Dodaj do ulubionych

szafa od stolarza?

03.04.13, 19:24
ile kosztuje tak mniej więcej szafa drewniana - może być sosnowa na przykład do pokoju dzieciowego?
chodzi mi o coś w tym stylu:
www.agatameble.pl/produkty/pomieszczenia/pokoj-dzieciecy-i-mlodziezowy/szafy/szafa-79
ale nie chcę kupować ani w agata szmata meble, z którą mam same ZŁE wspomnienia, ani w Ikei, bo właśnie mi się rozleciała szafa mamut oraz dwie dolne szuflady w dwóch komodach mamut, że nie wspomnę o dwóch krzesełkach mamut, z których notorycznie wypadają nogi, a w jednym się te nogi połamały, to znaczy te plastiki, na których nogi są mocowane.

zastanawiam się, czy mocno drożej będzie po prostu zamówić u stolarza i mieć coś porzadnego? to samo tyczy się stolika pod telewizorem oraz stołu tzw. kawowego do salonu.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: szafa od stolarza? 03.04.13, 20:13
      Na pewno będzie drożej, bo drewno, a nie płyta, no i "rękodzieło" na wymiar.
      Za 4 regały do sufitu i biurko narożne (sosna) zapłaciłam 5 tys. zł.
    • lilly_about Re: szafa od stolarza? 03.04.13, 20:18
      Możesz zamówić np. w komandorze, mam ich szafę z 10 lat i jestem zadowolona albo zamówić u stolarza, co cenowo może wyjść bardzo różnie. Mi mąż koleżanki, który jest właśnie stolarzem, powiedział kiedyś, że zrobienie szafy dla fachowca to pikuś i zbyt wysoka cena to zawsze zdzierstwo.
    • amy.28 Re: szafa od stolarza? 03.04.13, 20:51
      mnie policzyli ok. 900 zł za taką szafę. z płyty, bo nie chciałam drewnianej i super, bo jest niezniszczalna. poszukaj pod hasłem meble na wymiar - bo stolarnie zdzierają równo.
    • kerri31 Re: szafa od stolarza? 03.04.13, 20:53
      Fakt , meble Ikea to posklejane wióry. Szajs jakich mało.
      • burina Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 03:07
        I 10% z tych wiórów, to zmielone kone na biegunach...

Ja mam akurat parę mebli z Ikei i wyobraź sobie, że wszystkie z nich to lite drewno. Do tego miałam do wyboru kupić sobie nielakierowane, niebejcowane egzemplarze z czego skwapliwie skorzystałam. Także bez przesady, bo oprócz tanich kartonowych mebli - w sam raz dla wynajmujących na semestr czy dwa studentów, mają też serie lepszej jakości.
        • landora Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 15:27
          > I 10% z tych wiórów, to zmielone kone na biegunach...

łosie wink Oni mają łosie na biegunach big_grin

Ja też mam meble z IKEA, w tym łóżko z litego drewna.
          Nie bardzo jest w czym u nas wybierać - albo tanie potworki w stylu Bodzio, albo drogie potworki w stylu Bodzio, albo zostaje IKEA. Ktoś tu ostatnio linkował jakąś duńską firmę, rzeczywiście meble śliczne - ale ceny zwalały z nóg.
    • melancho_lia Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 07:15
      Mam meble zrobione przez stolarza u syna w pokoju: łóżko na antresoli plus biurko z regałami i szafkami oraz szafę we wnęce (ale jest to normalna szafa z bokami i plecami)- 110 na 270 wys. za wszystko zaplaciłam 5000. Wygląda super.
    • adellante12 Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 10:21
      Robiłem zestaw mebli do łazienki ze wzgledu na absolutnie nietypowe wymiary i cena nie była jakos powalajaca.
      Robiac na wymiar u jakiegoś sprawdzonego stolarza mozesz sobie zamówic z litego drewna albo z płyt.. Ale sa płyty i płyty... No i najwazniejsza rzecz - masz wpływ na rodzaj i jakość zawiasów okuc prowadnic do szuflad, stoperów a to robi ogromna róznice dla jakosci wykonania.
      Za dwa kominy komode z szufladami i szafke pod umywalke zapłaciłem cos ok 2,5 tys. jakieś trzy lata temu. Różnica w wykonaniu jest ogromna miedzy takimi gratami a kupowanymi ze sklepu czy katalogu..
      • aqua48 Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 10:42
        Mam w niewymiarowej wnęce dużą szafę z komandora i jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim mogłam sama sobie zaprojektować wnętrze wg własnych potrzeb. Ale tania nie była. Poza tym wnęka potwornie krzywa na wszystkich płaszczyznach, więc panowie przy montażu jeszcze musieli dodatkowo dopasowywać i docinać niektóre płyty.
        Szafy z Ikei, te porządniejsze też nie są wcale tanie.
      • shellerka Re: szafa od stolarza? 05.04.13, 22:23
        wyślesz mi proszę na priv namiary na stolarza? bo nie wiem do kogo uderzać, a zależy mi na kimś sprawdzonym. długo czekaliście? tzn. długo "produkował"? bo pamiętam, że moja koleżanka robiła u stolarza kuchnię - z tym że nie w poznaniu i że to trwało jakoś kosmicznie długo w porównaniu nawet z tymi naszymi sześcioma tygodniami - tyle mieliśmy czekac na kuchnię, które się przeciągnęły do prawie 10.
        • adellante12 Re: szafa od stolarza? 06.04.13, 00:16
          Gosciu tutejszy , zza płota prawie wink na dodatek jakis tam kolega zony. Czekaliśmy coś około 4 tygodni ale wiedział że sie nie spieszy. Namiary ci wyslę jutro
    • koronka2012 Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 10:52
      Stolarz nie gwarantuje, że będzie to "coś porządnego", robi z tych samych materiałów, tzn. najczęściej ze sklejki, bo ceny mebli drewnianych są makabryczne.

W ogóle ceny mebli robionych są z lekka porażające. Potrzebowałam zwykły, prosty regał na książki, tyle, że nietypowy wymiar - pytałam w kilku miejscach cena oscylowała między 800 a 1000 zł. W rezultacie kupiłam w IKEA za 100 zł i przycięłam półki... co do szaf - ja mam Pax i nic się nie dzieje.
    • je-ff Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 12:24
      Nie wiem ile może kosztować u stolarza taka szafa, mi nie przyszłoby do głowy wydawać kilka razy więcej na szafę, którą mogę kupić w sklepie za przyzwoite pieniądze. Po poprostu trzeba dokładnie obejrzeć ją w sklepie, czy jest solidnie wykonana i nie ma mankamentów, a w domu po ludzku użytkować, w innym wypadku zawsze pozostaje gwarancjasmile
    • hexe28 Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 15:12
      A zerknij sobie na ofertę tej firmy. Mają meble sosnowe i szafy narożne i z tego co pamiętam mieli gatunkowo dobre meble, bo z sosny segregowanej, czyli bez sęków (mogło się coś zmienić)

www.sparmeble.pl/cms/pdf/sparmeble_katalog.pdf
    • anetajamroz Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 16:21
      oczywiscie, ze bedzie drozej, bo placisz za fachowa robote i model robiony na miare, a nie za mebel robiony seryjnie. poza tym w zaleznosci od twoich preferencji placi sie za rodzaj materialu. im lepszej jakosci chcesz miec meble, tym wiecej za niego zaplacisz. tyle, ze taki mebel lepszej jakosci bedzie ci sluzyl latami, a taki ze sklepu niekoniecznie. ja mam meble i ze sklepow i robione na wymiar i roznice sa, ale i tak wszystko zalezy od ich eksploatacji.
      • shellerka Re: szafa od stolarza? 05.04.13, 22:32
        no wiem. w poprzednim mieszkaniu mieliśmy tfu tfu BRW i to dopiero była tandeta. to znaczy inaczej. kuchnia - super - a najlepsze, że kuchnię składaliśmy samismile tyle że nam dwa zawiasy niby blooma poszły - na szczęście te akurat mają dożywotnią gwarancję. meble do salonu - komody przede wszystkim to były meble pt. "patrz i nie używaj" bo przy włożeniu do szuflad czegokolwiek o wadze ponad pół kilo urywały się prowadnice, dna, ogólnie meble się rozłaziły od tyłu, od przodu i były do du py.

w tym mieszkaniu w związku z brakiem mojej koncepcji na wystój ogólny i totalnym znienawidzeniem stylu pseudokolonialnego z poprzedniego meiszkania zapragnęłam ascetycznej prostoty więc postawiliśmy na ikeę.

stolik pod tv, na którym tv nie stoi, bo wisi na ścianie jest już tak obśrupany po tych czterech latach, że dajcie spokój. regał ten taki duży na całą ścianę z prostokątnymi przedziałkami to totalne nieporozumienie, a meble mamut u dzieciaków - kompletny szajs za sporą jak na tą jakość kasę.

a że dzieciaki rosną i starszy sam oznajmił że chciałby mi narysowac, jak widziałby swój pokój i meble, a do tego szuflady w mamutach się porozpierdzielały i w zasadzie tylko ja mogę je otwierać, bo dzieciaki nie. poszły prowadnice i dna, a trzymam w nich ciuchy, zaczęliśmy szukać. te szafy z agaty już na etapie kupowania stołu mnie urzekly, ale historia ze stołem skutecznie zniechęciła mnie do zakupów w tym markecie meblowym.

i jak najbardziej jestem gotowa dopłacić nawet 100 % ceny ikeowskiej, jeśli będę miała gwarancję JAKOŚCI.
    • asia_i_p Re: szafa od stolarza? 04.04.13, 17:16
      A zależy ci mocno na wyglądzie?
      Bo jeśli nie może daj jeszcze szansę IKEI, ale z szafami PAX. Nie są piękne, ale naprawdę solidne i fajnie można je urządzić od wewnątrz. No i mam wrażenie, że mimo braku urody w zasadzie obronią się w każdym wnętrzu z wyjątkiem bardzo wystylizowanego na staroświeckie/ kolonialne/ orientalne. Stawiasz w kącie i w zasadzie niknie, nie rzuca się w oczy, a dużo i wygodnie daje się do niej napakować.
      • shellerka Re: szafa od stolarza? 05.04.13, 22:34
        Już patrzę Asiulku. ja nadal nie potrafię odróżnić kurcze w Ikei tych lepszejszych i gorszejszych mebli.
        • kocianna Re: szafa od stolarza? 05.04.13, 22:56
          Hłe hłe, cena i materiał smile Chcesz mieć nieobszarpane - kupuj lite drewno, a nie płytę w okleinie. W Ikei jest jedno i drugie.
          Chociaż... niektóre rzeczy w Ikei są na tyle tanie, że mogę je kupować co dwa lata i i tak będzie taniej, niż jeden solidny mebel od stolarza, na który muszę patrzeć przez 15 lat. A przynajmniej mi się nie nudzą...
          • shellerka Re: szafa od stolarza? 05.04.13, 23:01
            oj tam. klasyka mi się nie nudzi. zwłaszcza, że przy typowej klasyce można zawsze poszalec dodatkami. nie wiem. muszę się do tej ikei przejechać i na spokojnie poprzyglądać. jakoś w dziecinnym pokoju od zawsze mnie ten cholerny mamut urzekał uncertain na tyle, że nie zwracałam uwagi na inne bardziej rozsądne rozwiązania.
            • kocianna Re: szafa od stolarza? 05.04.13, 23:14
              wymień prowadnice smile można przecież je kupić w tejże Ikei osobno smile i może nawet nogi do mamutowych krzesełek, bo np. pojedyncze szczebelki do dna łóżka kupowałam.
              To tak żeby mieć czas na zastanawianie się nad stolarzami etc...
            • nanuk24 Re: szafa od stolarza? 06.04.13, 00:49
              Klasyka nigdy sie nudzi, prawda, ale to co zalinkowac z klasyka nie ma nic wspolnego.
    • claudel6 Re: szafa od stolarza? 06.04.13, 00:12
      jezu co za obrzydlistwo. shellerka Ty na budżet chyba nie narzekasz i chcesz takie badziewie zafundowac dziecku w pokoju?
      • shellerka Re: szafa od stolarza? 06.04.13, 09:35
        ta szafa ma idealny dla nas układ wnętrza. serio. i to i fakt, że cały narożnik jest wykorzystany, a jednocześnie nie jest to szafa typu komandor mi sie podoba. ale nie podoba mi się jej wykonanie, materiały i ogólnie właśnie kiepska jakość.
        jest prosta.
    • claudel6 Re: szafa od stolarza? 06.04.13, 00:17
      to są szafy dziecięce z IKEI:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90111391/
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40224965/
      nawet jesli sa z płyty wiórowej to lata świetlen dzielą je estetycznie od tych potworków z polskich firm meblowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka