Dodaj do ulubionych

Ciągle mi zimno

30.09.13, 08:37
Ledwie 12-13 stopni a ja łażę w grubych swetrach, szalikach i najchętniej wyjęłabym kurtkę puchową.
Ostatnio w pracy siedziałam w kurtce (reszta ludzi urzęduje niemal w krótkim rękawku), a mi ciągle zimno jest.
Jakieś badania?
Obserwuj wątek
    • vilez Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 08:43
      Ciśnienie masz jakie? Krążenie ok?
      Właśnie wyjęłam wczoraj moją puchówkę, a co- jesienna też może być, no nie wink Szron wczoraj był, to jestem usprawiedliwiona.
      • melancho_lia Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 08:50
        Krążenie ok, cisnienie w normie (w granicach 110 na 70). Nie ejstem tez jakaś przeraźliwie chuda.
        • vilez Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 09:38
          No to nie za wysokie to ciśnienie (ale jednak w normie). Ja mam niższe i serducho mi do tego kołacze. No i zimno bywa.
    • lampka_witoszowska Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 09:02
      ew. morfologia. Ale jak chcesz badac, to najpierw wywiad u lekarza pierwszego kontaktu smile
    • gulcia77 Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 09:04
      Jeśli masz też obniżone tętno, jesteś ciągle śpiąca - to TSH (to może być niedoczynność).
      Jeśli miewasz częstomocz, swędzi Cię, podsypiasz - to CUKIER!!!
      • melancho_lia Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 09:10
        TSH, ft3 i FT4 w normie (badane niedawno), tętno w normie
        Spać mi sie chce ale to już od dawna
        Cukier takze badany wszystko oki.
        Zimno mi jest od kiedy pamiętam, to nie tak że teraz się tak porobiło.
        • solaris31 Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 09:23
          w normie labolatoryjnej znaczy się? TSH powinno się mieć w okolicach 2, 5 , mimo, że normy labolatoryjne są zwykle dużo wyższe. ja przy TSH 3, 35 dostałam rozpoznanie niedoczynności tarczycy spowodowanej chorobą hashimoto. i co z tego, że norma na papierku była 4, 5?

mnie z powodu własnej choroby ciągłe, nieracjonalne uczucie zimna kojarzy się wyłacznie z chorobą tarczycy, lub z kłopotami z krążeniem.
          • melancho_lia Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 09:32
            Ja mam nieco powyżej 2 to chyba ok. Wiem , że powinno być własnie w tych granicach.
            • solaris31 Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 10:26
              tak, to wynik w normie. szukaj innej przyczyny - krązenie, niskie ciśnienie, i kontroluj cukier.
              • melancho_lia Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 10:29
                Cisnienie mam w granicach 110/70, cukier ok (nawet niedawno badany). A krążenie to jak zbadać? Bo wydaje mi sie, ze jest w porządku, nie mam zimnych palców, tylko ogólnie mi zimno jest.
                • solaris31 Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 10:40
                  nic więcej nie przychodzi mi do głowy. skoro badania masz ok, to nie wiem, co jeszcze mogę poradzić. na pewno pomoże więcej ruchu - człowiek się jednak fajnie rozgrzewa i pobudza krązenie . zdrówka!
                  • melancho_lia Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 10:45
                    Dzięki. Widać taki ze mnie zmarznięty typ.
            • afro.ninja Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 17:48
              melancho_lia napisała:

> Ja mam nieco powyżej 2 to chyba ok. Wiem , że powinno być własnie w tych granic
              > ach.

W normie jest, jak jest okolo 1 z kawalkiem.
    • tully.makker Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 10:05
      No coz, ja tez w tym roku trzese sie z zimna bardziej niz poprzednio. Aleja mam wlasnie stan przedcukrzycowy.
    • paul_ina Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 10:17
      Ja też tak mam, wyniki w normie. Jedyne co, to jestem niskociśnieniowcem.
      Sport bardzo pomaga, biegając rano czuję się rozgrzana i rozruszana przez większą część dnia. Wieczorem gorąca kąpiel i jakoś te 8 miesięcy zimy przejdzie smile
    • bella_roza Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 11:13
      ja tak mam co roku na jesieni - jestem zmarźluchem i niskociśnieniowcem. trzeba ciepło się ubierać, jeść rozgrzewające potrawy, żadnych jogurtów i sałat. jak już się organizm przestawi na niższe temperatury to jest ok.
    • anna.kolodziejek Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 11:59
      Jejuśku, ja mam to samo!
      Wszyscy dookoła porozbierani(no może teraz już trochę mniej ale też mają mniej warstw niż ja)a ja ciągle zmarznięta. Muszę mieć założoną podkuszulkę na ramiączka pod innymi ciuchami, bo inaczej to bym chyba zamarzła. Koleżanki chodzą w jednej warstwie(jedna bawełniana bluzeczka) a ja-podkoszulka, bluzka z długim rękawem, sweterek lub cos podobnego na wierzch. i to jeszcze nie gwarantuje mi uczucia ciepła bo co chwilę mam na rękach takie odczucie jakby mnie ktoś oblewał zimną wodą albo ustawił na mnie jakiś zimny nadmuch... coś okropnego. zazdroszczę tym, którym jest ciągle gorąco. ja rzadko doświadczam tego uczucia...sad
      Robiłam parę dnio temu badania właśnie z tego względu i co? Wszystko w normie. Tylko żelaza ma trochę za dużo...Cukier, TSH w normie. Jedyne co to ciśnienie mam niskie bo zawsze ok 100/60 i do tego jakieś kałatania serca od paru miesięcy. Nie wiem co robić. nie jest łatwo się dostosować i żyć komortowo jak wokół wszystkim gorąco i tylko by wietrzyli, włączali klimę itp...
      • vilez Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 12:23
        Te kołatania to bywają przy niskim ciśnieniu sad Naucz się aplikować sobie piąchopirynę- znaczy musisz się porządnie walnąć w klatę kilka razy, wskakuje na swoje miejsce, znaczy w swój rytm (to serducho) wink
        • anna.kolodziejek Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 12:30
          Na szczęście mi to jakoś samo dość szybko przechodzi ale nie jest to miłe uczucie... Ciekawe co jest przyczyną... Kiedyś myślałam, że to od nadmiaru Redbulli, bo sporo tego piłam, ale teraz już ze dwa lata nie miałam tego w ustach a serce nadal kołaczewink
          Dziwne to wszystko
          • solaris31 Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 13:26
            zbadaj elektolity - przy niedoborach magnezu i potasu pojawiają się herzklekoty. jak się człowiek trochę posuplementuje, zwykle przechodzą. stres i kawa ograniczają wchłanianie magnezu, więc warto się sobie poprzyglądać.
            • anna.kolodziejek Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 13:53
              Jeśli chodzi o mnie-wszystkie te pierwiastki w normie... Nie wiem jak założycielka wątku?
              • solaris31 Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 14:10
                u mnie też były w normie, a jednak przyjmowanie magnezu i potasu w dawkach przepisanych przez lekarza uspokoiło moje kołatawki.
          • vilez Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 14:05
            Jakoś to jest tak, że przy niskim ciśnieniu czasem podwyższa się tętno (trzeba częściej tę słabą w ciśnieniu krew pompować), no i serducho czasem się wykoleja.
            Strasznie to jest nieprzyjemne. Ja się wtedy kładę (albo siadam) i mnie ktoś wali w klatę, a jak nie ma nikogo to się sama walę- szybciej mija wink Albo walić albo pompować jak przy reanimacji.
    • kozica111 Re: Ciągle mi zimno 30.09.13, 14:24
      Mi pomaga tylko ruch, badania dobre.
    • gazeta_mi_placi Re: Ciągle mi zimno 10.12.13, 16:37
      Przeprowadź się do domku w lesie, zmień pracę i wystaw walizki męża za drzwi, mam nadzieję, że pomogłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka