Dodaj do ulubionych

Wasze menu świąteczne

14.12.12, 17:39
Dziewczyny szukam pomysłów na jakieś fajne dania na świąteczne dni. Co wy szykujecie? Chodzi mi o dania rybne, jakieś mięsa, sałatki i ciasta. Na pewno zrobię bigos i upiekę sernik. Co roku robię śledzia pod pierzynką i już się trochę znudził. z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Wasze menu świąteczne 14.12.12, 18:18
      Na obiad swiateczny przygotuje udziec barani pieczony i piers indycza faszerowana, plus ziemniaki pieczone, salatki z czerwonej kapusty i innych warzyw. Oprocz tego w swieta do jedzenia podczas spotkan towarzyskich bedzie szynka, pieczone piersi z kaczki, sery, wedzony losos (to jedyna ryba jaka wystapi) pasztet,szaszlyki z krewetkami i chorizo, rocotta ze szpinakiem w ciescie, tort i sernik na zimno plus pierniki i niemiecki stollen. Pewnie jeszcze cos pominelam.ale.to tak mniej wiecej.
    • viki711 Re: Wasze menu świąteczne 14.12.12, 20:23
      Ponieważ nia za bardzo lubię śledzie to robię tuńczyka pod pierzynką, tzn 2 puszki jedną w oleju, drugą w sosie własnym, odsączam na sitku i to jest dolna warstwa pierzynki, następnie jak w śledziowej, a drugą bardzo smaczną potrwą jest ryba faszerowana, tj, mielę surową rybę, ok 0,5 kg(filet bez skóry), ja robię dorsza, ale może być inna, przyprawiam solą, pieprzem i trochę przyprawy do ryby, dodaję 2 jajka, tj zółtka bezpośrednio do ryby, a białka ubijam na pianę, dodaję i delikatnie mieszam, zawijam tę masę ciasno w gazę, na kształt rulonu, wiążę koncówki żeby nic nie wypłynęło, wkładam do dużego garnka z gotującym wywarem warzywnym (z kostki), gotuję to ok. 20 min, wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia, kroję w grube plastry, układam na półmisku, polewam własnoręcznie zrobionym sosem tatarskim.
    • joxanna Re: Wasze menu świąteczne 14.12.12, 20:57
      My przez jakiś czas mieszkaliśmy we Francji i było nam tak dobrze, że dla naszej pamiątki wzbogaciliśmy nasze menu wigilijne o tartę z grzybami i ziołami. Nam się kojarzy z Francją, jest całkowicie dostosowana do wigilijnej tradycji no i jest po prostu smacznawink
    • sueellen Re: Wasze menu świąteczne 14.12.12, 21:11
      Wigilia:
      barszczyk czerwony z krokiecikami
      pierogi z kapustą i grzybami
      ryba po grecku
      paella z owocami morza
      hiszpańska sałatka rosyjska (coś jak nasza jarzynowa)

I Dzień Świąt
      Gęś pieczona według tego przepisu: www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,3069192.html
      Czy zna ktoś lepszy???

Bigos

2 Dzień Świąt
      zupa szparagowa
      Hiszpańskie estofado
    • mirszy Re: Wasze menu świąteczne 14.12.12, 21:33
      Wigilia tradycyjnie:
      barszcz z uszkami, karp smażony, łosoś w cieście francuskim, pstrąg w galarecie, sałatka jarzynowa (bo inaczej mój M powie, że nie ma co jeść) i w tym roku zrobię jeszcze sushi (no co, z rybą jest wink. Dzieci zamówiły sobie świąteczną pizzę. Jakos ciężko mi, ale chyba zrobię, może w kształcie choinki.
      Do tego jeszcze rolada szpinakowa z łososiem, na obiad w I dzień idę do mojej siostry, a na II dzień mam teściów na obiedzie. Zrobię kaczuszkę i devolaye z pieczarkami, albo z mozarellą, bo generalnie oni to tylko na obiad pierś z kurczaka.
      Do tego pana cota, sernik na zimno , ciasto orzechowe i tort makowy (to maja mama).
      I tyle. I znowu parę kg przybedzie brr.....
    • malgosiek2 Re: Wasze menu świąteczne 14.12.12, 21:37
      Kotlety grzybowe, śledzie po łowicku oraz przekładane z musztardą/cebulką i grzybkami marynowanymi.
      Z ciast to makowiec bez ciasta, sernik jogurtowy z brzoskwiniami.
      W tym roku po raz pierwszy robię faszerowaną kaczkę.
      • praleczka_live Śledzie z rodzynkami... 14.12.12, 21:53

Po Sułtańsku
        Polecam, bardzo, bardzo dobre śledzie. Robię je od kilku lat. Najlepiej smakuja jak odstoją 1-2 dni w sosie. No i ja ne używam keczupu tylko samego przecieru pomidorowego.

Porady Babci Gertrudy
        • abasaba Re: Śledzie z rodzynkami... 15.12.12, 01:40
          Kurczę, jak bym tyle jadła............ nawet w Święta, to bym padła od bólu brzucha.

a potem piszecie, ze jesteście za grube!

Ja kupuję dobrą szynke naturę, kabanosy, sałatke jarzynową, piekę schab i boczek a na tym wywarze bigos z grzybami i starcza nam to na cały tydzień.

jakies dodatki typu sałata lodowa, marchewka, ogórki czy pomidory, jajka w majonezie,
          i wystarczy.

No oczywiscie oprócz wigili ale to zbiera sie cała rodzinka i kazdy cosik przynosi, co najlepiej umie.
          • novawaniliova Re: Śledzie z rodzynkami... 15.12.12, 06:47
            Na Wigilię jedziemy do rodziny. W drugi dzień świąt mam proszony obiad, robię - półmisek mięs - boczek faszerowany, szynka peklowana, schab ze śliwką i po warszawsku, indyk w maladze, sałatka jarzynowa w szynce ze szparagami i warstwowa z kurczakiem, ryba faszerowana w galarecie, śledź po kaszubsku. Do tego oczywiście mój ukochany sos tatarski, czosnkowy, borówki, żurawina. Na drugie zupa cebulowo - czosnkowa z grzankami podana w miseczkach z chleba. Gęś pieczona z jabłkami w karmelu i śliwkowym sosie, pieczone ziemniaki, kluski śląskie, czerwona kapusta i buraczki, po ogórku kiszonym. Na deser tort kawowy, piernik z powidłami i polewą czekoladową, muffinki,owoce. No i wyśmienita kawa z mojego nowego ekspresu - dostałam w prezencie od mężunia.
            • jola-kotka Re: Śledzie z rodzynkami... 16.12.12, 01:38
              novawaniliova napisała:

> Na Wigilię jedziemy do rodziny. W drugi dzień świąt mam proszony obiad, robię -
              > półmisek mięs - boczek faszerowany, szynka peklowana, schab ze śliwką i po war
              > szawsku, indyk w maladze, sałatka jarzynowa w szynce ze szparagami i warstwowa
              > z kurczakiem, ryba faszerowana w galarecie, śledź po kaszubsku. Do tego oczywi
              > ście mój ukochany sos tatarski, czosnkowy, borówki, żurawina. Na drugie zupa ce
              > bulowo - czosnkowa z grzankami podana w miseczkach z chleba. Gęś pieczona z jab
              > łkami w karmelu i śliwkowym sosie, pieczone ziemniaki, kluski śląskie, czerwona
              > kapusta i buraczki, po ogórku kiszonym. Na deser tort kawowy, piernik z powidł
              > ami i polewą czekoladową, muffinki,owoce. No i wyśmienita kawa z mojego nowego
              > ekspresu - dostałam w prezencie od mężunia.

A potem pogotowie,a w najlepszym wypadku duzo rapaholinu i 10 kg wiecej po swietach,duzo tego bardzo duzo jak na jeden dzien.
    • pruszynkaaa Re: Wasze menu świąteczne 15.12.12, 14:14
      W tym roku na wigilię robię tak:
      Wchodzę do sklepu z garmażerką, proszę o zapakowanie tego, tego tego i tamtego, no może jeszcze i tego. Idę do kasy, płacę i się cieszę.
      O. I to mój sposób na święta bez gonitwy garów i upaprania siebie i kuchni po pachy, a później padania z nóg tuż po 22
      • marzeka1 Re: Wasze menu świąteczne 15.12.12, 14:20
        Wigilia:
        - pieczony karp (nie smażę żadnych ryb od lat)
        - pieczony z migdałami pstrąg
        - sałatka śledziowa
        - barszcz czerwony + uszka z grzybami
        - pierogi z drożdżowego ciasta z grzybami mojej szwagierki (po prostu niebo w gębie)
        - ryba po grecku
        - przystawki z łososia

Święta: pieczona karkówka na obiad w I dzień świąt; pieczona gęś lub kaczka- w drugi.
        Do tego jakaś sałatka warzywna, galareta z kurczaka; nie robię w tym roku bigosu.
        Z ciast: sernik "bez sera" + makowiec (zamawiam u pani, która robi pyszne makowe rolady na sprzedaż). + owoce, słodycze.
    • echtom Re: Wasze menu świąteczne 15.12.12, 16:49
      Z nowych inspiracji to wrobię dużą w ciasto marchewkowe z polewą serkową. Właśnie zrobiła na wigilię w zespole tańca i zażyczyłam sobie powtórki na Święta.
    • ewcia1980 Re: Wasze menu świąteczne 16.12.12, 10:16
      wigilia:
      - barszcz + krokiety + pierogi ruskie + smażone pierożki drożdżowe
      - karp smażony
      - łosoś wędzony na ciepło (kupiony w rybnym i przełożony na talerz wink pyszny i nie trzeba szykować)
      - ryba po grecku
      - 2 sałatki wegetariańskie
      - sałatka śledziowa
      z ciast - capuccino i przekładaniec

pierwszy dzień
      wcinamy to co zostało z wigilii + mięsa (pasztet z królika, szynka i kiełbasa z dzika, karczek pieczony z dzika)
      + gołąbki
      + bigos
      a jak mi się będzie chciało to jeszcze zrobię .....pizzę.
      W drugi dzień - jedziemy do tesciów

Ja w sumie nie przepadam, za odmrażanym jedzeniem ale są potrawy, które odmrożone dla mnie smakują tak samo jak na "świeżo"
      I gołąbki zrobione wczoraj już czekają w zamrażarce
      Bigos robiony przedwczoraj już zawekowany w słoikach
      Jutro albo we wtorek będą robione krokiety.
      Wszystko reszta - na świeżo

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka