Dodaj do ulubionych

Jak przesunac..... okres??

23.03.13, 17:31
Przepraszam, ze z takim infantylnym watkiem wyskakuje, ale naprawde musze cos zrobic uncertain

Chodzi o to, ze wyjezdzam na dluuuuugi urlop. Bede duzo zwiedzac, zobacze sporo krajow i to goracych. W przerwach mam zamiar korzystac w kapieli morskich i nie tylko.
Dokladnie na sam srodek wyjazdu "cos" mi sie przytrafi... To cos trwa u mnie normalnie 7 dni wiec nie musze nic wiecej pisac. To cos zaczelo mi sie tez teraz i zastanawiam sie czy rozwiazaniem byloby jednorazowe wziecie tabletek i wyregulowanie sobie w ten sposob kolejnego "cosia"?
Dodam, ze normalnie mam spirale od lat kilku wiec ni wiem czy to nie dziwne jakies bedzie...
A moze macie inne metody, albo srodki??
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 17:37
      jak masz spiralę to tabletki niekoniecznie. zresztą - przy pierwszych opakowaniach nikt Ci nie da gwarancji że wszystko bedzie OK i tylko okres Ci sie przesunie. równie dobrze mozesz plamić przez cały czas wyjazdu.
      ile masz czasu do wyjazdu?
      • jematkajakichmalo Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 17:40
        2,5 tygodnia i okres zaczal mi sie dzis sad Nie wiem czemu zle cos obliczylam, ze zacznie mi sie kilka dni przed wyjazdem to kolejny bylby dopiero przed powrotem, ale to juz nie problem. Mi wlasnie chodzi glownie i te srodkowa i najwazniejsza czesc urlopu sad
        • aquarianna Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 17:56
          jematkajakichmalo napisała:

> 2,5 tygodnia i okres zaczal mi sie dzis sad

Więc dziś, najpóźniej jutro musiałabyś wziąć pierwszą tabletkę anty.
          Wówczas nie robiłabyś przerwy, tylko kontynuowała kolejne opakowanie i w ten sposób nie miałabyś miesiączki.
          Ale w Twojej sytuacji, to trochę za późno, bo pewnie dziś już żadnego lekarza nie dorwiesz.

• mayaalex Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 17:39
      Ja kiedys przy superwaznych egzaminach bralam tabletki bez tej 7-dniowej przerwy i oczywiscie okresu nie dostalam. Nie mam pojecia jak zadzialaja tabletki plus spirala - ale spirala to chyba antykoncepcja mechaniczna a nie hormonalna? Czyli nie powinno byc problemu.
      • jematkajakichmalo Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 17:41
        Tak, ja mam spirale niehormonalna., dlatego pomyslalam o tabletkach.
        • mayaalex Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 17:46
          Wyguglowalam to i pisza ze tak, mozna laczyc metody niehormonalne z hormonalnymi (np ze wzgledu na cere, lzejszy okres czy przesuniecie okresu). Pigulki i tak sa na recepte wiec musisz isc do lekarza ktory Ci doradzi najlepsze rozwiazanie (chyba ze masz zapasy schowane na wszelki wypadek wink ale mysle ze rozsadny lekarz na to pojdzie.
    • shellerka Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 17:46
      nie wiem... ja po prostu tuż przed taką wycieczką zaszłam w ciążę. co prawda w ten sposób z Szanghaju zapamiętałam głównie muszlę klozetową w hotelowym pokoju, ale problem rozwiązał się jakby samoistnie tongue_out
      • jematkajakichmalo Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 17:49
        Raz mialam dokladnie tak jak Ty big_grin Faktycznie zwiedzilam sporo... ale kibli i moim najlepszym przyjacielem byla rolka workow na smieci smile
        • shellerka Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 18:03
          big_grin a powiedz mi kochana, przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku - bo teraz mam też spiralę i też niehormonalną, jak to u Ciebie? bo u mnie okres trwa prawie dwa tygodnie. to znaczy cztery dni to taki prawdziwy okres, gdzie nie nadążam z lataniem do kibla i zmienianiem tamponów, a pozostałe 10 dni to takie ni w wuja ni w drzwi. to jakoś mija? przechodzi? zmienia się? mam tą spiralę trzeci miesiąc i teoretycznie jest mi z nią bosko pod względem komfortu i bezpieczenstwa poczucia, ale te dwa tygodnie...
          • jematkajakichmalo Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 18:41
            Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomosci.
            Kiedys bralam tabletki, okres 4 dni, zero stresu smile
            Teraz mam spirale juz 5 rok (pierwszy mialam 3, ta jest zalozona tez na 3 a kolejna chce te na 10 lat). Okres faktycznie sie wydluzyl, ale nie tak drastycznie jak Tobie, bo "tylko" do 7 dni wink
            Tez 3 z nich masakra, reszta to takie ciagnace sie nie wiadomo co.
            Poza tym zadnych dolegliwosci, super samopoczucie.
            W zyciu codziennym domowo-pracowym jakos mi to nie przeszkadza, ale akurat ten urlop sad

Dlatego pomyslalam o tych tabletkach. Z recepta nie ma problemu, tylko czy warto tak ni z gruszki ni z pietruszki brac te tabsy?? Juz kiedys po niektorych bardzo puchlam i boje sie po prostu ze teraz bedzie to samo, a tego mi jeszcze brakuje: zatrzymania wody w tropikach big_grin

• gwen_s Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 19:16
              to i ja zaśmiecę, załamałyście mnie trochę sad Ja właśnie odstawiłam tabsy by założyć spiralę... przeraża mnie długość okresu i jego obfitość sad nastawiam się na 5-6 dni zamiast wcześniejszych 2, ale z niewyrabianiem zmiany "sprzętu'....
              a odnośnie wątku... ja przez pierwszy mc brania tabsów miałam plamienia, nie było to coś uciążliwego, ale jednak nie ten komfort jaki być powinien, więc nie wiem czy warto. Jak weźmiesz dwa opakowania pod rząd to nie pojawi Ci się okres (sprawdzone), pytanie czy już zdążą minąć wtedy plamienia (o ile w ogóle się pojawią?)
              • jematkajakichmalo Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 19:24
                Ja odkad mam spirale o tamponach moge zapomniec, no chyba ze jako dodatkowe zabezpieczenie. Staram sie jednak tego nie robic, bo raz przyplatalo sie jakies male zapalenie. Jak wiadomo tampony nie sa sterylne i moze sie zdarzyc, ze beda mialy kontakt z nitkami od spirali, to prowadzi czesto do stanow zapalnych (nie mylic z grzybicami). O tym poinformowala mnie lekarka.
                • gwen_s Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 19:26
                  moja koleżanka używa przy spirali tylko tamponów... nie wyobrażam sobie wrócić do podpasek crying
                  czuję, ze znowu będę miała dylemat co wybrać....
                • moofka Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 19:57
                  bez przesady
                  jest co najmniej jedna rzecz ktora nie jest sterylna, a kontakt z twoimi nitkami ma
                  i zywie nadzieje, wieksza od tamponu
                  w takiej szczegolnej sytuacji chyba lepszy dzienny tampon kapieli
                  niz kombinowanie z tabsami
                  • shellerka Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 20:08
                    moofka napisała:

> bez przesady
                    > jest co najmniej jedna rzecz ktora nie jest sterylna, a kontakt z twoimi nitkam
                    > i ma
                    > i zywie nadzieje, wieksza od tamponu

big_grin leżę i rżę big_grin
                  • jematkajakichmalo Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 20:08
                    Powtarzam tylko to co powiedziala mi lekarka. Sama (w ciagu tych prawie 5 lat) tamponow uzywalam tylko raz i zaraz po mialam to zapalenie. Nie wiem, moze to akurat zbieg okolicznosci, albo mialam pecha i juz.
                    Poza tym pisalam - w moim przypadku tampony nie sprawdzaja sie zupelnie.
                    • lauren6 Re: Jak przesunac..... okres?? 24.03.13, 10:42
                      Zaopatrz się w provag, często zmieniaj tampony.

Swoją drogą nie wyobrażam sobie zakładać zwykłej spirali przy tak długich miesiączkach. Któraś pisała o 2 tygodniach.. Omfg. Na prawdę taniej nie wyjdzie założenie spirali hormonalnej i zaoszczędzenie sobie przez kolejne miesiące bólu i wydatków na tampony i podpaski?
                      • gwen_s Re: Jak przesunac..... okres?? 24.03.13, 12:09
                        ja szukam czegoś bez hormonów, więc wkładka hormonalna odpada sad
          • theo.sia Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 21:39
            Tez tak mialam na poczatku przy spirali i to przez ladnych kilka miesiecy. Teraz okres gora 6 dni ,gdzie gora 2 dni leje sie ostro , reszta to wieksze plamienia. U mnie duzym plusem jest brak bolu , a wczesniej bywalo nieciekawie . A i lekkie plamienia w srodku cyklu sie zdarzaja.
            Tamponow nie uzywam , w instrukcji spirali pisalo, ze nie wolno . Nie wnikalam z jakiego powodu , jest zakaz .
    • moofka Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 18:23
      ja bym kupila paczke tamponow za 5 zl
      • jematkajakichmalo Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 18:41
        Gdyby to bylo takie proste to bym nawet takie za 50 kupila, ale tamponem to jase najwyzej katar w nosie zatrzymam wink
        • beata985 Re: Jak przesunac..... okres?? 24.03.13, 10:56
          zmień spiralę ze zwykłej na hormonalną....do wyjazdu i podczas bedziesz miała co najwyżej nieiwielkie plamienia do których wystarczą wkładki......
          co do tamponów to widocznie masz jakieś uczulenie na nie....ja od ponad 10 lat jadę na spirali do tego tampony i zyję....o zadnych stanach zapalnych mowy nie ma...../pierwsze słyszę, ze przy spirali nie wolno ich używać/
    • mamusia1999 Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 19:05
      ja tak iedys w mlodosci w podrozy i za uprzednia zgoda gyna zrobilam. czyli wzielam dwa listki pigulek bez odstawienia pomiedzy. zadzialalo srednio: dostalam "cusia" na poziomie plamien, za to bardzo bolesnego, z dzikimi skrczami. tez niewyjsciowo......
    • babyaggie Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 21:42
      MNIE sprawdziła się witamina c. NamIar opóźnia okres
      • imasumak Re: Jak przesunac..... okres?? 23.03.13, 23:14
        Nadmiar witaminy c jest wydalany z przez nerki i nie ma wpływu na okres. W skrajnych przypadkach powoduje szereg przykrych dolegliwości (nudności, biegunka, wymioty, bóle żołądka, ), a nawet kamienie nerkowe, wiec ostrożna byłabym z polecaniem..
        • babyaggie Re: Jak przesunac..... okres?? 24.03.13, 13:12
          Nie polecam tylko mówię co mi pomogło dawno temu. Swoją droga to wiem ze jest wydalana i też mnie to zastanawiało. Może zadziałał efekt placebo. Poczytam w wolnej chwili na ten temat.może coś znajdę wink
      • pensylwania2 Re: Jak przesunac..... okres?? 08.05.15, 15:44
        Nie co spowodowało u Ciebie przesunięcie miesiączki, ale na pewno nie witamina C smile. Fakt, działa ona na to, że miesiączki nie są aż tak obfite, ale nie na przesunięcie smile Pytałam pani ginekolog, ale polecała witaminę brać. Sama mam z tym problem, który skutecznie uprzykrza mi życie, więc spytałam.
    • klucz-yk Re: Jak przesunac..... okres?? 24.03.13, 10:31
      Przed weselem brata naczytalam sie n/t wit.C,ze "przesuwa"okres i kilka dni przed imprezą jadlam tą wit.C.bo chcialam przesunąc okres.Nie pomoglo,dostalam miesiaczke na weselu.
    • mia-mao Re: Jak przesunac..... okres?? 24.03.13, 12:38
      polecam tabletki anty dla karmiących , mało hormonów, bierze się je bez przerwy, okresu brak - Cerazette się zwią, po wakacjach odstawiasz i problem z głowy
    • mruwa9 Re: Jak przesunac..... okres?? 24.03.13, 23:27
      bralam kilkakrotnie- tabletki zawierajace noretisteron, zaczyna sie je zazywac ok. tygodnia przed pprzewidywanym terminem miesiaczki i bierze tak dlugo, jak dlugo trzeba (ale zwykle nie dluzej, niz kilka dni). Po kilku dniach od odstawienia preparatu (zwykle ok 2-4 dni) pojawia sie krwawienie.
    • princess_yo_yo Re: Jak przesunac..... okres?? 08.05.15, 15:55
      wsadz sobie mirene, jest szansa ze pozbedziesz sie okresu na piec lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka