Dodaj do ulubionych

Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pracę..

04.08.13, 13:21
Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pracę tym, których praca jest mniej warta od wysokości owej krajowej najniższej.
To ja się pytam: to po co ktoś miałby przychodzić do pracy np. za 500 zł na rękę za ponad 160 godzin miesięcznie? Nie lepiej brać te pieniądze z MOPS? Praca powinna pozwalać przeżyć. W innym przypadku się nie opłaca. A praca na umowie śmieciowej poniżej minimalnej krajowej jest gorsza od niewolnictwa, bo niewolnik przynajmniej nie zdychał z głodu. Twierdzenie, że lepsza praca na cały etat z pensją poniżej minimalnej krajowej od bezrobocia jest banialuką. A jak ktoś uważa, że ciężka fizyczna praca u prywaciarza jest mniej warta od najniższej krajowej to znaczy, że nie szanuje ludzkiej pracy. Najmniej warta to jest praca sporej ilości baranów na urzędniczych stanowiskach, bo nie tylko nie generuje zysku, ale także przynosi straty.
Obserwuj wątek
    • mindtriper Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 04.08.13, 13:29
      Nie przekonasz do myślenia ludzi na ciepłych posadkach.
      Zaraz wyzwą cię o gejów i/lub prawiczków i skończy się dyskusja.
    • woman_in_love bo tak jest 04.08.13, 13:33
      Z tym, że problem leży jednak gdzie indziej.

Ktoś kto zarabia 1600 brutto dostaje tylko 1181,71 na rękę. Natomiast pracodawcę kosztuje on 1931,84 ( to dodatkowy i obowiązkowy ZUS).
      SPECJALNIE zostało to tak zrobione, żeby nie było buntów w społeczeństwie, bo ludzie by się wściekli, że zarabiają de facto 1931,84, a dostają z tego tylko 1181,71.

No i naprawdę trudno oczekiwać od pracodawcy, by chciał sprzątaczce płacić te prawie 2000.
      Jedyny ratunek to obniżenie kosztów pracy (popieram) lub pensji minimalnej (czego nie popieram).
      • nenharma Re: bo tak jest 04.08.13, 14:27
        Zgadzam się! To jest chora sytuacja żeby i pracodawcy i pracownikowi bardziej opłacało się obchodzić prawo, dawać jakieś umowy śmieciowe na niską kwotę a resztę "pod stołem". Ja jak najbardziej rozumiem pracodawców, że nie chcą wydawać prawie 1000 zł dodatkowo na pracownika. Tak samo jak rozumiem pracownika, który nie chce przychodzić za 1200 zł do pracy. Ja mam dość niepopularne poglądy w tym temacie, uważam, że powinno się przestać traktować ludzi jak debili i dać im zarządzać swoimi własnymi zarobionymi pieniędzmi, pozwalać im się ubezpieczać zdrowotnie tam gdzie mają ochotę i zbierać kasę na emeryturę tak jak mają ochotę. Wszystkim by się to lepiej opłaciło.
        • gogologog Re: bo tak jest 07.08.13, 09:41
          > powinno się przestać traktować ludzi jak debili i dać im
          > zarządzać swoimi własnymi zarobionymi pieniędzmi, pozwalać im się ubezpieczać z
          > drowotnie tam gdzie mają ochotę i zbierać kasę na emeryturę tak jak mają ochotę
          > . Wszystkim by się to lepiej opłaciło.

Przestalo by sie oplacac:
          Tuskowi, rzadowi, senatowi, ZUSowi
          szpitalom, producentom lekow, OFE, doradcom podatkowym, ksiegowym
          i wielu wielu innym ktorym niezle sie zyje w tym zlodziejski burd....elu
          • triismegistos Re: bo tak jest 07.08.13, 11:14
            A także każdemu, komu byłoby szkoda płacić ubezpieczenie zdrowotne, a potem np. złamałby nogę.
      • hanalui Re: bo tak jest 04.08.13, 16:53
        woman_in_love napisała:
        > Jedyny ratunek to obniżenie kosztów pracy (popieram)

a zgodzisz się na bezpłatne zwolnienia na chore dzieci, brak platnych dni na opieke, marne groszowe zasilki za chorobowe, macierzyńskie jednakowe dla wszystkich bez względu na zarobki i likwidację większości przywilejów pracowniczych?
        ostatnio mój znajomy który kilka lat temu otwierał oddział w PL jego firmy stwierdził ze spodziewał się ze będzie to sporo taniej ale się przeliczył z kosztami pracy oraz kupa przywilejów pracowniczych o ktorych nie mial bladego pojecia ze beda takie kosztowne. Przenosi się z oddziałem do Malezji.
        • woman_in_love Re: bo tak jest 04.08.13, 17:25
          Godzę się, gdyż i tak nam to zabiorą, wprowadzając umowy śmieciowe.
          Zresztą największym problemem i obciążeniem są obecnie wypłacane emerytury.
    • marychna31 Józek, jak się dostaje 500 zł z MOPS? 04.08.13, 15:41
      bo chętnie bym wzięła, jak tak za nic dają.
    • jagienka75 Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 04.08.13, 15:49
      . A jak ktoś uważ
      > a, że ciężka fizyczna praca u prywaciarza jest mniej warta od najniższej krajow
      > ej to znaczy, że nie szanuje ludzkiej pracy.

ktoś taki nie szanuje pracy, nie szanuje ludzi ani tym bardziej nie docenia tego, co sam ma.
      ciężka praca fizyczna jest na pewno dużo więćej warta, niż praca niejednej biurwy na ciepłej posadce.
    • esr-esr Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 08:36
      to ja ci powiem dlaczego odbiera. wyobraź sobie 5 pań do sprzątania za 1100 na rękę, które kosztują pracodawcę jakieś 1900. oprócz nich ma jeszcze jakiś 20 pracowników z różnymi, wyższymi płacami i dosyć słaby rok więc dopina budżet firmy ledwo ledwo. i teraz podnosimy najniższą krajową do 1500 na rękę, jakieś 2200 brutto. 5 X 1900 = 9 500, 5 * 2200 = 11000. i tego pracodawcy nie stać na te 2 500 miesięcznie więcej, co robi? musi kogoś zwolnić, najszybciej zwalnia się osoby które nie generują dochodu, czyli w tym przypadku panie do sprzątania. efekt jest taki, że 4 osoby zarobią więcej pieniędzy, a jedna straci wszystko - pracę, zarobek i świadczenia. jeśli człowiek się ulituje, albo po prostu musi mieć 5 sprzątaczek bo inaczej będzie syf to zostaje mu tylko kombinowanie na granicy prawa.
      i moim zdaniem lepiej pracować za niższe pieniądze niż nie pracować w ogóle, a na pewno korzyści z tej pracy są lepsze dla całego społeczeństwa (bezrobocie się dziedziczy). problem płacy minimalnej jest problemem osób niewykształconych, w wieku 50+ które nie mają realnej szansy na nowe zatrudnienie. jeśli ktoś jest dobrym pracownikiem, z poszukiwanymi umiejętnościami to pracę znajdzie (szczególnie jeśli chodzi o pracowników niebiurowych), natomiast całe rzesze osób niewykwalifikowanych zasilą szarą strefę, mrówki przygraniczne, czy klientów mopsu.
      poza tym nie każdy pracuje na pełen etat, jeśli ja chcę zatrudnić pana do pracy fizycznej na kilka dni w miesiącu, takiego konserwatora na przykład, to mogę to zrobić na część etatu (i ma wtedy świadczenia) albo na umowę o dzieło. nie każdy pracownik wykonuje pracę "wartą" 10 pln/h.
      • josef_to_ja Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 09:34
        ale kazdy zasluguje na godne wynagrodzenia pozwalajace przezyc za pelna liczbe godzin pracy w miesiacu. ja sie nie dziwie, ze ludzie wola MOPS od pracy na smieciowce za 100 zl miesiecznie po 180h. Jak system jest dziurawy i nieludzki, to niech go doja. W ostatnich ponad 30 latach dramatycznie wzrosly roznice miedzy pensjami zwyklych pracownikow, a zarzadow. przedsiebiorcy trabia, ze im ciezko, a rosnie sprzedaz samochodow z segmentu luksusowego. jak ktos ma byc ochroniarzem za 4 zl za godzine i robic po nocach oraz w swieta to sie nie dziwie ze woli TV plus piwko w domu. a problem oscylowania w okolicach pracy minimalnej dotyczy nawet absolwentow wyzszych uczelni pracujacych w biurach.
      • jagienka75 Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 09:47
        na pracę za 1100 zł to można sobie pozwolić pod warunmkiem, że ma się dobrze zarabiającą drugą połowę.
        ja bym mogła, bo i czemu nie? mieszkam w miasteczku, gdzie wszędzie można dojść pieszo, nie muszę wydawać na komunikację miejską, auta na kilka minut odpalać się nie opłaca.
        w innym wypadku nie buyłoby o tym mowy. niby jak miałabym się utrzymać za takie "ochłapy"?
        • josef_to_ja Jaka płaca taka praca. 05.08.13, 20:16
          Przynajmniej tak powinno. A tymczasem mam wrażenie, że ludzie zarabiający nawet poniżej płacy minimalnej często zestresowani harują u pana prywaciarza jak woły, żeby tylko pracy nie stracić. sad
      • anielka5 Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 18:57
        Piszesz: "moim zdaniem lepiej pracować za niższe pieniądze niż nie pracować w ogóle", wiesz większej bzdury nie czytałam. Aby pozwolić sobie na luksus pracy za " psi grosz" ( np. 900 zł) to najnormalniej w swiecie trzeba mieć inne żródło utrzymania. No bo jak to widzisz? Ty sprzątaczka on ochroniarz, Ty 900 on 900 i co? A nie, przepraszam - Ty sprzataczka, on burmistrz, Ty 900 on 9000.
        • josef_to_ja Popieram. 05.08.13, 20:14
          Taka sytuacja tylko zmusza ludzi do kombinowania.
    • chipsi Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 11:47
      Słusznie prawisz. Gdyby nie ta bariera to połowa kraju dostała by umowę na 300 zł a resztę ewentualnie "do ręki". Ewentualnie bo generalnie rozprzestrzeniło by się niewolnictwo (bo jak nazwać pracę za kwotę poniżej aktualnej płacy minimalnej?). I naprawdę, nie jest to problem wyłącznie niewykształconych osób po 50 r.ż. jak wyżej sugerowano.
      • josef_to_ja Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 18:27
        Ematki Cie zjedza za niepopularne, antyliberalne poglady uderzajace w czyjas przedsiebiorczosc i zaradnosc. tongue_out
      • anielka5 Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 19:39
        Dobrze gadasz! A ta poza tym razi mnie ciągłe "wycieranie się" ludźmi po 50 bez wykształcenia. To co? oni to już za darmo mają robić?
        • josef_to_ja Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 19:52
          Dokładnie! Czy ktoś kto nie ma wykształcenia, ale całe życie ciężko i uczciwie pracował jest gorszy?
          • chipsi Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 06.08.13, 09:07
            A uwierzysz że ostatnio spotkałam się z teoria że po co starszym ludziom (tak tak, 50+ to juz dziadki do trumny) tyle pieniędzy? Toż 1000 zł to ma aż nadto!
    • joanna29 Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 19:37
      Podniesienie najnizszej krajowej doprowadza do zatrudniania na 1/2 etatu, wynagrodzenie tez wtedy 1/2, albo wyzsze ale pod stolem, a to nie pozwala na otrzymanie zasilku.
      • josef_to_ja Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 19:57
        Ale może na początek wystarczy najniższej nie obniżać? Może przy okazji PIP powinien zacząć ostro karcić pracodawców obchodzących kodeks pracy i najniższą krajową umowami śmieciowymi?
        • triismegistos Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 07.08.13, 11:24
          A jak to sobie wyobrażasz?
      • anielka5 Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 05.08.13, 20:05
        To co w związku z tym proponujesz?
      • chipsi Re: Podobno najniższa krajowa obiera szansę na pr 07.08.13, 11:17
        Płace minimalna podnoszą co roku i kilkanaście zł tylko, za to ceny o kilkaset.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka