Dodaj do ulubionych

o której spać?

25.03.13, 22:43
Dziewczyny,
byłam ostatnio o koleżanki, która ma półtorarocznego syna, a przy okazji była tam jeszcze jedna dziewczyna z dzieckiem w podobnym wieku. Obie mówiły, że to super, że ich dzieciaki o 18.30-19.00 chodzą spać i jest spokój.
Po kilku dniach umówiłam się z koleżanką (dziecko 10 miesięcy) i ona bez problemu mówi, że chętnie coś zje poza domem, więc może zabrać młodego i wyskoczyć na pizzę o 19.00. I chwali, że super, że Młody do 21.00 wytrzymuje bez marudzenia, bo jakby się wcześniej kładł spać, to by nie dała rady.
A jak wasze dzieci? Chodzą spać bardziej o 19.00 czy 21.00? Czy e-matki mają jakąś teorię, jak jest lepiej? Bo mnie zaskoczyły te dwa skrajne przypadki.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: o której spać? 25.03.13, 22:47
      Moim zdaniem różnica między 19.00 a 21.00 to nie są żadne skrajne przypadki, tylko normalna pora chodzenia dzieci spać - wiadomo, że z reguły wcześniej zasypiają te, które muszą wcześniej wstawać i ogólnie potrzebują więcej snu.
    • nanuk24 Re: o której spać? 25.03.13, 22:50
      Moje 21:30 - 22:00
      • verdana Re: o której spać? 25.03.13, 22:53
        Jedno moje dziecko zasypiało o 19.Drugie o 22. tzrecie w ogóle nie zasypiało, przynajmniej takie maiłam wrazenie.
        • anyx27 Re: o której spać? 25.03.13, 23:16
          Moje dziecko to sowa. Tak jak ja i mąż. Taki typ, chodzi spać późno, nam to pasuje i pasowało, jak była mała, bo przynajmniej całą noc od zawsze przesypiała i rano nie zrywała się skoro świt.
    • bramanka Re: o której spać? 25.03.13, 22:52
      póltoraroczne, to wg mnie chodzi spac o 20-20.30- ale to kwestia indywidualna.

jak dzieci śpią przed północą to rosną smile - nie, nie chce podawac linków wink
      dziecko chodzace spac o 18 byłoby z pracujacymi rodzicami chwilke, czasem w ogóle sad
      o 18 jest jeszcze jasno! niech sie dzieci rozwijaja, a nie śpią. pewnei tej wiosny im sie zmieni smile
      dzieci buszujące po nocach to dla mnie kosmos.
      ale mialam znajomych, pracujacych. dziecko wtym wieku kładzione przez opiekunkę o ok 16- budziło sie o 18-19. jak rodzice do domu przyszli. potem bawiło sie do 12 w nocy, a wstawalo o 10-11. w ten sposób wykorzystywało czas z rodzicami. troche kontrowersyjne- jak poszło do przedszola to sajgon.
      • aniaurszula Re: o której spać? 26.03.13, 08:17
        starsza corka czesto chodzila spac po 23 do 3 lat, potem jak juz w dzien nie ucinala sobie drzemki zaczela chodzic wczesniej czyli ok 21,
    • mayaalex Re: o której spać? 25.03.13, 23:25
      Moje chodzi spac ok 22 ale za to wstaje ok. 9-9.30. Dzieki temu zdaze sie z nim pobawic jak wracam z pracy pozniej i z drugiej strony rano moge sobie pospac jesli akurat nie zaczynam pracy wczesnie. Ale on zawsze byl z tych co malo spia i pozno chodza spac. Ma teraz 13 miesiecy.
    • podkocem Re: o której spać? 25.03.13, 23:39
      Moja około północy. Dzisiaj rano nie chciała wstać do przedszkola... na 12:45. Teraz własnie ogląda wieczorynkę, jeszcze musi sie umyć i dopiero pójdzie spać.
    • wanielka Re: o której spać? 25.03.13, 23:43
      młodszak chodzi spać ok. 19, starszak ok. 20.
      jeżeli jest konieczność późniejszego powrotu to dramatu nie ma, ale staram się unikać.
      • bergamotka77 Re: o której spać? 26.03.13, 00:04
        trzylatek roznie, zalezy o ktorej i czy w ogole spi w dzien, teraz zwykle miedzy 21 i 23
        jedenastolatek ok. 22, w weekend pozniej
        19 to dla mnie kosmos, zwlaszcza latem gdy jeszcze slonce swieci! Poza tym takie dziecko wstaje 5, 6 rano a tego bym nie przezyla
        • podkocem Re: o której spać? 26.03.13, 00:11
          Mnie by szlag trafił gdyby mnie dzieciak o 5 rano budził. 23:00 to najwcześniejsza pora spania, nie chce by Mloda wstawała przed 9:00 zwłaszcza zimą.
        • wanielka Re: o której spać? 26.03.13, 00:11
          ale nie mówimy o lecie tylko o "tu i teraz"
          no i wyobraź sobie, że moje maluchy śpią o 19-20 i wstają nie wcześniej niż o 7.
          aaaa i obaj śpią w dzień.
          • bergamotka77 Re: o której spać? 26.03.13, 00:20
            I co spia 15h na dobe bo od 19 do 7 to juz 12h? Nie uwierze! A poza tym masz letnia i zimowa pore chodzenia spac?
            • dziennik-niecodziennik Re: o której spać? 26.03.13, 09:46
              > I co spia 15h na dobe bo od 19 do 7 to juz 12h? Nie uwierze!

hmmm...
              moja śpi od 20-21 do 7-8 rano i jeszcze 2 godziny w ciągu dnia. no wychodzi czasami i tyle. jak dziecko tak potrzebuje to niech spi, przeciez jej nei zmuszam, nie?...
            • wanielka Re: o której spać? 26.03.13, 15:09
              nie musisz wierzyć wink
            • morekac Re: o której spać? 27.03.13, 00:04
              I co spia 15h na dobe bo od 19 do 7 to juz 12h? Nie uwierze!
              Znam 14 latkę, która to potrafi... wink Tzn, nie od 19-tej, ale 14 godzin prześpi bez problemu...
              I owszem, zimą sypia więcej.
              Ale zawsze była śpiochem - była najmniej kłopotliwym niemowlakiem na świecie - jako że większą część czasu spała.
        • nanuk24 Re: o której spać? 26.03.13, 03:20
          I czlowiek o 19 juz uziemiony. Z domu wyjsc nie moze, bo dzieci juz spia.
          • patunki Re: o której spać? 26.03.13, 05:46
            My chodzimy spać w dni powszednie o 21 - wstaję o czwartej rano. W wolne, weekendy pozwalam mu się bawić do 23. Zresztą cała nasza rodzina to typ "skowronka", lubimy wstawać wcześnie, ale i wcześnie spać. Dla mnie 23 to już głęboka noc.
          • dziennik-niecodziennik Re: o której spać? 26.03.13, 09:47
            sie mówi trudno. przeciez na wieki wieków tak nie bedzie, nie?
            • nanuk24 Re: o której spać? 26.03.13, 22:04
              A ile 8 lat?
              przez 8 lat mialabym tak funkcjonoac? Nie, nie dla mnie. O 19 to ja jeszcze z dziecmi na rowerze jestem albo obiad podaje.
              • dziennik-niecodziennik Re: o której spać? 26.03.13, 23:48
                nie no, 8 to nie, ale ze 4 to mozna przetrzymac. zresztą, to ze dziecko spi nie znaczy ze sie jest uziemionym.
          • wanielka Re: o której spać? 26.03.13, 15:11
            dlaczego uważasz, że śpiące o 19 dziecko uziemia w domu?
            ja mam od 19-20 wolne, więc jak mam ochotę wyjść, to z dziećmi zostaje niania lub babcia.
            jeżeli zasiedzimy się u znajomych i wracamy np. o 20-21 to nic wielkiego się nie dzieje. dzieci są śpiące, ale nie marudzące.
            • dziennik-niecodziennik Re: o której spać? 26.03.13, 16:20
              dlatego jak sądze że standardowo nie ma się babci i niani pod ręką żeby posiedziała wieczorami.
              takie rozwiązanie to juz luksus smile
              • wanielka Re: o której spać? 26.03.13, 16:51
                wiesz, jak się samej wychowuje 2 malutkich dzieci, to czasem trzeba mieć chwilę dla siebie.
                nie uważam, że niania na 2-3 godzinki wieczorem kilka razy w miesiącu to luksus.
                • dziennik-niecodziennik Re: o której spać? 26.03.13, 23:49
                  > nie uważam, że niania na 2-3 godzinki wieczorem kilka razy w miesiącu to luksus

nie luksus, ale tez i nie standard.
            • nanuk24 Re: o której spać? 26.03.13, 22:02
              wyjsc gdzie? Mnie nie chodzi o wyjscie z mezem na randke, z kolezankami na kawe, etc, a normalne funkcjonowanie. Godzina 19 to jeszcze dzien, u mnie w domu jeszcze zycie tetni, ja potrzebuje wyjsc z domu do biblioteki, czy odebrac starszaka z zajec pozalekcyjnych, wyskoczyc do sklepu po ciastka, bo akurat mi sie zachcialo, z psem wyskoczyc na plac zabaw czy do weta. Moj maz jeszcze w pracy o tej godzinie. nie upupilabym siebie w ten sposob.
              Przeciez nie bede nanie wolac, bo ja akuart chce sobie do jakiegos sklepu wyskoczyc.
              • dziennik-niecodziennik Re: o której spać? 26.03.13, 23:50
                o 19 do biblioteki chodzisz? wink
                • nanuk24 Re: o której spać? 27.03.13, 00:37
                  Taksmile u mnie biblioteki do 21 czynne i do wypozyczenia sa takze filmy I muzyka, wiec zdarza a sie, Ze okolo 20 jade po jakis film.
                  • dziennik-niecodziennik Re: o której spać? 27.03.13, 14:39
                    no to widac te ktore klada dzieci wczesniej nie mają takich mozliwosci. u mnie o 20 czynne są Biedronki, Kaufland i jedna mordownia, to co mi szkodzi... big_grin
              • sanrio Re: o której spać? 27.03.13, 09:46
                z psem wyskoczyc na plac zabaw

chodzisz z psem na plac zabaw?big_grin
                • nanuk24 Re: o której spać? 27.03.13, 14:18
                  Na psi plac zabaw. Co cie tak smieszy? Moj pies nie jest psem kanapowym, a potrzebujacym duzo ruchu. Nie moge puszczac go tam, gdzie mi sie podoba, do tego jest teren wyznaczony.
    • kropkacom Re: o której spać? 26.03.13, 06:25
      To są skrajne przypadki? Dzieci powinny mieć regularny, długi i głęboki sen. Małym dzieciom można jeszcze pozwalać na długie nie spanie wieczorem. Szkolnym, zwłaszcza tym odprowadzanym rano do świetlicy, nie. Myślę, że aktywność do 21 jest ok. Tak chodzą spać też moje dzieci.
      • palina22 Re: o której spać? 26.03.13, 07:21
        mój syn chodzi spać około 21 zawsze wstawał 7 nie raz później a teraz wstaje 5-6 !!! w tej chwili juz jesteśmy po śniadaniu i młody sie bawi od godziny zaraz ubieramy sie do przedszkola.Chciała bym żeby dłużej spał ale nawet jak go przetrzymałam do 22.30 i tak wstał o 6. Więc chyba taki typ tongue_out
        • e-milia1 Re: o której spać? 26.03.13, 08:14
          moj syn (niedlugo roczek) chodzi spac kolo 19. potem mam czas dla corki (niecale 7). ona chodzi kolo 20 do lozka. opowiadamy jej bajki lub czytamy, tulimy, rozmawiamy. potem mamy czas dla siebie lub na prasowanie np. nie chcialabym by moje dzieci pozniej chodzily spac, nie mialabym wtedy ani chwilki dla siebie...
          • podkocem Re: o której spać? 26.03.13, 09:57
            Ja mam czas rano. Moi jeszcze śpią, a ja zjadlam w spokoju śniadanie, ogarnęłam chałupę, zrobiłam pranie, zaraz skoczę po bułeczki i będę młodą niedługo budzić do przedszkola
    • aniaurszula Re: o której spać? 26.03.13, 08:14
      moje chodza spac ok 21 i jest mi z tym dobrze
    • kai_30 Re: o której spać? 26.03.13, 08:15
      Mój niespełna czterolatek chodzi spać ok. 20.30-21.00, w weekendy czasem buszuje dłużej (bo rano wtedy śpi też dłużej, korzyść obopólna wink). Jak był malutkim niemowlakiem na nocne spanie kładłam go nawet później, bo cenniejsza była dla mnie możliwość wyspania się rano, niż "wolny" wieczór. Mogliśmy też wyskoczyć z nim do znajomych i posiedzieć do 22-23, nie było problemu. Teraz wyjścia towarzyskie nam się skurczyły, rytuał wieczorny zaczyna się o 19.30 (kąpanie, potem oglądanie bajki, potem długie czytanie).

Starsi (12,5 i 15) w tygodniu kładą się spać ok. 23, młodszy czasem szybciej, starszy czasem później. W weekendy siedzą, ile chcą, dopóki ich nie słychać.

Ale co kto lubi - moja przyjaciółka np. od zawsze kładła syna spać o 19.00, bo wolała mieć wolny wieczór nawet kosztem tego, że wstawał przed szóstą rano. Dla mnie to by był horror, ale ja sowa jestem, i moje dzieci też smile No i rzeczywiście - jeśli mój mąż zawsze wraca z pracy po 18.00, a ja czasem też, to w ogóle byśmy dziecka nie widywali.
    • ewcia1980 Re: o której spać? 26.03.13, 08:23
      moje praktycznie od urodzenia chodzą spać o 20.00
      dla mnie jest to idealna pora.
      a jeśli chcemy wieczorem z mężem gdzieś wyjść to wychodzimy bez dzieci a opiekę do nich mamy zawsze więc to, że o 20.00 już śpią to żaden problem.
      i szczerze mówiąc większość dzieci naszych znajomych tak chodzi soać.

oczywiście wyjątkiem są w wakacje - wtedy mam wolne więc mogą się "buszować" do 21-22 bo wtedy dłużej śpią.
      no i teraz w piątki bo oglądają "got to dance"

dla mnie kładzenie dziecka o 18-19 spać to przesada
      dla mnie - powtarzam
      tak samo jak nie wytrzymałabym gdyby moje dzieci mając 2-3 lata chodziły regularnie spać o 22-23.
    • 18lipcowa3 Re: o której spać? 26.03.13, 08:34
      moja córka odkąd chodzi do przedszkola chodzi spać regularnie o 21, wstaje o 7.30

Ale zanim poszła to z jej spaniem było różnie, zdarzało się że szła nawet o 24 na przykład
      jak juz popadało u nas w skrajnośc no to raczej właśnie w tą druga stronę czyli w pozne chodzenie
      ale nam to było często na rękę
      • carmita80 Re: o której spać? 26.03.13, 08:50
        Rozumiem inny styl zycia w krajch o goracym klimacie, ale tam bywam w wakacje, natomiast nie mieszkam wiec nie wyobrazam sobie kilkuletnich dzieci, ktore ida spac pozniej niz o 20-22. Corka ma 10l w lozku moze poczytac ale idzie do niego ok. 21.30-22. Syn ma 5.5 zasypia ok. 20-20.30. W weekendy sa odstepstwa ale nie jakies duze. Dzieci wstaja o 7.45, szkole zaczynaja o 8.45. Kiedy byly mlodsze potrzebowaly wiecej snu wiec zasypialy wczesniej. Maja normalny rytm z podzialem na dzien i noc i bez poznego chodzenia spac, naturalny dla szerokosci geograficznej tu gdzie mieszkamy. Nie ma problemow z wstawaniem do szkoly, marudzenia, placzu. Dzieci swietnie radza sobie w szkole bo sa wypoczete i potrafia sie skoncentrowac. Takze jako maluchy mialy okreslonh rytm, mialam wiec pogodne, usmiechniete maluchy smile
        • 18lipcowa3 Re: o której spać? 26.03.13, 10:44

No cóż ja poradzę że TY sobie nie wyobrazasz? Potnę sie chyba.
          No cóż mojej córce lat 3, zanim zaczela chodzic do przeszkola zdarzało się :
          byc z nami na imprezie do pozna
          siedziec do nocy przy ognisku latem
          siedziec z nami do pólnocy w domu

Oh boszz a jaka ona usmiechnieta i szczesliwa.
          • carmita80 Re: o której spać? 26.03.13, 15:17
            18lipcowa3 napisała:

>
            > No cóż ja poradzę że TY sobie nie wyobrazasz? Potnę sie chyba.
            > No cóż mojej córce lat 3, zanim zaczela chodzic do przeszkola zdarzało się :
            > byc z nami na imprezie do pozna
            > siedziec do nocy przy ognisku latem
            > siedziec z nami do pólnocy w domu
            >
            > Oh boszz a jaka ona usmiechnieta i szczesliwa.

A co mnie obchodzi twoja corka licowa? No co?
            • kura28 Re: o której spać? 27.03.13, 08:23
              No wiesz, jak możesz tak pisać. Przecież lipcowa wszystko robi najlepiej. Powinnaś się najpierw posikać z wrażenia, a później starać się dążyć do przedstawionego ideału.
            • aniaurszula Re: o której spać? 27.03.13, 09:57
              jesli nie obchodzi cie corka lipcowej to po co do niej piszesz. starsza corka jako 1-3 lata potrafila chodzic spac po 23 i zyje ma sie dobrze a odsypiala sobie rano, latem w czasie upalow wole jak dziecko w dzien sie przespi a wieczorem gdy jest chlodniej mozemy wyjsc na podworko i sie pobawic. starszej pinuje zeby szla spac do 21 bo lekcje zaczyna o 7.40 wiec musi jakos funkcjonowac
              • carmita80 Re: o której spać? 27.03.13, 11:38
                aniaurszula napisała:

> jesli nie obchodzi cie corka lipcowej to po co do niej piszesz.

Nie napisalam do niej tak jak licowa nie napisala do ewcia1980. A ty do kogo napisalas do kury28?
    • triss_merigold6 Re: o której spać? 26.03.13, 08:52
      To nie są skrajne przypadki, to normalna pora kładzenia dzieci spać.
      Młodszej na szczęście w końcu uregulowała się pora snu i zasypia ok 19:30. Starszak jest goniony do mycia o 20, a o 21 zwykle śpi (albo przynajmniej jest już w piżamie i w łóżku).
      Minus taki, że budzą się równo o 6 niezależnie od dnia tygodnia.
    • dziennik-niecodziennik Re: o której spać? 26.03.13, 09:41
      moją kładę ok. 20, czasem ciut później, ale niewiele.
      musze miec spokojny, wolny wieczór smile
    • slonko1335 Re: o której spać? 26.03.13, 09:47
      Nie widzę, żadnych skrajnych przypadków. Przecież to zależy od rozkładu dnia dziecka i danej rodziny.
      Moje dzieci starsze(7 i 4,5) są w łózkach o 20 zazwyczaj, choć nie ma problemu żeby były później jak jest taka potrzeba.
    • kerri31 Re: o której spać? 26.03.13, 09:49
      Małe dzieci tak gdzieś do 8 miesięcy często chodzą spać w granicach 20 ;00. Mój młody dość długo zasypiał o 19:00. Miałam wieczór dla siebie ale i szybko się budził. Jak później pójdzie spać to i później wstanie w nocy.
    • kanagata Re: o której spać? 26.03.13, 09:55
      Siedmiolatka zasypia do 20:30, w weekendy czasami trochę później.
      Młodsza czteromiesięczna się właśnie przestawia z 4 na 3 drzemki w dzień i jest róznie, ale najczęściej 19~19:30. Niestety wstaje ostatnio około 5:30, ale starsza też taka była, więc to chyba takie typy po prostu...
    • zuzann-a Re: o której spać? 26.03.13, 10:18
      Syn 2,9 zasypia przeważnie w okolicy godz.19 a budzę go o 5:30.
    • to_ja_tola Re: o której spać? 26.03.13, 10:37
      moje nie mają stałej pory.Znaczy nie jak w zegarku.Bo np kładą się do łózka ok 20/21.Ale jak gdzieś wychodzimy to i o 1 w nocy szły spać.Nie licząc Sylwestra,jak szły spać o 4 nad ranem.W piątki czasami pójdą spać o 22/23..
      Mam natomiast znajomą,której dziecko chodzi spać punkt 19ta i koniec kropka.
      Moja szwagierka kładzie dziecko spać ok 19tej i młode wstaje jej o 5rano!!!Oszalała bym.
      A kładzie je spać tylko dlatego,żeby "mieć chwilę spokoju".Dodam tylko,że widzi się z dzieckiem 2h rano i 2h przed spaniem.Tak to babcia dzieckiem się zajmuje.
    • edelstein Re: o której spać? 26.03.13, 10:48

O 20.W weekend pozniej.
    • koza_w_rajtuzach Re: o której spać? 26.03.13, 16:40
      A to chyba zależy od dziecka... Mój syn chodził spać o 19-ej od urodzenia właściwie i miał stałe godziny spania, nie dlatego, że ja mu ustalałam jakieś rytmy, tylko dlatego, że sam sobie tak ustalił... Miało to swoje plusy, przede wszystkim dość dużo przesypiał, minusy także, bo cały dzień musiałam podpinać pod jego pory spania. Zdarzyło się kilkakrotnie, że za długo byłam z nim poza domem, a potem leciałam z wywalonym językiem, bo o godzinie swojego spania zaczynał wyć w niebogłosy, bo nie zasypiał w wózku, musiał spać w swoim łóżeczku. Czasem zdążyłam na czas, czasem przez kilkanaście minut słuchałam wycia, które dopiero mijało w momencie kiedy położyłam go w łóżeczku i wyszłam z pokoju (tak, nigdy nie musiałam go usypiać, sam sobie radził).
      A córka właściwie dostosowywała się do naszego rytmu dnia. Inny typ. Często jeździliśmy, czy robiliśmy z nią pod wpływem chwili, w ogóle nie zastanawiając się przy tym kiedy ona powinna spać. Nie miała stałych rytmów, jedynie spać chodziła o w miarę stałej porze (mniej więcej 22-23). Jeśli była zmęczona, to ją usypiałam, poza domem zasypiała w samochodzie czy w wózku, choć nie często jej się to zdarzało, nigdy nie potrzebowała dużo spania. A syn ogólnie do podróży tragedia, bo w foteliku wolał wyć całą drogę ze zmęczenia niż po prostu spokojnie zasnąć.
      Więc wygodnie jak dziecko chodzi szybko spać. Doceniałam to, ale córka później zasypiająca też była spoko, bo więcej można było z nią zrobić, nie przejmować się godzinami spania, do tego rano miałam kilka godzin tylko dla siebie, bo dość długo spała.
      A w przypadku syna, to nawet pobyt w przedszkolu córki musiałam dostosowywać do jego rytmu spania.
    • karo.8 Re: o której spać? 26.03.13, 21:36
      syn 3,3 idzie spać w przedziale 18-19.30. jednak najczęściej jest to 18 i spi 13h. budzi sie wyspany i zadowolony. im później idzie spać tym krócej śpi. tez chciałam mieć wieczór dla siebie, dlatego ta wczesna godzina. dzisiaj sam najczęściej prosi mamusiu a teraz idziemy już spać
    • morekac Re: o której spać? 26.03.13, 23:54
      Lepiej jest tak, jak komu wygodniej...
    • evee1 Re: o której spać? 27.03.13, 02:56
      Moje dzieci jak byly male, to zawsze chodzily spac okolo 21:30. Jakby chodzily spac wczesiej, to ja wracajac z pracy miedzy 18:30 i 19:00 mialabym male szanse widziec jej przed snem, a tak, to spedzalismy razem jeszcze troche czasu.
      Moj syn, to jest w ogole polaczeniem sowy z rannym ptaszkiem - chodzi spac pozno i wstaje wczesnie, co w przypadku nastolatka jest w ogole jakies dziwne wink.
    • claudel6 Re: o której spać? 27.03.13, 10:20
      noo.. kazdy wybiera to co lubi. moi znajomi kladą 4-letniego syna o 19. i swietnie, tylko on wstaje o 5-6. po dwóch dniach wstawania o 5-6 trafiłabym do szpitala. nie mówiąc o tym, ze rodzic pracujący w takim układzie widzi dziecko przez godzinę dziennie wieczorem.
      dlatego moja córka kładzie się spać o 22-23. spędzam z nią kilka godzin wieczorem plus nie wstaje o jakichś chorych porach tylko między 8 a 9.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka