Dodaj do ulubionych

ptaszkom dajcie pić

06.08.13, 12:15
Nie zapominajcie, że ptaszkom tez chce sie piiić. Wodę podajemy najlepiej w czymś płytkim i ciemnym. Ptaki sobie znajdą na balkonie.

Wróbel tez człowiek wink

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • varna771 Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 12:57
      słusznie apelujeszsmile nawet przed domem wystawiłam pojemnik z wodą, oprócz tego w ogrodzie, na balkonie, gdzie się dasmile)
      • heca7 Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 13:14
        Ja mam oczko wodne. Łatwiej byłoby mi powiedzieć co nie przychodzi/przylatuje wink Gołębie- 2 gatunki, sroki, wiewiórki, sikorki(niestety jedną upolowała moja kotka), wróble, dzięcioły, kawki. Nie liczę myszy, zaskrońców , żab, ropuch- mamy masę młodych, ogromnych ważek. Piją też osy i szerszenie. W zeszłym roku bratu wpadł w nocy młody jeż do oczka i nie mógł wyjść. Rano wstaję, wychodzę na balkon i...hmmm... mój brat ma żółwia??? Niemożliwe! schodzę, idę do brata i razem stwierdzamy, że to biedny jeżyk wiosłuje łapkami. Wyłowiony, odpoczął na klombie i sobie poszedł smile
        • tomcug Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 13:19
          heca7 napisała:

> Ja mam oczko wodne. Łatwiej byłoby mi powiedzieć co nie przychodzi/przylatuje
          > wink Gołębie- 2 gatunki, sroki, wiewiórki, sikorki(niestety jedną upolowała moja
          > kotka), wróble, dzięcioły, kawki. Nie liczę myszy, zaskrońców , żab, ropuch- ma
          > my masę młodych, ogromnych ważek. Piją też osy i szerszenie. W zeszłym roku bra
          > tu wpadł w nocy młody jeż do oczka i nie mógł wyjść. Rano wstaję, wychodzę na b
          > alkon i...hmmm... mój brat ma żółwia??? Niemożliwe! schodzę, idę do brata i raz
          > em stwierdzamy, że to biedny jeżyk wiosłuje łapkami. Wyłowiony, odpoczął na klo
          > mbie i sobie poszedł smile

U mnie podobnie, zimą dokarmiam, latem daję pić!
          Kocham zwierzaki i kocham ludzi, którzy kochają zwierzaki!!!!
          • niutaki Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 13:24
            musze cos wykombinowac, bo jak na tarasie postawie nawet na stole i ptaszki przyleca to koty beda polowacsad chyba do karmnika wstawie pojemnik z woda.
    • takatoszymura Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 13:25
      I kotom podwórkowym !!!!!!!
      • gazeta_mi_placi Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 14:44
        A biedne dzieci to pies?
        • triismegistos Re: ptaszkom dajcie pić 10.06.14, 11:08
          Wystawiasz na podwórku miskę z wodą dla biednych dzieci big_grin?
    • default Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 13:33
      Mam poidełko na wysokim i cienkim słupku, więc koty nie mają dostępu. Poza tym mam porozstawiane w różnych miejscach stare garnki i brytfanki wypełnione codziennie zmienianą wodą. Do tego mój mąż dokarmia - tak, latem dokarmia smile - parkę synogarlic, które są już kompletnie rozpuszczone i jak ok. 16-tej nie mają jeszcze nasypane garści słonecznika, to latają wkoło domu i pohukują nagląco smile
    • gazeta_mi_placi Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 14:41
      Na szczęście mieszkam w okolicy gdzie jest sporo gołebio i kotolubnych emerytów więc nie muszę się o to martwić.
    • srebrny-gil Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 22:07
      Popieram z całego serca!!!!
      Dzięki za ten post, kagrami....no i że myślisz o nas, ptakach.....podpisano: Gil wink
    • woman_in_love Re: ptaszkom dajcie pić 06.08.13, 22:13
      bardzo ładnie, gratulacje
      • kagrami O wróbelku 08.08.13, 13:05
        To jak mi tak gratulujesz - ja jeszcze na bis powiem wiersz:

O wróbelku

Wróbelek jest mała ptaszyna,
        wróbelek istota niewielka,
        on brzydką stonogę pochłania,
        Lecz nikt nie popiera wróbelka
        Więc wołam: Czyż nikt nie pamięta,
        że wróbelek jest druh nasz szczery?!
        ........................................................
        kochajcie wróbelka, dziewczęta,
        kochajcie do jasnej cholery!

Konstanty Ildefons Gałczyński
        1947

• kagrami Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 14:30
        Woman in love, z sarkazmem ci nie do twarzy, jestes osobą której nic nie pasi i wszystko przeszkadza? miałąm to napisać 3 lata temu wink
    • atojaxxl Re: ptaszkom dajcie pić 08.08.13, 13:17
      Na działce mam rozstawione płaskie pojemniki z wodą, mnóstwo ptaków przylatuje, korzysta też (niestety) pies sąsiadów. Niestety, bo sąsiadka leży jak foka i nie ruszy d...a, żeby mu nalać wody u siebie.
      Natomiast wczoraj obserwowałam gołębie ustawione w kolejce do ujścia rurki odprowadzającej wodę z klimatyzacji piekarni, woda kapała na chodnik, gołębie piły po kropli i ustępowały "koledze", nie biły się i nie dziobały.
      Poprosiłam panią w piekarni, żeby podstawiła pod rurkę jakiś pojemniczek, nalała jeszcze wody do pojemniczka po serze i postawiła, dziś widziałam chyba te same gołębie, piły z pełnego pojemnika, czyli pani piekarka też pilnuje , by nie brakowało
    • jolunia01 Re: ptaszkom dajcie pić 08.08.13, 14:52
      Na trawniczku za oknem (w cieniu, mam postawiony płaski garnek, w nim trzy spore kamienie, żeby ptaszory maiły na czym usiąść. Wodę wlewam codziennie, trochę wypija, trochę wyparuje, a resztę wylewam, bo brudna.
      • beverlyja90210 Re: ptaszkom dajcie pić 08.08.13, 21:08
        Chyba bym na głowę musiała upaść tym co mi balkon cały codziennie zasraja jeszcze wodopoje tworzyć i bardziej do srania zachecać
        Mam duża awersje do ptaków brzydzę się ich i tych ich kup wszędzie, dzieci na balkon nie mogę wpuścić bo mi wasi przyjaceiel wszedzie miny zostawiaja ja sie zastanawiam jak to cholerstwo odstarszyć bo mi już sił brakuje na nie
        • bei Re: ptaszkom dajcie pić 08.08.13, 22:23
          Odstraszyc- czarnego plastikowego lub zeliwnego kruka przymocuj.
          Sąsiedzi takego mają przy tarasie z winoroślą- robi za super stracha juz czwarty rok i jest bardzo skuteczny.
          U nas na szczęście toaletują już tylko w ogrodzie, piją też w ogrodzie smile
          Objadają sie tez w ogrodzie.
          Na tarasy juz nie wlatują, bo koty tranzytowe są czujne.
          Najgorszy czas to było dojrzewanie bzu czarnego.
          Te, ktore mają go w swoim menu plamiły odchodami jasne płytki.
          • kagrami Re: ptaszkom dajcie pić 09.08.13, 23:55
            "wstrętne ptaki"? wink
      • beata985 Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 21:53
        jolunia01 napisała:

> Na trawniczku za oknem (w cieniu, mam postawiony płaski garnek, w nim trzy spor
        > e kamienie, żeby ptaszory maiły na czym usiąść.
        o widzisz, dzięki jolunia za pomysł, jutro wrzucę....
    • kagrami Podnoszę stary wątek, wróble proszą o wodę ;) n/t 10.06.14, 09:45
      • niecierpek_25 Re: Podnoszę stary wątek, wróble proszą o wodę ;) 10.06.14, 11:36
        Wróble to prawie już nie istnieją w przestrzeni miejskiej.

Natomiast jest pełno srok i s@ających gołębi.
        Ani myślę dopajać.

Na jednym balkonie siatka, a na drugim kruki i koty.
    • atena12345 Re: ptaszkom dajcie pić 10.06.14, 11:22
      mam poidło na tarasie.
    • mamusia1999 Re: ptaszkom dajcie pić 10.06.14, 11:44
      ja mam kota, sasiadka ma kota, sasiad ma kota i sa jeszcze wolne wloczegi. nawet poidelko na slupku nie funkcjonuje, bo koty moze nie upoluja, ale polowac poluja i strachu skutecznie napedzaja. za to dwa kroki od domu potok, wiec kwesti tak na prawde nie ma. ale ciesze sie, ze mieszczuchy nie zapominaja.
    • kagrami Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 14:27
      wątek na czasie, podbijam w imieniu wróbli wink
      • thea19 Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 15:29
        Kolo mieszkania mam wode w ogromnej ilosci, kolo domu kilka zbiornikow z woda w ogrodku. Odkrylam ostatnio, ze mieszkaja u mnie rudziki.
        • kagrami Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 15:34
          smile u mnie gniazdują kopciuszki, które ponoć lubią budowle ekchm... ruderalne smile Już drugi lęg, mają dobre miejsce w naszym budynku - niedoróbka po remoncie.
          • kagrami Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 15:37
            O, takie smile I młode wydają dźwięki jak cykady, więc miło jest smile

https://www.mkwpracownia.pl/images/produkcja/kopciuszek/gatunki/s1.jpg
            • kagrami Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 15:38
              Zdjęcie z www.mkwpracownia.pl
          • thea19 Re: ptaszkom dajcie pić 26.06.16, 10:24
            moje sie strasznie wydzieraja. na szczescie dosc dzwiecznie. ps co to sa budowle ruderalne, bo ja znam tylko taki typ roslinnosci.
            • kagrami Re: ptaszkom dajcie pić 26.06.16, 19:00
              tereny ruderalne rudera kojarzy mi się z budynkiem w nienajlepszym stanie tongue_out

z wiki: "...zamieszkuje otwarte łąki ze skałami i zabudowę wiejską, kamieniołomy, klify, tereny ruderalne i kamieniste, rumowiska (pierwotne siedliska kopciuszków)."
    • hamerykanka Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 21:42
      Ja mam codziennie lub dwa razy dziennie zmieniana i uzupelniana woda miske dla psow w ogrtodzie, gdzie pija ptaki.
      U nas upaly w tej chwili 35-40 stopni, wiec korzystajacych jest sporo smile
    • beata985 Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 21:46
      miska stoi w ogrodzie korzystają wszyscy-psy, koty, ptaki....
    • kota_marcowa Re: ptaszkom dajcie pić 25.06.16, 21:47
      Wróblom bym dała, nawet wronom, czy srokom, ale u nas grasują te ohydne szczury powietrzne, obsrywacze gołębie, których nie znoszę. Jest ich tu tyle, że już wygoniły zupełnie inne ptaki, prędzej je śrutem potraktuję, niż wodą.
    • burina Re: ptaszkom dajcie pić 26.06.16, 09:29
      I pszczołom! Pszczoła nie wielbłąd, pić musi wink
    • kagrami Re: ptaszkom dajcie pić 11.06.19, 23:28
      2019 UP smile
      • lilia.z.doliny Re: ptaszkom dajcie pić 12.06.19, 09:11
        dajemy smile
        i dziekujemy wszystkim pieknie za dawanie
        poimy ptaszeta i pszczoły
        pszczoly to w ogole nas lubia, bo co i rusz kupuje do ogrodu jakis owadofrendly krzaczek. I brzeczy mi.ogrod, i ugina sie pod ciezarem tlustych, ospalych bąków, co latają jak sloniątka (albo moja fafunia, zona felusia).
        fajny watek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka