Dodaj do ulubionych

cc a stepper

30.07.13, 19:12
nie mogę znaleźć jakoś żadnego sensownego wątku. Może są tu jakieś specjalistki od treningów? Albo z wiedzą o połogach smile
Czy stepper obciąża jakoś mocno? Jestem 2 tygodnie po cc, czuję się już dobrze, ćwiczę 3x dziennie ćwiczenia zalecane po cc i mam ogromną ochotę zacząć ze stepperem...tylko nie chcę sobie krzywdy zrobić. Stepper to nie brzuszki, podskoki i chyba nie angażuje brzucha tak bardzo.
Jakieś porady (jeśli chodzi o kwestię połogu to u mnie jest bardzo niewielkie krwawienie, wszystko się ładnie obkurcza i ogólnie jest ok - byłam w szpitalu z pytaniem o to małe krwawienie - zrobili usg, zbadali i jest dobrze)
Nie chodzi mi o jakiś wielki trening i intensywne ćwiczenie, raczej o lekkie rozruszanie mięśni - zacząć od 2-3 minutek i po troszku dokładać na najlżejszym "biegu" pomału...
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: cc a stepper 30.07.13, 19:14
      2 tyg po porodzie, zwlaszcza cc i stepper.............pfff

odpuść kobieto
      • bei Re: cc a stepper 30.07.13, 22:49

Ej...nie szarżujsmile
        Wystarczy spacer z wozkiem, i to bez forsowania.
        Cwiczenia-qp książkę Cesarskie cięcie. Powrót do formy"
        Ja kupiłam, i zapomniałam o niej, szczęściem, nim pomyślałam, by cwiczycto fizys sama sobie wrocila do normalności , także będę ją solidnie polecać, bo sama fakt jej zalegania na regale zdziałał cudasmile
        Czyli- najważniejszy luzik, standarcik bez extremysmilesmilesmile

www.poradnikzdrowie.pl/odchudzanie/cwiczenia/cwiczenia-dzieki-ktorym-wrocisz-do-formy-po-cesarskim-cieciu_37820.html
    • dziennik-niecodziennik Re: cc a stepper 30.07.13, 22:52
      zakończ połóg.
      jeszcze się zdążysz naćwiczyć.
      Jezu, kobiety, co wy takie wyrywne? uncertain...
      • damajah Re: cc a stepper 14.08.13, 12:28
        wyrywna jestem bo mam 35 lat i nie chcę zostać z brzuchem uncertain
        A widzę że jak się za brzuch nie weźmie człowiek od razu to potem nie tak łatwo (po koleżankach widzę)
        Jak miałam 23 lata to nic nie musiałam robić, po prostu w miesiąc byłam chuda jak szczapa.
        Jak miałam 30 lat to już musiałam ćwiczyć i nosić pas.
        Teraz ćwiczę już 3x dziennie (ćwiczenia zalecane po cc, nie wydurniam się z jakimiś przesadzonymi aktywnościami bo nie chcę żeby mi tam coś popękało albo jakaś przepuklina się zrobiła), noszę pas, na stepper weszłam równe 4 tyg. po cc i efekt jest - brzucha właściwie już nie mam, waga 3 kg mniej niż przed ciążą (fakt że dieta total MŻ).
        Jestem niemal pewna że gdybym sobie pozwoliła na nicnierobienie to nadal miałabym brzuch jak w ciąży.
        A tego moja psychika by raczej nie zniosła (jak po każdej ciąży mam totalny baby blues, tym razem jednak jestem mądrzejsza i jako że karmić nie mogę to pomykam na lekach i jest ok)
        • gazeta_mi_placi Re: cc a stepper 14.08.13, 15:51
          W tym wieku i tak wszystko jedno big_grin
          • damajah Re: cc a stepper 14.08.13, 18:08
            spoko - biorę kąpiele błotne (żeby się do ziemi przyzwyczaić) a przyzwoitą figurę chciałabym zachować i na starość big_grin
            • miacasa Re: cc a stepper 14.08.13, 18:30
              Po cc jak po każdej operacji brzusznej, należy odpuścić forsowne ćwiczenia prze 6 miesięcy, skoro już tak dobrze wyglądasz to nie szalej bo przepuklina w bliźnie pooperacyjnej to nic miłego a i ryzyko obniżenia narządu rodnego istnieje (szczególnie, że jesteś po trzecim porodzie i masz 35 lat). I nie wpadnij na to by przy odkurzaniu podłogi samej kanapy przesuwać (to "zdradziecki" wysyłek po porodzie - niesie spore ryzyko obniżenia narządu rodnego, podobnie jak szarpanie się z ciężkim wózkiem po schodach oraz noszenie przed sobą wanienki z wodą)
              • ashraf Re: cc a stepper 14.08.13, 18:55
                Przy braku powikłań po cc nie ma potrzeby czekania aż 6 mies.! Na kontroli popołogowej gin. daje z reguły zielone światło i (jeżeli nie leżało się plackiem przez 9 mies.) w ciągu kilku(nastu) tygodni można wrócić do formy sprzed ciąży smile Natomiast faktycznie trzeba bardzo uważać z dźwiganiem, przesuwaniem i sprzątaniem w połogu.
              • bei Re: cc a stepper 14.08.13, 19:00
                Zapewne, jesli tyle osob radzi, abys nie forsowala się to jest w tym racjasmile
                Rację pewnie będę miala w tym, ze w Twoim przypadku ( patrzę przez pryzmat moich doswiadczen) to natura sama zadbala o fizys i zapewne nawet gdybys tylko lezala to bylabys juz plaska deseczka w miejscu pociązowego balastu smilesmile
                Ale cwiczenia są potrzebne, chocby i dla komfortu psychicznego, dla niezbędnego zyciowego minimum, by nie zastac sie psychicznie, później fizycznie smile
                Ale nie przesadzaj smile

Szybkiego dobrego smile
        • dziennik-niecodziennik Re: cc a stepper 14.08.13, 21:36
          dobra, ale te szesc tygodni pologu naprawde rozsadnie byloby poczekac. to nie tak dlugo przeciez, roznicy duzej by brzuchowi nie zrobilo.
        • wuika Re: cc a stepper 22.11.13, 09:21
          To chcesz ćwiczyć ten brzuch, czy nie? 2 tygodnie po cc to nie jest czas na ćwiczenia brzucha.
    • ashraf Re: cc a stepper 14.08.13, 18:53
      Odczekałabym jednak do końca połogu. Sn czy cc to jednak zawsze poród, obciążenie dla organizmu, ciąża też nie jest obojętna. Potrzeba czasu, żeby mięśnie brzucha wróciły do normy, inaczej można nabawić się nieprzyjemnych i groźnych dolegliwości. Po kontroli lekarskiej można bez problemu (stopniowo) wrócić do normalnej aktywności.
    • damajah Re: cc a stepper 16.08.13, 12:57
      no dobra, stepper sobie daruję, poczułam się przekonana. Rzeczywiście też muszę zacząć uważać bo niestety przyznam że chyba przesadzam (i wózek zdaża mi się podnosić i kanapę przesuwać przy odkurzaniu) i potem mnie boli trochę ten brzuch.
      Dzięki za porady - mnie po prostu nosi jakoś dziwnie po tej ciąży uncertain
      Za dużo stresów mam niestety (rodzinnych) i gdzieś to muszę wyładować
      • kiddy Re: cc a stepper 16.08.13, 13:26
        Akurat duży brzuch po ciąży będzie twoim najmniejszym problemem, jeśli za wcześnie weźmiesz się za ćwiczenia po CC. Wiesz dokładnie, na czym polegała ta operacja? Na przecięciu kilku powłok brzusznych, w tym mięśni. Po laparoskopowej operacji wycięcia pęcherzyka żółciowego miałam zakaz wykonywania forsujących ćwiczeń przez 3 miesiące, a ty chcesz zacząć ćwiczenia kilka razy w tygodniu już parę tygodni po CC.
        Daj sobie czas, niech się wszystko dobrze zagoi, bez zrostów i ryzyka rozejścia ran. 6 tygodni połogu dobrych jest dla kobiet rodzących siłami natury, u kobiet po CC to trwa dłużej. Najlepiej poradzić się lekarza, a nie polegać na radach cioć z internetu.
        • princess_yo_yo Re: cc a stepper 16.08.13, 14:00
          forsowne cwiczenia fizyczne to bardzo relatywny termin, bo zalezy od tego jaki sie prowadzilo tryb zycia przed operacja.
          bajki o 3 albo 6 miesiacach to jakis kompletny przezytek. medycyna oparta na dowodach twierdzi cos zupelnie innego i jakos ludzie masowo nie wracaja do szpitali ze strasznymi komplikacjami jakei sie tutaj opisuje.
          operacja otwarta wymaga rzeczywiscie wymaga stopniowego powrotu do normalnej aktywnosci a jesli chodzi o rzeczywiste uprawianie sportu (prawdziwego sportu a nie stepper i tego typu rzeczy) moze to zajac 3 miesiace albo dluzej. wszystko zalezy od indywidualnego przypadku.
        • kandyzowana30 Re: cc a stepper 16.08.13, 18:23
          tak w ramach sprostowania: nikt miesni brzucha przy normalnej cesarce nie przecina, rozsuwa sie je.
          Za to pierwsze 6 -9 tygodni jest bardzo wazne ze wzdledu na szwy i mozliwosc ich rozejscia sie.

• ashraf Re: cc a stepper 16.08.13, 21:38
        Paradoksalnie im bardziej będziesz się oszczędzać w połogu, tym szybciej wrócisz do formy po nim! Daj organizmowi chwilę na regenerację, a potem skonsultuj się z lekarzem i trenerem - powinnaś dostać nowy program, dzięki którego stopniowo wrócisz do kondycji. Nie przestrasz się tylko słabych mięśni brzucha - to zupełnie normalne, możesz mieć wrażenie, że zrobienie kilku brzuszków to wyczyn ponad miarę... przez krótki czas smile Potem forma wraca jak bumerang!
    • damajah Re: cc a stepper 22.11.13, 01:49
      Postanowiłam odświeżyć temat bo może ktoś będzie kiedyś potrzebował i szukał...

napiszę jak wyglądało po cc u mnie:

Próbowałam szybko zacząć stepper ale nie szło (bolało) Stosowałam ćwiczenia ze strony www szpitala na karowej - przez pierwszy miesiąc dokładnie wg wskazań jakieś 2-3 x dziennie. Po miesiącu jakieś 4-5 razy dziennie. Po 3 mies. weszłam na serio na stepper. Nic nie boli, żadnych komlikacji. Teraz jest 4 mies. i dwa tyg - ćwiczę z dvd Jane Fonda PBU. Oprócz tego przez pierwszy miesiąc po porodzie nie jadłam prawie nic, potem mało a teraz baaardzo zdrowo i dietetycznie (indyk i warzywa gotowane + surowki + soki z wyciskarki z warzyw eko)

Po co to piszę? Ponieważ mam koleżanki w moim lub niewiele starszym wieku (35+) które mają ogromny problem z brzuchem i wagą. Chciałam napisać że DA SIĘ. Naprawdę DA SIĘ. Ćwiczenia + dieta...ważę 23 kg mniej niż w dniu porodu, jakieś 12 mniej niż przed ciążą. Czuję się wspaniale. Jeszcze jakieś 6 kg i będę ważyła tyle ile bardzo chciałam...
      Naprawdę DA SIĘ. Motywacja i zdecydowanie smile Nie poddawajcie się! Miałam chwile zwątpienie. Dni zajadania się jak waga stała w miejscu. Paradoksalnie podziałało doskonale - potem wyczytałam o cheeting days - na mnie podziałało rewelacyjnie. Organizm się przestawił i dalej traciłam kg... Dziewczyny walczcie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka