Dodaj do ulubionych

dunski i czeski

28.08.13, 16:10
znacie ktorys z nich? jak jest z nauka, jakie sa trudnosci z tymi jezykami?
Obserwuj wątek
    • kikimora78 Re: dunski i czeski 28.08.13, 16:16
      dunski mowiony jest bardzo trudno zrozumiec, nawet dunczycy maja z tym problem: www.youtube.com/watch?v=s-mOy8VUEBk
    • jak_matrioszka Re: dunski i czeski 28.08.13, 17:31
      Czeski z tej samej rodziny co polski, a dunski ma w porownaniu z polskim prostsza gramatyke. Dla Polaka latwiejszy bedzie czeski, ale i dunski da sie opanowac. Przy dunskim pomocna bedzie znajomosc niemieckiego (jesli sie owa znajomosc jezyka posiada).
    • znowu.to.samo Re: dunski i czeski 28.08.13, 21:12
      Duński jest jednym mega trudnym językiem. Uczę się 5 lat i jako-tako sie porozumiewam, ale do pozimomu jaki chciałabym osiągnąć jeszcze bardzo daleko. A czytam tylko duńskie gazety i oglądam tylko duńską telewizję. Staram sie rozmawiać gdzie tylko mogę tylko w tym języku. Na początku słyszy się jeden kompletnie niezrozumiały bełkot, dopiero po kilku miesiącach zaczełam rozróżniać niektóre pojedyncze słowa.
      • guderianka Re: dunski i czeski 28.08.13, 21:17
        Przyjaciółka "gulgocze"po duńsku-jessusie najdroższy jak ona to robi, hard core
        czeski -jest lekki, śpiewny, stosunkowo łatwy, a po piwie to już w ogóle wink-ponoć wink
    • kropkacom Re: dunski i czeski 28.08.13, 21:24
      Nie wiem jak się w Polsce uczy czeskiego języka. Pułapką jest sugerowanie podobieństwami. To jednak zupełnie inne brzmienie.
      • jak_matrioszka Re: dunski i czeski 29.08.13, 21:51
        Kropko, ale gramatyka jest podobna, i mysle ze wiele osob wlasnie to ma na mysli mowiac o podobienstwie jezykow. Dodatkowo wiele wyrazow jest podobnych, przynajmniej rdzeniem, a to tez ulatwia nauke. Obcych brzmieniowo glosek trzeba sie nauczyc w kazdym jezyku, plus kilka nowych liter, jakies roznice musza w koncu byc. Uczac sie jezyka podobneo do jezyka ojczystego trzeba szczegolan uwage zwrocic wlasnie na pulapki jezykowe, czyli wyrazy o podobnym brzmieniu a odmiennym znaczeniu. Ja czeskiego nie znam, ale kojarze kilka wyrazow-pulapek, jak na przyklad czeski miesiac "kwiecien", czyli polski maj.
    • mea8 Re: dunski i czeski 28.08.13, 22:00
      Siostra mowi plynnie po dunsku, mieszka tam 8 lat. Ale najpierw przez 2 lata chodzila do szkoly jezykowej, zajecia codziennie. A pozniej 3 lata uczyla sie nowego zawodu w szkole. Wiec nie miala wyjscia. Mnie ten jezyk bawi niezmierniebig_grin
    • alpha.sierra Re: dunski i czeski 30.08.13, 23:01
      Duński to chyba najprostszy język świata smile. Dopóki tylko czytasz i piszesz. Próba wymówienia czegokolwiek po duńsku kończy się zazwyczaj ciężkim nadwyrężeniem aparatu mowy i grzeczną propozycją Duńczyka, żeby może jednak przejść na angielski big_grin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka