Dodaj do ulubionych

tez allegro

30.09.13, 10:03
kupilam przez kup teraz od osoby prywatnej kurtke mial to byc stan idealny a niestety nie byl...plamki.
Zaplacilam przez payU , nie chce tej kurtki w takim stanie, sprzdajaca odmawia przyjecia i zwrotu pieniedzy. Co poza negatywem moge zrobic? czy w ramach payu mam jakies ubezpieczenie?
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: tez allegro 30.09.13, 10:06
      nie masz ubezpieczenia bo Payu nie ubezpiecza nic. Jest program ochrony kupujących bo może o to Ci chodzi ale on dotyczy sytuacji kiedy się za towar zapłaci, nie dostanie się go i zgłosi sprawę na policję.
    • ichi51e Re: tez allegro 30.09.13, 10:08
      Naprawde kupujac uzywane rzeczy trzeba sie przygladac zdjeciom czytac opisy itd. Albo brac na klate.
    • bell82 Re: tez allegro 30.09.13, 10:12
      Prawa zwrotu nie masz ale masz prawo reklamacji. Wysylasz ja na swoj koszt i sprzedajacy ma obowiazek ja rozpatrzyc. Inna sprawa, ze on moze nie widziec problemu i kolejnaa kasa w plecy. Pozostaje solidny neg ale licz na odwetowca.
      • kasia080178 Re: tez allegro 30.09.13, 10:13
        wyprać w odplamiaczu ,moze plamy sie wypiorą.
      • camperbamper Re: tez allegro 30.09.13, 10:22
        ale to nie firma tylko osoba prywatna...
        • bell82 Re: tez allegro 30.09.13, 10:25
          I co z tego ze nie firma, prawo do reklamacji masz u osoby prywatnej, takze, wysylasz kurtke z pismem reklamacyjnym z opisem tego co ci sie nie podoba. Kupujesz na allegro a zero pojecia o twoich prawach..
          • camperbamper Re: tez allegro 30.09.13, 10:28
            i jaki jest efekt takiej oficjalnej reklamacji? nie przyjmie paczki i ...?
            • bell82 Re: tez allegro 30.09.13, 10:30
              Jak osoba jest uczciwa to przyjmie, jak juz teraz robi ci problemy, to daruj sobie i wystaw nega bo tylko stracisz na wysylce.
            • maggi9 Re: tez allegro 30.09.13, 10:31
              Informujesz panią, że chcesz kurtkę zareklamować bo...i ze wysyłąsz paczkę. Wysyłasz kurtkę z pismem reklamacyjnym na swój koszt do niej. Ona rozpatruje reklamację. Jeśli jest zasadna i ja uzna to oddaje Ci wszystkie koszty - za kurtkę, przesyłki. Jesli ona uzna, że nie jest zasadna to musisz opłacić przesyłkę zwrotną.

to tak wygląda w teorii. W praktyce - wiadomo. Bo jak zmusić kogos aby paczkę odebrał, a poza tym istnieje duże prawdopodobieństwo, ze pani reklamacji nie uzna bo wie co wysyłała. Wtedy pozostaje droga prawna tylko i wyłącznie.
      • gazeta_mi_placi Re: tez allegro 30.09.13, 10:24
        Tak naprawdę ciężko udowodnić, sprzedający powie, że w chwili wysyłki kurtka była czyściutka i zaplamiła ją dopiero kupująca, jak udowodnisz? Allegro nie wtrąca się w takie sprawy, zatem pozostaje tylko komentarz negatywny i tyle.
        • camperbamper Re: tez allegro 30.09.13, 10:26
          no i o takie podsumowanie mi chodzilo,,,czyli moge sobie pisac, prosic grozic a w rezultacie liczy sie jedynie dobra wola sprzedajacego i nie ma co zawracac sobie glowy odpowiedzialnoscia portalu
          • gazeta_mi_placi Re: tez allegro 30.09.13, 10:34
            Owszem, tak to wygląda od strony praktycznej.
            Ale te plamy nie zejdą w odplamiaczu? Skoro stać Cię na kurtkę za 150 zł to i na odplamiacz za 8 zł.
            Ja i tak wszystkie kupione używane rzeczy zawsze piorę, nawet jeśli "na węch i wygląd" świeżo uprane.
    • gazeta_mi_placi Re: tez allegro 30.09.13, 10:13
      A z ciekawości, ile kosztowała ta kurtka, że wymagasz stanu idealnego?
      • chipsi Re: tez allegro 30.09.13, 10:17
        Skoro z opisu wynika jasno że stan idealny to co za różnica czy kosztowała 2 zł czy 2000?
        • gazeta_mi_placi Re: tez allegro 30.09.13, 10:22
          Kupiłabyś auto dobrej marki w stanie idealnym, które na rynku kosztuje powiedzmy 50000 zł od człowieka który sprzedaje je za powiedzmy 5000 zł i nic by Ci się nie zapaliło w główce, że to zbyt piękne aby mogło być prawdziwe?
          • camperbamper Re: tez allegro 30.09.13, 10:23
            tutaj chodzi o fakt czy stan idealny rzeczy kupionej za 150zl odbiega os stanu idealnego tej samej rzeczy kupionej powiedzmy za za 500?
            • gazeta_mi_placi Re: tez allegro 30.09.13, 10:25
              Kupiłaś używaną kurtkę za 150 zł?
              • camperbamper Re: tez allegro 30.09.13, 10:27
                tak, nie rozumiem zdziwienia btw pytanie dotyczylo ewentualnego zwrotu a nie tego czy kupowac czy nie smile
                • gazeta_mi_placi Re: tez allegro 30.09.13, 10:32
                  Za kwotę powyżej 100 zł wolałabym kupić w sklepie nową kurtkę.
        • kasia080178 Re: tez allegro 30.09.13, 10:22
          Moze dla sprzedającego jak na uzywany ciuch to był stan idealny.
          • lafiorka2 Re: tez allegro 30.09.13, 10:32
            dlatego nie kupuję i nie sprzedaję na allegro.No..sprzedałam ostatnio lampkę i ok było,ale nie bawię się w all,tylko jak już to lokalnie tablica.pl czy gumtree,gdzie kupujący ma szansę przyjść i obejrzeć.A jak ktoś chce wysyłkę,to w tablicy nie musze sie użerać,tylko sie upewniam że ktoś chce to coś i wysyłam.
            • gazeta_mi_placi Re: tez allegro 30.09.13, 10:39
              Nie każdy lubi pielgrzymki do domu.
    • 3fanta Re: tez allegro 30.09.13, 15:02
      Jak sprzedawałam wózek na Tablicy to się z tymi pielgrzymkami pogodziłam .Przynajmniej potem nie bylo zażaleń bo kobita wózek w realu przed zakupem obejrzała i zwróciła uwagę na to na co miała zamiar tę uwagę zwrócić.Jedna chciała się zastanawiać nad kupnem przez tydzień ale zastrzegłam sobie,że jak ktoś chce kupic od ręki to sprzedam tej osobie a ją o tym poinformuję emailem.Na drugi dzień przyszła babka i kupiła wózek bez żadnego targowania się a ta "myśląca" strzeliła mi focha po miesiącu,że wózek sprzedałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka