Dodaj do ulubionych

Kto tak miał - sina i opuchnięta noga

04.07.13, 20:26
Tak, byłam u lekarza, ale dalej nie wiem co to może być. Wrażliwe i czepialskie niech nie czytają tongue_out

Wstałam rano czując ból w okolicy pachwiny. Pobolewało jak chodziłam, ale nie zwracałam na to uwagi, dopóki nie wyszłam na zakupy. Noga po bolącej stronie też bolała jak szłam, dodatkowo zrobiła się sina i opuchnięta, była taka "nieswoja", słaba. Pojechałam do przychodni, gdzie pielęgniarka natychmiast wzięła mnie do zabiegowego, zawołała lekarkę, noga została zmierzona (+4cm) i zostałam skierowana na SOR z podejrzeniem zakrzepicy. Zanim trafiłam na SOR trochę poleżałam w zabiegowym i zanim dojechałam obrzęk zszedł, ból z rana pozostał, ale przy nacisku, zginaniu. Zrobiono mi USG i badanie przepływu krwi - wszystko w normie. Noga ciepła, nie boli. Wyszłam do domu, zanim doszłam do samochodu noga znów posiniała... Nie napuchła już tak, ale też szłam tylko chwilę. Nie wracałam się, skoro zakrzepicę wykluczono, siedzę cały dzień i jest ok, teraz trochę połaziłam i znów nabiera kolorku.

Co to w ogóle może być? Miała któraś tak? Nie wiem czy łączyć to w ogóle z tym bólem w okolicy pachwiny, choć przy naciskaniu czuję (chyba) okolice jajnika. Piszę chyba, nie dlatego, że nie wiem gdzie jajnik, ale dlatego, że nigdy w życiu mnie jajnik nie bolał.
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 04.07.13, 20:34
      A jesteś pewna, że nie uszkodziłaś sobie jakoś stawu - jakiś upadek z wymuszonym szpagatem na przykład?
      • ira_07 Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 04.07.13, 20:39
        Nie - nie boli mnie staw, no i od kilku dni nie ćwiczyłam ani nie biegałam. Kładłam się spać było ok. Szczerze mówiąc byłam pewna, że to się okaże problem z żyłą lub jajnikiem, a tu badania w normie. Siedzę - łapa normalna, pochodzę - udo sinieje. Teraz już nie tak bardzo, ale nawet jak minie, jestem ciekawa co to w ogóle mogło być. Żaden lekarz nie powiedział, powiedzieli tylko, że nie zakrzepica i nie przepuklina.
    • pinia6 Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 04.07.13, 20:48
      Zakrzepica może się właśnie tak objawiać jak opisałaś.
      To, że jeden lekarz ją wykluczył, nie znaczy, że diagnoza jest trafna.
      U mnie było podobnie. Ba, nawet dwu lekarzy wykluczyło zakrzepicę.
      Dopiero po przyjęciu do szpitala została rozpoznana.
      Nie chcę straszyć ale to podstępna choroba. Skosultuj się z jakimś zaufanym lekarzem jeszcze raz. Nie lekceważ swojego stanu!
      • ira_07 Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 04.07.13, 21:00
        W zasadzie wykluczyło dwóch lekarzy - jeden na samym początku, bo noga nie bolała i nie była zimna, drugi jak zobaczył wyniki. I ratownik z pogotowia też powiedział, że przy zakrzepicy boli. A mnie bolała tylko przy chodzeniu i to nie jakoś bardzo, raczej tak jak czasem boli jak człowiek pod stromą górę wchodzi. Ale dzięki za rady.
      • kiddy Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 05.07.13, 12:02
        Miałam tak samo, jak koleżanka. Widziało mnie 5 lekarzy różnych specjalizacji: internista, neurolog, dermatolog, chirurg ogólny, lekarz rehabilitant, plus tabun lekarzy na SOR. Nawet USG mi zrobili i lekarz nie widział nic niepokojącego. A d-dimery podniesione pięciokrotnie. Rękę miałam siną, potem fioletową, następnie szaro-czarną. I to własnie lekarz rehabilitant wysłał mnie w trybie pilnym na USG dopplerowskie, bo skrzeplina była wyczuwalna już w padaniu palpacyjnym pod pachą. Do szpitala trafiłam w ostatniej chwili, naczyniowcy robili wielkie oczy, że żyję, chodzę i nie mam niewydolności nerek. Na twoim miejscu zrobiłabym d-dimery i USG dopplerowskie na porządnym sprzęcie.
    • krejzimama Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 04.07.13, 20:51
      POgadaj z Rosą. Na pewno to miała.
      • shan_sa Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 04.07.13, 20:56
        Weź profilktycznie polocard czy aspirynę. nie zaszkodzi a może pomóc jeżeli byłaby to zakrzepica. W szpitalu powinni ci zrobić badanie z krwi D-dimmer. Ono mogłoby faktycznie potwierdzić lub wykluczyć zakrzepicę. Zrobiłabym rano sama w laboratorium to badanie. Kiedyś bolała mnie łydka, zapisałam się na usg. Lekarz powiedział, że dobrze zrobiłam łykając parę dni, profilaktycznie polocard i zawsze trzeba tak robić gdy podejrzewamy zakrzepicę.
    • rosapulchra-0 Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 05.07.13, 00:36
      Wiesz jak się kończy zakrzep? Osiem przypadków na dziesięć umiera.
      • majenkir Re: 05.07.13, 00:53

No to ja pocieszylas uncertain
        • rosapulchra-0 Re: 05.07.13, 06:07
          Ocknij się, kobieto. To co napisałam jest przestrogą, a nie pocieszaniem. Sama jestem po zakrzepie płucnym i zakrzepie w tętnicy udowej. Że żyję - to cud.
          • acth Re: 05.07.13, 07:06
            Czy ostat,io byłaś przemęczona,albo przeszlas jakąś infekcję,ogólnie chodzi o duże przeciążenie organizmu?? Jeśli tak ,to popróbuj w kierunku zakażenia paciorkowce..Czy skóra na nodze jest ciepła,błyszcząca,przypomina pergamin?
            • mirmunn Re: 05.07.13, 07:18
              Skonsultuj się jeszcze raz- tym razem z dobrym chirurgiem naczyniowym. Mój mąż miał identyczne objawy, tez początkowo nic nie wykryto, po dokładnym przebadaniu- prywatnie oczywiście (tak, suszyłam mu głowę, dopóki nie poszedł kolejny raz do lekarza) okazało się, ze maleńki zakrzep umiejscowił się w jakiejś maleńkiej żyłce w pachwinie.
              Na szczęście obyło się bez poważniejszych konsekwencji- ale objawy ustąpiły powoli dopiero po 2 tygodniach zażywania leków i smarowania maściami.
              Idź jeszcze raz do lekarza, naprawdę.
    • melancho_lia Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 05.07.13, 07:30
      Ja bym jednak siedziała u lekarza dpopóki by mnie nie zdiagnozowali. Zakrzepica to bardzo poważna sprawa. A nie zawsze udaje się od razu diagnozę postawić.
      • kiddy Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 05.07.13, 12:05
        Ja jeszcze dodam z mojego wieloletniego doświadczenia, że lekarze zwyczajnie się na tym nie znają, a lekarze na SOR to już w ogóle... Zdecydowanie poszłabym do chirurga naczyniowego i zrobiłabym porządne USG dopplerowskie na dobrym sprzęcie u specjalisty od takich schorzeń.
    • luska1973 Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 05.07.13, 13:04
      Biegiem do porządnego naczyniowca. Bez powodu noga nie sinieje.
    • husmus Re: Kto tak miał - sina i opuchnięta noga 05.07.13, 13:23
      Moja mama (60 lat) miała dokładnie taką sytuację (opuchnięta, zaogniona noga, ból), lekarze wykluczyli zakrzepicę, jednak nie postawili ostatecznej diagnozy.
      Ze względu jednak na znacznie przekroczoną normę d-dimerów (norma 500 - mama miała czasami 1000 a czasmi 4000 !!!) lekarze skierowali ją na bardzo szczegółową diagnostykę (m.in. badania żył, ginekologiczne, układ pokarmowy, pod kątem ewentualnego nowotworu) - wszystkie badania wyszły w porządku, jedynie te d-dimery, które nadal są przekroczone.
      Podpinam się pod wątek - może ktoś ma jakies sugestie, gdzie szukać przyczyny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka