Dodaj do ulubionych

Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słodycze?

29.11.13, 10:40
Nie chodzi o mnie,gdyż dla mnie słodycze mogą nie istnieć.
Ale mam koleżankę,która twierdzi,że je jak ptaszek,podliczyłyśmy kilka dni i faktycznie zwyczajnego jedzenia-śniadanie,lunch,obiad i kolacje-je tak ok 1500-2000kcal.Ale do tego codziennie je batoniki,ciastka,drożdzówki,pralinki,torciki-co daje dodatkowe 500kcal.
I teraz zagadka-jak szybko schudłaby,gdyby dalej jadła tak samo,ale odstawiła słodkości?
Obserwuj wątek
    • bri Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 10:45
      Nie wiadomo. Tego po prostu nie da się ustalić.
      • matyldamoja Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 10:52
        u mnie po tygodniu widać efekt- ale zero słodyczy.
        • gazeta_mi_placi Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 13:14
          A ile kilogramów mniej?
    • jematkajakichmalo Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 10:54
      DOkladnie od roku nie jem slodyczy. Nie pije tez zadnych slodkich sokow, kakao itp. Nic, zero.
      W ciagu tego czasu (a wlasciwie w ciagu pierwszych 4 miesiecy) schudlam ok. 5 kg, a potem nic sie nie ruszalo w tej kwestii. Dodam, ze poza tym jem normalnie to co jadlam wczesniej (takze ilosciowo).
      Jak pisalam teraz juz nie chudne, ale jak mam okresy gdzie podjadam to przynajmniej nie tyje.
      • gazeta_mi_placi Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 13:15
        A słodzisz kawę i herbatę i czy jesz z natury słodkie owoce jak np. banan?
        • jematkajakichmalo Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 16:52
          Nie slodze kawy i herbaty (ale tego to nigdy nie slodzilam). Jem owoce (co za fenomen, ze nagle po odstawieniu cukru nawet kwaskowe owoce smakuja bardzo slodko np. nigdy nie bylam fanka pomarancz bo mi za kwasne byly a teraz moglabym wcinac bez konca).
          Ogolnie zmienil mi sie smak.
    • lady-z-gaga Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 11:01
      2000 kalorii to nie jest jak ptaszek, chyba, że pracuje jako górnik przodowy.
      Jesli ma pracę biurową, jeździ samochodem i wieczory spędza przed telewizorem albo laptopem, to prawdopodobnie wcale nie schudnie.
      • ira_07 Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 16:48
        > 2000 kalorii to nie jest jak ptaszek, chyba, że pracuje jako górnik przodowy.

Bez jaj. To normalna ilość dla kobiety o wadze ok 65 kilo. Nawet mało aktywnej. Moje zapotrzebowanie to ok 2200, a ważę 48 kilo... Będąc mało aktywna miałabym ok 1800.
    • feel_good_inc Does not compute 29.11.13, 11:03
      Nie podajesz jej dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
      Jeżeli ma pracę siedzącą i się nie rusza, to może nie schudnąć wcale lu bardzo powoli.
      Jeżeli np. je 1500kcal dziennie, a ma zapotrzebowanie np. na 2500kcal, to szybko.
      Inaczej też to będzie wyglądało jeżeli np. teraz jest otyła, a inaczej jeżeli nie.
      Inaczej jeżeli dzienna porcja jedzenia będzie uboga w węglowodany, a inaczej jeżeli nie.
      • mamaemmy praca fizyczna 29.11.13, 11:05
        Ona pracuje w sklepie spozywczym 8 godzin dziennie.Ale fakt-wieczory przed tv.
    • kosmitka06 Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 11:05
      Ja po odstawieniu samego cukru (słodziłam 2 łyżeczki kawę i herbatę) schudłam 1kg w ciągu miesiąca.
      Później wykluczyłam całkowicie słodycze (min ilości raz na 2 tyg.) i w ok pół roku schudłam 22kg. Teraz podjadam raz w tyg, raz na 2 tyg., zależy... jednak lepiej jest jak nie jem w ogóle gdyż czuję się wtedy jak słodyczoholik wink Jak spróbuję końca nie ma, idę w tango ze słodyczami big_grin Jednak waga nie przybywa, nie robię tego codziennie, różnicy nie ma w ogóle.
    • solaris31 Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 11:07
      to zależy z jakiego powodu tyje, bo niekoniecznie winne są słodycze. trzeba się przyglądnąć przede wszystkim kaloriom i ogólnie mówiąc, przemianie materii.

zeby schudnąć, trzeba dostarczyć organizmowi mniej kalorii niż on potrzebuje normalnie - czyli - dla kobiety w wieku średnim, potrzeba około 1800-2 tys. kcali na dzień. zjesz więcej - zaczynasz tyć - zjesz mniej - zaczynasz chudnąć. aby schudnąć ok 1 kg tygodniowo, trzeba ograniczyć ilosc kcali o około 600-700. więcej nie, bo organizm przełączy się na stan oszczędzania, i o chudnięciu nie ma mowy.

trzeba tez pamiętac, że każdy organizm jest inny, inny jest wiek, inny proces przemiany materii - ja chudłam ładnie po 1 kg lub i więcej trochę tygodniowo przy ilości 1300 kcali dziennie, teraz jestem starsza i w dodatku chora na hahsi, więc taka ilość kcali jest już dla mnie za duża, i żeby chudnąc, muszę jeść około 1100 kcali aby chudnąć.

tak, jak ważne są kcale, równie istotnie jest to, jak się je i co się je. bo co z tego, że się spożywa dla przykładu 1000 kcal dziennie, skoro jest to na przykład 2 razy dziennie w postaci smażonego kotleta?

z mojego doświadczenia wynika, że samo odstawienie słodyczy wystarcza na schudnięcie z górą kilku kg, ale jeśli ktoś chce schudnąć więcej, to potrzeba więcej, a nie tylko odstawienia słodkiego.

nie wierzę też, że koleżanka zjada w słodyczach tylko 500 kcali wink przy tych rzeczach, które opisujesz, daję spokojnie dwa razy tyle. byle jaki torcik to już około 300 kcali jest wink drożdżóweczka podobnie - zalezy jaka i z czym. jestem pewna, że koleżanka je w słodyczach więcej kcali niż myśli.
    • gretchen184 Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 11:09
      ja od lat dietuję,nie słodzę kawy i herbaty, nie jadam słodyczy (no sporadycznie podczas okresu batonik) i nie mogę schudnąć.
      od 2 m-cy siedzę na zwolnieniu, mało się ruszam, codziennie słodka bułka albo pączek- i schudłam 2 kg a spodnie są luźniejsze.
      nie rozumiem tego tongue_out
      • bei Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 11:13
        Zazwyczaj, gdy jem tylko czekoladę, to chudnę.
        Po zaslodzeniu nie czuję glodu przez dzień, wowczas tabliczka czekolady jest jedynym ładunkiem kalorii.
    • iwoniaw Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 11:34
      CytatAle do tego codziennie je batoniki,ciastka,drożdzówki,pralinki,torciki
      > -co daje dodatkowe 500kcal.

Chyba Ci jedno zero zginęło w tym wyliczaniu kalorii - 500 kcal to jest JEDNA drożdżówka ALBO batonik ALBO niewielka paczka ciastek ALBO kilka pralinek, więc jeśli koleżanka je codziennie połowę z tego, co napisałaś, to znacznie przekracza limit, który sobie wmawia.

Niezależnie od wszystkiego spożywanie węglowodanów w postaci cukrów prostych zmieszanych z tłuszczami trans i innymi ww. świństwami to prosta droga nie tylko do wyhodowania sobie w szybkim tempie dodatkowych kilogramów sadła, ale i chorób metabolicznych, z cukrzycą na czele.

Podejrzewam, że po odstawieniu słodyczy (ale takim prawdziwym, a nie wmawianiu sobie, że drożdżówka to odżywcze śniadanie, a jogurt z cukrem i farbą jest dietetyczny) koleżanka schudnie spektakularnie. Ale żeby to się udało, musi jeść, żeby nie czuć głodu i "ssania" na słodycze - więc mieć pod ręką potrawy typu kasze, warzywa, mięso, jajka, sery różnego typu, wędliny (np. suche do podgryzania - kabanosy itp.)
      • lady-z-gaga Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 14:06
        kabanosy to bomba kaloryczna, kiepski pomysł
        • iwoniaw Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 14:15
          Lepszy niż drożdżówka czy zasłodzony jogurt, a nawet słodkie owoce; dobra dieta nie powinna skupiać się tylko na obniżaniu kalorii, ale i na dostarczaniu wszystkich potrzebnych składników i być sycąca. Ktoś przyzwyczajony do zjadania tego, o czym pisze mamaemmy w pierwszym poście, nie da rady na przegryzkach typu "liść sałaty i koniec", musi jeść coś, po czym nie będzie znów głodny za 5 minut.
          • lady-z-gaga Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 14:38
            Ogólnie masz rację, ja tylko do kabanosa się przyczepiłam wink sama lubię kabanosy i byłam w szoku, jak przeczytałam, ile toto ma kalorii
            Natomiast prawdą jest, że słodycze czyms zastąpic trzeba, bo nie da się ich tak zwyczajnie odstawić. Przy takim "zasłodzeniu" diety babka mogła faktycznie jeść mało, po odstawieniu słodyczy apetyt wzrośnie na pewno, obyczaj przegryzania miedzy posiłkami tez nie zniknie z dnia na dzień.
            • iwoniaw Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 17:32
              No ja wiem, że ten kabanos ma kalorie, chodziło mi właśnie o to, że skoro ktoś już musi podjadać (a na początku każdemu się ciężko przestawić), to lepiej coś, co jest sycące na dłużej. Raczej nikt nie wchłonie tyle kabanosa czy sera na objętość/masę, ile można wciągnąć drożdżówek czy innych pralinek. Można zamiast kabanosa łososia wędzonego czy inną kaszę jaglaną z jabłkiem.
      • ira_07 Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 16:27
        > Chyba Ci jedno zero zginęło w tym wyliczaniu kalorii - 500 kcal to jest JEDNA d
        > rożdżówka ALBO batonik ALBO niewielka paczka ciastek ALBO kilka pralinek

Nieee. Drożdżówka czy baton to 250-300 kcal. 500 to ma cała czekolada.

> Podejrzewam, że po odstawieniu słodyczy (ale takim prawdziwym, a nie wmawianiu
        > sobie, że drożdżówka to odżywcze śniadanie, a jogurt z cukrem i farbą jest diet
        > etyczny) koleżanka schudnie spektakularnie.

A ja nie podejrzewam. Bo to zależy od wagi wyjściowej. Jak ma parę kilo nadwagi, albo po prostu chce schudnąć dla urody a wagę ma w normie, to wiele nie schudnie. Jeśli faktycznie pochłania masę słodyczy i do tego ma sporą nadwagę, to schudnąć może sporo. Ale jak będzie nadrabiała kabanosami i serami to też nie schudnie. Owszem, będzie to zdrowsze, ale też kaloryczne, a dla schudnięcia niestety potrzebny deficyt kalorii.
    • kj-78 Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 12:11
      I jeszcze pomysl, ze jesli je duzo slodyczy codziennie, to trudno bedzie bez zadnego zamiennika (zalezy od samodyscypliny). Moj problem jest zawsze ten sam: postanawiam, ze zamiast kanapek bede jadla musli z kefirem. Efekt: tak mi to musli zaczyna smakowac, ze traktuje je i jak posilek i jak przegryzke, wiec zamiast chudnac - tyje. Ostatnio to samo: zamienilam zwykle pieczywo na chrupkie - i juz po chwili kanapka chrupkiego pieczywa z wedzonym lososiem stala sie takim przysmakiem, ze zamiast jednej, zezre 3. I co z tego, ze slodycze odstawilam? sad Samodyscyplina i zaciecie - to jedyne zrodlo sukcesu, dla mnie rzadko dostepne...!
    • zona_mi Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 12:13
      Jak ptaszek - czyli tyle, ile sama waży...

Nie pomoże samo dostawienie słodyczy bez ruchu i zmiany diety na niższy IG.
      • gazeta_mi_placi Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 13:16
        Sama o tym najlepiej wiesz Kluseczko wink
    • panirogalik Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 14:12
      7 kg w ciągu 8 miesięcy- tyle schudł mój mąż gdy przestał jeść słodycze i tłuste potrawy. Pił za to słodką herbatę. Sportów żadnych w tym czasie nie uprawiał, chodził tylko więcej na zakupy, trochę więcej też spadło na niego obowiązków domowych . Pracę ma siedzącą.
    • d.o.s.i.a Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 14:15
      > Ale do tego codziennie je batoniki,ciastka,drożdzówki,pralinki,torciki
      > -co daje dodatkowe 500kcal.

Ha, ha, chyba 1500 raczej...
      • mamaemmy Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 15:06
        no ja ręki nie dam sobie uciąć ile jest tych słodyczy smile No ale nawet jak więcej,to więcej by ucieła tych kalorii rezygnując z nich całkowicie w zasadzie.
        Dla mnie -sytuacja kiedy nie można się obejsc bez słodyczy-niezrozumiała,ja raz na rok zjem całą tabliczkę Milka czy w Święta kilka kawałków ciasta i tyle z mojego jedzenia słodyczy.Nawet jak na lody idziemy to mąż i córka -desery lodowe wcinają,a ja ewentualnie koktail-nie lubię lodów.
        Na razie poradziłam jej po prostu zdrowe odzywianie i zapisywanie wszystkiego co zje-ale słodycze aut.No i ma jesc tak co 3-4 godziny małe porcje,i wyeliminowac rzeczy z wysokim IG,chociaz wg mnie jedna marchewka do chrupania na przekąskę jest w porządku.
        • d.o.s.i.a Re: Jak szybko schudnie osoba,która odstawi słody 29.11.13, 16:02
          Surowa marchewka ma niski IG. Gotowana to inna historia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka