Dodaj do ulubionych

zasądzenie alimentów

11.12.12, 11:17
jeżeli sprawa o alimenty odbyła się 27 listopada,to ile czasu zajmą wszystkie czynności,żeby tatuś dziecka dowiedział się(bo na sprawie go nie było) że alimenty zostały zasądzone.
Obserwuj wątek
    • pulcino3 Re: zasądzenie alimentów 11.12.12, 11:46
      Wyrok najczęściej uprawomacnia się po ok. 3 tyg.od ogłoszenia i zakończeniu procesu( brak apelacji).
      Masz klauzulę wykonalności na to orzeczenie? Bo jak tatuś nie będzie płacił nie ściągniesz bez klauzuli alimentów przez komornika.
      • pulcino3 Re: zasądzenie alimentów 11.12.12, 11:47
        I czy masz orzeczone alimenty czy zabezpieczenie alimentów?
      • poznanianka-78 Re: zasądzenie alimentów 11.12.12, 11:56
        to nie o mnie chodzi....Nie mam pojęcia,czy dziewczyna ma to o co pytasz.Musiała bym zapytać.
        No i on nie jest polakiem...Mieszka i pracuje w nie swoim kraju nawet,nie w PL.

> Masz klauzulę wykonalności na to orzeczenie?

a to jakoś samo z siebie się nie dzieje?No ja się na tym nie znam...Ale skoro sąd zasądza alimenty to niepłacenie ich przez ojca skutkuje komornikiem tak?
        Przepraszam,może głupio pytam,ale mam zielone pojęcie w tych sprawach,a osoba z tym związana jeszcze bardziejsmile

No i o co chodzi o czym piszesz w drugim swoim poście?smile
        Sorki,ale mam pomóc a nie wiem jak?
        • lily-evans01 Re: zasądzenie alimentów 11.12.12, 12:01
          Sąd zawsze nadaje klauzulę wykonalności po zasądzeniu alimentów.
          Odpis wyroku jest wysyłany do ojca.
          Nie wiem, jakie za granicą są terminy na odebranie awiza.
          W każdym razie, jeśli alimenty nie wpłyną w terminie pierwszej wpłaty, warto zwrócić się do komornika. Ubiegasz się o alimenty od jakiego terminu? Z jakimi datami płatności? Jeśli od momentu urodzenia dziecka, to przysługują Ci też za miesiące przed rozprawą. Jeśli od momentu zasądzenia, to Twoja strata sad.
          Istnieje też coś takiego, jak europejski tytuł egzekucyjny.
          Na pewno najwięcej dowiesz się w kancelarii komorniczej, jak już otrzymasz wyrok.
          • poznanianka-78 Re: zasądzenie alimentów 11.12.12, 12:07
            tak,tak...ma zasądzone jakoś tak,że ma spłacić ją od listopada zeszłego roku.Bo przedtem w sumie zawsze coś płacił.
          • pulcino3 Re: zasądzenie alimentów 11.12.12, 12:16
            lily-evans01 napisała:

> Sąd zawsze nadaje klauzulę wykonalności po zasądzeniu alimentów.

Z autopsji wiem, że bez wnioskowania o to sąd nie zawsze z automatu klauzulę nadawał suspicious
            Ale ten mój sąd to z gatunku pożalsięboże.
        • pulcino3 Re: zasądzenie alimentów 11.12.12, 12:10
          Klauzula wykonalności kosztuje 6 zł. Musisz wnieść opłatę sama w kasie sądu i w piśmie wnioskujesz o wydanie takiej klauzuli na wyrok wydany wtedy i wtedy w sprawie przeciwko X i o zasądzenie alimentów/ lub zabezpieczenia. Na podstawie tej klauzuli komornik może wszcząć egzekucję alimentów, bez klauzuli nie ma takiego prawa. Jeśli będzie bezskuteczna egzekucja, (dostajesz od komornika na piśmie- jak się upomnisz) możesz skłądać wniosek do Funduszu Alimentacyjnego i ten wypłaca do kwoty 500zł zasądzonych alimentów.
          Jest jeszcze duże ALE- musisz spełnić ich widełki ileś tam na osobę chyba z 750zł jak przekroczysz - nic ci się nie należy.

A zabezpieczenie alimentów to orzeczenie wydawane przez sąd które ma zabezpieczyć potrzeby małoletniego na czas trwania procesu, który może się ciągnąć miesiącami, a dziecko musi " z czegoś żyć". Właściwe alimenty zasądzane są na końcu .
          • poznanianka-78 Re: zasądzenie alimentów 11.12.12, 12:54
            dzięki...nie wiem czy ona takie cos ma,ale pewnie ma,bo mówi,że jak jej nie będzie płacił,to komornik będzie go ścigał.
            Zastanawiam się tylko na jakiej podstawie?
            Bo on jest obywatelem kraju nie należącym do UE a w kraju w którym pracuje nie zawsze pracuje na umowę,więc nie wiem jak to z komornikiem ma wyglądać?

Ona pracuje i zarabia,ale na pewno nie ma 750zł na osobę...Chyba,że licząc alimenty,to ma.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka