Dodaj do ulubionych

naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc

17.09.13, 20:28
Tak jak w tytule
Synek ma 4 miesiące i naczyniaka na udzie. Zauwazyłam ostatnio że stał sie on bardziej wypukły przyponina trochę wygladem kalafiora. Do jakiego lekarza mam iść? Dermatologa, chirurga dzieciecego nie wiem czego szukać a chciała bym sie skonsultować
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 20:30
      Do chirurga dziecięcego.
      • mysza_w Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 20:40
        W zasadzie to do chirurga onkologa, bo to oni zajmują się naczyniakami. O ile wiem sugeruje się konsultacje w przypadku gdy: naczyniaków jest 5 lub więcej, naczyniak jest duży i są z nim problemy (np. krwawienie, owrzodzenia i tp) albo też jest w miejscu wrażliwym - na twarzy, w miejscach intymnych i tp. Zwykle naczyniaki jamiste rosną do jakiegoś roku, a potem zanikają (nawet do 6-7 lat). Moja córka ma 5 naczyniaków jamistych (też ma 4 miesiące teraz) i jesteśmy pod opieką właśnie chirurga onkologa.
        pozdrawiam
        M.
    • asia_i_p Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 20:36
      Zacznij od pediatry. Moja córka miała na główce, ja na plecach. Na główce pediatra kazała mi się w ogóle nie przejmować, bo powiedziała, że będzie rósł do pół roku, a potem stopniowo zanikał i miała całkowitą rację, ale kontrolowała go co jakiś czas. Ja miałam na plecach i to już był problem, bo na nim leżałam i mi się rozwalił, była rana.
    • anika772 Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 20:39
      Do dra Dariusza Wyrzykowskiego w Gdańsku, to świetny spcjalista.
      • verdana Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 20:44
        Najpierw zapytaj pediatry. Mój syn miał naczyniaka, zajmującego połowę dłoni. Pediatra kazała sie nie przejmować, nic nie robić i miała rację - naczyniak znikł bez śladu, gdy dziecko miało ok 4-5 lat.
    • asikol Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 20:44
      bylam juz u pedriatry i jestem ze śląska
    • mona_mayfair Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 20:45
      Mój syn miał naczyniaka na pośladku. Pediatra kazał skonsultować z dermatologiem, dermatolog kazał sie nie przejmować, zniknie. Teraz syn ma 6 lat, po naczyniaku tylko lekki "cień".
      • soilew Re:wejdz na forum o naczyniakach 17.09.13, 20:55
        jezeli jeszcze istnieje
    • bj27 Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 20:55
      Mój syn miał (no dobra, jeszcze trochę ma) naczyniaka jamistego. Skierowanie do onkologa dziecięcego dostaliśmy już przy wypisie z położnictwa (później okazało się, że skierowanie do onkologa nie jest wymagane). Rok temu CZD miało jakiś program leczenia naczyniaków - każdy pacjent z naczyniakiem był konsultowany przez prof. Perek, która decydowała czy zakwalifikowuje małego człowieka do leczenia (my się nie zakwalifikowaliśmy i zgodnie z tym co prof mówiła naczyniak sam zaczął się wchłaniać).

Poza tym jeśli chcesz trochę zgłębić temat naczyniaków, to polecam forum naczyniaki.pl
    • ziarenko-piasku Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 21:00
      Moja siostrzenica ma naczyniaka w okolicy skroni - rodzice byli z nią u onkologa dziecięcego. zalecenie - do obserwacji, bo ma się wchłonąć.
      • jezykkic Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 17.09.13, 21:30
        Do dr Wyrzykowskiego z Gdańska, operował młodego jak miał 8-miesięcy, teraz powoli reszta się wchłania.
    • czar_bajry Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 18.09.13, 01:12
      Do żadnego, albo sam się wchłonie albo zostanie i wtedy dorosłe już dziecko może sobie naczyniaka usunąć.
      Moja córka miała wypukłą malinę na piesi- wchłonęła się ale dopiero jak była nastolatką.
      • evee1 Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 18.09.13, 05:36
        Moja corka tez miala dwa naczyniaki, jeden na skroni, a drugi na skorze glowy we wlosach. Zanim poszla do szkoly oba juz sie wchlonely. Po jednym nie ma ani sladu, po tym na skroni zostal tylko brazowy punkcik. Ma tez taka mocno zaczerwieniona skore na polowie glowy nad karkiem, ale tego nie widac, bo pod wlosami.
    • irima2 Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 18.09.13, 09:37
      My byliśmy u chirurga-onkologa. Dał nam wskazówki na co zwracać uwagę i kiedy zgłosić się ponownie. Na szczęście naczyniak się wchłonął i prawie nie ma już po nim śladu.
      • aqua48 Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 18.09.13, 09:53
        Mój syn też miał naczyniaki na nosie i na łydce. Oba się wchłonęły bez śladu, płaski na łydce wcześniej, wypukły na nosie zaczął znikać w wieku 7-8 lat u dziecka.
    • monika3411 Re: naczyniak u niemowlaka do jakiego lekarza isc 18.09.13, 10:15
      Mojej córce naczyniak jamisty na czole rósł przez dobrych kilka lat. Przez podobny czas się wchłaniał. W sumie wchłanianie zakończyło się kiedy młoda miała chyba 12 lat. Obecnie córka ma 15 lat. Naczyniaka na czole nie ma, ale jest po nim ślad - taki "flaczek" niemal w kolorze skóry. Jak się skończy okres dojrzewania, będziemy to usuwać. Póki co, córka całe życie nosi grzywkę.
      Jeśli chodzi o lekarzy - oglądali to pediatra, chirurg, onkolog, chirurg plastyczny (tu była informacja, że wchłanianie może trwać nawet do zakończenia okresu dojrzewania i do tego czasu nie należy interweniować). Nawet ortopedzi się wypowiadali przy okazji innych wizyt.
      • ella_nl Re: Asikol.... 18.09.13, 12:08
        Ja też jestem ze Śląska. Moja córka ma rozległe naczyniaki. Leczymy je w CZDiM w Katowicach, u doktora Wojciecha Madziary (chirurg onkolog). Jest dobrym specjalistą. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka