20.01.14, 18:10
Pytanie kieruję do mam dzieci uczących się na fortepianie. Co z ćwiczeniami w czasie wyjazdów, ferii? Moja córka zaczęła naukę we wrześniu. Niedługo wyjedziemy na ferie, gdzieś też na wakacjach na 2 tygodnie ,o weekendowych wyjazdach nie wspomnę. Pomyślałam o keyboardzie ale nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę przy zakupie. Czy to w ogóle dobry pomysł? Czekam na rady. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: keyboard? 20.01.14, 18:15
      Najlepiej pogadaj z nauczycielem córki. Ja bym dziecku odpuściła ćwiczenia podczas ferii i wyjazdów...W weekendy może poćwiczyć PRZED wyjazdem i PO powrocie.
    • beatulek Re: keyboard? 20.01.14, 18:30
      Dokładnie. Porozmawiaj z nauczycielem. Keyboard ma zupełnie inną dynamikę i klawiaturę. Po ćwiczeniu na keyboardzie może być problem z popranym ułożeniem ręki na fortepianie. Jeśli Twoje dziecko jest w 1 kl SM to spokojnie odpuść te dwa tygodnie!!!!! Nic się nie stanie. Jeśli bardzo się boisz robić przerwę w graniu to może niech Twoje dziecko na wyjeździe śpiewa swoje utwory (o ile tonacja na to pozwala) i klaszcze? a poćwiczy po powrocie? Ja mam dwoje dzieci w SM i o zgrozo - od piątku (zaczęły się u nas ferie) nie miały instrumentów w łapkach..... zamierzam dać im wolne do końca tygodnia a w kolejnym tygodniu ćwiczyć z nimi nie dłużej niż 30 min - to w końcu są ferie i odpoczynek i zatęsknienie za instrumentem jest również ważne . Jak ją zamęczysz to znienawidzi fortepian przed zagraniem dyplomu.
      • feleedia Re: keyboard? 20.01.14, 19:17
        Yamaha dx7, do tego jakiś dobry wzmacniacz 2x35W i głośniki, mogą być Kody

Bierz koniecznie, goście w hotelu/pensjonacie będą zachwyceni twoją latoroślą i zapewnionym odpoczynkiem przy muzyce big_grin
    • solaris31 Re: keyboard? 20.01.14, 19:50
      dla pianisty keyboard to najgorsze z mozliwych rozwiązanie. jest to inna klawiatura, inny sposób wydobycia dźwięku, a raczej jego brak, nie potrzeba używać żadnej techniki, bo dźwięk się w sumie sam wydobywa wink pianista powinien grac tylko na instrumencie klasycznym, tradycyjnym.

odpuść dziecku ćwiczenie w ferie, nie tylko ze względu na instrument - jemu się zwyczajnie należy odpoczynek wink

nawet ja, zawodowy muzyk, nie zmuszam dziecka do ćwiczenia na wakacjach wink ruszamy instrument około ostatniego tygodnia przed początkiem roku.
    • kj-78 Re: keyboard? 20.01.14, 22:39
      Jak jezdzicie na dluzsze wyjazdy samochodem i macie pieniadze oraz checi (corka) to mozecie kupic elektroniczne pianino (takie na statywie, ale NIE keyboard).

Ja co prawda kazde wakacje w dziecinstwie spedzalam w towarzystwie keyboardu i jakos akademie muzyczna mimo to skonczylam, ale czasy i mozliwosci byly inne, a ja nie moglam wyobrazic sobie 2 miesiecy (zawsze spedzalismy cale wakacje poza domem) bez grania. I powiem szczerze, ze po powrocie przez pierwsze 2 tygodnie uczylam sie na nowo, jak sie wydobywa dzwiek z pianina, ale pare nowych utworow mialam juz rozczytanych w wakacje i szybko nadrabialam braki techniczne...
    • naplaze Re: keyboard? 20.01.14, 22:52
      Jeśli już, to pianino elektryczne. Keyboardy mają inną szerokość klawiszy, więc szwankuje u grającego tzw. pamięć mięśniowa. Mogą się przydać ew. do rozczytywania utworów, ale nie do ćwiczenia techniki wykonawczej.
      Natomiast keyboard może być fajną zabawką na czas ferii, narzędziem do eksperymentów itp.
      Poza tym: daj dziecku spokój, nic mu się nie stanie, nie zapomni, jak grać, jeśli nie będzie ćwiczyć przez 2 tygodnie, czy weekend (!). Jeśli na dwa dni przed końcem dwutygodniowych ferii zacznie ćwiczyć, to się rozegra i przypomni sobie repertuar, dzieci mają doskonałą pamięć.
    • miusic-eksper Re: keyboard? 15.12.14, 19:14
      Jeżeli już ma być koniecznie keyboard to niech ma przynajmniej klawiaturę dynamiczną, pozostałe funkcje są zbyteczne jeżeli chodzi tylko o to by mieć kontakt z klawiszami. Ale jak jest możliwość to najlepszym rozwiązaniem było by pianino cyfrowe.
      • aankaa Re: keyboard? 15.12.14, 19:18
        Ty, eksper(t) - ten wątek ma prawie rok...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka