24.04.13, 14:45
moto.wp.pl/kat,1035805,title,Prawo-jazdy-do-wymiany-Nowe-na-czas-okreslony,wid,15521701,porada.html
To jakaś paranoja, ja rozumiem, że osoby powiedzmy po 60 roku życia mogłyby przechodzić jakieś testy czy są jeszcze zdolne do prowadzenia samochodu. Sama chętnie w tym wieku przeszłabym taki test, dla własnego bezpieczeństwa. Ale wymieniać prawo jazdy co 15 lat lub mniej?
Obserwuj wątek
    • aneta-skarpeta Re: serio? :/ 24.04.13, 15:22
      najlepsze jest to
      wg ustawodawców dorosły człowiek nie jest w stanie sam ocenic swojego zstanu zdrowia

na badaniu lekarskim zobowiazany jest do wypełnienia ankiety na temat swojego stanu zdrowia zgodnie z prawdą

paradne
      • kikimora78 Re: serio? :/ 24.04.13, 15:33
        Wiesz, może i jest w stanie ocenić, ale pokaż mi kozaka, który powie: no, no, no... wzrok mi się pogorszył, bardzo słabo widzę po zmroku, pora odłożyć prawko na półkę i przesiąść się do autobusu.

Także uważam, za słuszne takie badania okresowe w wyniku których prawko zostanie przedłużone albo zabrane.
        • aneta-skarpeta Re: serio? :/ 24.04.13, 15:57
          jak sie wzrok pogarsza mozna kupic okulary

nie wiem czy są ludzi zdrowi psychicznie, którzy nie nosza okularów , jezdzą samochodem, choc niewiele widząwink

natomiast wzrok jest tu najmniejszym problemem- bo łatwo człowiekowi ogarnąc temat, ze gorzej widzi

ale np mozna niezauwazyc jakiegos powaznego schorzenia, ktore moze byc niebezpieczne, a wykluczy to tylko specjalistyczne badanie
          • wuika Re: serio? :/ 24.04.13, 22:30
            Znam taką jedną panią. Nie wygląda na specjalnie chorą. No czasem czegoś tam nie widzi, ale przecież niedaleko jeździ suspicious I zawsze są światła, więc żaden tak niewidoczny pieszy nie wlezie pod koła. Dla mnie facepalm nogą, ale nie przegadasz (pani dojeżdża do miejsca pracy, gdzie za cholerę komunikacją miejską w czasie mniejszym niż 3 godziny nie dojedzie - autem ma 20 minut).
    • kk345 Re: serio? :/ 24.04.13, 15:33
      Czy naprawdę badanie lekarskie raz na 15 lat to jest taka duża uciążliwość? Bo nie kumam.
      • aneta-skarpeta Re: serio? :/ 24.04.13, 15:58
        wiesz jak wygladało moje badanie lekarskie przed wyrobieniem prawa jazdy?

pan osłuchał kazał przeczytac kilka linijek- jak pani sie czuje, choroby? nie? ok

dziekuje dowidzenia-5 min, 150 zł
        smile
        • aneta-skarpeta Re: serio? :/ 24.04.13, 16:00
          dla mnie takie badanie TO TYLKO WYCIĄGANIE KASY

nie spominając, że naprawdę łatwo takie badanie i zaświadczenie sobie załatwic

a będzie jeszcze łatwiej skoro bedzie taka potrzeba rynku
          • kk345 Re: serio? :/ 24.04.13, 16:51
            Czyli zrezygnujmy z reform, bo moga się skończyć patologią....
    • attiya Re: serio? :/ 24.04.13, 15:47
      a nie wiesz dlaczego?
      ile kasy z tego będzie jak tyle ludzi zacznie wymieniać prawa jazdy, to tak jak z dowodami - oprócz tego, co płacisz w urzdzie - dochodzi koszt zdjęcia, wiec biznes się kręci a i państwo na nas zarabia
      • kk345 Re: serio? :/ 24.04.13, 16:51
        No, na zdjęciach to faktycznie Państwo zarabiasmile))
        Zresztą dowód też wymieniasz co 10 lat, dlaczego tu nie ma protestów?

I tak- jesli to badanie lekarskie ma usunąć zza kierownicy choćby jednego nieświadomego swej choroby cukrzyka/epileptyka itp. to dla mnie to się bilansuje i akceptuję nowy przepis w pełni.
      • iwoniaw No chwila, na dowodach nie państwo zarabia, ale 24.04.13, 17:30
        ktoś zarabia na państwie, które z naszych podatków płaci za nowe egzemplarze. Fakt, za zdjęcia trzeba płacić.

Generalnie uważam, że idea jest b. słuszna, natomiast mam wątpliwości co do praktyki i obawiam się, że jedynymi, którzy zyskają, będą pobierający opłaty za zaświadczenie lekarskie. Co wnoszę z dziwnie podobnej do opisanej przez kogoś powyżej procedury uzyskiwania pozwolenia na prawko przeze mnie (dobrze się pani czuje? Tak? Chorób przewlekłych nie ma? A, to ok. xxx zł, proszę bardzo)
      • iwles Re: serio? :/ 24.04.13, 17:50

ale wymiana dowodów jest za darmo !
        płacisz tylko u fotografa za zdjęcie, w urzędzie nic się nie płaci. Przynajmniej u mnie tak jest, jeśli wymiana nie jest z mojej winy, tylko skończył się termin ważności.
    • kkalipso Re: serio? :/ 24.04.13, 22:13
      Mój mąż już ma nowe.
      Kilka miesięcy temu ukradli mu z auta portfel,czekał trochę i miesiąc temu odebrał nowe prawo jazdy...Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło,gdyby nie gotówka w portfelusad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka