Dodaj do ulubionych

pachnidło dla 8-latki

14.01.14, 11:12
pytanie mam.
Czy to normalne, że u 8-latki pot pachnie równie intensywnie co u dorosłej osoby? Nie mówię, że non stop, ale po wysiłku tak jest. Też nie jest tak, że czuć z daleka tylko po zdjęciu bluzki... no nie jest to miły zapach.

I teraz... Czy takiemu małemu dziecku można kupić jakieś coś? Jakoś nie bardzo czuję, że mogę zwykły antyperspirant, ale może są jakieś naturalne specyfiki, które pomagają?

Obserwuj wątek
    • incubus_1 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 11:14
      Zaczyna dojrzewać, będzie gorzej. Trzeba pilnować dokładnego i częstego mycia się, zmiany odzieży i kupić dezodorant, tylko nie antyperspirant, i taki bez alkoholu i aluminium.
      • yeerba Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 11:17
        incubus_1 napisała:

> Zaczyna dojrzewać, będzie gorzej. Trzeba pilnować dokładnego i częstego mycia s
        > ię, zmiany odzieży i kupić dezodorant, tylko nie antyperspirant, i taki bez alk
        > oholu i aluminium.

Raz dziennie bierze prysznic, myje się białym jeleniem. Skórę ma dość suchą, więc częściej niż raz... no nie wiem.
        Odzież zmienia codziennie. Zarówno podkoszulkę, jak i mundurek. Jeansy co kilka dni.

• incubus_1 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 11:32
          To niech się pod pachami myje częściej, np, po powrocie ze szkoły, może zmieniać wtedy podkoszulek i bluzkę, może też używać balsamu do ciała nawilżającego. Moja córka też tak miała, teraz jej trochę przeszło, gdy cała burza hormonalna się trochę uspokoiła. Ale też warto przy okazji zapytać pediatry, czy wszystko w porządku.
        • hiacynta333 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 11:33
          Ja moim w tym wieku już kupowałam dezodorant, normalny, w sklepie, ale jeśli masz wątpliwości to w aptece podpytaj.
          Córka Ci dojrzewa smile
        • kanga_roo Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 11:39
          może coś innego niż jeleń, on bardzo wysusza. a może skóra, regularnie odtłuszczana i wysuszana jeleniem, "nadrabia" wzmożoną produkcją sebum? i stąd zapach?
          i jakiś delikatny dezodorant, nie antyperspirant.
          • d.o.s.i.a Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:21
            Jelen wysusza? To jest jedyne mydlo ktorym w ogole moge sie myc, po ktorym mnie skora nie swedzi.
            Nic nie wysusza, jest doskonale dla alergikow i atopowcow.
            • maggi9 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:34
              No ja miałam po nim ściągniętą skórę a ani atopowcem ani alergikiem nie jestem. Poza tym to jest mydło a one mają zasadowy odczyn, co jest niekorzystne dla skóry.
            • ladnyusmiech Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:57
              Ja też mam złe doświadczenia z tym mydłem. Moja skóra jest bardzo sucha po nim.
    • kanna Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 11:44
      Przypomnę tylko, że rozwojowy wiek pierwszej miesiączki u dziewczynki to własnie 8 lat.
      • nowel1 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:12
        kanna napisała:

> Przypomnę tylko, że rozwojowy wiek pierwszej miesiączki u dziewczynki to własni
        > e 8 lat.

No, raczej nie.
        • kanna Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:39
          Raczej tak smile

Między 8 a 15 r.ż. ma się prawo pojawiać pierwsza miesiączka i to jest norma.
          (za: Wiesław Sokoluk, seksuolog)
    • anika772 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:02
      Z naturalnych to może ałun? Trochę działa.
      Ja bym po prostu kupiła jakiś delikatny antyperspirant.
      • ichi51e Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:25
        Ale w sumie czemu delikatny? Antuprespiranty nie sa wskazane jak ktos sie depiluje - a 8latka chyba sie nie depiluje?
        • anika772 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:32
          A nie wiem, bo 8 latka? Mnie szczypie skóra po niektórych antyperspirantach, kupuję zawsze jakieś sensitive. Tp może dla dziecka tym bardziej.
          Antyperspiranty nie są wskazane dla depilujących się? Przecież większość ludzi ( na pewno kobiet) usuwa owłosienie spod pach.
        • anika772 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:33
          Mnie szczypie skóra po niektórych antyperspirantach, kupuję zawsze jakieś sensitive. To może dla dziecka tym bardziej.
          Antyperspiranty nie są wskazane dla depilujących się? Przecież większość ludzi ( na pewno kobiet) usuwa owłosienie spod pach. Miałyby nie używać antyperspirantów?
          • ichi51e Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 17:47
            No nie sa - mozna dostac zapalenia meszkow wlosowych.
            • anika772 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 18:01
              No to cholerny wybór- albo krzaczaste paszki, albo smrodekwink
              Faktycznie, zapalenie mieszków kiedyś mi się przydarzało, ale jedna taka maść załatwiała sprawę dość szybko. Problem zniknął po depilacji laserem.
            • sea.sea Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 18:33
              IMO nie są wskazane tuż po depilacji/goleniu, ale zdepilowany wieczorem człowiek rano już spokojnie może się wysmarować.

Nie znam kobiety, która by hodowała włosy pod pachami, a wiele z nich używa antyperspirantów, wnoszę, że nic złego im się nie dzieje, bo ani nie narzekają, ani nie przestawiają się na ałun.
        • incubus_1 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 18:07
          Dlatego, że zamykają ujścia gruczołów potowych i rozregulowują całą ich pracę, na co może sobie pozwolić dorosły, nie dziecko, a także zawiera aluminium, bardzo niewskazane dla dzieci, a wchłaniające się przez skórę.
    • wegatka Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:30
      Zwróć uwagę na ubrania, jakie córka nosi. Przede wszystkim żeby to nie były obcisłe, wrzynające się pod pachy bluzki ze sztucznymi włóknami. Ja czułam "zapaszek" od swojej córki (oczywiście pomimo mycia i stosowania dezodorantu) najczęściej, gdy ubierała się właśnie w takie mocno przylegające do pach ciuchy. Niestety takie wielokrotnie przepocone w tym miejscu bluzki ciężko jest pozbawić smrodku nawet podczas prania, co da się wyczuć zwłaszcza przy prasowaniu ubrania.
      • wegatka Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:36
        Fajne, delikatne dezodoranty ma Ziaja

ziaja.com/kosmetyki?from=0d&to=100l&series[]=300&product_type[]=13&recipient[]=407&submit=wyszukaj
    • neffi79 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:36
      moja córka (10L) juz mniej wiecej od roku uzywa dezodorantu. łagodnego, na bazie roślinnej, bez parabenów, aluminium itp.
      dodatkowo kapie się codziennie wieczorem, a rano poranna toaleta, czyli mycie pod paszkami nad umywalką i dopiero dezodorant. Gdy po w-f czuje sie nieświezo, przebiera się i myje.
      Oczywiście dzienna zmiana bluzki. Dojrzewanie...
      Bardzo ją uczulam na higienę i nawyki z tym związane, bo czym skorupka za młodu....wink
    • misterni Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:43
      Moja dziesięciolatka się jeszcze nie poci, ale część jej koleżanek jak najbardziej.
      Z tego co wiem, w użyciu są najczęściej dezodoranty apteczne.
    • arkanna Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 12:50
      u nas pomogl antyperspirant, samo mycie nie wystarczylo ( wieczorem kapiel, rano pod paszkami, czesto tez w poludnie) smrod cebuli ciagnal sie za nim po calym mieszkaniu. Cos okropnego ( kto tego doswiadczyl ten wie). Koszulki zmieniane codziennnie, czasami nawet po przyjsciu ze szkoly.
    • galela Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 17:34
      Moja córka w wieku 8 lat, zaczęła używać tego:
      wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=37444
      bez alkoholu i aluminium.
    • mvszka Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 17:36
      ja jako dziecko używałam talku kosmetycznego ( miał piękny kwiatowy zapach) ale nie wiem czy coś takiego można jeszcze dostać
      • maggi9 Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 18:19
        Talk jak najbardziej. Polecam Babydream z Rossmanna. Kosztuje 5zł, ma w składzie tlenek cynku, oliwę i parę innych naturalnych rzeczy. Sama go używam, choć nie jako dezodorantu ale po depilacji - super łagodzi a w lecie nawet nakładam na całe ciało.
        • enniggma Re: pachnidło dla 8-latki 14.01.14, 18:48
          Bardzo polecam ałun, używam sama od jakigoś czasu , a teraz kupiłam prawie ośmioletniemu synowi, który po zajęciach sportowych też pachniał niespecjalnie :

www.mydlarnia.info/dezodorant---krysztal-alunu-w-sztyfcie-cat-230-id-853.aspx
          Mam taki jak w linku, ale na allegro jest sporo taniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka