Dodaj do ulubionych

Noc Kupały!

21.06.13, 13:30
Dziś Sobótka, noc Kupały, nasze prasłowiańskie święto ognia, wody, słońca i księżyca, urodzaju, płodności, radości i miłości smile

Może sobie poskaczemy przez ognisko, upleciemy wianki, albo poszukamy kwiatu paproci smile

Serio, wielka szkoda, że takie piękne, pełne życia święto odeszło w zapomnienie.
A na przykład na Łotwie to zdaje się święto państwowe nawet.

No więc, po staropolsku: Niech Wam się darzy!
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Noc Kupały! 21.06.13, 13:33
      Ja tez bardzo żałuję, że to święto, jak wiele innych odeszło w zapomnienie, czytaj: zostało zarżnięte przez chrześcijaństwo. Swoją drogą, dlaczego tak słabo znamy słowiańską mitologię? Czy w szkole się teraz tego naucza? Ciekawi mnie to. Przecież to nasze korzenie, historia, o wiele starsze niż tak często przywoływane obecnie "korzenie chrześcijańskie".
      • noxi Re: Noc Kupały! 21.06.13, 13:48
        Co do nauczania mitologii słowiańskiej w szkole, to szczerze wątpię, ale ponieważ nie znam programu, ani nie mam dziecka w szkole to nie będę wyrokować.
        "Za moich czasów" nawet się nie wspominało o tym w szkole. Wstyd się przyznać, ale jedyna "wiedza", jaką miałam o kulturze słowiańskiej pochodziła z Kajka i Kokosza. Aha, jeszcze Baśnie i Legendy Polskie czytywałam w dzieciństwie.

Cudnie by było znów świętować Kupałę, ale nie tak komercyjnie jak to sie czasem w dużych miastach odbywa, a raczej na takim lokalnym poziomie.
        • papalaya Re: Noc Kupały! 21.06.13, 13:56
          młodzież latem co łykend świętuje Kupałę w krzakach pod klubem czy innymi festynami

na drugi dzień rano nieświeża gumka leży co drugi krok big_grin

chcesz dodatkowo usankcjonować ten nasz starosłowiański zwyczaj specjalnym świętem?
          • noxi Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:03
            Tak, tak, oczywiście, o to mi chodziło... o prawne usankcjonawanie chędożenia w krzakach ;-D
            O ludzie, nigdy nie wyjdę z podziwu odnośnie tego, co niektórze potrafia wyczytać pomniędzy wierszami.
      • angazetka Re: Noc Kupały! 21.06.13, 13:58
        > Swoją drogą, dlaczego tak słabo znamy słowiańską mitologię?

Pewnie dlatego, że nie mamy zbyt wielu jej śladów. Nie miała ona swego Homera.
        • morgen_stern Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:04
          Ja to wiem i ubolewam, ale podstawy, te, które znamy wypadałoby wiedzieć.
        • naplaze Re: Noc Kupały! 21.06.13, 17:59
          Bo chrześcijaństwo okazało się wyjątkowo skuteczne w tępieniu pogaństwa; przetrwały tylko te obrzędy i zwyczaje, które zostały winkrustowane w chrześcijańskie święta, tu - w święto św. Jana (a i tak przechowały się szczątki; dużo lepiej zachowały się np. Gody, czyli Boże Narodzenie).
          Na Litwie, która dużo później przyjęła chrzest, folklor przechował znacznie więcej wierzeń przedchrześcijańskich.
      • ira_07 Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:15
        A Halloween jakoś przyjmuje się w Polsce coraz bardziej... Daj spokój, jeszcze mój dziadek mi opowiadał jak to wszystkie górki wokoło się w noc świętojańską błyskały sobótkami i ogniskami. Sama paliłam sobótki - ogniste kule wieszane na kiju - o takie: ranczozalas.blogspot.com/2011/06/kropocz.html , pamiętam. To nie chrześcijaństwo zarżnęło nasze święta - raczej ślepe zapatrzenie w Zachód. Stąd coraz mniej ognisk w kupałnockę, coraz więcej dyń na Halloween.
        • morgen_stern Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:18
          Ależ właśnie to najpierw chrześcijaństwo wieki temu wypierało pogańskie święta...
          • ira_07 Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:48
            Ale nie wyparło. Z Kupałnocki zrobiła się Noc Świętojańska. To, że w Polsce dość po macoszemu się ją traktuje to już naprawdę nie wina chrześcijaństwa. W innych krajach jakoś się zachowała w lepszej kondycji.
            • morgen_stern Re: Noc Kupały! 21.06.13, 16:29
              Cytat> Ale nie wyparło. Z Kupałnocki zrobiła się Noc Świętojańska.

Ależ nie nazywajmy szamba perfumerią big_grin jednak wyparło i to bardzo skutecznie, wstawiając w nie inne święto.
              • ira_07 Re: Noc Kupały! 21.06.13, 17:27
                No ok i dlaczego tego innego święta też się nie obchodzi? Jakaś zmasowana kampania chrześcijan przeciwko ogniskom? Jak napisałam powyżej - sama pamiętam jak się świętowało, pamiętam sobótki, jak miałam okazję być nad wodą to i rzucanie wianków, z opowieści rodziców i dziadków wiem, że dawniej wszyscy obchodzili. Więc w tym przypadku na chrześcijaństwo nie da się zwalić.
        • noxi Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:19
          A jak się robi taką kulę? Nie śmierdzi to za bardzo?
          Ja tam jestem i za dyniami i za kupalnocką - im więcej wesołych świat, tym lepiej smile
          • ira_07 Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:47
            To ŚP dziadek jeszcze mi robił - szmaty zanurzał w nafcie. Nie pamiętam, żeby śmierdziało, pamiętam, że frajda była - zwłaszcza jak dziadek nią machał i kręcił big_grin
    • nowi-jka Re: Noc Kupały! 21.06.13, 13:49
      ale walentynki sie przyjeły bo hamerykanskie to lepsze a nasze słowianskie swieto miłosci to przeciez wiocha jest
    • ruscello Re: Noc Kupały! 21.06.13, 13:50
      Jedyny dzień roku, gdy bez zgody rodziców/starszych można było zawrzeć małżeństwo albo przynajmniej legalnie skonsumować związek panny i kawalera big_grin

Niektórzy jeszcze obchodzą Noc Kupały, ale o wiele więcej osób obchodzi Noc Świętojańską, w ramach której skaczą przez ogniska, puszczają wianki, czyli robią część tego, co robili Słowianie. Tylko raczej nie kojarzą tego z Kupałą.

W mojej piwnicy miód pitny i piwo warzone przez znajomych czekają od kilku dni na dzisiejszą noc, więc wypiję zdrowie e-matek.
    • lelija05 Re: Noc Kupały! 21.06.13, 13:58
      Czy mnie się dobrze kojarzy, że to po tej nocy otwierano kiedyś baseny?
      • noxi Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:06
        Coś jest na rzeczy. Z tego co przeczytałam, to faktycznie uznawano kiedyś, że dopiero po Sobótce można się bezpiecznie kąpac w otwartych akwenach.
        A jeśli chodzi o baseny, to chyba chodziło o rozpoczęcie sezonu letniego, wakacji i wysokie temperatury. Nie sądze, żeby się na tradycje słowiańskie powoływano w tym przypadku.
        • lelija05 Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:10
          Tak też tłumaczył mi dziadek gdy byłam dzieckiem. Ale myślę, że to faktycznie był zbieg okoliczności związany z rozpoczęciem wakacji.
    • anel_ma Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:26
      też mi brakuje świętowania tego świeta smile
      magiczna noc dziś smile
    • agaja5b Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:38
      W polskim wydaniu nie słyszałam żeby sie gdzies swiętowało, ale istnieja dwie znane mi imprezy mniejszościowe, z puszczaniem wianków i całym obrzędem, koncertami: jedna w Białowieży, organizowana przez mniejszosc białoruską, druga też na Podlasiu, w miejscowosci na tasie Hajnówka- Siemiatycze, która się zwie Dubicze Cerkiewne, organizowana przez mniejszośc ukraińską. Obie w lipcu. Jak ktoś chce to można sie wybrać.
      • nowel1 Re: Noc Kupały! 21.06.13, 14:50
        www.facebook.com/pages/Noc-Kupa%C5%82y-2013-Pozna%C5%84/311284855670207?fref=ts
        Dziś się wybieram smile
        • agaja5b Re: Noc Kupały! 21.06.13, 16:26
          O widzisz, czyli gdzieś w Polsce się jednak świętuje Noc Kupały. No to jak ktos chce to ma ofertę do wyboru do kolorusmile
    • lykaena Re: Noc Kupały! 21.06.13, 15:34
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14127052,_Rzeczpospolita___W_Lodzi_pierwszy_zjazd_Pogan.html
      Zapraszam, można sobie gusła przypomnieć smile
      • noxi Re: Noc Kupały! 21.06.13, 16:28
        O, a kiedy w sierpniu? Możę się załapię smile
    • redheadfreaq Re: Noc Kupały! 21.06.13, 16:22
      A my właśnie będziemy dziś ze znajomymi z archeo- i etnologii świętować za parę godzin. I może nawet wianek z polnych kwiatów puszczę na wodę, choć raczej nie będę od nikogo wymagała jego łowienia - Wisła w Warszawie dość paskudna jest wink
      • noxi Re: Noc Kupały! 21.06.13, 16:26
        Może jakiś kawaler w Płocku wyłowi smile
        • redheadfreaq Re: Noc Kupały! 21.06.13, 16:29
          Nowo poznany Brazylijczyk zapowiada, że będzie próbował, ale chyba wybiję mu to z głowy, byłoby szkoda, jakby wyrosła mu jakaś dodatkowa ręka na plecach wink
    • lafiorka2 Re: Noc Kupały! 21.06.13, 16:37
      ale już od kilka lat w moim mieście bardzo głośno jest obchodzona,że tak powiem ta noc smile
      Dla mnie to nic nie znaczy,ale przynajmniej z balkonu mam super widok na debilne zresztą lampiony.Ładne to,ale niebezpieczne .
      Puszczę dymka na balkonie oglądając to to z daleka smile
      • redheadfreaq Re: Noc Kupały! 21.06.13, 16:56
        Lampiony nie mają nic wspólnego z Nocą Kupały, w tę noc (oraz noc świętojańską) puszcza się wianki. Ktoś sobie po prostu zrobił biznes...
    • marusia_ogoniok_102 Re: Noc Kupały! 21.06.13, 20:14
      A w Krakowie gremialnie puszczamy jutro smile W sumie nie wiem, dlaczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka