Dodaj do ulubionych

Zdzierstwo

06.01.13, 15:18
Poszłam do salonu mojego operatora telefonii komórkowej aby przesunąć termin opłaty za abonament z 2 na 15 każdego miesiąca.Zmiana spowodowana jest tym,że mąż teraz ma wypłatę od kilku miesięcy nie na ostatniego tylko 10 dnia kazdego miesiąca.Konsultanka poinformowała mnie,że zmiana jest możliwa ale muszę zapłacić im 50 zeta.Za co?Za kliknięcie myszą w kompie?czy oni oszaleli?Ja tylko chciałam uniknąć nieterminowych wpłat,odsetek i wyłączenia tela na esy i połączenia wychodzące.No niech mi któraś wytłumaczy jak tak można i za co to jest bo pani nie wiedziała.
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: Zdzierstwo 06.01.13, 15:33
      eee chyba czas zmienic operatora
      normalne to nie jest
      i serio masz teraz oplacanie rachunku ustalane na konkretny dzien ?
    • 3fanta Re: Zdzierstwo 06.01.13, 15:39
      Zawsze esa wysyłają z kwotą i terminem na zapłacenie rachunku.Przeważnie jest to do drugiego każdego miesiąca
      • rhaenyra Re: Zdzierstwo 06.01.13, 15:47
        co zrobia jak zaplacisz pozniej ?
        ile tych odstetek ci naliczaja?
    • lady-z-gaga Re: Zdzierstwo 06.01.13, 15:45
      Zmiany w umowie są odpłatne.
      Nie rozumiem, po co chcesz zmieniać umowę - płacenie rachunku 10 dni po terminie nie powoduje żadnych konsekwencji, nic Ci nie wyłączą, ani nie zablokują. Nie próbuj być świętsza od papieża.
      • 3fanta Re: Zdzierstwo 06.01.13, 15:52
        Nie prubóję ale mojej koleżance wyłączyli już dwa dni po terminie i po opłaceniu rachunku 24 godziny czekała na włączenie.Teraz juz wiem,ze kazda zmiana jest płatna ale to słone opłaty są.Koniec umowy we wrześniu Może wtedy zmienią to bezpłatnie
        • mamaemmy Re: Zdzierstwo 06.01.13, 16:04
          3fanta napisała:

eraz juz wiem,ze kazda zmiana jest
          > płatna ale to słone opłaty są.Koniec umowy we wrześniu Może wtedy zmienią to be
          > zpłatnie

to we wrzesniu rozwiąż z nimi umowę i tyle.Co to za operator?
        • lady-z-gaga Re: Zdzierstwo 06.01.13, 16:39
          3fanta napisała:

> Nie prubóję
          próbuję !!!!!

>ale mojej koleżance wyłączyli już dwa dni po terminie

Guzik prawda. Żaden operator nie wyłącza dwa dni po terminie.
          • kannama Re: Zdzierstwo 06.01.13, 23:58
            mi idea wyłaczała nacie lat temu....
    • aleksandra1977 Re: Zdzierstwo 06.01.13, 15:58
      nie tylko za zmiane cyklu roliczeniowego sie placi. Mnie zastanawia. dlaczego u jednego z operatorow placi sie (20zl) za podpisanie aneksu dotyczacego przedluzenia umowy?
      Daruj sobie zmiany w umowie.
      W praktyce wyglada to tak, ze czepiac sie zaczna dopiero wowczas, gdy masz zalegla jedna fakture, a druga juz zostala wystawiona za kolejny cykl rozliczeniowy. Np. jesli cykl rozliczeniowy konczy sie np. 21.01. i wystawia fakture, to mozesz z zaplata zwlekac do 21.02. mimo, ze termin platnosci wypada 4.02.
    • 3fanta Re: Zdzierstwo 06.01.13, 16:18
      To Orange
      • mamaemmy Re: Zdzierstwo 06.01.13, 16:29
        miałam abonament w orange(teraz mam sluzbowy więc sie nie liczy bo za niego nie płace) i chyba zawsze płaciłam z jakims 2 tygodniowym opóznieniem,wyłączali mi dopiero tak jak pisala autorka-jak wchodziła nowa faktura.
      • monika3411 Re: Zdzierstwo 06.01.13, 17:09
        Orange zażądało 50 zł za zmianę terminu płatności? Robiłam taką zmianę parę miesięcy temu i nie zapłaciłam ani grosza, więc albo to jest bardzo świeża sprawa, albo coś Ci się potentegowało wink Może chcieli Ci zwiększyć abonament, wcisnąć drugi alboco?
        Parę dni temu zmieniałam umowę (przechodzę z abonamentu na kartę z zachowaniem swojego numeru). Też nie płaciłam za to ani grosza.
        • kklekss Re: Zdzierstwo 06.01.13, 18:31
          A jaki masz problem ,żeby z wypłaty odłożyć kasę ,aby zapłacić za rachunek 2 kazdego miesiąca.
        • wioskowy_glupek Re: Zdzierstwo 06.01.13, 18:34
          Mnie PLUS nawet odpłatnie takiej zmiany odmówił w związku z czym przygłupy co miesiąc wysyłają mi ponaglenie do zapłaty 5 go a ja im i tak płacę 10 go, jak dostanę pensję.
          W ten sposób marnują się tony papieru.
          Najbardziej jednak złodziejskim operatorem jest Tmobile i niestety odłączenie 2 dni po terminie to jest u nich bardzo możliwe. Kiedyś nawet prawie miesiąc później można było zapłacić 2 rachunki na raz, teraz się tak nie da.
          • aquarianna Re: Zdzierstwo 06.01.13, 18:45
            > Najbardziej jednak złodziejskim operatorem jest Tmobile i niestety odłączenie 2
            > dni po terminie to jest u nich bardzo możliwe. Kiedyś nawet prawie miesiąc póź
            > niej można było zapłacić 2 rachunki na raz, teraz się tak nie da.

Ależ da się. W T-Mobile mam prywatny telefon i parę razy zdarzyło mi się nie zapłacić w terminie - nigdy mnie nie odłączono.
            • wioskowy_glupek Re: Zdzierstwo 06.01.13, 19:40
              No widzisz a u mnie tak to nie działa, mało tego złodzieje wymusili na mnie zapłatę rachunku ponad 500 zł za internet którego nie nabiłam.
            • stuletnia_stokrotka Re: Zdzierstwo 06.01.13, 19:44
              aquarianna napisała:

>
              > Ależ da się. W T-Mobile mam prywatny telefon i parę razy zdarzyło mi się nie za
              > płacić w terminie - nigdy mnie nie odłączono.

potwierdzam- notorycznie płacę po terminie i nigdy mi nie wyłączyli,zawsze kilka razy się upominają.rekord to rachunek zapłacony miesiąc po czasie
              • lady-z-gaga Re: Zdzierstwo 06.01.13, 19:47
                > potwierdzam- notorycznie płacę po terminie i nigdy mi nie wyłączyli,zawsze kilk
                > a razy się upominają.r

Ja też. Nigdy mi nie wyłączyli, ani nie słyszałam o takim przypadku.
          • josef_to_ja Nie prościej w jednym miesiąciu zacisnąć pasa? 06.01.13, 19:15
            Zapłacić 2 rachunki z jednej pensji i potem już co miesiąc płacić rachunek jeden raz? Przecież dzień otrzymania pensji taki ważny nie jest. Co miesiąc się dostaje tą samą pensję i ma się podobne opłaty stałe, więc można się przyzwyczaić.
            • wioskowy_glupek Re: Nie prościej w jednym miesiąciu zacisnąć pasa 06.01.13, 19:38
              ????
              • josef_to_ja Re: Nie prościej w jednym miesiąciu zacisnąć pasa 06.01.13, 19:43
                Proste. W okresie od wypłaty do wypłaty masz jakieś tam rachunki do zapłacenia. Mniej więcej stałe wydatki. Jak masz wypłatę np. 10 każdego miesiąca to jaka jest jest różnica czy zapłacisz ten rachunek 2 dni po wypłacie, czy 30 dni po wypłacie? Żyje się od wypłaty do wypłaty, wypłatę się dostaje co miesiąc, przez ten miesiąc od otrzymania wypłaty trzeba tak gospodarować pieniędzmi, żeby zapłacić wszystkie zobowiązania, które w ciągu tego miesiąca się pojawią. Więc jak się zmienił dzień otrzymywania wypłaty to raz można w okresie między wypłatami zapłacić z jednej wypłaty 2 rachunki za telefon, a potem już co miesiąc płacić normalnie - 1 wypłata, 1 rachunek.
          • rhaenyra Re: Zdzierstwo 06.01.13, 19:18
            jak sie nie da jak ja tak robie?

mam w t mobile a stosunek do placenia za rachunek mam powiedzmy artystyczny tongue_out
            i zadnych problemow jeszcze nie bylo
            • josef_to_ja A co z odsetkami? 06.01.13, 20:28
              Nie naliczali?
              • rhaenyra Re: A co z odsetkami? 07.01.13, 00:24
                nie

• aleksandra1977 Re: Zdzierstwo 06.01.13, 21:05
            wioskowy_glupek napisała:
            Najbardziej jednak złodziejskim operatorem jest Tmobile

fakt. Oplaty maja drakonskie za najdrobniejsze kiwniecie palcem

i niestety odłączenie 2 dni po terminie to jest u nich bardzo możliwe. Kiedyś nawet prawie miesiąc później można było zapłacić 2 rachunki na raz, teraz się tak nie da.

Nie do konca masz racje.
            Tzn. bylo by to mozliwe w dwoch przypadkach:
            - jesli umowa trwa krocej niz 3 m-ce
            albo
            - zaleglosc dotyczy dwoch kolejnych cykli rozliczeniowych, bez wzgledu na dlugosc trwania umowy
        • aquarianna Re: Zdzierstwo 06.01.13, 18:41
          > Parę dni temu zmieniałam umowę (przechodzę z abonamentu na kartę z zachowaniem
          > swojego numeru). Też nie płaciłam za to ani grosza.

To dziwne, bo ja w Orange za coś takiego płaciłam. Też 50 zł.
          • aquarianna Re: Zdzierstwo 06.01.13, 18:41
            aquarianna napisała:

> > Parę dni temu zmieniałam umowę (przechodzę z abonamentu na kartę z zachow
            > aniem
            > > swojego numeru). Też nie płaciłam za to ani grosza.
            >
            > To dziwne, bo ja w Orange za coś takiego płaciłam. Też 50 zł.

Tfu, na odwrót - z karty na abo.
            Ale to nie powinno mieć znaczenia.
            • kk345 Re: Zdzierstwo 06.01.13, 20:01
              Ma znaczenie, bo przy przejściu na abonament płacisz opłatę aktywacyjną- w drugą stronę nie.
      • totorotot Re: Zdzierstwo 06.01.13, 22:41

• aquarianna Re: Zdzierstwo 06.01.13, 18:37
      > No niech mi któraś wytłumaczy jak tak można i za co to jest bo pani ni
      > e wiedziała.

Ech, urodziłaś się dzisiaj rano czy co? wink Przecież to normalne, że jak się da, to się kasę zdziera gdzie i jak tylko to możliwe. Pewnie mają takie zapisy w regulaminie i nic nie zrobisz. Ja kiedyś chciałam odebrać z banku dokument. Za sam dokument zapłaciłam 200 zł (za jego sporządzenie, choć zawierał tylko trzy zdania). Za wysyłkę poleconym miałam zapłacić 20 zł, choć przecież polecony kosztuje dużo, dużo mniej. Więc zadzwoniłam i powiedziałam, że przyjadę osobiście. A proszę bardzo - odbiór osobisty ... kosztuje 10 zł. Za to, że pani mi poda papierek, ściągną mi z konta 10 zł. I nic nie mogłam zrobić, bo takie mieli taryfikatory. Tzn. mogłam - rozwiązać z nimi umowę.
      A kiedyś dostałam fakturę z leasingu za to, że leasing udzielił informacji straży miejskiej, że samochód jest użytkowany przez naszą firmę. No namęczyli się w tym leasingu udzielając takiej informacji, że ja pier...do... lę wink
    • josef_to_ja Nie prościej w jednym miesiąciu zacisnąć pasa? 06.01.13, 19:16
      Zapłacić 2 rachunki z jednej pensji i potem już co miesiąc płacić rachunek jeden raz? Przecież dzień otrzymania pensji taki ważny nie jest. Co miesiąc się dostaje tą samą pensję i ma się podobne opłaty stałe, więc można się przyzwyczaić.
    • madzioreck Re: Zdzierstwo 06.01.13, 19:55
      No niech mi któraś wytłumaczy jak tak można i za co to jest bo pani ni
      > e wiedziała.

Po pierwsze, gdybyś dokładnie przeczytała umowę i dokumenty towarzyszące przy jej podpisywaniu, wiedziałabyś, jakie obowiązują opłaty i za co. No ale nikt nie czyta tych papierków, tylko potem pretensje nie wiadomo do kogo. Po drugie, jeśli coś zmieniło się po podpisaniu umowy - możesz ja wypowiedzieć w związku ze zmianą regulaminu. Ale pewnie nawet jak przyszła nowa tabela opłat - nawet do niej nie zajrzałaś. Po trzecie, pani nie musi wiedzieć "dlaczego" - panią obowiązują wewnętrzne procedury i obowiązujące regulaminy i tabele opłat. Nie ona wymyśla, za co i ile się płaci, ona ma Cię tylko o tym poinformować.
      Po czwarte i ostatnie to w ogóle nie kumam problemu. Z wypłaty odkładasz na zapłacenie za telefon, i tyle. Przecież wiesz ile dostajesz kasy i ile płacisz - po co kombinujesz ze zmianą terminu?
      • josef_to_ja Nareszcie normalny post. :) 06.01.13, 20:01
        Też w ogóle nie rozumiem tego problemu i w pełni się z Tobą zgadzam.
      • iwoniaw Re: Zdzierstwo 06.01.13, 20:02
        CytatPo czwarte i ostatnie to w ogóle nie kumam problemu. Z wypłaty odkładasz na zap
        > łacenie za telefon, i tyle. Przecież wiesz ile dostajesz kasy i ile płacisz - p
        > o co kombinujesz ze zmianą terminu?

Zgadzam się z całym postem Madzioreck, a powyższa kwestia zastanawia mnie najbardziej. Co to w ogóle za problem, płacić rachunek 2 zamiast 10 (czy odwrotnie), skoro kwota jest znana, a dochody bez zmian?
        • josef_to_ja Kolejny mądry post. :) 06.01.13, 20:13
          Miło się z kolejną osobą zgadzać. Skoro raz w miesiącu się dostaje wypłatę to jaka różnica, które dnia zapłaci się rachunek?
        • aquarianna Re: Zdzierstwo 06.01.13, 21:14
          > Zgadzam się z całym postem Madzioreck, a powyższa kwestia zastanawia mnie najba
          > rdziej. Co to w ogóle za problem, płacić rachunek 2 zamiast 10 (czy odwrotnie),
          > skoro kwota jest znana, a dochody bez zmian?

Przedtem dostawali kasę na koniec miesiąca, a rachunek płacili do 2 dnia kolejnego miesiąca.
          Teraz dostają kasę 10 dnia miesiąca, więc trudno im zapłacić rachunek 8 dni wcześniej, bo mogą nie mieć tej kasy. Nie każdy jest w stanie odłożyć, zwłaszcza, że może nie znać kwoty. Więc wygodniej im płacić 15 dnia miesiąca, czyli po wypłacie. Co tu jest skomplikowanego? smile
          • josef_to_ja Re: Zdzierstwo 06.01.13, 21:29
            W miesiącu wydatki są mniej więcej stałe, więc dzień otrzymywania pensji nie jest taki ważny, bo bilans ten sam. Lepiej odłożyć pieniądze, niż płacić odsetki. Przedsiębiorczy człowiek liczy każdy grosz.
            • rhaenyra Re: Zdzierstwo 07.01.13, 00:25
              > W miesiącu wydatki są mniej więcej stałe,
              wylacznie u prawiczka mieszkajacego z rodzicami
              • josef_to_ja Re: Zdzierstwo 07.01.13, 00:45
                Mówiłem o podstawowych, stałych, przewidywalnych opłatach. A ja akurat wydaję pieniądze bardzo różnie, według własnego widzimisię i nic specjalnego nie planuję. Bawi się, niemal w piosence zespołu Boys "Bawmy Się". I nie wiem po co ten przytyk o prawiczku.
            • 3fanta Re: Zdzierstwo 07.01.13, 00:30
              Odkaładać se moge ale dopiero od marca.Teraz mam mały problem.Mąż miał kiedyś działalnośc gospodarczą(samozatruniedie).Niestety trafił na gnoja,który w ten sposób oszukiwał ludzi bo za nic nie odpowiadał.Jeszcze próbował ich za byle co obciążać nie płacąc im faktur lub płacąc nie całą kwotę.W związku z powyższym nie zawsze płaciliśmy na ZUS i oni teraz nam zabierają częśc wypłaty.W marcu już będzie cała to będzie duży luz i bedzie można mówić o odkładaniu czegokolwiek.Ponieważ tylko mąż pracuje to pisałam pismo o umorzenie odsetek z zadłużenia .Odmówili bo można umorzyc całą kwote albo nic.U nich nie ma czegoś takiego jak umorzenie odsetek.Dobra napisałam prośbę o umorzenie całej kwoty.Pytali czy korzystamy z MOPSu.Ja mówię,że nie i gdyby nie zabierali mi tych pieniędzy to nie musiałabym korzystać(unikam tego jak ognia bo nie lubię obcych bab pałętających się po domu i kręcących na wszystko nosem).Tego co napiasłam w nawiasie oczywiście nie mówiłam.Oczywiście odmówili.W usasadnieniu napisali,że skoro z MOPS nie korzystam to mam subiektywne poczucie biedy,mam dziecko oddać do żłobka i iść do pracy a jak nie to mam po pomoc do MOPSu lub do rodziny.Z MOPS mam tylko dodatek mieszkaniowy.Nie mam celówek i innych takich.Jak poszłam po kolejny dodatek to babce z MOPS opowiedziałam o sytuacji to była oburzona,że wszyscy na nich przerzucają całą odpowiedzialność..Także w marcu mogę odetchnąć bo już całe siano będziesmile.Uff wygadałam się.Byle do marca
              • josef_to_ja Re: Zdzierstwo 07.01.13, 00:44
                Powodzenia. smile
                • josef_to_ja Re: Zdzierstwo 07.01.13, 00:46
                  I przede wszystkim współczucie, człowiek nigdy nie wie, kiedy trafi na oszusta. sad
    • dziennik-niecodziennik Re: Zdzierstwo 07.01.13, 00:51
      opłaty są zapewne, nie znam tabeli na pamiec, ale że wyłączają telefon dwa dni po terminie zapłaty to bujda. regularnie płacę z opóźnieniem ok. 2 tygodni i nic mi nie zablokowali nigdy.
    • premeda Re: Zdzierstwo 07.01.13, 10:04
      Od razu zaznaczam, że nie wiem jak jest w Orange jeżeli chodzi o klientów indywidualnych bo ja mam firmowy ale wyrabiałam ostatnio duplikat karty (bo zgubiłam telefon) miało być odpłatne 60zł nie pobrali sobie. Swojego czasu widząc, że spóźniamy się z płaceniem sami zmienili nam termin płatności. Często gęsto też przy korzystaniu z promocji i zmienianiu umowy pracownicy informują, że przy tej promocji stracone zostaną darmowe minuty i pakiety, a okazuje się, że tylko podokładali nowości. Ogólnie mam zdanie bardzo na plus, a telefony ok. 10 lat. I nie płacimy nie wiadomo ile, za dwa telefony wychodzi ok. 100-ki miesięcznie. No to wyłączanie za nie zapłacony telefon, miałam termin do wigilii, w piątek 4 stycznia przyszedł sms, że do 8 stycznia mam wysłać faks, bo zablokują. Za to z Plusem to dopiero są przeboje.
    • 3fanta Re: Zdzierstwo 07.01.13, 20:39
      No cóż różni ludzie różne doświadczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka