Dodaj do ulubionych

Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi proszę :)

• sadaga72 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 04:44
      oj tam...oj tam..
      Chodzi o literkę "o",logikę i umiejętność czytania ze zrozumieniem,a najmniej o matematykę..
      "o 2 razy młodsza" to nie to samo co"2 razy młodsza".
      W języku polskim mówimy "o 2 lata młodsza",lub "młodsza o połowę" (i zawsze jest to "o",to ważne)a nie "2 razy młodsza",więc wszyscy polecieli schematem.
      Pod względem matematycznym zadanie jest banalne ,2 razy młodsza ,więc dzielimy 4 na 2 ,i wszystko jasne wychodzi 98
      Jeśli polecimy schematem czyli dodamy "o"(jak to z reguły jest w mowie potocznej) i pobawimy się w logikę to wyjdzie 92.Brat ma 4 lata.Czyli to jest jakby 1 zbiór.Siostra jest o 2 razy młodsza czyli ten "zbiór"mnożymy razy dwa,wychodzi 8, odejmujemy i mamy 92.Chyba że znajdziecie błąd w tej logice ,bo ja nie potrafię,ale ja nie mam matury wink
      I uważam że wyśmiewanie się z innych (Ada ) ,że są analfabetami matematycznymi jest trochę niesprawiedliwe ,bo nie o podstawy matematyki tu chodzi...
      • bloopsar Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 05:40
        > "o 2 razy młodsza" to nie to samo co"2 razy młodsza"

W zadaniu jest wyraźnie 'dwa razy młodsza'. 'O dwa razy młodsza' to jakiś dziwny twór i faktycznie wtedy można by na siłę doszukiwać się ukrytych znaczeń. Co więcej w zadaniu wszelki wiek podany jest cyferkami (4 lata, 100 lat), a 'dwa razy' słownie, więc nawet to jest dość porządnie zapisane. Ciężko zrzucać tutaj winę na coś innego niż brak myślenia albo zasugerowanie się błędnym tokiem rozumowania i potem uparte trwanie przy swoim na zasadzie 'Nigdy nie przyznam się do błędu!'.

> W języku polskim mówimy "o 2 lata młodsza",lub "młodsza o połowę" (i zawsze
        > jest to "o",to ważne)a nie "2 razy młodsza"

Serio, nigdy nie zdarza ci się mówić, że coś jest 'dwa razy mniejsze, krótsze, tańsze, młodsze'??

> uważam że wyśmiewanie się z innych (Ada ) ,że są analfabetami matematycznymi
        > jest trochę niesprawiedliwe ,bo nie o podstawy matematyki tu chodzi.

Fakt, raczej o podstawy myślenia w ogóle. Czyli można odrzucić to 'matematyczni' przy 'analfabetach' big_grin
        • wioskowy_glupek Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 08:37
          A ja się przyznam, że mi to zadanie sprawiło kłopot. Ciekawe bo o ile zawsze byłam głąbem matematycznym to te Kwejkowe zagadki rozwiązywałam bez problemu. Na te z kolejnością działań nie dałam się nigdy złapać. Z tym jednak mam problem, niby wiadomo wynik to 98 bo jak on miał 4 to ona 2 ale ja rozważam też 92 bo skoro 2 razy młodsza to 8 lat różnicy wychodzi.

"Zdajesz sobie sprawę, że próbujesz uzyskać racjonalną odpowiedź od czegoś, czego mentalność jest mieszaniną mentalności prymitywnego wieśniaka i odczuć autystyka, i co nigdy nie będzie w stanie zrozumieć sytuacji innej niż ta której samo doświadczyło?" ~ kosheen4
          • bloopsar Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:00
            > ja rozważam też 92 bo skoro 2 razy młodsza to 8 lat różnicy wychodzi.

Nie mam pojęcia skąd może ci wychodzić 8, ale jeśli masz problem z wyrażeniem 'dwa razy młodsza', to zamień sobie na coś łatwiejszego do ogarnięcia, z życia; np. 'Koleżanka dostała 400 zł premii, a ja dostałam dwa razy mniej' - to ile ty dostałaś? 800 zł??
      • ada1214 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 10:40
        sadaga72 napisała:

>W języku polskim mówimy "o 2 lata młodsza",lub "młodsza o połowę" (i zawsze jest to "o",to ważne)a nie "2 razy młodsza",więc wszyscy polecieli schematem.

Nareszcie! Choc jedna osoba zrozumiala.
        Wlasnie o tym mowilam przez 20 postow.
        Ale do zaperzonych forumowiczek nie dociera, nic dziwnego, w amoku czlowiek jest niekontaktowalny big_grin
        • lady-z-gaga Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 10:54
          Bzdura. W jezyku polskim mówimy "dwa razy mniejsza" "dwa razy młodsza" "dwa razy krotsza" i kazdy przytomny człowiek wie, co to znaczy. Te określenia pojawiają się bardzo często w zadaniach matematycznych.
          Wygłupiłas się w tym wątku koncertowo i brniesz dalej.
        • totorotot Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 11:43
          Więc jak Ci powiem, że jesteś dwa razy głupsza od wszystkich, to będziesz się cieszyć z udanego komplementu?
          • bloopsar Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:02
            > jak Ci powiem, że jesteś dwa razy głupsza od wszystkich, to będziesz się cieszyć
            > z udanego komplementu?

No ba, to oznacza, że jest mądra jak osiem forumek big_grin Pytanie tylko których osiem i tu zaczynają się schody tongue_out
        • anorektycznazdzira Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 11:54
          Jak nie mówimy, jakiś zakaz jest? big_grin
          Otóż mówimy, tak samo jak mówimy np. dwa razy mniejsza. Jest to odwrotność (nawet językowo!) określenia "dwa razy większa (starsza, etc)", a jak ktoś nie wie, jak zapisujemy odwrotność w matematyce, to się nie powinien zabierać za analizowanie zadań.
          • ada1214 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:36
            anorektycznazdzira napisała:

> Jak nie mówimy, jakiś zakaz jest? big_grin
            > Otóż mówimy, tak samo jak mówimy np. dwa razy mniejsza. Jest to odwrotność (naw
            > et językowo!) określenia "dwa razy większa (starsza, etc)", a jak ktoś nie wie,
            > jak zapisujemy odwrotność w matematyce,

A jak zapisujemy odwrotnosc w matematyce?
            O ile ja pamietam zamieniamy licznik z mianownikiem, odwrotnoscia dwojki jest 1/2.
            www.matematykam.pl/liczba_odwrotna_i_przeciwna.html

ale to jest bardziej kwestia jezykowa niz matematyczna. Polonista powinien sie ustosunkowac czy dwa razy mniej jest poprawne (w tym kontekscie!)

Jesli wiec mamy 4, a chce opisac liczbe 8 to powiem dwa razy wiecej
            Jesli , wychodzac od 4, chce opisac liczbe 2 to powiem o polowe mniej a nie dwa razy mniej

• ada1214 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:46
              > Jesli wiec mamy 4, a chce opisac liczbe 8 to powiem dwa razy wiecej
              > Jesli , wychodzac od 4, chce opisac liczbe 2 to powiem o polowe mniej a
              > nie dwa razy mniej

spojne z dzialaniami:

4 x 2 =8
              4 x 1/2 =2
            • iwles Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:48

> Polonista powinien sie
              > ustosunkowac czy dwa razy mniej jest poprawne (w tym kontekscie!)

jest.

> A jak zapisujemy odwrotnosc w matematyce?
              > O ile ja pamietam zamieniamy licznik z mianownikiem, odwrotnoscia dwojki jest 1
              > /2.

alez oczywiście, jak najbardziej.
              Dwa razy mniej, czyli mnozymy przez odwrotność liczby 2, czyli przez 1/2.
              I oto proszę wyjdzie dokladnie to, o czym mówimy:
              4 x 1/2 = ?
            • mamand Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:49
              > ale to jest bardziej kwestia jezykowa niz matematyczna. Polonista powinien sie
              > ustosunkowac czy dwa razy mniej jest poprawne (w tym kontekscie!)
              >

polonista już się ustosunkował - jest poprawnie
              • ada1214 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 14:19
                mamand napisała:

> > ale to jest bardziej kwestia jezykowa niz matematyczna. Polonista powinie
                > n sie
                > > ustosunkowac czy dwa razy mniej jest poprawne (w tym kontekscie!)
                > >
                >
                > polonista już się ustosunkował - jest poprawnie

All right. Jesli polonista twierdzi, ze jest poprawnie (a gdzie, bo nie doczytalam?) , to przyjmuje do wiadomosci.
                Niemniej jednak, gdybym ja ukladala zadanie, uzyalabym sformulowania "o polowe mniej"
                big_grin
                • mamand Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 15:04
                  tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,567,148800424,148816402,Re_Powiedzcie_ze_ci_ludzie_nie_sa_prawdziwi_pros.html
                  • ada1214 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 18:33
                    Ok, dzieki. Rozumiem argumenty.
                    Ale jak widze Janusz Weiss z radia zet cytuje slowa sluchacza: "z logicznego punktu widzenia mozna miec czegos dwa razy mniej, ale dwa razy wiecej...?" Heh i dalej mowi "za czasow mojej nauki szkolnej uczono mnie ze czegos jest mniej o polowe".

Co polonistka na to?
                    Polonistka z Poradni Jezykowej przy Uniwersytecie Warszawskim przyznaje ze "wzorcowym wyrazeniem jest miec czegos mniej o polowe". I zastrzega " w mowie potocznej mozemy dopuscic uzycie wyrazenia "dwa razy mniej ale jest to wyrazenie mniej staranne niz tradycyjna forma"

Wiec podsumujmy: forma mniej o polowe jest wzorcowa, forma dwa razy mniej jest mniej staranna (stad wprowadzajaca w blad- dopisek moj)

Dzieki wielkie za ten link! 1:0 dla mnie. big_grin
                    • mamand Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 19:22
                      ada1214 napisała:

> Ok, dzieki. Rozumiem argumenty.
                      > Ale jak widze Janusz Weiss z radia zet cytuje slowa sluchacza: "z logicznego pu
                      > nktu widzenia mozna miec czegos dwa razy mniej, ale dwa razy wiecej...?" Heh i
                      > dalej mowi "za czasow mojej nauki szkolnej uczono mnie ze czegos jest mniej o p
                      > olowe".
                      >
                      > Co polonistka na to?
                      > Polonistka z Poradni Jezykowej przy Uniwersytecie Warszawskim przyznaje ze "wzo
                      > rcowym wyrazeniem jest miec czegos mniej o polowe". I zastrzega " w mowie poto
                      > cznej mozemy dopuscic uzycie wyrazenia "dwa razy mniej ale jest t
                      > o wyrazenie mniej staranne niz tradycyjna forma"
                      >
                      > Wiec podsumujmy: forma mniej o polowe jest wzorcowa, forma dwa
                      > razy mniej
                      jest mniej staranna (stad wprowadzajaca w blad- dopisek moj)
                      >
                      >

rany, Ciebie by nawet prof. Bralczyk nie przekonał

ta forma jest owszem, mniej staranna, ale UWAGA jest poprawna, i nie, nie wprowadza w błąd,wystarczy pomyśleć

> Dzieki wielkie za ten link! 1:0 dla mnie. big_grin

skoro tak uważasz....
                    • iwles Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 19:43

ale ty walczylas o formę "o dwa razy mniej" !
                      Uważalas, że taka jest właściwa, wg ciebie brakowalo tam własnie "o" na poczatku.
                      A tu wychodzi, że taka forma nie jest nie tylko niestaranna, ale... jej wcale nie ma big_grin
                      • ada1214 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 20:29
                        iwles napisała:

>
                        > ale ty walczylas o formę "o dwa razy mniej" !
                        > Uważalas, że taka jest właściwa, wg ciebie brakowalo tam własnie "o" na poczatk
                        > u.
                        > A tu wychodzi, że taka forma nie jest nie tylko niestaranna, ale... jej wcale n
                        > ie ma big_grin

Z kims mnie pomylilas.
                        W pierwszym moim poscie czepilam sie wyrazenia dwa razy mlodsza. Tam nie ma "o". Godzina 15.47 sprawdz.
                    • kawka74 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 20:21
                      Jako polonistka właśnie się załamałam.
                    • bloopsar Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 20:29
                      > Dzieki wielkie za ten link! 1:0 dla mnie

Odpowiedz tak szczerze, nie musisz na forum, ale chociaż sama sobie: po co aż tak walczysz? Czemu musisz mieć to złudne poczucie, że 'wygrałaś', mimo że widać, iż już sama doskonale zdajesz sobie sprawę, że racji nie miałaś i nie masz. Pomyliłaś się, zasugerowałaś, nie pomyślałaś - ok, zdarza się. Ale po co trwać na tym walącym się bastionie?? To taki wstyd nawet anonimowo w sieci zostać 'przyłapanym' na błędzie, że aż trzeba szukać podstaw do zakrzywienia rzeczywistości jako 'argumentów'??

No chyba, że na imię masz 'Maria', a na nazwisko 'Sadowska', to wiele tłumaczy big_grin
                      • ada1214 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 20:45
                        bloopsar napisała:

>
                        > Odpowiedz tak szczerze, nie musisz na forum, ale chociaż sama sobie: po co aż t
                        > ak walczysz?

Forum mnie nauczylo big_grin. Przeciez tu prawie kazda drugiej oczy by wydrapala (jakby sie dalo) udowadniajac swoje racje. Ale dzieki za wypunktowanie, widze ze czas na pare dni odejsc od forum, skoro tak poddalam sie trendowi.
                        • bloopsar Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 21:11
                          > Forum mnie nauczylo big_grin

Aa, to ok big_grin
                • anorektycznazdzira Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 17:34
                  ALE
                  poza sytuacją, kiedy możesz sobie powiedzieć o połowę (dotyczy "dwa razy mniej" czyli "razy jedna druga") wasz wszystkie sytuacje, kiedy to nie jest liczba dwa, tylko jakaś inna. Czasem jest 3 razy mniej, czasem 7 razy mniej. No przecież rozumując Twoim tokiem w ogóle nie mamy jak wyrazić sytuacji kiedy jest to 7 razy mniej. Więc upieranie się, ze to MUSI być o połowę i nic innego nie broni się w żaden sposób.
            • totorotot Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:52
              Ulituje się.

2 "razy więcej" to "x 2" ("razy więcej" interpretujemy jako działanie mnożenia)
              2 "razy mniej" to ": 2" ("razy mniej" interpretujemy jako działanie dzielenia).
              • iwles Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:57

ja bym się prędzej pokusiła o stwierdzenie, że wyrażenie "o dwa razy młodsza" jest blędne. Ale dopuszczam, że obie formy mogą być w uzyciu.
                • lady-z-gaga Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 14:56
                  ja bym się prędzej pokusiła o stwierdzenie, że wyrażenie "o dwa razy mło
                  > dsza" jest blędne.

oczywiście, że błędne
                  mozna byc młodszym o X lat, albo dwa razy młodszym, wersja łączona nie istnieje smile
        • iwles Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 12:03

serio?
          Liczbe mnożysz o dwa razy ? big_grin
        • mamand Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 12:41
          daj już spokój

dwa razy mniej i o połowę mniej to, to samo
      • kawka74 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 11:56
        > W języku polskim mówimy "o 2 lata młodsza",lub "młodsza o połowę" (i zawsze jes
        > t to "o",to ważne)a nie "2 razy młodsza",więc wszyscy polecieli schematem.

W języku polskim mamy dwa rodzaje norm, wzorcową i użytkową, od tego bym zaczęła.
        • kietka Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 12:29
          matematyka jest nauka uzytkowa, to, z czym mamy kontakt w szkole to, w wiekszosci, jak nauka pisania.
          rozwiazanie tego dzialania powinno byc zalezne od zjawiska, jakie opisuje, a tak daje mozliwosc dowolnej interpretacji. wiec nie ma sie o co spierac.
          nie ma jednoznacznej definicji kolejnosci mnozenia i dzielenia, a na sali wybitnego matematyka,zeby to zmienic.
          • lady-z-gaga Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:19
            >nie ma jednoznacznej definicji kolejnosci mnozenia i dzielenia

Ciekawość mnie zżera, w jakiej szkole pobierałaś takie nauki smile
            • totorotot Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 13:47

> Ciekawość mnie zżera, w jakiej
              szkole pobierałaś takie nauki smile

I taka Kietka, która jest inżynierem, buduje nam domy, mosty, drogi smile))
        • sadaga72 Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 05.01.14, 03:29
          O to,to.......mi chodziło.
          Jak najbardziej mówię" 3 razy więcej" czy" 4 razy mniej",ale przypadek "2 razy mniej" jest dla mnie jakiś laki sztuczny,no i dłuższy,mówię "połowę mniej"(ale np.2 razy więcej) i większość społeczeństwa pewnie też....(pracuję w punkcie obsługi klienta,lubię czytać książki,jestem wzrokowcem i sformułowanie "dwa razy mniej" jakoś mnie razi ).
          Dla mnie ciekawostką jest jak ludzie "lecą"z automatu tym schematem
          o 2 mniej,to odejmuję dwa,
          2 razy mniej ,to 2 razy odejmuję, to co jest.
          Gdyby było "3 razy mniej" to pewnie 85% odpowiedzi byłoby poprawnychsmile
          Tego zadania na pewno nie wymyślił matematyk....prędzej polonista....smile,wink
    • figrut Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 04.01.14, 14:28
      Jak wiać po tym forum, tacy ludzie istnieją naprawdę big_grin Mój jedenastolatek miał podobne zadanie w ubiegłym roku z matematyki "kiedy ja miałam 5 lat, mój brat był ode mnie 2 razy starszy. Teraz mam 17 lat. Ile lat ma mój brat ?". Zadanie na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej zabiło matematycznie niektóre forumowiczki.
      • z_lasu Re: Zadałam to pytanie 5-latkowi. 04.01.14, 16:27
        "Pewien chłopiec, czterolatek, powiedział: moja siostra jest ode mnie dwa razy młodsza. Ile lat ma siostra?". Syn nie miał problemu z prawidłową odpowiedzią. big_grin
        • sadaga72 Re: Zadałam to pytanie 5-latkowi. 05.01.14, 03:37
          Moja 8 latka też odpowiedziała bez wahania,ale ja też zaczęłam myśleć na początku jak Ada, (że się urodzi z 4 lata bo pomnożyłam razy dwa ,ale coś mi nie grało i przeczytałam zadanie jeszcze raz)Dla mnie to zadanie jest genialne i jak napisałam wcześniej pewnie nie wymyślił go matematyk,lub na pewno nie tylko matematyk....
          • aneta-skarpeta Re: Zadałam to pytanie 5-latkowi. 05.01.14, 09:38
            naprawdę zachodzę w głowę jak można to tak wymonożyć, żeby dwa razy młodsza siostra miała 8 lat

no i logiki mi brakuje

dostałam 100 zł premii, a mój mąż 2 razy mniej - więc ma 200

mam 40 lat, moja córka 2 razy mniej, więc ma lat 80

; D
      • aneta-skarpeta Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 05.01.14, 09:33
        mój syn-11 lat- też się nawet sekundy nie zastanawiał i miał dziwną minę-dlaczego mu zadaje takie proste zadanie- w kategorii zagadki nawet tego nie rozpatrywał

i jak się ucieszyłam, że dobrze odpowiedział to zbaraniał i wruszył ramionami ( moja matka to wariatka)
      • anorektycznazdzira Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 05.01.14, 17:35
        figrut napisała:
        Zadanie
        > na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej zabiło matematycznie niektóre forumowiczki.

Kochana, przyjrzyj się wątkowi- niektóre zostały jednocześnie zabite matematycznie, polonistycznie, historycznie (historia matematyki), filozoficznie i emocjonalnie big_grinbig_grin
        • totorotot Re: Powiedzcie że ci ludzie nie są prawdziwi pros 05.01.14, 22:07
          Kochana, przyjrzyj się wątkowi-
          niektóre zostały jednocześnie
          zabite matematycz
          > nie, polonistycznie,
          historycznie (historia
          matematyki), filozoficznie i
          emocjo
          > nalnie big_grinbig_grin

Co im absolutnie nie przeszkodziło dalej pyszczyć smile
    • alabama8 Cegła ... 06.01.14, 17:20
      Cegła waży kilo i pół cegły.
      Ile waży cegła?
      • baltycki Re: Cegła ... 06.01.14, 19:20
        2
      • anorektycznazdzira Re: Cegła ... 06.01.14, 22:03
        Ilekolwiek waży:
        mogłaś to wyrazić innymi słowy
        mogłaś to zapisać z kreską ułamkową
        mogłaś się zapytać polonisty jak to powiedzieć
        mogłaś zweryfikować jak to było kiedyś
        mogłaś użyć nawiasów na wszelki wypadek
        mogłaś też użyć innego spójnika
        mogłaś to przedstawić na innym przykładzie
        a na pewno POWINNAŚ to zrobić "na intuicję", czyli "tak jest bo mi się tak wydaje", nie zawracając odwłoku zasadami matematycznymi które wobec "intuicji" bledną i odpadają
        tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka