Dodaj do ulubionych

Wystawa psów - pierwszy raz

04.12.13, 18:41
W sobotę pierwszy raz wystawiam suczkę - bichona w klasie szczeniąt. Trochę się stresuję, mała jest szkolona od dawna (przeze mnie), ale nie wiem, jak zareaguje na wystawie, wśród tylu psów. Czy któraś z Was była na wystawie z psem? Macie jakieś rady na dobry początek?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Wystawa psów - pierwszy raz 04.12.13, 19:35
      Nie denerwuj się wink Jeśli to duża wystawa to spodziewaj się opóźnień. Wiele zależy od ilości psów w danej kategorii. Nie licz na sukces (choć to możliwe). Zobaczysz tam "rekiny" tego zawodu wink Warto się im przyglądać i podpatrywać czego używają do pielęgnacji futra. Nie spóźnij się.
      Ja już to mam za sobą. Ponad 10 lat wystawiałam Yorki. Zdobywałam medale (tzn psy zdobywały). Po jakimś czasie zaczęło mnie to nużyć. Poza tym doszły obowiązki domowe, praca, kolejne ciąże. Pamiętam jak przyjmowałam poród jednocześnie karmiąc córkę piersią. Tzn karmiłam ją a jak widziałam , że rodzi się kolejne szczenię to odkładałam (3m miała) , zakładałam fartuch , odbierałam poród , myłam ręce, zdejmowałam fartuch i wracałam do dziecka.
      • nelamela Re: Wystawa psów - pierwszy raz 04.12.13, 19:44
        Hoduję owczarki i aktywnie je wystawiam.Fakt że to wygląda trochę inaczej w tej rasie(trzeba mieć dobrą kondycję wink ).Ale rady dla Ciebie:po pierwsze nie stresuj się...pierwsza wystawa i jeszcze w klasie baby czy szczeniąt to tak naprawdę zabawa,obeznanie się z ringiem,dużą ilością psów,ludzi...Zabierz ze sobą miskę dla psa,jakiś kocyk czy klatkę w której będziesz miała psa,wodę(to bardzo ważne).Niestety spotkałam się z sytuacją gdy ktoś "życzliwy" dosypywał do wody ogólnodostępnej jakieś świństwa.Będzie dobrze i jeszcze raz najważniejsze to się nie stresować bo nasze psy doskonale to wyczuwają...Pozdrawiam.
    • majenkir Re: Wystawa psów - pierwszy raz 04.12.13, 19:50
      elf1977 napisała:
      > Macie jakieś rady na dobry początek?

Mam jedna dobra rade: nie stresuj sie i nie denerwuj. To ma byc zabawa i przyjemnosc.
      Od nowicjuszki z psem w klasie szczeniat nie beda wymagac bog wie czego.
      Byle sie nie spoznic wink, tak od pierwszej zebyscie byli juz gotowi. Wyczesani I na ringowce smile.
      Polamania lap zycze, a i troche zazdroszcze tak w glebi...
      • elf1977 Re: Wystawa psów - pierwszy raz 04.12.13, 19:57
        Dzięki za rady, wiem, że nie powinnam się stresować, ale adrenalina jest...Sukę mam naprawdę piękną, ale nie wiem, czy uda mi się to pokazać. Poza tym wydaje mi się, że dostaje pierwszą cieczkę i to już jest problem.
        • default Re: Wystawa psów - pierwszy raz 05.12.13, 07:25
          Jak dostanie cieczkę, to Cię nie wpuszczą na wystawę, niestety. I cały Twój stres na nic sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka