajmniej kazdy by widział z kim ma do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 12:22 A wpiszcie sobie tu dowolne obelgi pod adresem tychi stróżów prawa, co się będę wysilała i tak by wpis poleciał Odpowiedz Link Zgłoś
rozaly Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 15:29 A ja coś czuje, że to będzie nagonka a'la ci rodzice, którzy 'porzucili' dziecko na lotnisku, tylko tym razem ofiarą bedą policjanci. Właśnie okazuje się, że policjanci byli u tej Pani przed 21.00, czekali na nią prawie 45 minut, bo była na zakupach (dzieci sobie spały w domu same!). Dopiero po wejściu do domu dowiedzieli się, że tam są dzieci, ale wtedy to już nie mogli jej zostawić. Na koniec pewnie wyjdzie, że z tą nieświadomością Pani co do wyroku, to też inaczej było itd. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 15:44 Daj spokój. Pani była na zakupach zapewne dlatego, że kiedyś musiała zakupy zrobić, a jest samotną matką (nie taką "samotną-chcę-miejsce-w przedszkolu" tylko samotną, bez pomocy). Poza tym przy tej kwocie drożej wyniesie cała ta procedura (dzieci w rodzinie zastępczej, matka na więziennym wikcie, działania policji) niż wynosi dług i niż warta jest ta "szkodliwość społeczna" Pani powinna dostać prace społecznie użyteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaly Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 16:32 Pamiętam lincz na tym forum na matce, która zostawiła dwójkę chłopców na parę minut w samochodzie samych, śpiących (wywołali pożar). Kwota oczywiście jest śmieszna w porównaniu z kosztami całego postępowania. Chodzi mi raczej o to, że znowu się robi wrzawę medialną (coś muszą dać na żółtym pasku), a jeszcze wszystkich szczegółów wielcy dziennikarze nie sprawdzili. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:09 Co za różnica czy matka zostawiła dzieci same czy nie, o 21 czy o 22. Chodzi o to, że takie zachowanie policji definitywnie zniszczyło poczucie bezpieczeństwa tych dzieci. Tłumaczenie, że policja nie wiedziała, że tam są dzieci absolutnie do mnie nie przemawia. Jak nie wiedzieli to jeszcze gorzej o nich świadczy. Przez pierdołę dzieci przeżyły wstrząs i jak dla mnie tej kobiecie i jej dzieciom należy się duże odszkodowanie od skarbu państwa. Mam nadzieję, że je otrzyma, a odpowiedzialni za tą sytuację zapłacą z własnej kieszeni za popełnione błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:24 A skąd by Ci policjanci mieli wiedzieć czy ta kobieta ma dzieci czy nie i czy dzieci mają zorganizowaną opiekę czy nie i czy kobieta jest matką samotną czy może żyje w związku wolnym? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 19:51 Jeżeli ich przełożony wysyła ich w ciemną dziurę i nie informuje czy idą zaaresztować samotną matkę dwójki dzieci, czy groźnego recydywistę to gratuluję naszej policji działania. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 19:55 Lauren... nie oglądaj W11. poczytaj sobie o procedurach zatrzymania. Jest potężna różnica między danymi czy to kobieta czy mężczyzna i czy potrzebne są posiłki przy zatrzymaniu, czy idzie w tym standardowa procedura itp . to podstawowa rzecz. ale to czy ma dzieci i czy jest samotną matką... no nie żartuj ! może jeszcze wywiad środowiskowy przed zatrzymaniem i sms z informacją " Pani Joanno wpadniemy ok. 22 prosze załatwić nianię. Aspirant Kowalski z Sierżantem Iksińskim. P.S proszę nie kłopotać się kawą. wpadniemy ze swoją" Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:35 rozaly napisała: > Pamiętam lincz na tym forum na matce, A ja pamiętam, jak miałam pięć lat a moja siostra trzy, że słuchałam w radio jakiegoś wywiadu nt. dzieci i tam eksperci orzekli,ze pięciolatka można na krótki okres w domu zostawić. Puchłam z dumy, ze już jestem tak dojrzała ale dziecko dziecku neirówne, jednego dziecia mogłabym zstawić w wieku 5 lat wiedząc, że wszystko będzie OK, drugiego strach zostawić mimo, że jest dwa razy starszy. która zostawiła dwójkę chłopców na parę m > inut w samochodzie samych, śpiących (wywołali pożar). no jednak samochod to trochę większe ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 18:09 O rany który to już raz trzeba pisać, że ja za zdanie mitycznej, statystycznej ematki "w tamtym wątku" nie odpowiadam? Samochód a dom to jednak co innego. Być może mogła zachować się lepiej i nie iść na te zakupy, a być może nie miała wyboru. Nie to jest przedmiotem dyskusji - tylko wyrzucanie w błoto iluś tam tysięcy złotych na utrzymanie tej pani w więzieniu, na utrzymanie dzieci w rodzinie zastępczej, zamiast 1. kary adekwatnej do czynu, resocjalizującej ale nie niszczącej, nie poniżającej, użyteczniej dla ogółu; 2. pomocy dla tej pani, żeby stanęła na nogi i mogła spokojnie wychowywać swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 15:38 A jednej strony przesada ale z drugiej - jak się zastanowić to posiadanie dzieci byłoby świetnym pretekstem do unikania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 15:48 Egzekwowanie - tak, ale dlaczego w tak bezduszny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 16:45 antyideal napisała: > Egzekwowanie - tak, ale dlaczego w tak bezduszny sposób. A jak by to miało wyglądać w 'duszny' sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:12 Na przykład prace społeczne. Starsze chodzi do przedszkola, młodsze w razie czego ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:18 Chocby na danie kobiecie czasu zeby zorganizowala opieke do dzieci, babcia itd. To mniejszy szok niz nagle oddanie ich do obcych ludzi. A poza tym sa inne sposoby na ukaranie niz areszt, chocby te prace spoleczne - prznajmniej spoleczenstwo skorzystaloby ;p Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: o ja pitole .....!! 28.10.12, 20:45 Araceli, naprawdę uważasz, że osoba mająca dług wobec Skarbu Państwa (dodajmy, naprawdę niewielki) - powinna być ukarana w sposób, który generuje jeszcze większe koszty od tegoż Skarbu? Zatrzymanie, badanie lekarza sądowego, jakby co areszt przez 25 dni... Koszty, koszty, koszty, nawet już pomijając ludzki i humanistyczny wymiar tej sprawy. Czy naprawdę opłaca się uwięzić dłużnika? Powinien odpracowywać swój dług na rzecz państwa, w sposób użyteczny i uregulowany przez przepisy, ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 15:50 Ja mam jednak szczerą nadzieję, że ukarany zostanie funkcjonariusz,który wydał rozkaz zatrzymania kobiety w tym dniu i o tej godzinie. No ale jak znam życie to pewnie patrol beknie za to, że ktoś wyżej na drabinie nie użył mózgu . Ważne, żeby było szumnie. A jak szumnie to wiadomo... najniżej w hierarchii trzeba wyłapać mięso armatnie i ukarać tak , żeby gawiedź była zadowolona... ot i sprawiedliość Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:38 sadosia75 napisała: > Ja mam jednak szczerą nadzieję, że ukarany zostanie funkcjonariusz,który wydał > rozkaz zatrzymania kobiety w tym dniu i o tej godzinie. No ale jak znam życie t > o pewnie patrol beknie za to, że ktoś wyżej na drabinie nie użył mózgu . Albo beknie ministra Mucha, bo w sumie w tej sprawie to mogła zrobić mniej więcej tyle, co w sprawie decyzji zasunięcia dachu, więc why not? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:42 W sumie.... Ministra rozwala mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 16:37 Koszty tek koszmarnej akcji pewnie przewyższyły kilkakrotnie długi tej kobiety. No ale policja wykaże sie skuteczna interwencją że doprowadziła kobiete do aresztu a dzieci w piżamkach do Izby Dziecka. Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:14 Zawsze mnie te koszty interesują. Jakie to te koszty? Dojazd na miejsce czyli paliwo. Panowie przecież na służbie byli, czyli w godzinach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:25 Nie no faktycznie, o tak sobie przechodzili w czasie patrolu i postanowili kobite do aresztu zabrac a dzieciaki do Izby dziecka. W końcu jakie to koszty..... Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:28 No to jakie koszty? Paliwo dodatkowe, żeby dojechać do kobiety. Jakie inne koszty? Rozumiem jakąś akcję, gdzie trzeba sprzęt wynająć, czy też wliczany jest do kosztów jego zakup. Rozumiem nadgodziny, żeby dodatkową liczbę plicjantów zaangażować. Ale ja poważnie pytam, jakie dodatkowe koszty są przy takiej akcji. A Ty od razu z zębami skaczesz. Ładnie to tak przy weekendzie? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:33 Dodatkowe paliwo? W patrolu? W sensie, że jak? Pojechali pod dystrybutor i sobie dolali dodatkowe 5 litrów paliwa? A może odpisali sobie od służbowego przydziału z paliwa? Dodatkowe paliwo, żeby dojechać To może jeszcze odliczyli bo im się buty zużyły przy chodzeniu. opony zjechały podczas dojazdu ( dodatkowego ) i żarówki w radiowozie się wypaliły. też dodatkowo Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:35 Założyłam, że specjalnie do kobiety podjechali. Wtedy pewnie dostaliby dodatkowy przydział miesięczny. No to jakie te koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:40 No specjalnie. Pewnie na życzenie kogoś z góry bo jak to tak. Ale finansowo wychodzi zero. Bo tak czy siak patrol musi być. Tak czy siak by jeździli radiowozem. Więc przynajmniej pojechali w jakimś celu niż bez celu. Szkoda tylko, że ten ktoś z góry spiął poślady i nakazał pojechać po kobietę wieczorem. No bo dziś rano nie mogli tego załatwić... ktoś sobie umyślił , że wieczorem, że teraz, że natychmiast a ktoś musiał to zrobić. i kto za to beknie? a no robole... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:44 Madralińska widziała kiedys aresztowanie? Ja miała watpliwa przyjemnośc widziec. Przyjechała policyjna bryka z 6 policjantami, przyjechała karetka z lekarzem i ratownikiem, przyjechał dodatkowy nieoznakowany samochód plus iles tam dodatkowo zakamuflowanych po piwnicach i na strychy bloku. Zamiast pilnowac miasta to sie wykazuja mądrale podczas aresztowania noca matki z dwójka dzieci cała banda nachodząc jej dom. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:50 nie śmiesz... nie sądzisz chyba, że w takiej obstawie to się jeździ na każde zatrzymanie? mniej W11 to co opisujesz to nie jest zatrzymanie standardowe, to nie jest zatrzymanie kobiety,która zamiast kary finansowej ma karę pozbawienia wolności na 20parę dni... Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:51 A to już spokojnie nie da rady odpowiedzieć? Trzeba mnie paluszkiem od mądralińskich wytykać? Nie, mądralińska nie widziała aresztowania. I dlatego mądralińska spokojnie zapytała o te koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:47 największego kosztu udało się uniknąć, podobno miesiąc pobytu skazanego w więzieniu kosztuje podatnika cos około 6000 zeta, dziś się tak jeden pan wypowiedzial. Pani miala zasądzone 25 dni, więc tak ponad 5000. Dlug - 2300, koszt sprawy sądowej? Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:55 I to jest merytoryczna odpowiedź Nie wzięłam pod uwagę tego przetrzymania. Choć tu chyba mówiłyśmy o koszcie samej akcji a nie całej sprawy. Ale mogę się mylić. Już nie pytam, skąd takie koszty procesu. Przy okazji ostatniej sprawy wnioskowałam o obciązenie kosztami winnego. Sąd się przychylił, koszt wyniósł 23zł Ale to fakt, że sprawa była jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 18:21 wiesz ja nie wiem jak sa liczone koszta procesu ale mialam nieprzyjemność mieć sprawę karną o znieslawienie, oskarzonych 8 osób, sprawa w końcu umorzna ale posiedzeń bylo ze 4. Powodka dostała koszty sądowe i miała nam to zwracać, wyszło jakos po 500 na głowe oskarżonego, więc nie wiem jak oni to liczą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 19:53 Jeszcze dodajmy do tego koszty trzymania dwójki dzieci w pogotowiu opiekuńczym. Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 17:55 ale o co chodzi z tymi policjantami? oni dostali nakaz i muszą go zrealizowac, mają doprowadzić panią i już. Nie oni oceniają, jak bardzo pani jest winna. Zawalił sąd, ktoś na górze, ale tych szarych policjantów na samym dole bym chyba raczej oszczędzila. Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 18:03 A czemu sąd zawalił? Sąd działał na podstawie i w granicach prawa. To Policja ustaliła sobie godzinę wejścia. Chociaż moim zdaniem wystarczyłoby, żeby poczekano aż do dzieci przyjedzie ktoś z rodziny albo znajomych pani i afery by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 18:05 Zawalił sąd i (chyba) przełożeni na policji (nie mam pojęcia, jak to jest, ale czy aby przed aresztowaniem nie powinno się zrobić jakiegoś rozpoznania, nie chodzi mi o obserwację ale o dane od np. dzielnicowego czy sądu? a jakby pani była karkiem potencjalnie uzbrojonym, to nie trzeba by silniejszej obstawy? chodzi mi o takie no "rozpoznanie terenu" - nie robi się tego?). Cała sprawa jak dla mnie koszmarna. Tym razem zgodzę się z papcią Millerem, to bardzo negatywny sygnał dla społeczeństwa, oducza poszanowania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: eh 26.10.12, 18:50 chętnie zrzucę się na jej obrońcę, który wyciągnąłby konsekwencję od winnych tego absurdu Odpowiedz Link Zgłoś
nandadevir Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 18:52 policjantów niestety znam z tej strony, że rozumem nie grzeszą, przynajmniej ci ,z którym miałam do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nandadevir Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 18:47 Tusk bawi się w pogodynkę, policjanci w antyterrorystów, narkomanka, która przejechała dwoje dzieci(odrzuciło je na 30m) codziennie tamtędy przejeżdżam i mijam to miejsce, pewnie dostanie pół roku. Nie cierpię listopada, nie cierpię afer, dziś mi ukradli stroik z grobu, a uczeń podsumował "to pani już trzeci rok zakłada te zimowe buty z decathlona. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: o ja pitole .....! 26.10.12, 18:52 nan...... rozumiem , łączę się w handrze Odpowiedz Link Zgłoś
agulle Re: o ja pitole .....!! 26.10.12, 23:32 www.24opole.pl/10350,Do_Opola_przylecieli_urzednicy_z_Warszawy,wiadomosc.html wow Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: o ja pitole .....!! 28.10.12, 18:32 Całej tej sytuacji nie winni są policjanci ani sąd tylko nieodpowiedzialna bimbająca sobie z prawa matka. Kobieta wiedziała doskonale, że za te długi ją ścigają, dostawała wezwania, olewała je, dostała możliwość zamiany na prace społeczne, nie stawiała się do sądu... No sorry... Sąd nie miał innej możliwości jak ją doprowadzić siłą. Oczywiście, że ta kobieta nie zasługiwała na więzienie - nie jest w końcu przestępcą, ale to nie upoważnia do olewania prawa i głupoty. Sama na to wszystko naraziła dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: o ja pitole .....!! 28.10.12, 20:49 Dostała możliwość zamiany na prace społeczne? O, a to ciekawe. Możesz zalinkować? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 nie ma uzasadnienia dla okrucieństwa 28.10.12, 20:57 że zacytuję za świetnym artykułem: www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,12750866,Prof__Fuszara__Moje_pokolenie_nie_moze_uwierzyc__ze.html "A w Opolu pojawi się tłumaczenie, że policja tylko wykonywała wyrok sądu. Ale żaden sąd nie kazał policji iść tam o 22 i odbierać kobiecie dzieci. Nie rozumiem, jak w Polsce można tłumaczyć się, że ktoś wykonywał rozkaz. W kraju z naszym dziedzictwem to nigdy nie powinno być uzasadnienie - mówiła prof. Fuszara. " Dla mnie to niepojęte jak można szukać usprawiedliwienia dla rażąco okrutnego postępowania wobec niewinnych dzieci. Widać niektórzy urodzili się za późno, bo mentalnie dalej tkwią w epoce gdzie SB robiło porządek z obywatelami co się wychylają. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: nie ma uzasadnienia dla okrucieństwa 29.10.12, 12:14 Policja nie szła o 22 tylko o 21, matka w tym czasie bawiła na zakupach, zostawiając dzieci same... Po drugie dzisiaj wypowiadał sie w tej sprawie Ćwiąkalski, który wyraźnie mówił, że Policja nie dostaje od sądu informacji o rodzinie, dostali od przełożonego rozkaz doprowadzenia matki do aresztu i to zrobili. Niby dlaczego w imię spokoju matki cwaniaczki ktoś ma narażać się na OPR od pracodawcy ? Policjanci postąpili zgodnie z prawem, z którego to matka narażając własne dzieci bimbała. Ps. o to co wyżej pytała poprzedniczka - nie mogę zalinkować bo słyszałam w ToK Fm ale jak znajdę to wrzucę. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: o ja pitole .....!! 28.10.12, 20:58 Głupie, niby cwane,nieodpowiedzialne babsko, ktoremu sie wydawalo, ze mozna sobie bimbac z długu wobec skarbówki.Nikt inny tylko ona sama zgotowala sobie i dzieciom taki los. Policja nie jest od podwazania decyzji saduWykonali, co im polecono- od tego są. A o istnieniu dzieci niekoniecznie musiał sąd wiedziec, zajął sie jej osoba i wydal takie a nie inne postanowienie- w zgodzie z obowiazujacym prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Matka powinna odpowiedzieć za narażenie dzieci... 29.10.12, 10:16 Matka dopuściła do sytuacji, gdzie ucierpiały jej dzieci. Wcześniejsze próby wyegzekwowania długu, kontaktu z matką, nie przyniosły rezultatu, więc kiedy w końcu udało się matkę doprowadzić do aresztu, rozpętała się afera. Tylko to nie sąd czy policja zawiniły, ale sama matka doprowadziła do tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Matka powinna odpowiedzieć za narażenie dziec 29.10.12, 17:57 Dokładnie... ale media mają używanie na Policji, chociaż to i tak na pewno wina Tuska i Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Matka powinna odpowiedzieć za narażenie dziec 29.10.12, 18:08 Dziś widocznie wystarczy zasłonić się dziećmi, żeby nie tylko dług umorzono ale i jeszcze zrobiono z dłużniczki bohaterkę narodową a z ludzi wykonujących swoje obowiązki jak należy wyzwano od najgorszych. Cóż. Mam nadzieję, że żadnej ematce kibicującej tej kobiecie nie przydarzy się dłużnik,który nie zechce płacić a jak sprawiedliwość dojdzie do skutku to zasłoni się dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Matka powinna odpowiedzieć za narażenie dziec 29.10.12, 18:29 niektóre tutaj już do reszty zdziczały zwierzę chyba by lepiej zrozumiało meridum sprawy, że była to akcja przerostu formy nad treścią Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: o ja pitole .....!! 29.10.12, 18:44 Tekst linka czyli co???, jako jedyny opiekun dzieci policja mogła ja zostawić w , dlaczego tego nie zrobiła? jeśli zjawili się o 21 i jej nie zastali, dlaczego nie odstąpili, tylko jak natręci czekali na nią? musieli chyba wypytać się sąsiadów o jej sytuację, lub gdzie w ogóle jest skoro czekali aż wróci??? czyli dalej nie wiedzieli po kogo idą , bullshit. Mieli też czas do namysłu, czekając na nią, jak dla mnie , wszystko z zimną kwią , bez drgnięcia powieki i to jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: o ja pitole .....!! 29.10.12, 19:36 Ty chyba nie rozumiesz. Matka zgotowała taki los dzieciom, nikt inny. Gdyby nie uchylała się od wyroku, gdyby chciała załatwić sprawę na spokojnie, gdyby skorzystała z wielokrotnych prób załatwienia sprawy "polubownie", nie doszłoby do tej sytuacji. Matka naraziła swoje dzieci na stres, to tylko jej wina. I to ona powinna teraz za to odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: o ja pitole .....!! 29.10.12, 19:47 to ty chyba nie rozumiesz Po pierwsze była to kara za to że wystawiła klientowi rachunek a nie fakturę Po drugie dostała od komornika pismo , że egzekucja jest umorzona - więc mogła naiwnie myśleć, że sprawa jest zakończona Po trzecie sąd wysyłał wezwania na jej stary adres, gdzie nie mieszkała, drugie wezwanie uznano za doręczone skutecznie ( takie mamy prawo w pl) Po czwarte sąd nie potrafił wysłać pod właściwy adres ale już policja wiedziała gdzie ma jej szukać pod aktualnym? Po piąte matka chciała zostawić dzieci pod opieką przyjaciółki, ale policja się nie zgodziła, bo to nie rodzina Dzwoniła po szwagierkę do wrocławia która oświadczyła, że do godziny będzie tam. Policja się nie zgodziła, bo nie będą dłużej czekać. Był art. w gazecie lokalnej na ten temat z wypowiedziami tej kobiety. No wybacz, że ona i jej dzieci sobie zasłóżyły na taką akcję? Skoro tego nie rozumiesz to chyba z brakuje ci czegoś.......np empatii? Nie osądzaj jak nie zansz szczegółów Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: o ja pitole .....!! 29.10.12, 21:19 Długi to się spłaca a nie zasłania dziećmi. Pani to teraz może mówić i mówić i bajdurzyć jeśli zechce. Nikt jej nie zmusi do mówienia prawdy. Więc nie wiem dlaczego teraz to co powiedziała ma być jedyną prawdą a to co mówi policja czy sąd to wierutne kłamstwo. bo się w lokalnej gazecie nie ukazało ? Policja wykazała się dobrą wolą bo czekała aż pani zorganizuje opiekę nad dziećmi. a nie musiała czekać. mamusię do auta a dzieci na pogotowie opiekuńcze . a to,że pani nie zorganizowała odpowiedniej opieki to problem pani. nie funkcjonariuszy. policja nie zajmuje się w godzinach pracy niańczeniem dzieci dłużniczki. owszem pani zasłużyła na karę. tak jak każdy inny dłużnik. odpuść jednemu dłużnikowi to ci drugi zasłoni się nie dwójką dzieci a całą klasą.... Policja i sąd postąpili zgodnie z prawem. pani - nie. Nieznajomość prawa szkodzi. tej pani jak widać nie zaszkodziła. w końcu robi za bohaterkę i męczennicę narodową. dziwny jest ten świat. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: o ja pitole .....!! 29.10.12, 21:37 Przeczytaj drugi i trzeci raz posta pulcino3 to może coś zrozumiesz z tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: o ja pitole .....!! 29.10.12, 21:42 A bo pulcino3 to wyrocznia w tej sprawie prawda? i to co pulcino pisze to prawda prawduńka? to może sąd powinien drugi i trzeci post przeczytać to coś zrozumie z tej sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: o ja pitole .....!! 29.10.12, 22:16 Nieznajomosc prawa szkodzi. Głupie zaslanianie sie "nie wiedzialam". Cwaniara, ktora miala w d.upie dług i sadzila, ze zostanie jej darowany.No to sie przeliczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: o ja pitole .....!! 30.10.12, 10:00 A Ty znasz te szczegóły, które my nie znamy? Jak znasz to je przedstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka001988 Re: o ja pitole .....!! 30.10.12, 09:54 Jak zwykle zastanawiam się nad obiema stronami sprawy i świetnie ktoś napisał - niech jakiejś ematce jakieś babsko wisi 2 tysie i niech się kilka miesięcy dziećmi zasłania. Oczywiście jak tam dokładnie było to nikt nie dojdzie. Ale. Nie jestem przekonana że na pewno nie próbowano tego wcześniej załatwić. Normalny człowiek mając długi zabezpieczy dzieci żeby w razie czego nie zostały same. A już na pewno dałabym spokój zwykłym policjantom wykonującym rozkazy. Oni mieli ją sądzić czy pilnować jej dzieci? Mamy od tego instytucje. Jakby te dzieci same w domu zostawili, albo na ulicy to wtedy byłby problem. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: o ja pitole .....!! 30.10.12, 10:02 Tutaj kolejny tekst o sprawie: wyborcza.pl/1,75968,12760126,Protestuje_przeciwko_filozofii_nieodpowiedzialnosci.html Odpowiedz Link Zgłoś