Dodaj do ulubionych

okradli mój kościół

15.03.13, 12:58
Jak w temacie, jakieś sk.. okradli kościół, zabrali korony (poświęcane przez papieża) zniszczyli obraz. Jak dla mnie jest to strata porównywalna z najdroższymi osobistymi pamiątkami
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: okradli mój kościół 15.03.13, 13:38
      widocznie za bogaty byl
      moze wasz nowy papiez co podobno taki skromny jest, pokaze wam w koncu co sie liczy w tej waszej wierze
      • marzeka1 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 13:48
        an_ni napisała:

> widocznie za bogaty byl
        > moze wasz nowy papiez co podobno taki skromny jest, pokaze wam w koncu co sie l
        > iczy w tej waszej wierze

- aha, fajnie wiedzieć, ze posiadanie czegoś jest wystarczającym powodem do kradzieży;
        Bo co się kradnie : obrazy, monstrancje, kielichy - fajnie za to przeczytać, że sam fakt, ze te rzeczy w kościele są, wystarczy, by było to pretekstem do kradzieży.'
        Cudne to forum, tyle rzeczy o ludziach się dowie człowiek.
        • araceli Re: okradli mój kościół 15.03.13, 13:55
          marzeka1 napisała:
          > - aha, fajnie wiedzieć, ze posiadanie czegoś jest wystarczającym powodem do kra
          > dzieży;

Dla złodzieja to nie tylko wystarczający ale główny powód kradzieży tongue_out
        • an_ni Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:01
          no fajne forum, ja odnajduje tu nieznane meandry ludzkiej logiki , jak w twoim poscie
          • iwles Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:10

a jak ma się "bogactwo" do aktów wandalizmu, typu niszczenie obrazu ?
            • an_ni Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:32
              no skoro to bogactwo w obrazach to je uszkodzili, coz zrobic
              • iwles Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:24

uzywasz argumentów w stylu: winna gwałtu jest kobieta, bo po co ubrała sie w mini.
        • jamesonwhiskey Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:05
          a po co im te zlote kielichy
          z plastikowego kubka bedzie winiacz inaczej smakowal ?
          • gryzelda71 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:09
            z plastikowego kubka bedzie winiacz inaczej smakowal ?

Rozumiem,że sam z jednorazówek korzystasz i taka twoja rada?;D
            • kolter-xl Re: okradli mój kościół 16.03.13, 20:40
              gryzelda71 napisała:

> z plastikowego kubka bedzie winiacz inaczej smakowal ?
              >
              > Rozumiem,że sam z jednorazówek korzystasz i taka twoja rada?;D

Jak myślisz kielich z którego pił Jezus w czasie ostatniej wieczerzy tez był co najmniej pozłacany , czy był to taki zwykły gliniany??
          • marzeka1 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:16
            No tak, bo w każdym kościele to ino złote kielichy wysadzane rubinami i szmaragdami big_grin
            • przeciwcialo Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:47
              Żeby one jeszcze chociaz złote byływink
            • ichi51e2 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:52
              Przykra sprawa.
              Monstrancje kielichy wota to towar niechodliwy - wszystko to sie paserom jako zlom sprzedaje za grosze. Taka kradziez jest porownywalna z okradzeniem komus karty paypass poprzez kupienie duzej ilosci biletow w autobusie - sprzedaje sie je potem za pol ceny na stadionie. A czasem w kosciolach prawdziwe dziela sztuki i zabytki sa - czasem bezcenne. Nawieksza strata dla okradzionego a zlodziej zarabia grosze - pewnie jakies zule ukradly (no bo i ten wandalizm)
              Cieszcie sie - u nas nie dosc ze okradli to jeszcze kosciol drewniany spalili...
            • kolter-xxl Re: okradli mój kościół 16.03.13, 20:43
              marzeka1 napisała:

> No tak, bo w każdym kościele to ino złote kielichy wysadzane rubinami i szmarag
              > dami big_grin

I wyżej postawiony klecha tym bardziej wypacykowany kielich
      • przeciwcialo Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:55
        Nie ma to jak poszydzić.
        Dla kogoś ten akurat kościół jest wazny.
        Przypuszczam ze gdyby okradziono kościół innego wyznania żal byłby u niektórych wiekszy.
    • jamesonwhiskey Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:04
      to teraz idz tam lezec krzyzem
      zeby jeszcze nie bylowiekszej osobistej straty
    • an_ni Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:27
      no ja nie jestem kosciolem, to prawda
      a ty jestes?
    • echtom Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:37
      Spodziewałam się ostrzejszych komentarzy - że złodzieje właściwie szlachetny janosikowy uczynek spełnili, a autorka w duchu katolickiego miłosierdzia jeszcze ich brzydko nazywa.
      • lauren6 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:53
        Masz nie katolików z tego forum za idiotów, którzy będą pochwalali kradzież, bo okradziony to KK? To tylko kiepsko o tobie świadczy.
        • marzeka1 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 15:00
          Lauren,no za bogaty był- big_grin -wystarczy, by usprawiedliwić kradzież; big_grin
          Zresztą no po co klechom jakieś obrazy, kielichy, no we łbach im się poprzewracało- nic tylko wchodzić i brać, na co im to.
          • jamesonwhiskey Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:02
            > Zresztą no po co klechom jakieś obrazy, kielichy, no we łbach im się poprzewrac
            > ało- nic tylko wchodzić i brać, na co im to.

no wlasnie tyle glodujacych dzieci a on musi miec zloty kielich
            noe oboza cie to ?
            • marzeka1 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:06
              Rozumiem,że ty dokarmiasz głodne dzieci poruszony ich losem?
              I dziwi mnie jedno: naczynia liturgiczne niesprzedane = głodne dzieci.
              Okradli kościół= za bogaty, czyli co tam, klechom się należy big_grin
              • jamesonwhiskey Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:12
                po pierwsze to sie ciebie pytam
                i nie chodzi o nie sprzedane, tylko po co zostaly kupione w pierwszym miejscu
                ile to dzieci by moglo pojechac na wakacje za taki zloty kielich

wiec ponawiam pytanie nie oboza cie to
                • jamesonwhiskey Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:12
                  poza tym myslalem ze ta instytucja ba byc bogata duchem a nie dobrami doczesnymi
                  • iwles Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:23

a ci co ukradli to oczywiście spieniężą i zasponsorują obiady dzieciom w Bieszczadach ?
                    • jamesonwhiskey Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:27
                      no ci co ukradli to przeciez zlo wcielone wiec chyba nie ma sie co spodziewac takich krokow
                      chociaz wykluczyc nie mozna
                      a klechy to podobno dobroc chodzaca po ziemi
                      • iwles Re: okradli mój kościół 15.03.13, 17:10

nienie, podales argument, że kradzież w tym wypadku to nie jest zło, lecz dobro, a nawet przysluga, a jak wiadomo dobro czynia ludzie dobrzy.
            • echtom Re: okradli mój kościół 15.03.13, 17:06
              > noe oboza cie to ?

Nie - według tej logiki należałoby skasować całe nasze dziedzictwo kulturowe; rozebrać katedry i zbudować z cegieł mieszkania socjalne.
          • jowita771 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:45
            > Zresztą no po co klechom jakieś obrazy, kielichy,

Żeby było jasne, nie pochwalam kradzieży, ale tak pomijając tę kradzież, to po co im to? Jezus mówił, zdaje się, że niepotrzebne są dwie pary sandałów. Wiem, oczywiście, że nijak ma się ta para sandałów do naszych warunków klimatycznych i nie postuluję, żeby księża pomykali w sandałach w lutym, ale pomiędzy sandałami, a złotym kielichem czy koroną na obrazie trochę się mieści.
        • echtom Re: okradli mój kościół 15.03.13, 15:18
          Takie tu dziwne interpretacje czytałam, że nawet bym się nie zdziwiła smile
    • deelandra Re: okradli mój kościół 15.03.13, 14:53
      nie sądzę, żeby Bóg szczególnie silnie odczuł owo przeniesienie własności
      to są tylko takie wasze bałwany, to że brak ci tych przedmiotów świadczy o głębokości twojej wiary, a raczej jej płytkości
      właściwie po co kościołowi i Kościołowi jakieś złote korony i obrazy?
      • to_ja_tola Re: okradli mój kościół 15.03.13, 15:00
        no niczego innego w tym wątku się nie spodziewałamconfused
        ematka nie zawiodła.
      • zastrzelony_czlowiek Re: okradli mój kościół 15.03.13, 15:03

"Nawróćcie się synowie izraelscy do Tego, od którego tak bardzo się oddaliliście. Gdyż w owym dniu, porzuci każdy swoje bałwany srebrne i swoje bałwany złote
        Które sporządziły dla was wasze grzeszne ręce." Izaj. 31:6,7
        • sarah_black38 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 15:12
          Jak widać ... moralność twarzy ma wiele ...
      • echtom Re: okradli mój kościół 15.03.13, 15:23
        > właściwie po co kościołowi i Kościołowi jakieś złote korony i obrazy?

Bo to dzieła sztuki? Czytałam kiedyś piękny esej rosyjskiego filozofa o tym, że dzieła sztuki powinny być eksponowane w miejscach, do których zostały przeznaczone.
        • nabakier Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:55
          To kościół musiałby wielu rzeczy się jednak wyzbyć, znaczy- oddać je właścicielom.
    • woman_in_love myśl pozytywnie - może tylko odebrali swoje, 15.03.13, 15:52
      które twoja parafia solidarnie z Komisją Majątkową ukradła społeczeństwu ostatnimi laty? Może to była ręka opatrzności bożej?
      • arwena_11 Re: myśl pozytywnie - może tylko odebrali swoje, 15.03.13, 16:05
        Gdyby po wojnie nie ukradziono majątków kościelnych to teraz nie trzeba by oddawać? Ale idąc twoim tokiem rozumowania to ja powinnam teraz nasłać złodziei na ludzi którzy mieszkają w kamienicy moich przodków i żeby było sprawiedliwie? Bo oni okradli moją rodzinę?
        • jowita771 Re: myśl pozytywnie - może tylko odebrali swoje, 15.03.13, 16:52
          Ale naprawdę musimy oddawać z nawiązką?
          • nabakier Re: myśl pozytywnie - może tylko odebrali swoje, 15.03.13, 16:56
            I dlaczego tylko kościołowi?
          • arwena_11 Re: myśl pozytywnie - może tylko odebrali swoje, 15.03.13, 17:01
            A przez ok 60 lat ktoś kasę z tych majatków czerpał prawda? Przecież ziemia przynosiła pewnie plony, kamienice dochody w postaci wynajmu itd. Mógł zarabiać właściciel a nie złodziej.
            • jowita771 Re: myśl pozytywnie - może tylko odebrali swoje, 15.03.13, 17:11
              Wszystkim właścicielom nie oddamy, bo braknie, więc oddawanie jednym z nawiązką, gdy innym nie oddaje się wcale, jest lekko nieuczciwe. A jak jeszcze ci, którzy zwrotu się domagają wychwalają życie w ubóstwie, a sam ich majątek był zdobywany w sposób nie zawsze przejrzysty, to już w ogóle robi się ciekawie.
            • nabakier Re: myśl pozytywnie - może tylko odebrali swoje, 15.03.13, 20:08
              Ale czemu nie mojej rodzinie, która czeka na realizacje obligacji na zastawiony CAŁY majątek, a kościołowi-tak?
    • misiowamama-2 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 15:57
      naprawdę nie masz innych problemów? A o Kościół się nie martw. Księża szybko się odkują wink
      • gosia.w40 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 22:39
        W tym momencie to mój prawie największy problem, bo w tym konkretnym kościele modlę sie od ponad 40 lat, a zniszczono rzeczy, które nie były własnością jakiegoś księdza, tylko dziedzictwem całej naszej wspólnoty. Gdy poprzednio został okradziony przed 30 laty, moja ciotka przekazała swoje korale, które zdobiły obraz do tej pory, a zniszczone zabytkowe organy, nie wiem kiedy i za ile uda się naprawić. Jeżeli według ciebie kościół jest własnością księdza (nawet najbardziej pazernego) to gratuluję ograniczonej mózgownicy
    • duola77 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:09
      cenie materialnie to ukradli , nie każdemu wadzi miejsce

zrzucicie się na nowy , life sad
    • zebra12 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:19
      Dobrze, że nie mogą ukraść wartości duchowych. A te korony, kielichy to tylko dobra doczesne, marność nic nie warta przed Bogiem.
      • marzeka1 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:36
        Dlatego, gdybyś kiedyś została, Zebro, okradziona, TE słowa sobie powtarzaj.
        • heca7 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:41
          Szkoda bo to pewnie cenne artystycznie rzeczy były. I obrazy poniszczone a oni i tak to wszystko przetopią i pewnie na wino pójdzie uncertain
        • jowita771 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:55
          A to Zebra też naucza o ubóstwie?
          • nabakier Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:57
            I o "nie kradnij", podczas gdy się samemu okrada?
        • zebra12 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 18:20
          Mój post nie dotyczył rzeczy osobistych, ale tych rytualnych.
          Gdyby autorce ukradziono samochód - potrzebny do przemieszczania się; laptopa - potrzebnego do pracy, to co innego.
          Kradzież sama w sobie jest zła i to nie podlega dyskusji. Ale akurat te przedmioty są zupełnie zbędne do oddawania chwały Bogu.
          • echtom Re: okradli mój kościół 15.03.13, 18:49
            > Ale akurat te przedmioty są zupełnie zbędne do oddawania chwały Bogu.

Wiem, ale mają wartość estetyczną, kulturową. W obozach koncentracyjnych naczynia liturgiczne robiono z kawałka blachy i to też ma jakąś kulturową wartość.
      • przeciwcialo Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:59
        Jak cie kiedyś okradną to machnij ręka, toż to tylko dobra materialne.
    • nabakier Re: okradli mój kościół 15.03.13, 16:58
      W moim mieście w ostatnich latach kościół ukradł tyle, że głowa mała.
      • jowita771 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 17:12
        Co wolno wojewodzie...
      • papalaya Re: okradli mój kościół 15.03.13, 20:47
        zgłosiłaś fakt przestępstwa do prokuratury, lalka?
        • yenna_m Re: okradli mój kościół 16.03.13, 02:33
          prokuratura sie zajela kilkoma panami wspolpracujacymi z komisja majatkowa, lalunia wink
    • przeciwcialo A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 17:14
      tez tak kpiąco odpowiadałybyście że nic złego się nie stało i pop się zaraz odkuje i zakupi nowe?
      • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 18:15
        W wątku obok katolicy kpią z urażonych przez papieża niewierzących i innowierców.
        • przeciwcialo Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 18:27
          Czymże ich uraził?
          • kawad Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:10
            Przeciwciało - ano tym:
            " Kiedy nie wyznajemy Jezusa Chrystusa, to wówczas dzieje się tak, jak mówi Leon Bloy: „kto nie modli się do Boga, modli się do diabla”. Kiedy nie wyznajemy Jezusa Chrystusa, wyznajemy “światowość” diabła, światowość demona"
            Jak to usłyszałam w radio to stwierdziłam, że KK nigdy się ie zmieni uncertain

Lubię siebie smile
            • to_ja_tola Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:41
              kawad napisała:

> Przeciwciało - ano tym:
              > " Kiedy nie wyznajemy Jezusa Chrystusa, to wówczas dzieje się tak, jak mówi Leo
              > n Bloy: „kto nie modli się do Boga, modli się do diabla”. Kiedy nie
              > wyznajemy Jezusa Chrystusa, wyznajemy “światowość” diabła, światow
              > ość demona"

No ale przecież ateista w Boga nie wierzy,więc co go to boli?
              Po prostu ten "Pan" mówił o jakimś "stworzeniu,którego nie ma",więc czymże się gorączkują.
              >
              > Lubię siebie smile
              • kawad Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:50
                to_ja_tola napisała:

> No ale przecież ateista w Boga nie wierzy,więc co go to boli?
                > Po prostu ten "Pan" mówił o jakimś "stworzeniu,którego nie ma",więc czymże się
                > gorączkują.

Zgadza się, ateista nie wierzy ale ten boży lud wieży w słowa swojego przywódcy i traktuje każdego "innego" jak szatana wcielonego. I potem robi się fajna nagonka na bezbożników bo oni przecież uczuć wyższych nie mają, z szatanem śpią i do niego się modlą i na stosach palić ich trzeba a ich dzieciom plecaczki z monster high (czy jak to się zwie) deptać wink
                Oczywiście nie mówię o wszystkich wierzących osobach a o tych niechlubnych wyjątkach, które jednak całkiem często się spotyka.
                No i jak to ktoś już tutaj zauważył - ekumenizm szlag trafia bo buddyści, i wszelkie inne wyznania to też paskudy straszne do diabła się modlące.
                I wiem, że część wierzących widzi, że papież sobie w stopę strzela.
                > >
                > > Lubię siebie smile
                >
                >
                • to_ja_tola Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:05
                  wiesz?uważam,że takie zachowanie jak opisałaś zdarza się wśród leciwych i starszych katolików.to chyba inne czasy i cała reszta)Ja się tak nie zachowuję i baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo wielu moich znajomych,którzy katolikami też są.
              • claudel6 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 16.03.13, 02:24
                nie wierzy" a "modli się do szatana" to są zdania leżące w dwóch róznych galaktykach.
                a ja na ten przykład wierzę, tylko w co innego - dlaczego podmiot mojej wiary przez katolików jest nazywany szatanem? niech sie łaskawie odjeb..ą
        • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:17
          No bo w papieża można jak w bęben, prawda?:
          ch... wybrali...

- ona jest taka pewna, że wie, iż on donosił,współpracował, chociaż twarz walki w tym reżimem i pokojowy noblista wyraźnie mówi co innego:
          nie współpracował
          • kawad Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:31
            marzeka1 napisała:

> No bo w papieża można jak w bęben, prawda?

Abstrahując od prawdziwości zarzutów to osoba na tak eksponowanym stanowisku nie może oczekiwać, że wszyscy pokochają ją miłością czystą i bezwzględną. Wręcz przeciwnie - jest to osoba wystawiona na ataki z różnych stron - takie życie...
            • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:34
              Takie życie, zgadzam się; ale widzisz różnicę, gdy dyrektorka opłacana z państwowej kasy, dyrektorka teatru wypowiada się o głowie państwa, której być może nawet nie znosi, takim rynsztokowym językiem? To dla mnie przekracza granice "ataków" i na dodatek gdy czytam opinię noblisty, który chyba ma jednak pojęcia, o czym pisze, bo jest twarzą walki z tamtym reżimem, to opinia rynsztokowej dyrektor brzmi tym bardziej żałośnie.
              • sarah_black38 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:39
                Szumowiny zawsze wypływają na wierzch. Takie życie.
                • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:10
                  Szumowiną to jesteś Ty, nie- Ewa Wójciak. Miej jej dorobek, a pogadamy.
                  • sarah_black38 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:17

I właśnie o ten dorobek chodzi ... i jak łatwo go rozmienić na drobne . Szkoda , że nie zrozumiałaś.

nabakier napisała:

> Szumowiną to jesteś Ty, nie- Ewa Wójciak. Miej jej dorobek, a pogadamy.
                    • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:18
                      Nie Tobie to oceniać. Niczego nie roztwoniła, dorobek jest dorobkiem. A jest wspaniały.
                      • sarah_black38 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:24
                        A dla czego nie mogę? Też Panią uważałam za KOGOŚ. A po tym co przeczytałam już tak nie myślę ... Osoby publiczne muszą mocno ważyć słowa, bo po czymś takim autorytety upadają.
                        • kawad Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:34
                          Osoby publiczne muszą mocno ważyć słowa, bo po czymś takim autorytety upadają.
                          Samo sedno. Papież to też osoba publiczna i na słowa powinien uważać.
                        • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:36
                          Dla kogo upadają, dla tego upadają. Dla szumowin z pewnością.
                      • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:31
                        I z racji "wspaniałego dorobku" wolno jej "jechać rynsztokiem"?
                        • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:34
                          A kto powiedział, że wolno? A papieżowi wolno?
                          • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:37
                            W jego wypowiedzi pojawił się diabeł- nie mówił o niewierzących/inaczej wierzących, ze są diabłami; tu było jasno: wybrano ch...a, który współpracował z juntą".
                            • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:46
                              Nie, Marzeka. Tam był wielki kwantyfikator. Tak nie wolno. W jakimkolwiek kontekście. O diable mówił także w odniesieniu do homoseksualizmu itd. I też wtedy nie chodziło o wierzących. To jest, niestety, jego język wobec wszystkich, ZWŁASZCZA zaś- niewierzącyh i progresistów. Wielki, wielki zawód. Przegra. A miał szczerą sympatię wielu niewierzących, wielu srodowisk laickich.
                              • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:49
                                I jedno słowo przekreśla wszystko?
                                Wiesz, u niektórych św. Paweł na zawsze zostałby Szawłem, a św. Piotr nie miał szans na rehabilitację.
                                I od razu czas przeszły? "Miał"- nie miał, miał mówić to, czego oczekiwano, a tu bęc- pojawił się diabeł.
                              • papalaya Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:49
                                wygra, i będą go pamiętać, ciebie nikt nie zapamięta....
                                • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:53
                                  Też uważam, że wygra. bo ma wizję, dosyć myślę, ze spójną
                                  • claudel6 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 16.03.13, 02:27
                                    ta, wygra. w jakim stanie jest ten wasz kościół dzisiaj po tej jego wygranej?
                                • yenna_m Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 16.03.13, 02:36
                                  daj mu Nobla na zachętę
                                  ostatecznie Obama dostał wink
                              • aszlan Re: nabakier 16.03.13, 00:35
                                jako przysłowiowe nożyce,
                                W wątku obok nikt niewierzących nie wysmiewa, raczej trochę żartobliwie odpowiadamy, że Franciszek prochu nie wymyślił, a na potwierdzenie masz cytat z NT i żeby to zmienić trzeba byłoby poprawić Biblię.
                                Z punktu widzenia chrześcijanina prawdą bezsprzeczną jest, że "kto nie modli się do Boga modli się do diabła" i jest to logiczne, bo skoro wierzymy że jest Bóg i Szatan, ten kto odwraca się od Boga naraża swoją duszę na zgubę, ale to NIE oznacza, że w życiu doczesnym taki ktoś jest zlem wcielonym. Znam i, o zgrozo, lubię kilku ateistow i na pewno NIE uważam, że są to czciciele diabła. Nie oceniam ich niewiary, bo jedynym sędzią jest tu Bóg, a ja mogę westchnąc w modlitwie w ich intencji (to nie wojujący ateiści więc się nie oburzają).
                                • claudel6 Re: nabakier 16.03.13, 02:30
                                  po pierwsze - ateiści do niczego i nikogo się nie modlą z definicji. po drugie - wierzący nie-katolicy modlą sie do boga lub "czegoś", tylko swojego. żadna religia nie wynalazła do tej pory metody obiektywnej weryfikacji, który bóg jest prawdziwy i naprawdę.
                        • sarah_black38 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:54
                          marzeka1 napisała:

> I z racji "wspaniałego dorobku" wolno jej "jechać rynsztokiem"?

Dzięki,ze przynajmniej Ty mnie zrozumiałaś.
                          Słowa papieża o diable można wielorako interpretować, co komu w duszy gra. Słowo na ,,ch" oznacza język rynsztoku, szkoda że poszło w eter.
          • nenia1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:38
            marzeka1 napisała:

> No bo w papieża można jak w bęben, prawda?

Chyba jednak nie:

Za te słowa jej konto na Facebooku zostało w piątek usunięte. A poseł Solidarnej Polski powiadomił prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przez Ewę Wójciak przestępstwa znieważenia głowy państwa.
            Z kolei prezydent Poznania Ryszard Grobelny zapowiedział, że rozważa wyciągnięcie konsekwencji wobec dyrektorki Teatru Ósmego Dnia - placówki dotowanej z miejskiego budżetu.

Zauważmy, z miejskiego budżetu, a nie z kurii, ale jak widać dla wielu nie ma różnicy, stapia się w jedno big_grin

• to_ja_tola Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:46
              a na ten miejski budżet to kto płaci?
              • nenia1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:53
                to_ja_tola napisała:

> a na ten miejski budżet to kto płaci?

Ci sami ludzie, którzy składają się na pensję księdza katechety w szkołach?
                • przeciwcialo Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:01
                  Tak cię boli pensja dla katechetów katolickich czy inne wyznania i nauczyciele etyki tez cię bolą ?
                  • nenia1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:02
                    a skąd wniosek, ze mnie boli? odpowiadam na post tosi.
                • to_ja_tola Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:07
                  nenia1 napisała:

>
                  > Ci sami ludzie, którzy składają się na pensję księdza katechety w szkołach?

ależ ja nie mam nic przeciwko,żeby z budżetu miasta opłacali p.dyrektor i księdza w szkole,ale...niech ta pani zachowuje się jak przystało.
                  • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:13
                    To samo miasto opłacało pedofila Krollopa, i jeszcze go broniło, z kościołem poznańskim włącznie. Zatem może się nie rozpędzaj w tę stronę.
                • claudel6 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 16.03.13, 02:31
                  niedobrowolnie
          • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:42
            Marzeka, ale czy ja tą dyrektorka jestem? Czemu to do mnie piszesz?
            • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:44
              Bo wbrew pozorom możemy mieć kompletnie odmienne światopoglądy (i mamy smile ), ale uważam, że szacunek do drugiego człowieka, na takim zupełnie elementarnym poziomie wymaga także pewnego języka.
              • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:56
                No wymaga, ale nadal- co to ma do mnie? Ja się chyba szacunkiem do tego papieża wykazałam, kurna jasna.
                • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:00
                  Nie, nie piszę do ciebie, tylko jakoś tak ten język w tym wątku w złą stronę poszedł- no jestem na to uczulona, i nie chodzi o "obrazę uczuć religijnych" big_grin , tylko jakoś tak o język używany w ogóle.
                  • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:15
                    Rozumiem, tylko widzisz- język papieża nie jest ok. A jak się poskarżyliśmy, to nas wyśmiano- w wątku obok. Taka to empatia. Nie da rady normalnie pogadać.
          • to_ja_tola Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:44
            Wójciak tłumaczy w rozmowie z "Gazetą", że nie miała pojęcia, iż wpis dostanie się w przestrzeń publiczną. - Tak jak w prywatnej rozmowie przy kawie używa się mocnych słów, tak ja użyłam ich wobec papieża. Nie znam jednak mechanizmów Facebooka, bo mam konto dopiero od kilku miesięcy.

big_grin big_grin big_grin

Taaaaaaa,jaaasnebig_grin

Cały tekst: poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,13568595,_Ch_______szefowa_Teatru_Osmego_Dnia_o_papiezu__Facebook.html#BoxSlotII3img#ixzz2NdSjEGpg
            • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 19:47
              Mogła nie wiedzieć, serio big_grin - czytałam w necie, że pani Monika Richardson też nie wiedziała, że jak napisała o porannym seksie ze Zbyniem Zamachowskim na fb to to poszło w świat big_grin
              Dlatego ja jej wierzę, ale tym bardziej ujawniła prymitywizm straszny.
              • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:06
                Ewa Wójciak wystawiała ostatnio sztukę "Teczki" w Argentynie. Od lat zajmuje się tym, co tam się stało. Nie podzielam słownictwa przez nią użytego absolutnie, ale rozumiem. Tez bym była wstrząśnieta, gdybym była tak zaangażowana, jak ona.
            • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:09
              Prawdę mówi.
              • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:14
                Nie, o papieżu nie mówi prawdy- za to prawdę mówi, że była część księży uwikłana z działania junty.
                Dla mnie wiarygodniejszy będzie głos tego noblisty, który bronił praw człowieka i walczył z juntą.
                • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:17
                  Patrz drzewko- prawdę mówi o fb.
                  • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:20
                    Ps. Ona zna sprawę. Uwierz. Zna lepiej, niż ktokolwiek tutaj.
                    • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:27
                      Mówi prawdę o fb- tak.
                      Jednak gdy porównasz Argentyńczyka, noblistę,który też zna sprawę, ba jest symbolem walki z juntą i on mówi- nie współpracował- wierzę jemu.
                      • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:39
                        Ja bym bardzo chciała mu wierzyć. Bardzo. Ale wiem, o co Ewie chodzi. O rolę kościoła w tej zbrodni, co najmniej. A jest ta rola ogromna. A bardziej- o to, czego Ewa dowiedziała się TAM. Niestety, ta wiedza dotyczy konkretnie TEGO pana. Ja wierzę Ewie. Włosy mi na głowie stanęły.
                        • claudel6 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 16.03.13, 02:58
                          oni (KK) sie tak bardzo w Ameryce pld. bali komunizmu, ze praktycznie wszędzie współpracowali albo co najmniej tolerowali działania rządów junt wojskowych. tylko teologia wyzwolenia była inna - to była faktycznie szansa na odnowę kościoła kat na skalę swiatową. ale zaprzepaszczona. i JPII, i ten nowy papiez od teologii wyzwolenia bardzo sie dystansowali, delikatnie mówiąc.
                      • anulka.p Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:39
                        Marzeka, masz oczywiście rację. A pisanie, że pani wie więcej, bo pojechała ze spektaklem do Argentyny na występy, jest co najmniej zabawne.
                        Ogólnie robi się grubo, teatr może stracić dotację ministerstwa i sponsorów, a wszystko przez jedną durną wypowiedź:
                        www.magazynbusinessman.com/2013/03/skandal-nazwaa-papieza-chnie-czuje.html
                        • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:40
                          Zamilcz, ignorantko.
                          • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:44
                            Chciał ich chronić: namawiał do rezygnacji z niebezpiecznego zajęcia, ostrzegał w kazaniach, przygotował u siebie kryjówkę, apelował do władz junty o uwolnienie porwanych księży, sfinansował uwolnionemu księdzu podróż do Rzymu i jeszcze źle? - co wg ciebie miał robić jeszcze? Przypominam,że ci księża zaangażowali się w niepopieraną przez kościół teologię wyzwolenia i ślubowali posłuszeństwo.
                            Za to tak ,zgadzam się, ze nie wszyscy zachowali się w porządku- teraz tam podobno są procesy także przeciwko tym księżom.

Nabakier- ale ty uważasz, że ten noblista kłamie? Kryje?
                            • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:51
                              Nie wiem, wiem natomiast że Papież jest persona non grata w Argentynie.
                              Jak Ci już pisałam, bardzo chciałabym temu nobliście wierzyć. Ale bardziej wierzę prezydent Argentyny.
                              • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 21:03
                                Już widzę, jak prezydent Argentyny mówi: won, nie wolno co przyjechać, jesteś zdrajcą big_grin albo wysyła dyplomatyczne protesty i głośno w świat mówi: ten pan(papież czy Ojciec św. przez gardło nie przejdzie big_grin ) jest u nas persona non grata.

Powiedz mi tylko, DLACZEGO ten noblista, twarz walki z tym systemem miałby łgać?
                          • anulka.p Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:45
                            Nabakier, weź ty się opanuj kobieto. Kim ty jesteś, żeby kazać milczeć komuś na tym forum? Chociaż z drugiej strony... jestem w niezłym gronie obrażanych przez ciebietongue_out
                            • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:48
                              Kim Ty jesteś, by walić w Wójciak? Wal w papieża, który się wysypał już w mszy pontyfikalnej, hipokrytko.
                              • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:50
                                Wiesz, odpadam. Zawsze tak się w sumie kończy sad
                                • nabakier Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:54
                                  Niestety tak sad ale prześledź sobie na spokojnie, jak to się dziś zaczęło. Nie w tym wątku-tak ogólnie. Nie ma po stronie tutejszych katolików żadnego wychyłu w kierunku drugiej strony. Inna sprawa, ze takie prostackie trolle jak anulka.p to trzeba rzeczywiście zlewać, uch...nie mam nerwów do takich.
                                  Trzym się i bez urazysmile
                                  • baltycki Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 21:00
                                    nabakier
                                    czekam na zrodlo!
                                    Owszem, w innym watku,
                                    udajesz, ze w kinie jestes?
                                  • asia_i_p Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 21:07
                                    Ale może prześledźmy jak zaczęło się w tym wątku.
                                    Kobieta pożaliła się na złodziei i wandali. Usłyszała, że skoro zdemolowali i okradli kościół, to nic złego się nie stało.
                                    Czyli doszliśmy do etapu, w którym rzecz ogólnie uznawana za niemoralną, nie jest uznawana za niemoralną, jeśli dotyczy pewnej grupy społecznej. Jako katoliczka chyba powinnam się zacząć bać.
                                    • marzeka1 Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 21:09
                                      Asiu, zasłużyli, zasłużyli, katabasy jedne, na biednych nie trafiło, odkują się- o w ten deseń.
                                      • asia_i_p Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 21:13
                                        No i właśnie dlatego poczułam dreszczyk - bo trochę zabrzmiało jak usprawiedliwienia napadów na Żydów sprzed drugiej wojny światowej.
                              • anulka.p Re: A gdyby tak cerkiwe okradli z ikon 15.03.13, 20:51
                                W kogo ja będę walić, jest tylko moją sprawą i tobie nic do tego.
                                A tak swoją drogą zabawne jest u ciebie to pisanie po imieniu o publicznych osobach. Ciekawe czy one wiedzą o twoim istnieniu w ogóletongue_out
    • marychna31 Re: okradli mój kościół 15.03.13, 19:08
      Przykro mi. Pozostaje mieć nadzieje, ze Policja ich złapie i odzyskacie co wam ukradziono.
    • w.matni Re: okradli mój kościół 15.03.13, 20:45
      Zapewne jakiś parafianin to uczynił... Polak i Katolik.
      • papalaya Re: okradli mój kościół 15.03.13, 20:50
        albo Polak niewierzący, albo Polak protestant, albo...
        • gato.domestico Re: okradli mój kościół 16.03.13, 14:15
          na pewno był to swiadek jehowy...
          spoko zrobicie zrzute na nowe korony zlote i bedzie git wink
          • asia_i_p Re: okradli mój kościół 16.03.13, 20:32
            Aż je znowu ktoś ukradnie przy pełnej moralnej aprobacie ludzi, którzy na codzień oddają ekspedientce każdą złotówkę.
      • baltycki Re: okradli mój kościół 15.03.13, 21:01
        w.matni napisał(a):

> Zapewne jakiś parafianin to uczynił... Polak i Katolik.
        Skad ta zapewnosc?
    • kerri31 Re: okradli mój kościół 16.03.13, 17:45
      W końcu trafiła kosa na kamień...
      • marzeka1 Re: okradli mój kościół 16.03.13, 18:07
        K. Mroziewicz - opinia
    • ira_07 Re: okradli mój kościół 16.03.13, 18:06
      Ze strony diecezji mazurskiej:

"Pewnego wrześniowego dnia do Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Sorkwitach przyszła paczka nieznanego nadawcy. Po otwarciu okazało się, że paczka zawiera... kielich komunijny [prezent konfirmantów z 1913 roku] i list. Już sama zawartość paczki była niezwykła, a jeszcze bardziej niezwykły był list. Oto jego fragment:

.W latach 70-tych byłem na wakacjach w Ośrodku ZM Ursus w Sorkwitach. Byłem z rodzicami. Coś mi odbiło i z koleżanką w nocy ukradłem ten pucharek z kościoła w Sorkwitach. Weszliśmy przez otwarte okno, jak pospolici złodzieje. I tak przez lata stał u mnie w domu. Coś tam skłamałem rodzicom i było fajnie. Przez lata traktowałem ten czyn, jak coś, co ukradłem Niemcom. Czułem, jakby ten czyn mnie usprawiedliwiał. Nie czułem winy. A była to kradzież. I tak trwało. Po latach przystąpiłem do generalnej spowiedzi w kościele rzymskokatolickim i wyznałem ten grzech. I też nie od razu odesłałem ten pucharek. Od tego czynu minęło dobre 40 lat, wielokrotnie mógłbym odnieść i zwrócić tę rzecz. Jednak tego nie zrobiłem. Z pewnością stanowi to różną wartość dla Pańskiego Kościoła. Dopiero teraz odsyłam tę rzecz i jest mi całkowicie nie fajnie. Chcę Pana przeprosić za ten czyn, Pański Kościół w sensie wiernych. Proszę o przyjęcie moich przeprosin. Mieszkam w Warszawie. Mam dwoje dzieci. Wnuczkę. Myślałem, że jestem porządnym człowiekiem, ale jak człowiek "pogrzebie" w sobie, to tak nie jest. Jest mi lżej."

Pocieszające.
      • marzeka1 Re: okradli mój kościół 16.03.13, 18:15
        Masz rację, Iro, pocieszające smile
        • echtom Re: okradli mój kościół 16.03.13, 18:41
          Też się uśmiechnęłam smile
      • echtom Ten fragment jest znamienny 16.03.13, 18:43
        > Przez lata traktowałem ten czyn, jak coś, co ukradłem Niemcom. Czułem, jakby ten czyn mnie usprawiedliwiał

Że jak "wrogowi" to nie kradzież wink
        • ira_07 Re: Ten fragment jest znamienny 16.03.13, 18:49
          Tak, to co się działo z kościołami na Mazurach to w ogóle temat na osobny wątek. Jeszcze w latach `90 szły szyby w oknach.
        • marzeka1 Re: Ten fragment jest znamienny 16.03.13, 18:51
          Pamiętam, jak oglądałam kiedyż reportaż o Żydzie z Izraela, który jedzie do Polski śladami swoich przodków i szuka rodziny, która przechowała w czasie wojny jego przodków- jedną z najbardziej dla mnie przejmujących scen, jest płacz jego żony, gdy jest w miejscowości, gdzie po Żydach zostały rozrzucone macewy i spalona, zniszczona synagoga- przejmujące.
          • kolter-xxl Re: Ten fragment jest znamienny 16.03.13, 20:51
            marzeka1 napisała:

> Pamiętam, jak oglądałam kiedyż reportaż o Żydzie z Izraela, który jedzie do Pol
            > ski śladami swoich przodków i szuka rodziny, która przechowała w czasie wojny j
            > ego przodków- jedną z najbardziej dla mnie przejmujących scen, jest płacz jego
            > żony, gdy jest w miejscowości, gdzie po Żydach zostały rozrzucone macewy i spal
            > ona, zniszczona synagoga- przejmujące.

Ta, ja kiedyś Niemca na stary po niemiecki cmentarz w Obórkach zawiozłem , od 13 lat wysłuchuje jacy to my Polacy jesteśmy barbarzyńcy.Syf i chabazie (2000 rok)po wyżej głowy

fotopolska.eu/Oborki/b16930,Kosciol_sw_Piotra_i_Pawla.html
    • asia_i_p Dla uporządkowania 16.03.13, 20:45
      bo się wątek trochę rozpełza.

Skoro wiemy już, że jak prostytutki zgwałcić, tak kościoła okraść się nie da, a jeśli czegoś nie da się, niestety, wynieść, to można z czystym sumieniem, a w zasadzie powinno się, to zniszczyć, to uporządkujmy jeszcze parę spraw. Czy ktoś może mi odpowiedzieć na następujące pytania:

1. Co z indywidualnymi katolikami? Wiemy już, że samochodu ukraść im nie można, ale czy mogę w tramwaju, pozostając czysta moralnie, takiej katoliczce zerwać z szyi złoty krzyżyk? To w końcu zbędny przedmiot kultu, w dodatku przemocą narzucany niewinnym oczom współpasażerów? I co z łańcuszkiem? Niby nie przedmiot kultu, ale może być święcony.

2. Co, jeśli samochodem katolik jeździ wyłącznie do kościoła?

3. A co z nietykalnością fizyczną? Czy katolikowi można przy moralnej aprobacie społeczeństwa dać w zęby (w końcu wojny krzyżowe i święta inkwizycja . . .)? A jeśli tak, to czy tylko idącemu do kościoła, czy idącemu do pracy albo na zakupy też? A może idącemu na zakupy można, a idącemu do kościoła trzeba?

4. Czy to, co z powyższego wolno, wolno wszystkim, czy tylko niekatolikom? Chciałabym wiedzieć, czy też mogę skorzystać.
      • echtom Re: Dla uporządkowania 16.03.13, 21:35
        > 2. Co, jeśli samochodem katolik jeździ wyłącznie do kościoła?

Znajomym spod kościoła ukradli wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka