framenko 18.11.12, 17:57 Czy jest w ogóle coś takiego? Jak można się tego nauczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sundry Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 17:59 Jest, ale to chyba kwestia osobowości, nie sądzę, żeby było można się tego nauczyć, a szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 18:00 inteligencję się ma albo nie... nauczyć się można matematyki i angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 18:20 Każdą inteligencję można ćwiczyć, społeczną również. Kompetencje społeczne (a wraz z tym inteligencję społeczną) ćwiczą np. autyści bo z definicji mają w niej deficyty. Mój sześcioletni syn, od czterech lat mający Trening Umiejętności Społecznych, kompetencjami społecznymi bije swych rówieśników (neurotypowych) w zerówce na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
framenko Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 18:24 Tzn. Twoj syn ma autyzm? A czy jest taki trening dla dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 18:35 > Tzn. Twoj syn ma autyzm? tak, ma. > A czy jest taki trening dla dorosłych? Oczywiście, że jest. Z autyzmu się nie wyrasta i dorosły autyk tez potrzebuje takiego treningu. Czy taki trening prowadzony jest też dla osób bez autyzmu? Jestem przekonana, ze tak ale ja takich miejsc nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
atteilow Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 19:35 Najlepszy byłby jakiś coach, który poprowadzi za rękę, najpierw pokaże jak a potem bedzie obserwował postęp. To odgrywanie roli, symulowanie sytuacji społecznych, a następnie przechodzenie do sytuacji rzeczywistych, az stopniowo pozbywasz sie zahamowań i zwiększasz poczucie własnej skuteczności w działaniach społecznych. Nie wiem czy masz na myśli tylko nieumiejętność zachowania się w określonych sytuacjach, czy również odczuwasz lęk. Lęk może paraliżować, sprawia, że nie jesteś sobą, nie potrafisz racjonalnie osadzić dane zdarzenie. W tym przypadku zacznij od jakiś technik relaksacji. Uspokój oddech. Wydech ma być długi iść po tylnej ściance gardła i dochodzić do nasady nosa. Wdech niech bedzie naturalny. Za kazdym razem gdy czujesz że nadchodzi zdenerwowanie wydychaj powietrze tym sposobem i powtarzaj relaks, spokój. Tak naprawdę posiadasz umiejętności społeczne tylko krępujesz się je stosować. Ważne jest również to zeby nie przeceniać znaczenia innych i nie zabiegać za wszelka cenę o aprobatę społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
framenko Re: inteligencja społeczna 18.11.12, 20:02 To nie dla mnie tylko pewnej bliskiej osoby, której głównym problemem jest chyba nieumiejętność prawidłowego zinterpretowania intencji innych i przewidywania rozwoju sytuacji, co prowadzi do konfliktów, a konflikty do wycofywania się i zaniżonej samooceny Odpowiedz Link Zgłoś