Dodaj do ulubionych

Karta Warszawiaka

26.08.13, 10:40
co sadzicie? czy to rzeczywiscie takie razace naruszenie, segregacja i w ogole skandal i samo zuo??
dla mnie jakas forma "nagrody" za odprowadzanie tych nieszczesnych podatkow - dlaczego tego nie promowac? smieszy mnie lament tych spod warszawy, ze i tak duzo placa na dojazdy - a czego sie spodziewali? takie sa wlasnie koszty mieszkania "za miastem" - ktore niejednego wlasnie zniechecaja do wyprowadzki z miasta.
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 10:47
      aagnes napisał:

smieszy mnie lament tych spod warszawy, ze i tak duz
      > o placa na dojazdy - a czego sie spodziewali? takie sa wlasnie koszty mieszkani
      > a "za miastem" - ktore niejednego wlasnie zniechecaja do wyprowadzki z miasta.

Mnie, jako tej spod miasta, nie śmieszy. Naprawdę koszty biletów są dla mnie wysokie, np. dobowy na dwie strefy ponad 20 zł (taniej kupuję w promocji bilety z innego miasta do awarszawy, w obie strony). Jednak rozumiem argument podatkowy. Dodatkowo, jesli wprowadzą te bilety 75-minutowe (w proponowanej cenie, nizszej od aktualnych biletów 40-minutowych), to i tak będe sie cieszyć smile
      • majaaleksandra Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 10:57
        A wie ktoś jak rozwiążą uprawnienia do tej karty osobom które mieszkają i żyją w Wa-wie a nie płacą tu podatków bo nie płacą nigdzie?
        Nie nadaję się na warszawiankę czy będę klasycznie dyskryminowana?
        • angazetka Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:21
          Dlaczego dyskryminowana? Bo nie spełniasz warunku posiadania karty?
          • majaaleksandra Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:53
            Chodzi mi tylko o prostą sytuację w której nie płaci się podatków bo nie wystąpiła sytuacja nakładająca taki obowiązek.
            W czym ktoś na etacie jest lepszy od innych żeby dostawał takie bonusy?
            A jak juz to niech nazwą to kartą płatnika podatków do warszawskich US.
            Bo nie muszę pracować żeby czuć się warszawianką.
            • aneta-skarpeta Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 13:39
              dla mnie to jest proste
              karta jest bonusem za rozliczanie się w warszawie i zostawianie w nim swoich pieniedzy

tak jak dostajesz np, jako stały klient bonus w postaci prezentu w sklepie

nikt nie mówi- co prawda jestem mężczyzną, ale czuje sie dyskryminowany, ze nie dostałem prezentu w damskim sklepie odziezowym
            • angazetka Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 13:54
              A w czym student jest lepszy od niestudenta, by mieć zniżki, na przykład? Jakąś granicę trzeba było postawić, były dwie oczywiste: meldunek lub podatki, wybrano tą drugą, tyle. Nijak ci to tożsamości nie zabiera, chyba że opiera sie ona na bardzo kruchych podstawach.
    • mika_p Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 10:51
      Jest mi to najzupełniej obojętne.
    • angazetka Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 10:52
      Kiedy się upewniłam, że kryterium będzie płacenie podatków, a nie meldunek, to się tylko z tej Karty cieszę. Hankę jednak przycisnęło referendum i efekty są jak ta lala wink
      • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:34
        angazetka napisała:

> Kiedy się upewniłam, że kryterium będzie płacenie podatków, a nie meldunek, to
        > się tylko z tej Karty cieszę. Hankę jednak przycisnęło referendum i efekty są j
        > ak ta lala wink

jaki efekt jak ta lala?

jak dostajesz za dojazdy 60 zł zwrotu z podatku a teraz dostaniesz 2 złx12 miesięcy to kto kogo okrada? ale jak ta lala, rzeczywiście
        • angazetka Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:41
          > jak dostajesz za dojazdy 60 zł zwrotu z podatku a teraz dostaniesz 2 złx12 mies
          > ięcy to kto kogo okrada?

Jaki zwrot z podatku? Jakie okrada?
          Podwyżki nie dostanę i to mnie nieco cieszy tongue_out
          • marcela16 angazetka 26.08.13, 12:27
            jezeli pracujesz w warszawie a mieszkasz w innej miejscowosci to kup sa wyższe a więc dostajesz za dojazdy 60 zł rocznie.
            • carmela_soprano Re: angazetka 26.08.13, 17:09
              Se zaszaleje za te 60zł. Normalnie trzy kursy w te i z powrotem.
            • e_r_i_n Re: angazetka 26.08.13, 20:23
              A oszczędność z KW to będzie 144 zł, bo należy liczyć od kwoty po podwyżce.
    • lauren6 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 10:53
      Jestem za. Osobiście mam dosyć opowieści znajomych przejezdnych jak to oni nie płacą podatków w Warszawie, bo to takie paskudne miasto, nie to co ich rodzinne ... . Ok, mają prawo do swojego zdania. Ale dlaczego to ja z moich podatków mam im fundować tańsze przejazdy zbiorkomem?
      Dla mnie Karta Warszawiaka to jak najbardziej sprawiedliwe rozwiązanie, bo wspiera ludzi, którzy czują się współodpowiedzialni za miasto, w którym żyją. Liczę w przyszłości na dalsze ulgi dla posiadaczy Karty.
      • angazetka Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:22
        > Jestem za. Osobiście mam dosyć opowieści znajomych przejezdnych jak to oni nie
        > płacą podatków w Warszawie, bo to takie paskudne miasto, nie to co ich rodzinne
        > ... . Ok, mają prawo do swojego zdania. Ale dlaczego to ja z moich podatków ma
        > m im fundować tańsze przejazdy zbiorkomem?

Na dzikie stada przyjezdnych znam tylko jedną taką osobę...
        • lauren6 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:32
          Ja więcej. Co to zmienia? Nadal mam z dobroci serca fundować komuś tańsze przejazdy?
          • angazetka Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:42
            Nic nie zmienia, nie lubię demonizowania przyjezdnych (ani warszawiaków).
            • tully.makker Re: Karta Warszawiaka 29.08.13, 18:48
              Mysle, ze nikt tu nie demonizuje przyjesdnych, tylko osoby, ktore choc dzialaja treoretycznie zgodnie z litera prawa, to jednak sa w jakims sensie nieuczciwe.
    • araceli Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 10:55
      Przejazdy komunikacją są w ogromnym % dofinansowywane z kasy miejskiej logicznym więc jest, że w pierwszej kolejności powinny z dofinansowania korzystać osoby, które do miejskiej kasy dorzucają swoje podatki.
      • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:36
        araceli napisała:

> Przejazdy komunikacją są w ogromnym % dofinansowywane z kasy miejskiej logiczny
        > m więc jest, że w pierwszej kolejności powinny z dofinansowania korzystać osoby
        > , które do miejskiej kasy dorzucają swoje podatki.
        >
        a co z osobami z 2 strefy vo dorzucaja podwójnie do kasy za bilety i treraz pocałujta isę w d.... bo bedzie podwyżka?
        • araceli Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:50
          marcela16 napisała:
          > a co z osobami z 2 strefy vo dorzucaja podwójnie do kasy za bilety i treraz poc
          > ałujta isę w d.... bo bedzie podwyżka?

Takie życie - jeździsz to płacisz. Niech Twoja gmina zrobi linię do Warszawy i dotuje swoich.
          • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 12:29
            araceli napisała:

> Takie życie - jeździsz to płacisz. Niech Twoja gmina zrobi linię do Warszawy i
            > dotuje swoich.
            >
            ale moja gmina płaci na Warszawe dlatego jeździ transport miejski do 2 strefy, nie widziałas o tym? tlyko i wyłacznie dlatego ze gmina finansuje
            • araceli Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 13:47
              marcela16 napisała:
              > ale moja gmina płaci na Warszawe dlatego jeździ transport miejski do 2 strefy,
              > nie widziałas o tym? tlyko i wyłacznie dlatego ze gmina finansuje

Nie 'finansuje' tylko 'współfinansuje'?

Niech Twoja gmina wyda zatem kartę swojego mieszkańca i daje zniżki na transport swoim podatnikom.
    • maggi9 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 10:57
      Jak dla mnie - ok. Też szczerze mówiąc nie rozumiem tego lamentu o segregacji, słoikach i podziałach. Masz rację, jest to jakaś forma nagrody. A poza tym aby podatki płacić w Wwie nie trzeba się tu meldować.
      • agni71 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:03
        Lamentują chyba nie tyle sloiki, a osoby jak ja - mieszkające w obrębie aglomeracji warszawskiej (jeździ u mnie komunikacja podmiejska warszawska) i w swojej, podwarszawskiej, miejscowości, placące podatki. Ale ja akurat rozumiem argument o podatkach i to, ze KW ma sprzyjać decyzjom o placeniu tychże podatkow w Warszawie, a nie miejscowosci na drugim końcu Polski, z której się pochodzi. Też mnie wkurza to wieczne narzekanie na Warszawę i "robienie jej na zlość", a jednak kurczowe trzymanie się tego miasta i tego, co ono oferuje.
        Z mojej strony, miło byloby, gdyby mieszkancy podwarszawskich miejscowości równiez mogli korzystać z dobrodziejstw tej karty, ale akceptuję jej warunki.
        • maggi9 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:20
          No tak ale Warszawa ma swoje granice, tak? Nie można ich rozciągać w nieskończoność bo w końcu obejmie całe Mazowsze. Gdzie według Ciebie powinna przebiegać granica? Bo gdzieś musi.
          Poza tym dla miejscowości podwarszawskich i tak jest teraz drożej i zawsze tak było. To normalne.
          • agni71 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:23
            Gdzie według Ciebie powinna przebiegać g
            > ranica? Bo gdzieś musi.

A to akurat proste. Granica mogłaby przebiegać równo z granicą zasięgu komunikacji (pod)miejskiej. Ale jak pisalam wyżej, rozumiem dlaczego postanowiono inaczej i uważam to za sprawiedliwe.
            • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:37
              agni71 napisała:

> Gdzie według Ciebie powinna przebiegać g
              > > ranica? Bo gdzieś musi.
              >
              > A to akurat proste. Granica mogłaby przebiegać równo z granicą zasięgu komunika
              > cji (pod)miejskiej. Ale jak pisalam wyżej, rozumiem dlaczego postanowiono inacz
              > ej i uważam to za sprawiedliwe.

tylko ze karta działa z warszawy na 2 strefe ale odwrotnie juz nie, uahahaha hanka dała czadu
              • araceli Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:52
                marcela16 napisała:
                > tylko ze karta działa z warszawy na 2 strefe ale odwrotnie juz nie, uahahaha ha
                > nka dała czadu

Karta ma działać dla osób, płacących podatki w Warszawie.
                • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 12:29
                  araceli napisała:

> marcela16 napisała:
                  > > tylko ze karta działa z warszawy na 2 strefe ale odwrotnie juz nie, uahah
                  > aha ha
                  > > nka dała czadu
                  >
                  > Karta ma działać dla osób, płacących podatki w Warszawie.
                  >

mysle ze powinni 2 strefe zlikwidowac
            • lauren6 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:38
              Sama napisałaś, że płacisz podatki u siebie.
              Specjalne ulgi mają dotyczyć płacących podatki, czyli wspierających rozwój, Warszawy.

Akurat cena biletu podmiejskiego to zupełnie inna bajka. Cena takiego biletu zależy od umowy gminy podwarszawskiej z Warszawą. Ceny poszły w górę, bo to Warszawa (zgadnij z czyich podatków) głównie dokładała do tego interesu, a niektóre gminy nie poczuwały się. Ta sprawa nie ma nic wspólnego z Kartą Warszawiaka i ceny biletów podmiejskich powinny być osobno negocjowane.
              • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 12:31
                lauren6 napisała:

> Sama napisałaś, że płacisz podatki u siebie.
                > Specjalne ulgi mają dotyczyć płacących podatki, czyli wspierających rozwój, War
                > szawy.
                >
                > Akurat cena biletu podmiejskiego to zupełnie inna bajka. Cena takiego biletu za
                > leży od umowy gminy podwarszawskiej z Warszawą. Ceny poszły w górę, bo to Warsz
                > awa (zgadnij z czyich podatków) głównie dokładała do tego interesu, a niektóre
                > gminy nie poczuwały się. Ta sprawa nie ma nic wspólnego z Kartą Warszawiaka i c
                > eny biletów podmiejskich powinny być osobno negocjowane.

ale własnie nie, bo hanka napisała ze dla warszawiaków dojazdzających z warszawy poza warszawe do 2 sttrefy to obejmuje, a innych nie?
                • agni71 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 12:34
                  > ale własnie nie, bo hanka napisała ze dla warszawiaków dojazdzających z warszaw
                  > y poza warszawe do 2 sttrefy to obejmuje, a innych nie?

kochana, celem tej ulgi ma byc naklonienie ludzi do płacenia podatków w Warszawie. Dlatego warszawiaków (płacących podatki w Warszawie) obejmuje, a innych nie. To chyba proste.
                  • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 12:37
                    agni71 napisała:

> > ale własnie nie, bo hanka napisała ze dla warszawiaków dojazdzających z w
                    > arszaw
                    > > y poza warszawe do 2 sttrefy to obejmuje, a innych nie?
                    >
                    > kochana, celem tej ulgi ma byc naklonienie ludzi do płacenia podatków w Warszaw
                    > ie. Dlatego warszawiaków (płacących podatki w Warszawie) obejmuje, a innych nie
                    > . To chyba proste.

o jezu takak głupia nie jestem wiem o co chodzi
            • riki_i Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 15:32
              agni71 napisała:

> A to akurat proste. Granica mogłaby przebiegać równo z granicą zasięgu komunika
              > cji (pod)miejskiej.

Proste????? Toż podmiejski autobus ZTM zawija nawet do Góry Kalwarii (40 km z centrum), Rynii (40 km), Leszna (35 km), czy jakiś nieznanych mi bliżej wiosek typu Rzakta (40 km wg googla).

Sorry, ale postulat jest skrajnie niemądry.
    • melancho_lia Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:08
      jestem za. Tak samo jak cieszą mnie dodatkowe punkty przy naborze do przedszkoli za odprowadzanie podatków w Warszawie.
      • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:35
        no ale co to za zysk 24 zł?
        • lauren6 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:39
          24 zł zysku na przedszkolu? Chyba ci się coś pomyliło.
          • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 12:32
            lauren6 napisała:

> 24 zł zysku na przedszkolu? Chyba ci się coś pomyliło.
            a tobie sie pomyliły wątki, bo tutaj o karcei dyskutujemy a ty ze żłobkiem wyskakujesz
    • zazou1980 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:35
      jestem przychylnie nastawiona, ale uwierzę dopiero jak będę miała ją w łapkach.
      oby nie skończyło się tak że finalnie zabraknie kasy w azjatyckim budżecie i trzeba będzie ją zlikwidować/ograniczyć, itp.

pożyjemy, zobaczymy...
    • ola Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 11:38
      Jak najbardziej popieram Kartę, nawet sobie ją zakupię.
      Nie rozumiem lamentów podmiejskich.
      Karta jest bonusem związanym z partycypacją w kosztach utrzymania miasta przez jego mieszkańców. Nie jesteś mieszkańcem - nie partycypujesz.
      Jeśli ktoś podjął decyzje o wyniesieniu się za Warszawę, o ślicznym domku w polach i kawce na tarasie, to była jego świadoma decyzja. Powinien wziąc na klatę plusy i minusy albo wrócić do bloku. Nie można jednocześnie mieć ciasta i zjeść ciasta. No, chyba, że meldunek zostanie u rodziców wink
      • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 12:33
        ola napisała:

> Jak najbardziej popieram Kartę, nawet sobie ją zakupię.
        > Nie rozumiem lamentów podmiejskich.
        > Karta jest bonusem związanym z partycypacją w kosztach utrzymania miasta przez
        > jego mieszkańców. Nie jesteś mieszkańcem - nie partycypujesz.
        > Jeśli ktoś podjął decyzje o wyniesieniu się za Warszawę, o ślicznym domku w pol
        > ach i kawce na tarasie, to była jego świadoma decyzja. Powinien wziąc na klatę
        > plusy i minusy albo wrócić do bloku. Nie można jednocześnie mieć ciasta i zjeść
        > ciasta. No, chyba, że meldunek zostanie u rodziców wink

a co ma meldunek? nic
        ja mam meldunek a nie mieszkam i karty nie dostane, bo nie opłaca sie zamienić 60 zł na 24 zł. Bo bonus jest taki ze z karta bilet kosztuje 2 zł taniej.To co to za rewelacja?
        • ola Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 12:46
          meldunek bezpośrednio nie ma nic, ale pośrednio trochę tak.
          Jak ktoś mieszka w Warszawie i ma tu meldunek to z dużą dozą prawdopodobieństwa płaci tu też podatki, no bo po co miałby sie rozliczać gdzieś indziej?
          Jeśli tobie karta sie nie opłaca, to rozumiem, że nie bedziesz się czuła dyskryminowana, ze pod nią nie podpadasz, prawda?
          • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 12:48
            ola napisała:

> meldunek bezpośrednio nie ma nic, ale pośrednio trochę tak.
            > Jak ktoś mieszka w Warszawie i ma tu meldunek to z dużą dozą prawdopodobieństwa
            > płaci tu też podatki, no bo po co miałby sie rozliczać gdzieś indziej?
            > Jeśli tobie karta sie nie opłaca, to rozumiem, że nie bedziesz się czuła dyskry
            > minowana, ze pod nią nie podpadasz, prawda?

czuje sie dyskryminowana. Bo chciałabym taką kartę miec, ale jeśli mam zamienić na gorzej to co cholere. Ale przykre to jest, hanka wyleci
            • aurinko5 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 13:40
              Ta karta to akurat jest śmiechu warta. Totalny ochłap. Nawet nie mam zamiaru fatygować się po coś takiego.
            • ola Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 16:35
              Ale skoro nie jesteś warszawianką to dlaczego miałabyś mieć Karte Warszawiaka?
              • aurinko5 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 16:49
                ola napisała:

> Ale skoro nie jesteś warszawianką to dlaczego miałabyś mieć Karte Warszawiaka?

Rozumiem, że przejrzałaś już mój akt urodzenia, to gdzie mieszkam i gdzie płace podatki ?
                Śmieć twierdzić, że mam większe korzenie 'warszawskie' niż Ty tongue_out
                • paniusiapobuleczki Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 17:03
                  Wydaje mi się, ze to nie było do Ciebie.
                • ola Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 22:59
                  >> Śmieć twierdzić, że mam większe korzenie 'warszawskie' niż Ty tongue_out
                  no właśnie chyba "śmieć", bo ciekawe skąd niby miałabyś to wiedzieć...
                  skoro więc płacisz w Warszawie podatki to podchodzisz pod kryteria. To w czym problem?
          • lauren6 Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 13:59
            Meldunek to relikt PRLu, który ma być zlikwidowany. Bardzo dobrze, że nie jest brany pod uwagę, tylko miejsce płacenia podatków.
            • gogologog Re: Karta Warszawiaka 28.08.13, 00:40
              > Meldunek to relikt PRLu, który ma być zlikwidowany.

To jest wiecej niz pewne. Obiecal to nasz Premier w 2007 roku w expose.
              [ironia ON]
              Wierze w slowa Pana Premiera bo zawsze mowi prawde i dotrzymuje slowa.
              [ironia OFF]
    • lilyrush Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 15:13
      płace podatki w wawie i jestem tu zameldowana. Nie jezdze za to na stale komunikacja bo sam przejazd do pracy zajmowałby mi co najmniej 1,5 więcej dziennie. Jeśli z jakiegoś powodu muszę to jadę czasami i kupuje bilet jednorazowy- tego zniżka ma nie obejmować.
      wiec jaki z tego dla mnie zysk?
      • paniusiapobuleczki Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 15:47
        Kupisz dwudziesto lub siedmdziesięciopięciominutowy, który będzie w cenie obecnego jednorazowego. Czysty zysk.
        • lilyrush Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 17:17
          pytanie było w kontekście karty warszawiaka....
          • paniusiapobuleczki Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 17:30
            Karta Warszawiaka jest jak dla mnie tylko częścią zaproponowanej zmiany. Mowa o niej była w kontekście nowego pomysłu na bilety. Zmiany zamiast podwyżek cen biletów. Zdaje się, że mowa tam też była o zniżkach np na basen czy cóś, ale ja potraktowałam to jako dodatek, więc nie specjalnie emocjonuję się tym co dostanę na kartę warszawiaka (poza brakiem podwyżki cen biletów). Meldunek mam gdzie indziej i w tym moim mieście również korzystam z karty mieszkańca. Co mi ona daje? Zniżkę w kawiarniach. które dobrowolnie przystąpiły do akcji, zniżkę do aquaparku (nie korzystam) i takie tam.
      • ola Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 16:39
        zysk dla Ciebie taki, że zamiast biletu jednorazowego (4.40 ) którego w ogóle nie będzie, dostaniesz bilet w tej samej cenie, ale uprawniający cię do dowolnej liczby przesiadek przez 75 minut.
        To chyba plus, co?
        A karta warszawiaka dotyczy tylko biletów długoterminowych
        • xymena Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 17:31
          Dziel i rządź - taka dewiza przyświeca temu pomysłowi.

Karta warszawiaka to typowo polski wymysł, dzielący ludzi - właściwie sąsiadów - na "naszych" i "obcych". Oddala nas od świata, gdzie aglomerację traktuje się jako całość i całościowo rozwija - czy ktoś słyszał o "karcie londyńczyka"? "karcie berlińczyka"? Tam ten pomysł zabitoby śmiechem, jak przypuszczam.

My, mieszkańcy przedmieść, dokładamy się do budżetu W-wy, robiąc w niej zakupy, kupując usługi, prowadząc biznesy. Budżet to nie tylko PIT.

Wszelka segregacja nigdy nie jest dobra i zawsze źle się kończy.

• paniusiapobuleczki Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 18:44
            A wiesz, w mojej miejscowości, tej której mam kartę mieszkańca też jestem dyskryminowana. Jako właścicielka samochodu służbowego nie mogę liczyć na darmowy parking pod moim domem. Muszę, tak jak przyjezdni bulić ciężką kasę. Tak postanowiła rada miasta. Mam wrażenie, ze ludzie niepotrzebnie napinają się w sprawie tej karty warszawiaka.
            • x.i Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 22:49
              paniusiapobuleczki napisała:

> A wiesz, w mojej miejscowości, tej której mam kartę mieszkańca też jestem dyskr
              > yminowana. Jako właścicielka samochodu służbowego nie mogę liczyć na darmowy pa
              > rking pod moim domem. Muszę, tak jak przyjezdni bulić ciężką kasę. Tak postanow
              > iła rada miasta. Mam wrażenie, ze ludzie niepotrzebnie napinają się w sprawie t
              > ej karty warszawiaka.

samochód przypadkiem na warszawskich numerach?

te opłaty zasilają budżet miasta, podobnie jak CIT płacony w miejscu siedziby firmy (a nie tam gdzie jest rzeczywiście wypracowany) - fajnie jakby ci wszyscy chcący zbudować zasieki wokół Warszawy o tym pamiętali smile
          • landora Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 21:48
            Ja wprawdzie w Warszawie bywam rzadko i Karta Warszawiaka mało mnie obchodzi, ale jeśli chodzi o Londyn, to tam działa kilka różnych kart zniżkowych, a żeby je sobie wyrobić, trzeba być mieszkańcem Londynu. karty

Nie obraziłabym się za Kartę Poznaniaka wink
          • morekac Re: Karta Warszawiaka 28.08.13, 15:20
            A Warszawa dokłada się janosikowym....
    • klubgogo Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 17:40
      Uderza w mieszkańców okręgu warszawskiego, którzy i tak siłą rzeczy będą zasilać warszawskich pracodawców. Mówię o mieszkańcach Otwocka, Pruszkowa, Józefowa. To nie koszt tańszego mieszkania za miastem, oni często nie wybierali, mieszkają bowiem w swoich rodzinnych stronach, tam się urodzili, kończyli szkoły. Bez nich, rynek pracy miałby kłopoty, to oni zasilają go w znacznej mierze.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 21:26
        sorry ale w kontekscie sporego bezrobocia 'zasilanie' to smieszne okreslenie...
      • kub-ma Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 21:50
        A duża część obecnych mieszkańców Warszawy musiała wyprowadzić się ze swoich rodzinnych stron właśnie w poszukiwaniu pracy, pozaciągali kredyty, wynajmują mieszkania. Też często nie wybierali, musieli.
    • a.va Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 22:46
      Kolejny genialny pomysł, którego pomysłodawca nie przeliczył na długofalowe skutki.
      Spowoduje, że mieszkańcy podwarszawskich miejscowości z SKM-ek i autobusów z powrotem przeskoczą do samochodów - bardzo opłacalne dla miasta, rzeczywiście.
      • a.va Re: Karta Warszawiaka 26.08.13, 22:53
        Zastanawia mnie też, czemu urzędy skarbowe nie nakładają kar na te rzesze ludzi, którzy płacą podatki nie tam, gdzie powinni. Zgodnie z przepisami podatki płaci się w miejscu zamieszkania. Skoro tylu ludzi tego nie robi, to może warto zacząć nakładać za to kary? Urzędy skarbowe zapomniały, że można to robić?
        • czar_bajry Re: Karta Warszawiaka 27.08.13, 00:09
          Jestem jak najbardziej za, wielu warszawiaków z "Brzany Dolnej" korzysta z infrastruktury miasta a podatki odprowadza gdzie indziej. Tam gdzie mieszkasz tam płać podatki.
        • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 27.08.13, 13:03
          a.va napisała:

> Zastanawia mnie też, czemu urzędy skarbowe nie nakładają kar na te rzesze ludzi
          > , którzy płacą podatki nie tam, gdzie powinni. Zgodnie z przepisami podatki pła
          > ci się w miejscu zamieszkania. Skoro tylu ludzi tego nie robi, to może warto za
          > cząć nakładać za to kary? Urzędy skarbowe zapomniały, że można to robić?

własnie, dlatego ja jestem warszawianką ale uczciwa i płace podatek bo mieszkam w 2 strefie. I karty nie dostane, chociaż mam zameldowanie w wawie i płace bilet 2 strefa, ahhhh, mam nadzieje ze wyleci hanusia
        • princy-mincy Re: Karta Warszawiaka 28.08.13, 15:49
          A jak urząd skarbowy ma sprawdzić, gdzie mieszka podatnik?
          Albo skad urząd skarbowy ma wiedzieć, ze ktoś placi podatki ńie tam, gdzie powinien?
      • kub-ma Re: Karta Warszawiaka 27.08.13, 07:37
        Przeskoczą do samochodów, bo podwyżce bilety będą za drogie, nie dla tego, że inni będą mieli kartę warszawiaka.
        • paniusiapobuleczki Re: Karta Warszawiaka 27.08.13, 08:20
          Ale te podwyżki i tak miały być, dla wszystkich! Bilet jednorazowy miał kosztować ostatecznie ponad 5 złotych. Ratusz zaproponował zmiany w systemie biletów i jedną z tych zmian jest brak podwyżki na bilety miesięczne dla płacących podatki w Warszawie.
    • gogologog Re: Karta Warszawiaka 28.08.13, 00:44
      A co bufetowa moze wymyslec madrego?
      Tonacy brzytwy sie chwyta i nie chce oddac stolka - tyle w temacie
    • laquinta Re: Karta Warszawiaka 28.08.13, 15:32
      aagnes napisał:

> co sadzicie? czy to rzeczywiscie takie razace naruszenie, segregacja i w ogole
      > skandal i samo zuo??

Tak wlasnie mysle - skandal i samo zlo.
      • kim5 Re: Karta Warszawiaka 28.08.13, 15:57
        Fajny pomysł, czytałam o tym już w maju i czekałam z utęsknieniem na ziszczenie sie pomysłu.
        • 25marzka25 Re: Karta Warszawiaka 28.08.13, 17:44
          a moze wiecie jak to sie ma gdy jedno z małżonków ma meldunek i odprowadza podatek w warszawie a drugie ma meldunek i odprowadza podatki w miejscowosci pod warszawskiej.Mają 2 dzieci i chcieli by też jakos skorzystac z tanszych biletow,bo ta z meldunkiem pod warszawskim jeździ do warszawy autobusem
          • marcela16 Re: Karta Warszawiaka 29.08.13, 13:42
            25marzka25 napisała:

> a moze wiecie jak to sie ma gdy jedno z małżonków ma meldunek i odprowadza poda
            > tek w warszawie a drugie ma meldunek i odprowadza podatki w miejscowosci pod wa
            > rszawskiej.Mają 2 dzieci i chcieli by też jakos skorzystac z tanszych biletow,b
            > o ta z meldunkiem pod warszawskim jeździ do warszawy autobusem

mam podobna sytuacje, poprostu trzeba rozliczac sie w warszawie
            • 25marzka25 Re: Karta Warszawiaka 29.08.13, 17:44
              no ale jednak jedno z małżonków rozlicza sie w Warszawie a i tak tam nie mieszka.Z róznych względów rozliczamy sie oddzielnie i w innych miejscowościach.Myślałam że może coś jednak "skubniemy" z tej karty.Niestety gdym i ja się rozliczała w stolicy to dzieci nie dostałyby sie do przedszkola koło domu.Więc zawsze jest jakies ale i coś smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka