Dodaj do ulubionych

najbardziej urokliwe miejsce w którym byliscie....

16.11.13, 17:12
chodzi mi o urlop- dluzszy krótszy...
nie hotele 5* all incl. smile tylko faktycznie niepowtarzalne, miejsca z klimatem smile pl i zagranica... szukam inspiracji do wakacyjnych podrózy smile

mnie zapadlo w pamieci wloskie castello di selvole smile gdzie spedzilismy z przyjaciolmi kilka dni w trakcie podrozy po toscanii smile
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 17:23
      Każde miejsce jest niepowtarzalne, kazde rodzi inne emocje, i każdy wspomina jako wyjątkowe coś innego.

Kolosalne wrażenie wywarł na mnie za pierwszym razem Paryż, Rzym. Klimatycznie było na Cinque Terre, w Toskanii, Grecji, Chorwacji również. I na Podlasiusmile

Lubię jeździć daleko, na inne kontynenty - zupełnie inna kultura daje maksymalną dawkę wakacyjnych wrażeń. O tyle to fajne, że na każdym kroku jest coś ciekawego - potrawa w knajpie, przechodzeń na ulicy itd. W Europie wrażenia budzą na ogół tylko miejsca z listy "must see" , zwykła ulica nie budzi emocji.

Z zasady wszelkie podróże indywidualne są dla mnie klimatyczne, z biurem podróży i poganiającym przewodnikiem to lipa.
      • gato.domestico Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 17:29
        nie, nie chodzilo mi o to ze urokliwy byl Paryz czy rzym ...chodzi mi o konkretne miejsce np pensjonat, gosp agro w jakims urokliwym miejscu a nie laweczka w parku pod wielkim debem
        pPrzypomnialam sobie jeszcze Bohomiki na Podlasiu i Suprasl (tam krecili serial o Blondynce -wet), szczegolnie ten ostatni- mieszkalismy pod samiutkim lasem, w nocy doslownie nic oprocz wiatru i dzwonów Monastyru slychac nie bylo smile
        • izak31 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 17:50
          A możesz polecić jakiś fajny nocleg na tym Podlasiu?
          • gato.domestico Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 17:57
            ja generalnie nie mam duzych wymagan noclegowych smile ma byc czysto, lazienka w pokoju etc nie lubie hoteli. To byly kwatery prywatne jesli cos takiego |Cie interesuje to poszukam.
            • gato.domestico Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:06
              to chyba bylo sosnowe siedlisko, ale wybierz cokolwiek na samym skraju puszczy knyszynskiej...duzo kwater graniczacych z lasem omijaj pokoje zuczek smile
          • nika1228 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 19.11.15, 09:23
            Sioło Budy
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 17:55
      Ochryda. Cała. Wszędzie.
    • kropkacom Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 17:57
      Byłam dzisiaj w bardzo urokliwym miejscu, ale nie spałam tam. Zjedliśmy obiad (bardzo dobry, szybko podany), zwiedziliśmy okolicę.

www.vinarstviukaplicky.cz/
      I link do restauracji: www.vinarstviukaplicky.cz/index.php/restaurace
    • mayaalex Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:01
      Cinque Terre. Toskania - w sumie gdzie nie trafisz, jest cudnie, ja uwielbiam male miasteczka ale i Florencje i Siene. Apulia - male nadmorskie miejscowosci.
      Kraj Baskow - niesamowite Bilbao i potem zjazd wybrzezem do Asturii - jestem wielka fanka tych okolic, ludzi, jedzenia, widokow.
      Kapadocja (spanie w dowolnym hotelu-jaskini, od malych i tanich po wypasione butikowe, unikaj tylko wielkich sieciowek bo sa male szanse, ze bedzie rzeczywiscie w jaskini smile, koniecznie z lotem balonem o wschodzie slonca.
      Baltyk po sezonie.
      Male wioseczki w Alpach austriackich, pensjonaty gdzie gospodyni podaje na sniadanie swieze pieczywo z malutkiej piekarni i maslo i dzemy wlasnego wyrobu. Dla narciarzy zima i rowerzystow/piechurow latem.
      Portugalia, w calosci smile
      Szkocja - piekny Edynburg i zielone mgliste pola na jego obrzezach.
      No, Malediwy tez byly urokliwe smile
    • marychna31 Nečtiny, Czechy 16.11.13, 18:06
      Byłam tam w zamku:
      https://www.ops.zcu.cz/img/nectiny/objektn.jpg
      https://www.apha.cz/data/documents/093/010603.jpg
      https://file1.npage.de/002563/07/bilder/zamek_nectiny_002_2.jpg
    • gretchen184 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:07
      Szklarska Poręba- tak ogólnie
      Szczeliniec- konkretnie to miejsce- best of the best
      • bi_scotti Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:15
        Jedno? Jedno NAJbardziej urokliwe? That's a tall order wink Zeby tak wybrac "jedno" smile
        Mysle i mysle, i co pomysle o jednym to mi sie zaraz jakies inne "naj" przypomina, i nastepne, i nastepne - osiolkowi w zlobie dano, eh ...
        A moze chociaz byc CALA Newfoundland? Da sie tak wymigac z tego "jednego"?
        • sta-fraszka Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 18.11.15, 23:30
          Cała Nową Fundlandia, szczególnie Woody Point na zachodnim wybrzeżu, Trinity na Bonavista Peninsula i jedno z najbardziej kolorowych miast świata, St. John's.
          • bi_scotti Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 18.11.15, 23:45
            sta-fraszka napisała:

> Cała Nową Fundlandia, szczególnie Woody Point

smile
            No to ja prosze dopisac jeszcze Happy Adventures (z amazing jedzeniem przy okazji!), Burin Peninsula (jestem przekonana, ze tam mieszkaja prawdziwe Trolle smile ) no i zeby bylo dodatkowo "europejsko" - St. Pierre et Miquelon z bagietkami, dzikimi konmi i euro w pakiecie wink Ah, Nfld - my dream place on the Planet Earth!
            • sta-fraszka Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 19.11.15, 14:30
              smile
              • forumologin Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 19.11.15, 18:26
                A nowa szkocja plus pei czy nowa fundlandia? Co polecicie? Wiem ze nf przepiekna I dzika ale sentyment do ani z zielonego wzgorza ciagnie na peismile
                • bi_scotti Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 19.11.15, 19:16
                  OK, jak masz czas i troche $$$ do wydania to zacznij w Bostonie i ciagnij w gore przez New England (moze sie tu Myelegans dopisze i opisze uroki jej terenow wink ), wez ferry etc. etc. etc. Maritimes sa piekne i urokliwe gdziekolwiek nie wyladujesz. Pytanie watku bylo o "najbardziej urokliwe" subiektywnie wiec ja kocham Nfld, co nie znaczy ze Nova Scotia jest be albo, ze PEI niewarta wizyty smile Nova Scotia jest fantastyczna widokowo ale tez i historycznie tudziez muzycznie i kulinarnie wiec gdziekolwiek nie trafisz, bedziesz happy. PEI, szczerze mowiac, moze troszke znudzic chyba, ze sie np. objezdza ja na rowerze albo oplywa kajakiem - wtedy sa wyzwania. Green Gables to jest wizyta na jeden poranek i tyle ... no chyba, ze ktos jest faktycznie jakims fanatykiem Ani to wtedy moze potrzebuje wiecej wchlaniania atmosfery wink Jeszcze sobie dopisz do marszruty New Brunswick, ktory z kolei fascynuje lingwistycznie i tez krajobrazowo choc da sie w nim tez i zauwazyc sporo biedy, niestety, chyba nawet wiecej niz na Nfld. Ale taki np. Shediac - stolica polowow lobster/homar to naprawde miejsce warte grzechu i obiadu wink
                  Dlaczego ja kocham Nfld? Hmmm ... przede wszystkim za koloryt - szaro-brunatno-tajemniczo-mgliscie-wietrznie-deszczowo-poetycko ... Ludzie sa po prostu amazing, poczucie humoru, stosunek do swiata i ludzi, zyczliwosc i cieplo sa nieporownywalne z zadnym innym miejscem na swiecie. Nazwy miejscowosci sa so cool - juz dla nich samych warto sie tam wybrac wink Atmosfera the Rock jest dla mnie niepowtarzalna i jedyna w swoim rodzaju - wyraznie widac, zem zakochana a wiec slepa i glucha na uroki gdziekolwiek indziej big_grin Czasem mysle zeby tam retire ... hmmm ... maybe ... Cheers.
                • sta-fraszka Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 27.03.16, 14:41
                  Ja mieszkam na NL, w tym roku robiliśmy objazd NS i PEI. PEI jest śliczna, NL jest inna, bardziej urozmaicona, z klifami, potęga oceanu, surowością skał.
                  • bi_scotti Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 28.03.16, 16:54
                    To skoro powrocilismy do tematu Nfld, ktory to temat duszy mojej nigdy tak naprawde nie opuszcza wink , to dodam jeszcze, ze wlasciwie najlepsi komicy i satyrycy kanadyjscy ostatnich jakichs 20-25 lat pochodza w wiekszosci wlasnie stamtad - jest widac owo "cos" w atmosferze wyspy, w ludziach na niej mieszkajacych, w klimacie i naturze, ze rosna tam artysci a szczegolnie zlosliwscy z sharp sense of humour ... a takich wszak lubimy i cenimy najbardziej big_grin
                    I wykorzystam niecnie watek a w nim ten moj wpis na uczczenie 100 rocznicy Irish Easter Rising! Mam slabosc do wysp i ich, czesto dramatycznych, historii smile A juz irlandzki dramat, ktory czesciowo wciaz sie nie skonczyl, bardzo mnie rusza i porusza, podobnie jak uroda i urok samej wyspy. Tak wiec na pohybel "Brytolom", wspominajac cudnosc Eire, Guinness dzis pic bede. Cheers.
        • bella_roza Bi_scotti 19.11.15, 15:25
          a co byś poradziła obejrzeć w trakcie 3tygodniowej podróży do Kanady? na pewno bazą będzie Toronto a co dalej? nie chciałabym ganiać z miejsca na miejsce, raczej wybrać 3-5 miejsc i trochę tam pobyć
          • bi_scotti Re: Bi_scotti 19.11.15, 17:37
            Pora roku? Zainteresowania?
            Dla "kulturalnych" wink Ottawa, Jazz Festival (przelom czerwca i lipca) w Montrealu (no i sam Montreal) przy okazji tez smile Po drodze do Montrealu, Canoe Museum w Peterborough, moze jakies winnice w Prince Edward County ... Oczywiscie, Niagara lacznie z Niagara-on-the-Lake i chociaz najkrotsza wine tour, jesli angielski OK, to moze teatr tam wlasnie albo jeszcze lepiej w Startford, w okolicy Toronto, McMichael Gallery w Kleinburg z tzw. Group of Seven, jesli ktos zainteresowany historia etc. to jakis skansen typu Black Creek Village, troche dalej St. Mary Among Hurons w Midland, no i oczywiscie standard Toronto czyli CN Tower, AGO, ROM etc. BTW, w okolicy Ottawa/Algonquin Park, Polacy lubia odwiedzac tzw. Kaszuby, Wilno ... smile
            Dla spragnionych "dziczy" - ktorykolwiek Provincial Park w rozsadnej odleglosci (mysle o lecie), np. Sauble Beach na Huron albo Sandbanks nad Ontario, albo na canoe do Algonquin Park a zima cross country skiing albo dog sledding (to sobie mozna google, bo ceny sa rozne etc.). Dla lubiacych cruises po jeziorach - sa takie i z Perry Sound, i z Gananoque - kraza miedzy wyspami, bardzo romantyczne. Jesli ktos lubi rowery, to fajne trasy sa np. na Wolfe Island kolo Kingston albo na Pelee Island, gdzie zreszta tez jest fajna winnica do odwiedzenia smile Jesienia piekny jest wyjazd do Sault St. Marie i Algoma train stamtad ale to juz spory kawalek od Toronto, po drodze mozna zwiedzic Science Centre North w Sudbury.
            To sa wszystko odleglosci w granicach 500-550 km od Toronto wiec wszystko accessible w ciagu jednego dnia.
            Ja tak wymieniam, co mi sie przypomni ale opcji jest naprawde duzo zeby fajnie spedzic 3 tygodnie. O kazdej porze roku. A w Toronto zawsze sie cos dzieje, bo akurat sie dzieje tak czy tak - mozna spedzic 3 tygodnie w samym miescie i tez sobie zawsze cos znalezc na kazdy kolejny dzien.
            Nudzic sie nie bedziecie - milego pobytu! Cheers.
            • forumologin Re: Bi_scotti 19.11.15, 18:31
              BiscottI, moge spytac gdzie mieszkasz?smile wschod ca jak mniemam...
    • martha_marcy_may_marlene Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:21
      Maroko - plaże w Agadirze i Essaouirze są tak piękne, że człowiek ma poczucie, że może być to ostatnia rzecz, którą zobaczy w życiu i umrze szczęśliwywink.
      Z kolei Turcja - Kapadocja i Alanya kojrzą mi się bardzo, bardzo pozytywnie, bo przeżyłam tam takie romanse (z dwoma różnymiwink), których się nie zapomina. Jeżeli choć raz w życiu poczuliście się królami życia to wiecie what I meanwink.
      • gato.domestico Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:25
        kapadocja ogolnie bardzo oryginalna ale te kupy wszedzie...odbieraly caly urok smile Alanya calkowicie nie-komercja
        natomiast jesli chodzi o Turcje to dla mnie bardziej pamukale
        • martha_marcy_may_marlene Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:34
          Kupy? Szczerze powiem, że nie zauważyłam. Jeśli już to mnie bardziej przeszkadzają masy turystów w tych wszystkich miejscach. Pamukkale jest piękne, ale strasznie przepełnione. Chociaż udało mi się zrobić zdjęcia, na których nie widać innych ludziwink.
          A w Kapadocji spóźniłam się na poranne latanie balonem i nikt mnie nie obudził. I nie szukali mnie, chociaż to i lepiej, bo przewodnik straciłby bezpowrotnie tę robotęwink.
          I wychodzi na to, że muszę jeszcze raz tam pojechać.
          • gato.domestico Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:37
            bylam 11 lat temu moze cos sie zmienilo...w maju kiedy bylam pamukale raczej nie bylo przepelnione ...raczej pustawe smile
        • sumire Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:46
          To celuj w okolice Oludeniz - dużo ładniejsze, cisza i spokój. Bardzo fajna część Turcji.
          Albo któreś z mniejszych miasteczek na wybrzeżu Amalfi we Włoszech, nie Positano. Widoki powalają. Podobnie Maroko - olśniewający kraj.
          Polecałabym jeszcze francuską Akwitanię, wydmę Piłata itp. W sezonie drogo jak pieron, ale pięknie, genialne plaże, świeże ostrygi.
          A i tak najbardziej urokliwy jest nasz Beskid Niski.
    • olena.s Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:30
      https://www.goldendays.co.uk/Images/DiscoverMalaysiaPics/lake-of-pregnant-maiden.jpg
      • olena.s Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:32
        https://2.bp.blogspot.com/-5mkLkk00lqk/UDMmktBjzsI/AAAAAAAADDc/sZ6NhU6kiAY/s640/dayang_bunting+pregnant+maiden+lake.jpg
      • kkalipso Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 20:08
        Pięknie!
    • maadzik3 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 18:30
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/rj/jh/i2ai/EgLbatHaNhmD7HvkpB.jpg
      En Saharonim o świcie
    • ichi51e Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 19:12
      Wyspy Aran. Moim zdaniem tak Raj wyglada.
      Cotswolds.
      Kinzheim w Alzacji w okresie swiatecznym.
      • mayaalex Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 19:41
        O wlasnie, Strasburg i Colmar i Miluza, moze byc przed swietami (rynki) lub kiedykolwiek indziej.
    • mindtriper Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 19:32
      Świat ma nieprawdopodobnie dużo urokliwych miejsc, więc nie będę zachwalać tych zagranicznych, które mnie zauroczyły, ale nasze, polskie.
      Niemal cała Kotlina Kłodzka, ale szczególnie urokliwe miejsce to wodospad Wilczki.
      Witów - wioska w Tatrach, ma w sobie taki spokój, że cały "zgniły Zachód", który wycisza się u mnichów w Tybecie powinien przenieść się w tym celu do Witowa. Albo lepiej nie...
      W sumie spieszę się, więc nie napiszę teraz więcej, ale dla mnie najbardziej niesamowitym miejscem na ziemi był jest i będzie Kraków.
      • gato.domestico Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 20:10
        pozdrawiam z miasta królów polski smile
    • kkalipso Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 19:57
      Ostatnio byłam w Białymstoku i się zakochałam w tym mieście smile
      Te wszystkie lasy "puszcze" w około , coś pięknegosmile
      Nasze góry też są fajne , kiedyś mnie urzekła Sucha Beskidzka .
      Ale wygrywa wyspa Santorini -magia.
      • crises Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 19:26
        Tak, zdecydowanie Santorini.
    • podkocem Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 20:06
      Alhambra:

https://www.spain-holiday.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/alhambra.jpg

https://looklex.com/spain/photos/granada_alhambra09.jpg

https://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02168/alhambra3_2168406b.jpg
      • nenia1 podkocem 16.11.13, 23:23
        Planuję Hiszpanię w przyszłym roku zwiedzać i Alhambra w planach właśnie.
        Jest to prawda, że trzeba bilety wcześniej rezerwować?
        • bi_scotti Re: podkocem 17.11.13, 00:41
          Jesli chcesz jechac w tzw. sezonie turystycznym to zdecydowanie nalezy kupic bilety in advance: www.alhambradegranada.org/en/info/buyalhambratickets.asp
          Jesli wybierasz sie np. na Christmas, to no problem - kupisz na miejscu bez wiekszego czekania.
    • klubgogo Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 20:12
      W Polsce Hala Gąsienicowa we wrześniu.

We Włoszech, San Gimignano i cała, cała Toskania.
      • kasia191273 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 21:09
        różne dalekie miejsca widziałam, bardziej egzotyczne, ale w rankingu na urokliwe wygrywa miasteczko Pitigliano (Toskania)
    • run_away83 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 22:28
      Bieszczady, ta ich najdziksza część, nieuczęszczana nawet w sezonie, chyba jedno z ostatnich w Polsce miejsc, gdzie diabeł mówi dobranoc. Kawał mojego serca tam został.

Ogród botaniczny De Mar i Murtra w Blanes, małym kurorcie na Costa Brava - zielona oaza na skalistym klifie wcinajacym się w morze. Bardzo chciałabym tam jeszcze wrócić.

Ogród Japoński we Wrocławiu, najlepiej w maju, kiedy wszystko już kwitnie.

Równia pod Śnieżką w Karkonoszach, schronisko Lucni Buda po czeskiej stronie, późną wiosną, kiedy słońce już mocno grzeje, a na płaskowyżu zalega jeszcze gruba warstwa śniegu. Jest taki punkt na szlaku wiodącym ze Śnieżki do tego schroniska, że gdzie się nie spojrzy, wszędzie tylko śnieg i śnieg, aż po horyzont, a dalej już tylko niebo. Magiczne miejsce. A samo schroniso też ma niesamowitą atmosferę smile

Osiedle, na którym właśnie zamieszkaliśmy - większe i mniejsze domki z czerwonej cegły o spadzistych dachach i białych oknach, wijące się uliczki o kwiatowych nazwach, wypielęgnowane trawniki i żywopłoty, kwitnące pomimo połowy listopada dzikie róże i mnóstwo kotów wygrzewających się na słońcu. Przedmieścia małego angieskiego miasteczka.
    • esr-esr Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 23:05
      karkonosze - schronisko pod łabskim szczytem (nastrój tworzą właściciele - górzyści żywcem wyjęci z lat 70-tych)
      góry izerskie - schronisko orle, niby nic a urok swój ma. szczególnie rano, gdy z okien widać mgłę, a pracownicy leśni przychodzili po konie do zrywki.
      • wtopek Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 23:32
        Cabo San Lucas w Meksyku
        • bi_scotti Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 00:45
          wtopek napisał:

> Cabo San Lucas w Meksyku

Przyjemnosc z bycia w tym akurat miejscu odebral mi fakt, ze w ciagu spedzanego tam przeze mnie tygodnia utopilo sie tam kilka osob, w tym dwoch czy nawet trzech mlodych facetow zaliczajacych swoje honeymoons uncertain Okropnie niebezpieczne miejsce dla plywakow, jakos szczegolnie dla tych naprawde dobrych sad Ciezko wspominac "uroki" ...
    • echtom Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 23:36
      Ja bym chciała wrócić do Krasnobrodu koło Zamościa. Byłam tam tylko przez dwie godziny i czuję niedosyt.
    • nenia1 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 16.11.13, 23:40
      Bardzo podobało mi się miejsce na Węgierskiej Puszcie gdzie jesienią zlatują się tysiące żurawi,
      ich ilość, klangor robią oszałamiające wrażenie, wieczorna wizyta w pałacu Ludwika Bawarskiego w Linderhof, zero ludzi, zbliżająca się kula mgły, tajemniczy klimat, kościół w Saintes-Maries-de-la-Mer, ciemny, pełen starych wot dziękczynnych, każdy obraz opowiadał inną historię życia, chorób, śmierci, klęsk żywiołowych a w podziemiach jest figura "czarnej" Sary, obwieszona kosztownościami które przynoszą Cyganie, bowiem to ich patronka, Camargue z chodzącymi po ulicach flamingami, Mostar jest bardzo klimatyczny i jedzenie pyszne - w sumie w każdym kraju znajdziesz coś klimatycznego, czasem ważna jest też pora roku a nawet dnia, albo pogoda.
      My np. w dość popularnym miejscu w Holandii Kinderdijk fotografowaliśmy tęczę po ogromnej ulewie i samo światło jakie wtedy było powodowało, że to piękne miejsce stało się jeszcze bardziej piękne, klimatyczne i tajemnicze.
      • ofelia1982 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 19.11.15, 09:25
        Camargue to moje marzenie! I Saint marie de la mer! Moja wyobraznie rozbudzila Joanne Harris (Świat w ziarenku piasku toczy sie w SMDLM)
    • d.o.s.i.a Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 01:49
      Z bardziej dostepnych miejsc - Lake Tahoe w Californii.
      A takie do ktorego szlam cztery bite dni - Moraine Lake w High Sierra w CA. Warto bylo.
    • amaroola Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 04:17
      Morowa Lagoon na Wyspach Solomona

a wlasciwie to:
      www.wildernesssolomons.com
    • helufpi Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 12:18
      Większość odpowiedzi w tym wątku dla mnie nie należy wcale do kategorii "urokliwe" tylko do kategorii "zapierające dech w piersiach". Urokliwe to może być jezioro wśród lasu, z szuwarami i tatarakiem, grążelami i zaskrońcami wylegującymi się na nasłonecznionych kamieniach. Albo starówka w średniowiecznym niemieckim miasteczku w czasie jarmarku bożonarodzeniowego. Ale, na litość boską, nie Wielki Kanion Colorado.
      • bi_scotti Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 15:30
        helufpi napisał(a):

>Ale, na litość boską, nie Wielki Kanion Colorado.

Sam Canon moze nie chociaz z ogladanych zdjec zimowych wylania sie wizja, ktora moglaby byc jak najbardziej "urokliwa". Urokliwy jest zas na pewno dojazd do Great Canon od polnocnej strony! Droga sie wije wsrod zieleni, widac mnostwo saren czy innych jeleniowatych, malo kiedy minie inne auto, pieknie jest ... urokliwie smile I campsite po polnocnej stronie tez pelen uroku jako i takie old fashion schronisko z super tarasem widokowym. W ogole dla spragnionych "urokow" polnocna strona to jest to! I jak wyzej - marzy mi sie zimowa wizyta w Grand Canon, tylko jazda bedzie wyzwaniem. Ale czego sie nie robi w poszukiwaniu urokow tongue_out
        • bi_scotti Canyon, Bi_scotti, CANYON! sorry :) n/t 17.11.13, 15:31
          • olena.s Re: Canyon, Bi_scotti, CANYON! sorry :) n/t 17.11.13, 20:43
            Chyba że zapamiętany na zdjęciach robionych Canonem.
            • bi_scotti Re: Canyon, Bi_scotti, CANYON! sorry :) n/t 17.11.13, 22:12
              olena.s napisała:

> Chyba że zapamiętany na zdjęciach robionych Canonem.

Ty sie smiejesz, a ja ostatnio wymieniam kilka razy dziennie emails z bardzo milym panem o imieniu Canon (na dodatek ma rymujace sie nazwisko - czegoz to rodzice nie wymysla zeby dokuczyc wlasnym dzieciom tongue_out ) i to chyba jego duch tu podzialal jak pisalam moj tekscik smile
            • teliszon Re: Canyon, Bi_scotti, CANYON! sorry :) n/t 18.11.15, 23:40
              Jezioro Como i Varenna
              www.google.pl/search?q=jezioro+como+i+varenna&tbm=isch&imgil=8_AVBBQScO6DCM%253A%253BerkWZGJluTO2iM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.italyheaven.co.uk%25252Flombardy%25252Fvarenna.html&source=iu&pf=m&fir=8_AVBBQScO6DCM%253A%252CerkWZGJluTO2iM%252C_&biw=1366&bih=657&usg=__Y4EPhyztrH7o6QxqxAEEelj7gCo%3D&ved=0CD8QyjdqFQoTCJK4qfiEm8kCFUm-cgodDbYBgA&ei=Bf5MVtKhCsn8ygON7IaACA#imgrc=8_AVBBQScO6DCM%3A&usg=__Y4EPhyztrH7o6QxqxAEEelj7gCo%3D
        • helufpi Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 15:49
          I campsite po polnocnej stronie tez pelen uroku jako i takie old fashio
          > n schronisko z super tarasem widokowym
          A, widzisz. To już tak, to ma odpowiednia mikroskalę dla urokliwoścismile
      • forumologin Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 19.11.15, 18:37
        O totosmile
    • setia Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 16:21
      znam wiele urokliwych miejsc, najczęściej są to jakieś roztoczańskie zakamarki, których lokalizacji nie chciałabym tutaj zdradzać. ostatnio jednak urzekły mnie klasztory położone na wzgórzach Majorki, ich niesamowita cisza i takie np. widoki:
      https://www.flickr.com/photos/pepespain/7057961643/
    • joa66 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 16:32
      Zmienne dane, na ogół zależy od osób towarzyszących.

Z ostatnich - wyspa Djurgarden w Sztokholmie. Miłość od pierwszego wejrzenia.
      • joa66 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 16:46
        https://artphotobyth.files.wordpress.com/2013/01/img-20120331-00374-copie-2.jpg

https://i1.treknature.com/photos/13920/djurgarden.jpg
    • duola77 Re: najbardziej urokliwe miejsce w którym bylisci 17.11.13, 16:43
      miałam Tobie lubelskie roztocze polecić ale kuda mu do włoskich klimatów sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka