magda1104 25.05.13, 18:54 Co można uzyć do "sypania kwiatkmai" w Boże Ciało? Tylko żywe kwiatki czy jest jakaś alternatywa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antyideal Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 19:28 A ja przeczytalam - sypianie z kwiatkami i dopiero sie zdziwilam ... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 19:36 Wydaje mi się, że sypanie sztucznymi może się źle skończyć. Prawdziwe dość szybko się rozłożą a sztuczne zaśmiecą ulicę na dłuuugo. A kto to posprząta? I na czyj koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e2 Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 11:18 Wlasnie. O ile nie przewidujecie armii sprzataczy allegro jest waszym przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 19:35 Bez można oskubać. Po łakach połazić. Piwonii jeszcze nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 21:27 U nas już są (no ale to okolice Wrocławia, ciepły biegun Polski). Podejrzewam, że to kwestia dni, kiedy się pojawią i bardziej na wschód i północ. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 19:38 w dniu uroczystości to się nie spotkałam ze stosowaniem zamienników ale na wcześniejszych ćwiczeniach sypalismy trawą albo niczym Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 12:43 Proba z sypania kwiatkow? Pierwsze slysze. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Sypanie kwiatkami 27.05.13, 17:05 franczii napisała: > Proba z sypania kwiatkow? > Pierwsze slysze. a co cię tak bawi??? oczywiście....jak byłam mała i szłam w procesji sypiąc kwiatki,to też miałyśmy próby przed. Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 20:28 Żarnowiec właśnie kwitnie i jeszcze bez, więc to są kwiatki do błyskawicznego nazbierania. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 20:46 Tylko żywe. O ile sobie przypominam za moich czasów te role odgrywały głównie piwonie. Są duże, sporo płatków i łatwo się zbiera. No i sezon kwitnienia w pełni. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 21:32 Do moich mama oddawała trochę liści Akacji, żeby było wiecej i kolorowo. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 22:01 A gdzie mieszkasz? tzn gdzie jest teraz sezon kwitnienia peonii? bo w Polsce chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 22:09 Piwoni, sezon na piwonie jest. Kwitną też akacje. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 22:54 Piwonia i peonia to to samo. Obie nazwy funkcjonują równolegle, a popularność jednej czy drugiej zależy pewnie od regionu. Peonia jest byliną czerwcową (przynajmniej w srodkowej Polsce), w maju kwitnie tzw "majówka" - piwonia lekarska. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 21:36 Nie słyszałam o sztucznych, ale suszone widziałam. Można poprosić znajome mamy by oskubały kwiatki z Dnia Matki Jak byłam mała to zbierałyśmy łubiny - dużo kwiatków z jednej łodyżki. www.swiatkwiatow.pl/lubin-trwaly-lupinus-polyphyllus-id190.html Ale teraz dawno ich nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 22:00 Łubin: kwitnienie czerwiec - lipiec co mozna wyczytać w Twoim linku a Boże Ciało jest za kilka dni Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 22:14 No ale Boże Ciało w tym roku wyjątkowo wcześnie. Częściej bywa w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
atojaxxl U mnie łubin kwitnie 26.05.13, 12:41 i to w kilku kolorach. Piwonia majowa też, a różowa ma wielkie pąki (Małopolska wschodnia) Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Sypanie kwiatkami 27.05.13, 17:07 ga-ti napisała: > Nie słyszałam o sztucznych, ale suszone widziałam. Można poprosić znajome mamy > by oskubały kwiatki z Dnia Matki > Jak byłam mała to zbierałyśmy łubiny - dużo kwiatków z jednej łodyżki. > www.swiatkwiatow.pl/lubin-trwaly-lupinus-polyphyllus-id190.html > Ale teraz dawno ich nie widziałam. uwielbiałam zbierać łubin też nim sypałam. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 22:49 Dorzuciłabym listków do kwiatów, jeśli masz mało. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Sypanie kwiatkami 25.05.13, 22:58 Łubin kwitnie, on sie szybko zbiera. I kaliny, te z kulistymi kwiatostanami, taka kalina jak ktos ma to cudo, pięć minut i cały worek, piwonie też juz rozkwitają. My juz zaliczyłyśmy w tym roku trzy procesje, najfajniej było na rezurekcyjnej, dobrze że miałam zamrożone płatki z bukietu, na odpuście z kolei sypała przebiśniegami i rannikiem pomieszanymi z bukszpanem. Na rozpoczęcie majówek juz było kwiatów sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 00:47 Mam nadzieję, że te przebiśniegi z ogródka, nie z lasu? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 09:15 Owszem, z ogródka, lasów z przebiśniegami w okolicy nie ma, a nawet jakby były to są chronione. A kwiatki zbieram we własnym ogrodzie i na własnych łąkach, więc niczyich rabatek nie ogałacam. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 11:16 nie każdy ma własne ogrody i własne łąki poza tym chyba na mózg padłoby mi, gdybym wpierw kasę wydawła na cebulki, byliny, nasiona a potem niszczyła owe wyhodowane kwiaty tylko po to aby sypnąć je przed grupą księży idących w pochodzie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 11:20 Ktoś podrzucił, na rower i w za miasto pojechac. Na łąkach pełno kwiatków. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 12:37 > Owszem, z ogródka, lasów z przebiśniegami w okolicy nie ma, a nawet jakby były > to są chronione. Właśnie dlatego pytałam Wybacz, zboczenie zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 00:04 Ze wsi jestem to pomogę. A że i córkę posiadam to pomogę tym bardziej stokrotki, rzepak, kalina biała i różowa, dzika róża, łubin polny , margaretki, orliki, wczesna piwonia i maki, złotliny japońskie, bratki, bez jeszcze kwitnie, dziki bez zaczyna , orliki, złotokap, jest tego trochę. Pomysł z liśćmi akacji jest dobry. Ja dodaję młodej do płatków liście paproci ( oderwane od łodygi), zwiększa jej się objętość tego czym sypie, a że hojna jest, siatkę pełną w zapasie musi mieć Najlepiej wsiąść na rower i wyjechać za miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 04:29 Moze ryzem, jak na slubie? To i golebie sie uciesza . Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 07:52 można dodać jeszcze pokruszony chleb, jak znalazł na tę uroczystość - boże ciało pod postacią kruszonego chleba Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Sypanie kwiatkami 27.05.13, 21:48 Chleb z pewnością też szkodzi gołębiom... Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Sypanie kwiatkami 27.05.13, 21:47 Gołębiom nie wolno dawać surowego ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 07:50 właśnie wczoraj pogoniłam gromadkę mamuś z dziećmi, które ogałacały okoliczne rabatki i szpaler kwitnacych wiciokrzewów - przy okazji nakręciłam filmik z ostrzeżeniem, że jesli zobaczę w okolicy jakieś ogołocone krzewy/rabatki, to pójdę na policję i złoże zawiadomienie. Jak kościół chce aby sypano im płatki róż i inne, to niech sobie na terenie plebani hoduje takowe a potem niszczy je albo może idź do kwiaciarni i zamów ze 200 róż, oskup je z płatków i jak znalazł Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 08:28 Mnie też się nie podobają takie zachowania. Nawet jako dziecko żal mi było kwiatów w ogrodzie, które tak pięknie wyglądały, nie chciałam ich niszczyć, nie rozumiałam idei (do tej pory nie rozumiem). Odpowiedz Link Zgłoś
rupiowa Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 17:15 My zbieramy cały rok przekwitłe kwiaty. Zamiast je wyrzucać to suszymy, przy okazji sporej części kwiatów lepiej robi oskubanie niż zostawienie suchych. Każdy bukiet dostany z jakiejkolwiek okazji jest przerabiany na kwiatki do sypania. A w zeszłym roku jak było bardzo źle to zasuwałam po łące i zbierałam maki - tylko one jak schną robią się bardzo wiotkie i delikatne więc najlepiej zbierać w dniu sypania. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: Sypanie kwiatkami 26.05.13, 20:49 Mi też żal tych kwiatków, nigdy nie niszczę roślin. Ale widzę, ze nie mam wyboru, obydwie córki mają sypać.... Mieszkam w mieście, nie mam działki, ale chyba poproszę ciotkę. Dzięki za odzew! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiam_m Re: Sypanie kwiatkami 27.05.13, 01:37 W kwiaciarni możesz kupić płatki kwiatów pakowane w workach specjalnie do takich celów. W mojej małomiasteczkowej kwiaciarni są. Na giełdach kwiatowych też sprzedają. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Sypanie kwiatkami 27.05.13, 21:42 cegla mozna rzucac... tak mi sie skojarzylo U nas siostry zakonne przynosza wory suszonych kwiatow. Nawet nie pomyslalam,zeby sypac swiezymi, szkoda kwiatow! Odpowiedz Link Zgłoś