Dodaj do ulubionych

boli niedawno plombowany zab...

16.11.12, 13:23
a dokladnie w poniedzialek plombowany. dentysta zmienial mi plomby w 2 zebach. jeden jest ok, drugi robi problemy. dentysta powiedzial, ze mozliwe, ze zab bedzie robil problemy przez pierwsze dni bo bardzo duzy ubytek jest. na poczatku lykalam nawet tabletki bo i szczeka mnie bolala i ten robiony zab i dziaslo. dzs bylo w miare ok, ale jadlam jablko i ugryzlam je niechcacy tym zebem i znow boli, boli nawet jak przycisne te plombe jezykiem. nigdy nie mialam takiego problemu. czy ktoras z was tak miala i bol po dluzszym czasie sam przeszedl? dodam, ze robione bylo zdjecie i korzen jest zdrowy.... obawiam sie, ze moze dentysta zrobil go niedokladnie lub plomba naciska na jakis nerw....
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 13:27
      A dentysta nic nie powiedział - co konkretnie zrobił, jaką plombę/lekarstwo zakładał/czy i ile ząb może boleć? Skoro ubytek był duży, to możliwe, że dentysta zastosował leczenie kanałowe - ale o tym powinnaś wiedzieć (i podpisać na to zgodę) - i wtedy taki ząb może boleć nawet kilka dni.
      • e-milia1 Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 13:40
        nie, nie bylo leczenia kanalowego. zalozyl plombe swiatloczula. 2 tygodnie temu wymienial plombe w innym zebie i bylo ok. w poniedzialek w 2 i boli tylko ten jeden zab. ten zab bolal tez troszeczke przed wymiana plomby, ale bol byl minimalny. dentysta powiedzial, ze moze bolec przez 3 dni... jak pisalam wyzej, rano nie bolal. po tym jablku "CZUJE" tego zeba, lekko pobolewa. przy naciskaniu jest przeszywajacy bol. ta strona nie da sie wogole jesc. cos mi sie wydaje, ze czeka mnie kolejna wizyta w poniedzialek. do tego troche mnie kosztowaly te plomby, mam nadzieje, ze moge to reklamowac i nie bede musiala znow placic. zaczynam sie martwic, ze to moze cos powazniejszego...
        • majenkir Re: 16.11.12, 13:42
          To nie jest normalne.Wg mnie dentysta cos spieprzyl.
          Zrob sobie zdjecie.
        • havana28 Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 13:44
          Moim zdaniem masz albo niedogladzona powierzchnie plomby w stosunku do zębów przeciwległych (to jest czasem cięzko zrobić jak ząb jest znieczulony i nic się nie czuje - też zdarzało mi sie z tym wracać do dentysty) albo masz zapalenie miazgi (zdarza sie przy dużych ubytkach, zwłaszcza jak już ząb bolał wczęsniej) i wtedy konieczne jest leczenie kanałowe.
          • heca7 Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 13:47
            Wygląda na to, że ząb trzeba będzie otworzyć jeszcze raz. Jeśli to zapalenie miazgi to tym bardziej i to szybko- możesz ślicznie spuchnąć.
            • daisy Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 13:56
              Zdarzyło mi się coś takiego i było to zapalenie miazgi. Dentysta wyciągnął mnie z tego tzw. tlenkiem, który mi założył na ponad miesiąc. Na szczęście obyło się bez trucia zęba i leczenia kanałowego. Znajdź dentystę, który powalczy o uratowanie zęba.
          • e-milia1 hmmm 16.11.12, 13:53
            wlasnie przeczytalam, ze taki bol moze byc normaly i utrzymywac sie przez kilka dni bo to w koncu rana byla i trzeba czasu by sie zagoila. wczoraj wieczorem bylo dobrze, dzis rano nie czlam zadnego bolu nawet jak uciskalam plombe jezykiem. dopiero po tym nieszczesnym jablku... ale tez czytalam o tej miazdze i sama nie wiem juz. zdjecie robione bylo kolo 3 tygodni i widac bylo na nim pruchnice tylko....
            • havana28 Re: hmmm 16.11.12, 13:56
              3 tyg temu moglo nie byc widac zapalenia miazgi ale nie ma co spekulowac na forum tylko wybrac się do dentysty.
              • e-milia1 prnlem w tym, ze dzis sie juz nigdzie nie wybiore 16.11.12, 13:58

bo za pozno jest....
    • joana.mz Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 13:48
      Niedawno przeszłam coś podobnego. Ból był taki, że ketonal nie pomagał. Okazało się, że był ucisk na jednym z nerwów zęba i niezbędne było leczenie kanałowe.
    • e-milia1 Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 14:28
      kurcze, ludzilam sie, ze ktoras napisze, ze bedzie dobrze smile wzielam paracetamol oby pomoglo...
    • amonette Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 14:50
      Czasem zapalenie miazgi jest powikłaniem leczenia. Bywa, ze jest odwracalne, ale u ciebie raczej bym się szykowała na leczenie kanałowe. Zwłaszcza, jeśli ząb boli sam z siebie, reaguje zwłaszcza na gorące, boli w nocy. Lekarz jest w stanie ocenić, czy ząb żyje, zdycha czy zdechł.
    • yoko0202 spokojnie 16.11.12, 15:46
      ja mam zęby tak naprawdę zdrowe, silne i w zasadzie niepsujące się (aktualnie czasami wchodzi w grę jedynie wymiana plomb sprzed x lat), ale jednocześnie tak qu*revsko wrażliwe, że wciąż mi dokucza czasami ząb plombowany prawie miesiąc temu
      3 lata temu robiłam/wymieniałam stare plomby hurtem w chyba 6 zębach, to uwierz mi, że przez wiele wiele tygodni leciałam na tabletkach przeciwbólowych bo myślałam, że zejdę, do tego sensodyne/elmex itp. + jeszcze jakieś mazidła bezpośrednio u stomatologa w gabinecie.
      po prostu taka nasza uroda smile
      aha, kiedyś nie miałam czegoś takiego, właściwie pierwszy raz to było te 3 lata temu. i ja też zrobiłam w końcu rentgen bo nie wiadomo było o co chodzi, wszystko ok, zdrowiutkie, a tak mnie napierniczały że dziękuję bardzo.
      • yoko0202 aha 16.11.12, 15:56
        zapytaj się dentysty, czy nie masz szyjek za bardzo na wierzchu - niektórzy mają i ich nie boli, ale większość cierpi, bo to po prostu oznacza nerwy prawie na widoku
        kiedyś poleciałam do mojej dentystki, bo w nocy obudził mnie taki ból, jakiego dawno nie pamiętam - a moja pani mówi mi, że ząb zdrowiusieńki, tylko ta szyjka.... czymś tam mi pomazała, powiedziała, że jak się nie uspokoi to trzeba to będzie przykryć plombą; po tygodniu się uspokoiło, na razie cisza, ale zobaczymy.
        więc wiesz, ból zęba nie musi oznaczać wcale, że coś złego dzieje się w środku.
        kiedyś np. zrobiła mi się malutka dziurka między 7 i 8 - włożyła mi jakiś metalowy klin między zęby, żeby je odchylić od siebie i tam się dostać do środka, kobieto ja przez miesiąc po ścianach chodziłam, przepisała mi w końcu na receptę jakieś środki przeciwbólowe bo w takim apapie to ja się mogłam wykąpać nawet i nie pomagało
        a dentystkę mam rewelacyjną, pełna profeska, naprawdę wie co robi i wszyscy ją chwalą, więc to nie kwestia wykonania, czy problemów ze stanem zębów, a po prostu takie są i już.
        • e-milia1 zab nie reaguje na zimne ani na cieple 16.11.12, 19:33
          tylko jak sie go jezykiem dotknie to pobolewa i nie da sie ta strona jesc. nie jest ani lepiej, ani gorzej. maz twierdzi, ze mam sie uzbroic w cierpliwosc bo to duza rana jest. dentysta dlugo nad nim majstrowal, prawie godzine i potem powiedzial, ze roboty mial kupe i ze sie narobil i ze zab bedzie z pewnoscia kilka dni bolal. nie spotkalam sie z tym jeszcze wiec nie wiem czy to normalne... jak nie przejdzie to w poniedzialek ide do niego....
          • dz1dka Re: zab nie reaguje na zimne ani na cieple 16.11.12, 19:44
            Nie martw się, ząb zaplombowany można "czuć" nawet do 2 miesięcy
            • kropka_a Re: zab nie reaguje na zimne ani na cieple 16.11.12, 20:06
              Hej Emilko!
              Mam to samo co ty (chyba). Dentysta, bo ubytek i boli, rentgen-, Pani Dr załozyła plombę (ubytek duży) a ja cały czas, nawet po iluś tam tygodniach, 2 miesiacach czułam w niektórym miejscu tego zęba ból nawet jak dotknęłam językiem! Dla mnie to był znak, ze ta częsć jest dalej chora i niezaleczona (kiepska dentystka?). Potem stało się tak, ze przy jedzeniu odpadł mi kawałek chyba tego zepsutego zęba, mimo, ze z zewn. wyglądało wszystko ok. On był chory w środku! I właśnie się wybieram do dentysty, a na dodatek dzisiaj znów mi coś odpadło (chyba plomba tym razem). Boję się, bo ząb (7) w postaci szczątkowej i może nawet nie być jak go wyrwać (za co złapać). Mam go z jednej strony i drugiej a w środku pustka aż do dziąsła. I nie wiem gdzie znaleźć dobrego dentystę. A rentgen to był chyba źle wykonany i niewiele z niego wiadomo.
              Pozdrawiam!
              • yoko0202 Re: zab nie reaguje na zimne ani na cieple 16.11.12, 20:36
                jeżeli jesteś z Wawy mogę polecić kobietę, dzięki której w ogóle chodzę do dentysty (bo kiedyś uciekałam nawet z poczekalni, z fotela to norma), a poza tym mam świetne zęby i zdarza mi się może jedna mała plombka raz na 3 lata. Plomby, które ona zakłada trzymają się jak żadne inne (z tych, które robiła mi parę lat temu raptem jedną trzeba trochę uszczelnić, ale to wszystko), kompletnie nic mnie u niej nigdy nie zabolało.
                Boli mnie po plombowaniu przez pewien czas, ale w życiu nic mi nie wypadło/odpadło smile
          • yoko0202 Re: zab nie reaguje na zimne ani na cieple 16.11.12, 20:44
            e-milia1 napisała:

> tylko jak sie go jezykiem dotknie to pobolewa i nie da sie ta strona jesc. nie
            > jest ani lepiej, ani gorzej. maz twierdzi, ze mam sie uzbroic w cierpliwosc bo
            > to duza rana jest. dentysta dlugo nad nim majstrowal, prawie godzine i potem po
            > wiedzial, ze roboty mial kupe i ze sie narobil i ze zab bedzie z pewnoscia kilk
            > a dni bolal.
            słuchaj swojego chłopa, bo ma rację.

> nie spotkalam sie z tym jeszcze wiec nie wiem czy to normalne...
            uwierz mi, że tak
            > jak nie przejdzie to w poniedzialek ide do niego....
            może nie przejść, a dentysta nic na to nie poradzi, to się musi zagoić
            no bo pomyśl, jak się np. oparzysz paluchem o gorący garnek, to potrafi kilka dni boleć, a to tkanka miękka i tylko na wierzchu - a tutaj ktoś ci się wbija wiertłem w kość ...
            to, że kiedyś tak nie miałaś, to nie znaczy że coś się tam złego dzieje, ja kiedyś też tak nie miałam a dzisiaj to norma niestety.
            wiesz co, czasami psikam sobie takie miejsca Hasco Septem czy jak tam to się nazywa, ewentualnie płuczę ballantines'em (zależy kiedy, bo jak dzień roboczy to nie polecamsmile
    • kadfael Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 20:51
      Mnie zawsze, no chyba, że kompletnie maleńka dziurka, po plombowaniu zęby pobolewają kilka dni. Dentystka mówi, że taka moja uroda. Ani razu się nie zdarzyło, by powodem było coś innego i sam zabieg...
    • banieczka Re: boli niedawno plombowany zab... 16.11.12, 21:54
      Niekoniecznie musi to być od razu coś poważnego, zaczekaj jeszcze chwilę, zanim na nowo dasz rozwiercić ząb. Ja parę lat temu wymieniałam plomby w dwóch sąsiadujących zębach i dentystka postanowiła je zrobić za jednym zamachem. Ubytki były dość duże, więc cała operacja trwała długo. Potem oba zęby zaczęły mnie OKROPNIE boleć i też już byłam przekonana, że czeka mnie co najmniej leczenie kanałowe. Inna dentystka powiedziała mi, że może się tak dziać, jeśli miazga za długo pozostaje odkryta i trochę wysycha. Musi minąć jakiś czas, żeby się zregenerowała. Zęby bolały mnie ze dwa miesiące, po czym przeszło bez śladu. Do tej pory nic niepokojącego się z nimi nie dzieje.
      • e-milia1 Re: boli niedawno plombowany zab... 17.11.12, 08:57
        dentysta robil mi dwa zeby jednoczesnie wiec moze masz racje, w sumie 3 zeby znajdujace sie kolo siebie byly do robienie. jeden zrobil mi dwa tygodnie wczesniej, potem dwa kolejne. dwa naraz robil na moje zyczenie bo mam jeszcz troche zebow do zrobienia i chcialam jak najszybciej ze wszystkim sie uporac. maz specjalnie szybciej z pracy wrocil by z dziecmi zostac wiec chcialam z okazji skozystac. ten jeden zab byl wiec dlugo otwarty i prawie godzine w nim grzebal, z drugim poszlo duzo szybciej. dzis dalej lekko reaguje na dotyk. dwa miesiace bolu przerazaja mnie. ale co zrobic? moze czyms plukac? jakies leki?
    • marusia_ogoniok_102 Re: boli niedawno plombowany zab... 17.11.12, 12:07
      Miałam tak samo. Świeżo plombowany, nawalał jak wściekły. W pewnym momencie już beczałam z bólu.
      Pod plombą była ropa. Do dentysty.
      • e-milia1 nerw,,, 20.11.12, 16:12
        w niedziele pojechalismy do kliniki, ktora jest codziennie czynna. zrobiono rtg i ze zdjecia wynika, ze zab jest zdrowy i nic mu nie dolega. werdykt, najprawdopodbniej plomba uciska nerw bo taka duza dziura jest. dentysta nie robila nic bo stwierdzila, ze mam z tym udac sie do swojego lekarza. dzis bylam u mojego dentystyten i dal taka soba diagnoze. nie rozgrzebywal zeba tylko potrktowal dziaslo, a raczej korzen a potem smarowal zab i dziasla jakas mazia. twierdzi, ze to moze uratowac zab od leczenia kanalowego. ponoc moze jeszcze troche pobolec ale po czasie bol prawdopodobnie przejdzie. jsli nie bedzie lepiej to leczymy kanalowo. pierwszy rz spotkalam sie z taka metoda. ciekawa jestem co to da. mam nadzieje, ze to ni walka z czasem....
        • aadelina Re: nerw,,, 20.11.12, 18:37
          Mam ten sam problem. Ząb pieruńsko bolał przez tydzień po plombowaniu, potem ból przeszedł ale znowu coś się dzieje. Nie wiem co z tym robić, na następnej wizycie napomknę o tym dentyście. Pamiętam, jak mi podczas wizyty mówili, że to jest tak duża dziura że plomba będzie bardzo blisko nerwu.
          • e-milia1 nie moge sie nadziwic 20.11.12, 20:09
            bol prawie calkowicie przeszedl po tym zabiegu. moze nie powinnam sie chwalic i zapeszac smile moj dentysta ma w swoim gabinecie cuda niewidy, czesto jezdzi takim dlugopisikiem mi po zebach a potem pokazuje mi na telewizorze jak moje zeby wygladaja bo ten dlugopisik to taka kamera, a teraz tym dlugopisikiem laserem zrobil cos co mi wyleczylo kanal. dentysta powiedzial, ze bez tego lasera trzeba byloby zeba truc. mozliwe, ze bol kiedys wroci ale nie jest to powiedziane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka