Dodaj do ulubionych

Twoje dziecko boi się dentysty....

16.10.13, 11:17
www.se.pl/wydarzenia/kraj/twoje-dziecko-boi-sie-dentysty-jest-ofiara-pedofila_360296.html
Tak, tak, to super ekspres napisał ale raczej nie wyssał sobie tego z palca...
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 11:48
      Ojp. Jak z tym rysowaniem drzewa - co nie narysujesz to jestes psychopata. Czasami rece opadaja.
      A ja ostatnio mialam refleksje po wizycie u dentysty (maly wbil sobie cos miedzy zab a dziaslo i go bolalo w ogole koszmar) ze temu strachowi to personel winny. "O pan doktor zaraz ci pokaze!" "Zapamieta to panu!" Itd. Az mnie szlag trafil. Az palnelam - mam nadzieje ze zapamieta - przyszlismy bolalo - wychodzimy wszystko ok -pan doktor cie uratowal!
      Miny personelu - mega zaskoczenie - jak mozna dziecka dentysta nie straszyc?
    • joanna.pio Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 12:06
      Zanim uwierzysz tak naukowemu źródłu, jak SE, proponuję poświęcić trochę czasu na lekturę wspomnianej broszury. www.brpd.gov.pl/uploadfiles/publikacje/rola_lekarza_dentysty.pdf
      • czar_bajry Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 12:17
        Przestudiowałam naukową broszurę i co w związku z tym?
        • melancho_lia Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 12:28
          o proszę:
          "Strach i niepokój dziecka na fotelu dentystycznym, a dodatkowo nieradzenie sobie z zachowaniem
          dziecka mogą świadczyć o przemocy psychicznej stosowanej przez rodziców wobec dzieci."

"Czy rodzic ma problemy z opanowaniem zachowania dziecka podczas wizyty?"
          " Czy zdarza się, że wizyty dziecka są odwoływane w ostatniej chwili?"
          " Jeżeli wizyty są odwoływane w ostatniej chwili nalezy podejrzewać przemoc w rodzinie"

"Dlaczego rodzice nie przychodzą na wizytę z dzieckiem:
          strach przed dentystą dziecka lub rodzica,
          zaniedbanie rodziców,
          brak „tradycji” w rodzinie,
          zaniedbanie rodziców w stanie ich uzębienia i słaby poziom higieny jamy ustnej,
          brak czasu,
          unikanie opinii autorytetów,
          strach przed ujawnieniem aktualnych objawów przemocy stosowanej wobec dziecka,
          brak zaufania do służby zdrowia,
          powody ekonomiczne,
          brak konsekwencji rodziców/opiekunów w zachęcaniu dzieci do wizyt u dentysty. "

To taki wyciag z tej broszury. dla mnie totalna bzdura.

• iuscogens Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 17.10.13, 11:11
            Trzeba dać zarobić rodzinie...uncertain
      • e-kasia27 Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 17.10.13, 09:51
        joanna.pio napisała:

> Zanim uwierzysz tak naukowemu źródłu, jak SE, proponuję poświęcić trochę czasu na lekturę wspomnianej broszury. www.brpd.gov.pl/uploadfiles/publikacje/rola_lekarza_dentysty.pdf

Dzięki za ten link, bo już zaczynałam myśleć, że z rzecznikiem jest coś nie tak.
        Na szczęście, to tylko dziennikarze (jak zwykle zresztą), mają coś nie tak pod kopułą.
        • melancho_lia Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 17.10.13, 11:26
          ja czytałam ta broszurę- autorzy mają mocno nie tak pod kopułą...
          • joanna.pio Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 17.10.13, 14:54
            Nieraz miałam do czynienia z dziećmi - ofiarami przemocy. Mnie ta broszura nie śmieszy. Można wyciągnąć z niej zdania, które poza szerszym kontekstem wydają się mało sensowne. Jednak, jeśli o temacie przemocy mówi się głośno, angażuje się osoby, które pozornie niewiele mogą pomóc, jeśli choć jedno dziecko zostanie uchronione, to już będzie duży sukces.
    • asia_i_p Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 12:47
      Kiedy moje dziecko miało 4 i 5 lat i okresy silnego buntu, zdarzało mi się tak wrzasnąć, że sama miałam ochotę się zgłosić na Niebieską Linię. Dziecko wkraczało do gabinetu, siadało, otwierało twarz, dentystka załatwiała co trzeba, dziecko wychodziło równie zadowolone jak weszło. Na mnie krzyczano na pewno mniej niż ja na moje dziecko (w zasadzie nie bardzo pamiętam, żeby w ogóle), a dentysty bałam się panicznie. Bo bolało i to bardzo, a sprzęt teraz poprawił się na tyle, że dużo mniej boli.

Więc jeśli dziecko boi się dentysty, to znaczy najczęściej, że podczas którejś wizyty doświadczyło bólu albo bezradności (ja się darłam, a pani dentystka ciągnęła dalej niedotruty chyba nerw, bo czemu nie), po czym w ramach bonusu zostało ochrzanione za histerię. Najpierw trzeba sprawdzić historię dentystyczną dziecka, a potem wnikać w psychologię.
      • czar_bajry Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 14:45
        Mój syn dopiero za trzecią próbą dał się przekonać dentyście ( miał wtedy lat 2) ale tu cała chwała należy się lekarzowismile
        Córki miały gorzej gdyż ich dzieciństwo jeszcze za króla ćwieczka wypadało a zresztą co tu dużo mówić:
        ze starszą poszłam do stomatologa, wchodzimy do gabinetu a tam dentysta -sadysta co mi dziąsło rozborował w szkolnym gabinecie, wyszłyśmy szybciej niż weszłyśmybig_grin
        Tak więc strach przed fotelem to wina stomatologa a nie molestowania.
        • ziarenko-piasku Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 15:02
          Ło Matko...moje dziecko się wprawdzie nie boi, ale ja panicznie tongue_out I co teraz ?
          • melancho_lia Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 15:05
            Trza twoich rodziców zamknąć bo pewnikiem Cię molestowali.
            • ziarenko-piasku Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 15:08
              melancho_lia napisała:

> Trza twoich rodziców zamknąć bo pewnikiem Cię molestowali.

Za molestowanie i szprycowanie tabletkami "niepamięci" - bo zaiste nic nie pamiętam tongue_out
              • melancho_lia Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 16.10.13, 15:14
                Wyparłaś te doświadczenia.
                • czar_bajry Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 17.10.13, 00:38
                  to zupełnie jak ja, boję się panicznie a nijak przemocy i molestowania sobie nie przypominamtongue_out
      • joanna.pio Re: Twoje dziecko boi się dentysty.... 17.10.13, 15:17
        To co napisałaś, to moim zdaniem, spłycanie tematu. Wydaje mi się dość jasne, że dentysta, jeśli dziecko nie chce współpracować, nie uzna tego za jedyną i wystarczającą przesłankę, by powiadomić odpowiednie organy o podejrzeniu przemocy domowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka