Dodaj do ulubionych

powrót do szkoły

17.11.13, 09:31
czy dziecko po antybiotyku moze ćwiczyc, to znaczy 2 dni po antybiotyku wraca do szkoły i ćwiczy na w-fie?
jak to jest? czy zwolnienie powinno byc?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: powrót do szkoły 17.11.13, 10:02
      ale z jakiego powodu miałoby być to zwolnienie z w-f? dziecko jest ciągle chore?
      • marcela16 Re: powrót do szkoły 17.11.13, 10:11
        słonko tak pytam, dziecko nie jest już chore. Pytam czy rodzice zwalniają dzieci po antybiotyku, czy jest osłabione jeszcze. JA się nie znam więc pytam.
        • slonko1335 Re: powrót do szkoły 17.11.13, 10:28
          no ale to chyba może zależeć od choroby i antybiotyku który brało i jak długo. Mój jak miał ostre zapalenie ucha ostatnio to normalnie chodził do przedszkola, funkcjonował normalnie, ćwiczył na zajęciach sportowych, tańczył na tanecznych...
    • mdro Re: powrót do szkoły 17.11.13, 10:23
      To zależy, na co było chore i jak długo trwała terapia antybiotykiem (no i jak silnym). Jeśli to było 5 dni + 2 dni przerwy, to bym pozwoliła ćwiczyć. Przy dwóch tygodniach pewnie bym zwolnienie wypisała. No ale to Ty najlepiej znasz swoje dziecko i widzisz, jak się czuje, czy nie jest jeszcze osłabione etc.
      • marcela16 Re: powrót do szkoły 17.11.13, 10:29
        antybiotyk 10 dni. Dziecko jest już zdrowe. Natomiast po ostatnim w-fie dorobił się. Poniewaz po lekcji jest tak spocony w przeciągach ze znów to samo może być. Boję sie przez kilka dni puszczac na w-f. Ale może przesadzam.
        • najma78 Re: powrót do szkoły 17.11.13, 10:48
          Moja corka jako 7-latka miala ostatnio antybiotyk (ponad 3 lata temu) dostala go na infekcje ucha, a ze zadziala od razu to nastepnego dnia goraczki nie miaka i poszla do szkoly, lekarz powiedzial ze moze, jednak zalecil aby przez ten czas gdy bedzie brala antybiotyk na wf nie cwiczyla. Antybiotyk skonczyla i nastepnego dnia miaka lekcje plywania i w niej uczestniczyla przy czym u nas nie suszy sie wlosow po. Nie zachorowala od powietrza ani przeciagow - bakterie maja inne drogi zakazen. Antybiotyki nie oslabiaja-oslabia infekcja i jej przebieg smile
          • mvszka Re: powrót do szkoły 17.11.13, 13:42
            >Antybiotyki nie oslabiaja

weż nie rób obciachu, jesteś jedną z tych, która uważa, że lek osłonowy to zbędny dodatek?
            • najma78 Re: powrót do szkoły 17.11.13, 14:03
              mvszka napisała:

> >Antybiotyki nie oslabiaja
              >
              > weż nie rób obciachu, jesteś jedną z tych, która uważa, że lek osłonowy to zbęd
              > ny dodatek?
              >

To raczej ty nie rob sobie obciachu albo wyjasnij co to sa leki oslonowe podczas brania antybiotyku?
    • beatulek Re: powrót do szkoły 17.11.13, 10:42
      Ja się też nie znam bo moje dzieci mało chorują ale z moich obserwacji wynika, że młodsze dzieci bardziej się spocą na przerwach nić na tym w-fie. Moje zwolnienia z w-f nie dostawały ale też nigdy nie były jakoś poważnie chore. Po przeziębieniach zwalniałam jedynie z basenu ale nie ze względu na samą kąpiel tylko dlatego, że nie zawsze do końca się wysuszyły i takie niedosuszone idą z klasą około 1,5 km do szkoły na kolejne lekcje. Ze względu na brak chęci dyrekcji do wynajęcia autokaru (rodzice oświadczyli, że są gotowi opłacić) z basenu zwalniałam także zupełnie zdrowe dzieci gdy temperatura na dworze była ujemna.
    • lily-evans01 Re: powrót do szkoły 17.11.13, 13:24
      U nas właśnie jest antybiotyk do wtorku i zastanawiam się, czy w ogóle warto, żeby córa szła do szkoły na te pozostałe 3 dni... Ale też infekcja była ciężka, obturbacyjne zapalenie oskrzeli, z gorączką rzędu 40 st., która spadła dopiero po ponad 2 dobach antybiotyku. Zależy od działania antybiotyku i przebiegu infekcji. Chociaż nie wydaje mi się, żeby dziecko JEDEN raz nie ćwicząc po chorobie wiele straciło...
      • schiraz Re: powrót do szkoły 17.11.13, 14:05
        Po zapaleniu płuc u mojego dziesięciolatka pulmonolog wypisał zwolnienie z w-f na miesiąc. Po to, żeby organizm a w zasadzie płuca odzyskały wydolność jak sądzę. Po przeziębieniach Młody nigdy nie dostawał zwolnień. W naszej szkole zwolnienia z w-f pisane przez rodziców nie są tolerowane.
        • lily-evans01 Re: powrót do szkoły 17.11.13, 15:26
          Idziemy we wtorek na kontrolę, zobaczymy, co doktor powie...
    • kocianna Re: powrót do szkoły 17.11.13, 17:20
      U nas po każdej chorobie, również wirusowej, dostaje się zwolnienie z w-f na dwa tygodnie. Że niby organizm osłabiony. Z jednej strony ma to sens, bo u nas dzieci wychodzą np. na biegówki czy łyżwy, z drugiej... zwolnienie z w-f nie oznacza zwolnienia ze szkolnego spaceru, a na spacerze szaleją jeszcze bardziej czasami niż na w-f.
      Najlepiej chyba lekarza zapytać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka