Dodaj do ulubionych

Ciężkie nogi

03.04.13, 14:16
cześć, dziewczyny chciałam zapytac czy któraś z was może miała podobne przypadłości. Od jakiegoś czasu budzę się rano i mam wrażenie , ze moje nogi nad kostkami już są przemęczone, ciężkie, jakbym miała ciasne skarpetki- nie wiem jak to nazwać. W ciągu dnia to przechodzi albo tez występuje - różnie. Nawet mam wrażenie, że to samo dzieje się z przedramionami. Jakbym miała osłabione mięśnie, ale jednak nie są słabe, czucie mam, puls w stopie jest, nie są spuchnięte ani zaczerwienione.
Moja mama ma żylaki od wielu wielu lat, ja od dawna np. po jakiejś imprezie cięzko włożyć swoje buty, ale myslałam, że od długiego siedzenia każda z nas tak ma,błękitne żyły zawsze było widać mi przez skórę, więc podejrzewam, ze też mogę mieć skłonności, ale nie pasuje mi to, że już rano te nogi są takie "ciężkie".
Z drugiej strony mam nerwicę lękową czy też wegetatywną. Miałam juz objawy nerwicy z wielu narządów np. serce, żołądek itp. ale mięśnie nie. Nie jestem pewna czy to mięśnie czy przepływy w żyłach powodują takie odczucia.
Moje dziecko ma komunię w maju, teśc dowiedzial sie ok. 2 miesiace temu że ma raka płuca,- raczej kiepska perspektywa. Jak widzicie stresu u mnie nie brakuje, ale czy takie objawy mogą towarzyszyć nerwicy?
póki co zaczynam zazywam magnez, odwiedzę lekarza, ale raczej po komunii- jak już będzie spokój. Podpowiedzcie coś proszę.
Ania
Obserwuj wątek
    • panikorbka-to-ja Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 14:24
      forum to nie lekarz, ale nawet z googli się dowiesz, że uczucie ciężkości nóg to jeden z pierwszych objawów choroby żylakowej, idź do flebologa, zrób sobie Dopplera żył głębokich, bierz magnez, smaruj na noc nogi jakimś żelem, masa ich na rynku itp.
      • anek130 Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 14:32
        sęk w tym, że nie jestem pewna czy ja to dobrze opisuję - to jest problem. Bo raz mi się wydaje, że to ciężkie nogi, za chwilę, że napięte mięśnie, albo przemęczone jak po długiej górskiej wędrówce.
        • d.o.s.i.a Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 14:38
          Cos z krazeniem. Moze limfa sie zbiera. Nie ma zmiluj, musisz zaczac cwiczyc, bo tylko ruch miesni wprawia w ruch uklad limfatyczny.
          • anek130 Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 14:43
            no właśnie cwiczę, ponad miesiąc temu wróciłam po długiej przerwie do aerobiku 2 x w tygodniu. A jak limfa sie zbiera to nogi nie powinny byc opuchnięte? fakt, ż ejak mam założone skarpetki to odcisk ściagacza zostaje na skórze, ale to chyba normalne?
            • d.o.s.i.a Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 15:39
              > no właśnie cwiczę, ponad miesiąc temu wróciłam po długiej przerwie do aerobiku
              > 2 x w tygodniu. A jak limfa sie zbiera to nogi nie powinny byc opuchnięte? fakt
              > , ż ejak mam założone skarpetki to odcisk ściagacza zostaje na skórze, ale to c
              > hyba normalne?

Czy dajesz sobie wystarczajaco duzo odpoczynku pomiedzy cwiczeniami w tygodniu? Jaka jest intensywnosc? Czy dostarczasz sobie bialka do odbudowy miesni - moze w tym tkwi przyczyna?Uczucie "slabosci" w miesniach to klasyczny przyklad ich przeforsowania u sportowcow.

> A jak limfa sie zbiera to nogi nie powinny byc opuchnięte?

No wlasnie limfa moze zbierac sie w nogach jesli ruch miesni nie wpompuje jej do gory.

> , ż ejak mam założone skarpetki to odcisk ściagacza zostaje na skórze, ale to c
              > hyba normalne?

Nie powiedzialabym, ze jest to normalne. Jesli to sa zwykle skarpetki to albo sa za ciasne, albo masz klopot z ukladem limfatycznym. Normalnie slad nie powinien zostawac, moze malenki, takze musisz to sama ocenic.

• anek130 Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 18:16
                raczej się nie przeforsowuję, choc przyznam, że po tak długiej przerwie jaką miałam to może jednym z błędów jest to, że ćwiczę do końca i wszystko, tak jak wszystkie inne panie, bo mi sie wydaje, że "co to dla mnie", ale aerobik jest 2 razy w tygodniu godzinę, więc to chyba nie jest zbyt duzo.
    • anek130 Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 15:14
      może ktoś jeszcze się wypowie?
    • zdzisnadzis Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 15:20
      Ja miałam takie uczucie ciezkich nog przy problemach z kregosłupem..czasami jak szłam szybszym tempem to czułam sie tak jakby mi ktos po 100 kg poprzyczepiał do łydek...Kregosłup ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, moze ci sie cos poprzestawialo i potzreba ci naprostowania.
      • anek130 Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 18:14
        problemy z kręgosłupem mam odlat, zodcinkiem lędźwiowym własnie. Własnie na początku marca zakończyłam serie zabiegów. Miałam juz rwe udową, co jakis czas mnie łapia tzw. postrzały, ale podczas tego zazwyczaj cierpni jedna strona czyli jedna noga. A teraz równoczesnie obie i to nie na całej długości.- no ni ewiem,może to i dobry trop. Od dłuższego czasu mam w miarę ukojony ten odcinek lędźwiowy, ale może rzeczywiście cos gdzies uciska.
        • d.o.s.i.a Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 21:09
          A moze ten aerobik nie jest na razie dla Ciebie? Jesli masz takie problemy z kegoslupem to takie skakanie tylko Ci je poglebi bo przy takim tempie robisz pewnie te cwiczenia niedokladnie i obciazajac kregoslup. Mysle tez ze Twoje objawy sa skutkiem przeforsowania. Odpocznij z tydzien, dwa, a potem zacznij od rozciagania i delikatnych cwiczen a nie od razu godzina skakania. No i zainteresuj sie pilatesem, wzmocnij kregoslup. Rezultaty sa b. szybkie. Bez tego ani rusz.
          • anek130 Re: Ciężkie nogi 04.04.13, 11:43
            właściwie to nie jest skakanie, tylko najpierw jest pół godziny na stepie, a potem na macie ćwiczenia wzmacniające np. brzuch, uda. Zawsze chodziłam na ten sam rodzaj aerobiku i nic takiego sie nie działo , no ale cóż- człowiek się starzeje smile)). Dzięki za rady.

Ania
    • zerozdziwien Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 17:30
      a bierzesz środki antykoncepcyjne ?
      • anek130 Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 18:14
        nie, nie biorę
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Ciężkie nogi 03.04.13, 18:28
          masz zwiekszony apetyt? uczucie olowianych konczyn pasuje do atypical depression. piszesz o nerwicy wiec ni sie skojarzylo
    • panikorbka-to-ja Re: Ciężkie nogi 04.04.13, 09:50
      możesz mieć też tzw. "zespół niespokojnych nóg" współgra z chorobami żylnymi, ale chyba nie zawsze, któraś an forum to miała chyba rosa? magnez ci nie zaszkodzi, a flebolog wydaję się że tez, jak masz obciążony wywiad w rodzinie, zmień aktywność fizyczną, zamiast aerobiku pilates albo coś innego spokojnego, jeżeli to nerwicowe to może zacznij od jakiś ziołowych uspokajających??
      • anek130 Re: Ciężkie nogi 04.04.13, 11:16
        dziękuję za odpowiedzi. dzisiaj np. jest ok, nie mam tego uczucia. Magnez i potas zaczełam łykać póki co a ziołowe tabletki na uspokojenie ni ezaszkodza, zwłaszcza teraz przed komuniąsmile

Ania
    • princess_yo_yo Re: Ciężkie nogi 04.04.13, 11:41
      wiecej codziennego ruchu, spacer, bieganie, zajecia sportowe, na co masz sile I co nie jest pojedynczym zrywem (raz dwa razy w tygodniu) miedzy siedzacym trybem zycia
      dlugie skarpety samolotowe na krazenie a jeszcze lepiej skarpety szpitalne uciskowe - te biale sexy co pielegniarki marudza jak sie ich nie nosi - mozna w nich spac chociaz nie jest to najlepsze przezycie swiata ale zazwyczaj nie sa zamkniete na palcach wiec nie jest strasznie goraco.
      oczywiscie lekarz, ale to co powyzej na pewno nie zaszkodzi w miedzyczasie a powinno przyniesc poprawe w przeciwienstwie do magicznych zeli I innych specyfikow pt placebo reklamowane jako cuda na kiju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka