Dodaj do ulubionych

Pytanie medyczne

15.09.13, 14:16
Od razu mówię, że nie chodzi o mnie oraz, że rada "iść do lekarza" jest czcza, bo jednostka jest uparta jak but i ostatni raz u lekarza była z 20 lat temu (co nie znaczy, że nie musi).
Chodzi o to, że stosunkowo często cierpi na zatrucia pokarmowe typu "górą i dołem".
Stosunkowo,bo minimum raz w miesiącu.
Nie mam wglądu w codzienny jadłospis, ale nie odżywia się jakoś niezdrowo, wręcz przeciwnie - wieczny post niemal.
Co może być przyczyną tych dolegliwości?
Może mieć np. jakąś bakterię w ukł. pokarmowym?
Obserwuj wątek
    • ewaewawa Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:21
      Ja wprawdzie dopiero bede zaczynala sie szkolic i mialam niewielka przerwe po studiach. Powiedz co oznacza zatrucie pokarmowe "gora i dolem" ma biegunki, wymioty?? schudla w ostatnich miesiacach? miala robiona morfologie i czy wszystko jest ok? oczywiscie, ze nalezy zglosic sie do lekarza
      • ewaewawa Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:22
        przyczyny moga byc bardzo rozne od blahostek po powazne sprawy, dlatego podstawowe badania musi miec zrobione
        • verdana Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:28
          A cóż my możemy powiedzieć - to trochę spory rozrzut możliwości od słabego żołądka, do zaawansowanego raka. Kazda rada, oprócz pójścia do lekarza tu jest i bezsensowna i groźna.
      • mindtriper Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:27
        Nie schudła, morfologia ok.
        Zaczyna się od bólu brzucha, z dreszczami, potem wymiotuje, potem biegunka. Wszystko trwa ok. doby.
        Może trzustka?
        • verdana Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:28
          Ta osoba musi iść do lekarza. Chcesz, abyśmy zdiagnozowały coś na forum, ryzykując, że się uspokoicie, a pacjent zemrze?
          • mindtriper Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:35
            Verdano, warto czytać CAŁY post, zanim się odpowie.
            • malgosiek2 Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:50
              mindtriper napisała:

> Verdano, warto czytać CAŁY post, zanim się odpowie.

Ale verdana ma rację, niezależnie od tego co napisałaś na początku.
              Twój tekst typu "dziękuję" za radę , że ma ta osoba iść do lekarza.
              Bo ta osoba MUSI iść do lekarza i nie ma wyjścia.
              Ja palnę z grubej rury np.że ma raka jelita grubego czy żołądka.
              Pasuje taka diagnoza ?
              • mindtriper Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 20:17
                Ani pasuje ani nie pasuje.
                Dla mnie to oczywiste, że przy takich dolegliwościach lekarz jest raczej pożądany, więc nie do mnie ta mowa.
                Ja po prostu jestem ciekawa co to może być.
                • podkocem Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 20:29
                  zadzwoń na 0700- 120- 658 - powróżę z ręki przez telefon
                  • mindtriper Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 20:58
                    To nie zapomnij zapytać o skurcze przepowiadające tongue_out
          • rhysmeyers22 Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:35
            dobra morfologia akurat niczego nie przesadza,moj dziadek umierajac na raka pluc mial calkiem niezla.crp bym zrobila zeby zobaczyc czy jest jakis stan zapalny i nawet nie ma co czekac z lekarzem ,bo przyczyny jak ktos dobrze powiedzial moga byc od niegroznych po naprawde powazne i nie ma co tracic czasu
    • vilez Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:39
      Może mieć bakterie, może mieć nerwicę.
      • verdana Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:44
        Przeczytałam CAŁY post. Tak, wiem,że osoba do lekarza nie pójdzie, nie rozumiem jednak, czego oczekujesz od ludzi na forum? Że Cie uspokoją, dadzą pomysł, co to może być i tym samym wezmą część odpowiedzialności za to, ze ktoś nie chodzi do lekarza?
        Uważam, że w takiej sytuacji dawanie jakichkolwiek rad jest skrajną nieodpowiedzialnością.
        --
    • kol.3 Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:43
      Ja mam znajomego, który często cierpi na zaburzenia żołądkowe. Ma stresującą nerwową pracę to raz, po drugie bardzo oszczędza na jedzeniu, kupuje wszystko co najtańsze co wg mnie odbija się na zdrowiu.
      • andaba Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 14:52
        Jeżeli dolegliwości występują mniej więcej raz w miesiącu, to stawiam, że delikwent zgodnie z zasadą "ma się zepsuć i zmarnować lepiej zjeść i zachorować" zjada coś nieświeżego. Zwłaszcza starsi ludzie mają takie tendencje.
        • kol.3 Re: Pytanie medyczne 16.09.13, 05:55
          Ale to nie jest starszy człowiek, wprost przeciwnie stosunkowo młody tyle że głupio oszczędny.
    • malgosiek2 Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 15:18
      Usg = wizyta u lekarza poz po skierowanie.
      Badania laboratoryjne = wizyta u lekarza poz po skierowanie.
      Tylko lekarz idiota/kretyn da skierowania nie widząc pacjenta z takimi objawami.
      Gastroskopia = wizyta u lekarza poz po skierowanie.
      Kolonoskopia = wizyta u lekarza poz po skierowanie, a potem wizyta u specjalisty.
      Cokolwiek byś chciała zrobić BEZ WIZYTY U LEKARZA NIE obejdzie się.
      Ale co kto lubi, nie moje rybki i nie mój cyrk.
      • bi_scotti Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 16:36
        Nie rozumiem az takiego leku przed lekarzem ale niech tam ...
        Zanim delikwent do lekarza dotrze, moze sprobowac dzialan detektywistyczno-eliminacyjnych typu "rzygam i mam sraczke zawsze po obiedzie u cioci Jadzi, ktora gotuje z duza iloscia oleju rzepakowago wiec ..." albo "mam dolegliwosci zawsze po pracy do pozna kiedy to szef zamawia pizze dla zespolu wiec ..." - jesli uda sie tej upartej jednostce znalezc jakis pattern, wieksza szansa na probe wyeliminowania przyczyn dolegliwosci bez kontaktu z lekarzem. Ja tez uwazam, ze z lekarzami najlepiej jest pic wodke ale czasem zanim sie ja wypije mozna tez/warto skorzystac z ich wiedzy zawodowej! Zdrowia zycze.
        • nangaparbat3 Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 22:25
          Nie rozumiem az takiego leku przed lekarzem ale niech tam ...
          Zdarza się aż taki lęk przed lekarzem, ale możliwe, że to lęk przed rejestrowaniem, chodzeniem, proszeniem, czekaniem w kolejkach. W naszym NFZcie na drzwiach toalety wisiał napis: DLA PETENTÓW. I tak jesteśmy często traktowani - jako petenci, w dodatku roszczeniowi i upierdliwi.
    • nangaparbat3 Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 16:33
      Przyszło mi do głowy, że jeśli te ataki są w miare regularne - to może jakies pasozyty.
      Moze byc wszystko - od nerwicy po raka, jedyne wyjście pójść do dobrego lekarza.
      Co do "dobrych wynikow": pamietam taka pacjentkę mego ojca, nie wiem jakie miała dolegliwości, ale wyniki wszystkie świetne, kiedy się zdecydowano na operacje i otwarto brzuch, nie było co ratowac. Pamiętam to, bo on wiele o tym mowił, wciąż powtarzal że "wyniki" świetne, jak u mlodego czlowieka.
      • nangaparbat3 Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 16:34
        Acha - rak jelita nalezy teraz do najczęstszych chorob.
        • gazeta_mi_placi Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 21:06
          Mam pytanie - czy jest jakaś metoda badania (nie wiem, z krwi, kału, usg) na sprawdzenie czy ktoś nie ma raka jelita grubego oprócz kolonoskopii?
          • malgosiek2 Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 21:23
            www.labtestsonline.pl/tests/FecalOccultBlood.html?tab=3#1
            pl.wikipedia.org/wiki/Test_na_krew_utajon%C4%85_w_kale
            • gazeta_mi_placi Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 21:32
              A ile procent daje pewności, że wszystko jest w porządku?
    • ledzeppelin3 Re: Pytanie medyczne 15.09.13, 20:24
      Amylaza w moczu i surowicy i usg jamy brzusznej. Może być kamica przewodowa/pęcherzyka/podrażnienie trzustki na tym tle. Oczywiście może być też co najmniej 10 innych rzeczy, łącznie z wirusowym zapaleniem wątroby..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka