mamaemmy 17.09.13, 17:17 albo lepsze-robił ktoś kiedyś? Uwielbiam te z Lidla-jak zrobic takie cudo?Tylko plisss krok po kroku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 17:26 Te z Lidla to akurat żadne cudo. Moje sa lepsze W necie masa przepisów, na emaglu konkretne rady tez znajdziesz. Powiem jedno- warto zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 18:11 Właśnie skończyłam przerabiać 25 kg pomidorów (znaczy suszyć i zalewać olejem słonecznikowym). Pyszne są. Przepisów jest od cholery i trochę, ale jeśli chcesz, napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 18:19 chce,chcę! widziałam ,że jest tego mnóstwo,ale jednak od 10 lat prawie emama jest moja wyrocznią i wolę sprawdzony przepis Mąż uwielbia się w to bawić Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 18:29 To leć po pomidory niech dryluje i suszy. jedną partię suszyłam z pestkami, tez były pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 18:52 1.Kroisz pomidory na połówki albo ćwiartki. Niektórzy wycinają środek, ja obcinam końcówki. 2.Układasz na blasze piekarnika i solisz. 3.Suszysz w niskiej temperaturze, najlepiej przy uchylonych drzwiach piekarnika, tak, aby się mocno skurczyły, ale nie na wiór. 4.Wyjmujesz, przekładasz do miski, skrapiasz octem (ja użyłam balsamicznego), posypujesz przyprawami (oregano, bazylia, co się chce), mieszasz. 5.Przekładasz do słoików, do 2/3 wysokości, można dodać czosnek czy kapary. 6.Gotujesz oliwę albo olej (w zeszłym roku robiłam z oliwą, w tym z olejem słonecznikowym, dużej różnicy nie ma) i gorącą, prawie wrzącą oliwą czy też olejem zalewasz pomidory, zamykasz słoiki, stawiasz do góry dnem i po 24 godzinach są gotowe do spożycia Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 19:00 wrzący olej powoduje pekanie słoików. sprawdziłam. dlatego zalewam olejem o temp. ok. 100 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 19:03 Ja też. Z oliwa sa gorsze w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 19:07 > wrzący olej powoduje pekanie słoików. Prawie wrzącą. Prawie. Nic mi jeszcze nie pękło, ale lepiej być ostrożnym. Problem też jest i taki, że jeśli olej jest niedostatecznie podgrzany, słoiki nie chcą się zamykać, przynajmniej moje słoiki z moimi pomidorami i moim olejem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 16:37 Kawka, a jak wy zjecie tych 25kg? Bo ja to spozywam glownie jako przekaske (wsrod innych), albo moze ciut na pizze... ale chyba macie jakies inne pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 17:43 Z tych 25 kg wyszły 23 słoiki, które już zaczęły się rozchodzić po rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 18:42 proszę, krok po kroku: - nabywasz pomidory - myjesz - kroisz na pół - łyżką do lodów wydrążasz pestki - pomidory układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - suszysz jak grzyby - mają być miękkie, lekko pomarszczone, pod żadnym pozorem wysuszone na wiór. - wkładasz do słoików - dodajesz czosnek, bazylię w ilościach wedle uznania - zalewasz olejem o temp. ok. 100 stopni - słoiki zakręcasz i odwracasz - warto, żeby postały tak z miesiąc i przeszły smakiem i aromatem smacznego. po zjedzeniu pomidorów nie wylewaj oleju, zużyj go smażenia różnych warzyw, albo do sałatek, albo do czego tam lubisz.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 20:02 dzieki wielkie SUPER Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 21:20 w tym roku po raz pierwszy zrobiłam pomidory kiszone, bardzo dobre. Przepis dostałam od naszego józia Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny.poranek Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 17.09.13, 23:25 Ja osobiście nie lubię tych z Lidla-przeczytałam skład i mnie odrzuciło. Najbardziej mi smakują Ole! i te z Biedronki Sotille Gusto czy jakoś tak- w promocji kupowałam je za 4.99zł, a sa naprawde pyszne, z oliwą i przyprawami, bez octu, kwasku cytrynowego i innych badziewi. W ogóle to jestem zakochana w suszonych pomidorach, zawsze później wykorzystuję olej do smażenia. Lubię też suszone pomidory "na sucho", bez zalewy. Ale za branie się nie zamierzam brać-jestem wygodna, a poza tym chyba dużo czasu na to potrzeba. Niemniej jednak, gdyby Ci wyszło coś ciekawego- daj znać Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Kupujesz pomidory lima 17.09.13, 23:45 myjesz, ścinasz czubki, kroisz wzdłuż, suszysz w piekarniku około 6-8 godzin w zależności od wielkości w temp około 100 stopniach przy uchylonym drzwiczkach. Jest to najbardziej upierdliwa część całej imprezy, bo przy ilości 10 kg jest kilka tur do suszenia. W słoikach układasz pomidory, czosnek, świeżą bazylię, tymianek i oregano, zalewasz bardzo ciepłą, prawie gorącą oliwą, porządnie zakręcasz, po miesiącu wcinasz. Nie absolutnie żądnego porównania z kupnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
ewasuwek Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 07:40 a ja zapytam nieśmiało... do czego używacie pomidorów suszonych? ja wykorzystuję je tylko do pesto... znacie jakieś fajne przepisy z suszonymi pomidorami? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 16:43 Do jedzenia Dodaję do sałatek, do makaronów, spaghetti; albo biorę sobie takie ususzone pomidorki w oleju/oliwie, świeżą bułeczkę i mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 08:34 Trzeba suszyć na słońcu, w piekarniku nie wyjdą tak dobre jak powinny. Lidlowe akurat bez szału, ale to samo można powiedzieć o większości sklepowych pomidorów. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 08:38 Tyle że teraz tego słońca jak na lekarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 15:07 W sierpniu było sporo, jak kros miał taras to i suszenie można było uskuteczniać. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 16:34 A teraz mamy wrzesień, więc nawet taras jie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 16:36 No bo suszyc na słońcu trzebabyło wczesniej, teraz tylko piekarnik albo suszarka. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 16:38 Jasne, tylko wątek powstał we wrześniu ;p Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 16:45 Będzie jak znalazł w przyszłym roku ;p Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 16:46 Dokładnie, autorka posta chyba ma dom i taras więc na za rok jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
drosetka Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 17:04 podpowiedzcie w jakiej temperaturze i przez jaki czas nalezy je suszyc w piekarniku??? swego czasu moja mama robiła, niestety w tamtym roku kilka słoików poszło do śmieci , nie wie sama co źle zrobiła ale zepsuły się i sie zniechęciła. Ale też uwielbiam, mogę jeść do wszystkiego, a sałatka z rukol,i suszonych pomidorów i mozarreli Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 17:28 -ja suszę w 100 stopniach, uchylam drzwi piekarnika i włączam termoobieg, po ok 6 godzinach są gotowe. Przy upałach można suszyc w sloncu ( przykrywam gęstym sitem by jakaś muszka nie wpadła na pomysl zwiedzania pomidorowej plaszczyzny) olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Suszone pomidory w oliwie-jak ze sklepu 18.09.13, 19:37 drosetka napisał(a): > podpowiedzcie w jakiej temperaturze i przez jaki czas nalezy je suszyc w piekarniku??? .." suszysz tak jak grzyby. pi razy oko 90-100 stopni, przy uchylonym piekarniku, bo mają się suszyć, a nie upiec. tyle że nie do całkowitego uschnięcia, tylko do momentu kiedy się pomarszczą, są nadal miękkie i elastyczne. zalewasz olejem z dodatkami i już. Odpowiedz Link Zgłoś