Dodaj do ulubionych

Co warto w Bydgoszczy?

06.11.12, 08:26
Kobiety z Bydgoszczy!
W weekend planuję odwiedzić wasze miasto.
Co warto zobaczyć?

Interesują mnie miejsca, które można odwiedzić zarówno za dnia oraz nocą wink

Do tej pory byłam w Bydgoszczy wyłącznie przejazdem, zarówno PKP jak i samochodem.
Aż wstyd przyznać, bo moja mama stamtąd pochodzi....
Obserwuj wątek
    • kocianna Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 08:59
      Wenecję bydgoską, kościół i muzeum w spichlerzu. Można pójść do Opery.
      Byłam w Bydgoszczy raz, krótko, ale wymienione miejsca, choć maleńkie, zrobiły na mnie duże wrażenie. Zwłaszcza kawiarnia na schodach prowadzących z "wenecji" na deptak. Nie wiem, czy jeszcze istnieje.
    • joxanna Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 09:29
      ooo, Bydgoszcz to moje odkrycie tego lata! Zupełnie przypadkowe! Spędziliśmy tam 2 popołudnia - na takiej jakby wyspie, niedaleko rzeki. Ogólnie rynek i okolice to przyjemne miejsce do pochodzenia.

Ale teraz pogoda nie bardzo...
    • angazetka Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 09:35
      Wenecję, ale teraz nie będzie bardzo efektowna.
      Byłam w Bydgoszczy pierwszy raz w tym roku, niby duże miasto, ale mało interesujące IMHO.
    • echtom Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 09:43
      Z gastronomii polecam bar mleczny z pierogami w połowie ulicy Dworcowej. Za moich czasów był fajny bar z kuchnią bliskowschodnią w suterenie Wojewódzkiego Ośrodka Metodycznego, ale nie wiem, czy jeszcze funkcjonuje.
    • burina Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 10:35
      Ja polecam do jedzenia to:
      pierogarnia.pod.aniolami.pl/
      A jak chcesz zobaczyć najlepszy teatr w Polsce, to to:
      www.e-teatr.pl/pl/artykuly/149340.html
      • praleczka_live Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 12:08
        Polecam Wenecję Bydgoską,
        TU są super zdjęcia. Możesz tam zajrzeć do Warzelni Piwa.
        Na Wyspie Młyńskiej znajdującej się właśnie w Bydgoskiej Wenecji polecam Muzeum , które znajduje się w spichrzach.
        W sobotę polecam
        Ciekawe kulturalne wydarzenie.

Proponuję Ci też odwiedzić ulicę Długą w Bydgoszczy , (to
        koło Starego Rynku), podobno ostatnio otworzyło się tam kilka ciekawych knajpek i sam Stary Rynek też oczywiście.

O ile podróżujesz z dziećmi, polecam Ci odwiedzić bydgoski Myślęcinek
        znajdziesz tam m.in stadninę koni, piękne tereny zielone, ZOO, ogród botaniczny, no i park rozrywki, zjeść można w Karczmie, smaczne, tradycyjne kujawskie potrawy w niewygórowanych cenach, , a przede wszystkim rozciągają się z niej piękne widoki.

To tak na szybko tyle. Sporo lat nie mieszkam już w Bydgoszczy, ale mam nadzieję, że pomogłam.
        • praleczka_live Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 12:15

Jeszcze raz www.warzelniapiwa.pl/.
          Stamtąd też rozciągają się piękne widoki na całą Wenecję.
          • robin2510 Lykaena 06.11.12, 12:57
            Jako rodowita Bydgoszczanka potwierdzam co wyżej dziewczyny napisały.Polecam wyspę Młyńską chociaż najładniejsza jest latem. Zaraz obok masz muzeum im Wyczółkowskiego a kawałek dalej operę wink. Polecam też przejść się na ul. Mostową na kawę do cukierni Sowa. Kiedyś był fajny taki duży bar mleczny Kaskada ale ostała wyburzona. Jedzenie pycha bardzo domowe, które będę z sentymentem wspominać. Generalnie obiektywnie Bydgoszcz nie jest jakaś super ale lepiej ją zwiedzać jednak latem np wspomniany Myślęcinek (zoo). Obok Bydgoszczy jest Solec Kujawski tam jest fajny park z dinozaurami.
            • edelstein Re: Lykaena 06.11.12, 17:22
              Jadalam w Kaskadzie jeszczewinkSavoy jeszcze istnieje?
              Pojedz na Szwederowo,to jest dzielnicawink
              Ogolnie w Bydzi to w sumie tylko rynek jest w miare ciekawy i wyspa,opera Nova i Myslecinek.
            • sanrio Re: Lykaena 06.11.12, 22:27
              Muzeum Mydła i Brudu na Długiej,
              Exploseum DAG czyli wycieczka szlakami dawnej fabryki amunicji i prochu
              poleciłabym trasę nad Kanałem Bydgoskim, ale pogoda jest fatalna na takie spacery, a Park nad kanałem najpiękniejszy jest wiosną i latem
              Park im. Witosa - jak świeciłoby słońce - przepięknie
              jeśli jakieś kulturalne sytuacje was kręcą to polecam Mózg wieczorem, no jest stylowowink
              fajny klimat Hipstersko-artystyczny jest na ul. Gimnazjalnej gdzie są mini koncept-store'y
              warto iść do restauracji Weranda przy hotelu Bohema
              Fara przy Starym Rynku
    • syncc Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 13:07
      Bydgoszcz ma dość zwarte centrum. Wyżej już wymieniono Wyspę Młyńską i jej atrakcje (kawiarnia tuż przy ażurowym mostku działa, nazywa się U Asi), można do tego dodać tzw. dzielnicę muzyczną czyli okolice Filharmonii Pomorskiej. Generalnie można się przejść od Wyspy Młyńskiej ul. Gdańską w kierunku Al. Adama Mickiewicza, fajna secesja i słynna figurka Łuczniczki w parku (goła laska z łukiem wink ), a po drodze przy Gdańskiej sympatyczny pomnik naszego wielkiego matematyka Rejewskiego, czyli facet z laptopem wink (oczywiście to nie laptop, ale skojarzenie fajne) (link do mapy).

W centrum jest niewielki park Kazimierza Wielkiego, można o niego zahaczyć wracając od Łuczniczki, przy Placu Wolności powstaje rekonstrukcja fontanny Potop (link do mapy).

"Do jedzenia" polecam włoską restauracyjkę u Włocha, Buongiorno przy Gdańskiej 27 (ukryta w podwórku, przechodzi się wspaniałą secesyjną bramą z zabytkową windą), a ze słodyczy to albo tuz obok wypieki drożdżowe, albo któraś kawiarnia Sowy, albo Zetka (restauracja i kawiarnia też przy Gdańskiej). W okolicach rynku też jest sporo kafejek, dużo by wyliczać. Z klubami nie pomogę, ale jest ich trochę.

Fajna jest śluza przy Wyższej Szkole Gospodarki i nowy most (chyba już do przejścia pieszo). Od Wyspy Młyńskiej można zaplanować spacer w kierunku tego mostu albo mostu św. Jadwigi, żeby wrócić ul. Dworcową (częściowo, od strony Gdańskiej, to deptak, ale im bliżej dworca tym niestety kondycja ulicy słabsza). Latem można popłynąć stateczkiem (przez śluzy) niestety już po sezonie (link do mapy)

• adellante12 Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 13:17
      Spotyka sie trzech facetów - i opisuja swoje żony:
      - Moja jest jak Londyn.... spokojnie i zawsze wilgotno
      - A moja jak Las Vegas - kolorowo krzykliwie wieczna zabawa..
      - A moja jak Bydgoszcz....
      • praleczka_live Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 13:38
        I w tym wątku obalamy właśnie takie mity smile
        • adellante12 Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 14:28
          A to jest kawał z baaaardzo długą brodą smile
    • margotka28 Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 13:46
      poza tym, co zostało wymienione polecam jeszcze muzeum mydła i historii brudu:

muzeummydla.pl/
      muzeum Wyczółkowskiego:

muzeum.bydgoszcz.pl/
      nocą klub Kubryk, Awangarda, Soda, Merlin - zależy co lubisz.
    • syncc Ogród Botaniczny 06.11.12, 16:35
      Jeszcze ten ogród smile Są dwa, jeden pod miastem w Myślęcinku, a drugi na skraju Dzielnicy Muzycznej koło głównej siedziby uniwersytetu tutaj.

Od kilku lat intensywnie restaurowany, obecnie naprawdę fajne zadbane miejsce z atrakcjami dla dzieci typu mini-wystawy np. gatunków ptaków. Oczywiście lepszy latem ale i teraz polecam (tylko że czynny w ciągu dnia, obstawiam że do 16-tej).

A pod miastem (ok. 20-30 minut w kierunku na Toruń) ciekawy zespół pałacowo-parkowy (można zwiedzać pałac, jest też restauracja/kawiarnia) w Ostromecku tu
      • marina2 Re: Ogród Botaniczny 06.11.12, 17:07
        zajrzyj do Fary nawet jeśli nie jesteś wierząca ;P i do kościoła klarysek.
        most miedzy operą i wyspą młyńska jest cudowny- ten z kłódkami.
        jeśli masz nastrój knajpiany to swobodnie można zrobić spacerek po od knajpki do knajpki-maja super klimat.do Sowy na ciacho obowiązkowo! spacer po Gdańskiej i po parku wokół filharmonii,restauracja przy parku w centrum na ul.Konarskiego 9 ,zwłaszcza Czarny Diament świetna dla smakoszy.A jak lubisz pokontestować do zajdź do Mózgu www.mozg.art.pl/
        opera bydgoska to mocny punkt miasta-ciężko powiedzieć czy byłyby bilety
        www.opera.bydgoszcz.pl/246,repertuar-biezacy.html?rok=2012&miesiac=11&dzien=10
        ale zapewniam Cie uczta dla ducha zapewniona .
        na Długiej otwarto niedawno kino z ciachem i kawą jakby cowink)
    • lykaena Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 17:55
      Dziękuję Wszystkim smile
      Jest w czym wybierać, tylko pogoda ma być szaro-szarawa...
      • sanrio Re: Co warto w Bydgoszczy? 06.11.12, 22:31
        hehe, to zawsze możesz zajść na zakupy do Focus Parku, o albo do Drukarni bo tam i nawet trochę sztuki uraczysz i przepyszne, tanie jak na warszawskie warunki, sushi i kuchnię fusion w Kurkumiesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka