Dodaj do ulubionych

Migotanie przedsionków

23.02.14, 22:57
Ostatnio stwierdzono u mnie migotanie przedsionków.
Ciekawa jestem, czy jeszcze któraś z Was cierpi na to schorzenie, a jeśli tak, to jak się leczycie?
Mnie przepisano Pradaxę, wykupiłam, ale na razie nie zażywam, bo włosy mi stanęły dęba, gdy przeczytałam o skutkach ubocznych. Wizytę u kardiologa mam dopiero 1 kwietnia...
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Migotanie przedsionków 23.02.14, 23:00
      Migotanie przedsionków przechodzi w utrwalone co wiąże się z przyjmowaniem leków do końca życia niemalże.
      Więc nie wiem czemu nie chcesz sobie ułatwić życia.
      Nie chcesz przyjmować leków to nie, ale potem nie płacz na forum o dalszych skutkach.
      • kostruszka Re: Migotanie przedsionków 23.02.14, 23:07
        To nie jest tak, ze nie chcę przyjmowac leków, ale niepokoją mnie info o skutkach ubocznych Pradaxy (zgony), ktora jest w Polsce stosunkowo nowym lekiem.
        Jestem ciekawa, czy inne chore osoby też zdecydowały się na Pradaxę, czy zostały przy warfarynie.
        • jagwek Re: Migotanie przedsionków 23.02.14, 23:12
          Mój mąż brał przez ok 3 mc ( łącznie bo z przerwami).Twierdzi,że obecnie jedynym wskazaniem do stosowania tego leku jest przygotowanie pacjenta do umiarowienia (mój miał dwa razy i na razie jest spokój)
        • malgosiek2 Re: Migotanie przedsionków 23.02.14, 23:18
          To poproś o zmianę leku.
          Idź do rodzinnego, powiedz o obawach.
          Z pewnością może zmieni na coś innego.
          Na mp przepisywane są beta blokery leki typu bisocard, isoptin, propranolol czy leki p/zakrzepowe, gdzie kontroluje się czas krzepniecia INR
          Leczenie operacyjne to ablacja.
          • kostruszka Re: Migotanie przedsionków 23.02.14, 23:34
            Mój lekarz rodzinny nie chciał decydować do leczeniu kardiologicznym, dlatego wysłał mnie do kardiologa, więc zmiany leku na pewno nie zrobi.
            Za jakiś czas mam mieć kardiowersję, do tego ma mnie przygotować właśnie zażywanie Pradaxy. Czy kardiowersja i ablacja to podobne zabiegi?
            Po zabiegu chirurgicznym (a właśnie podczas kwalifikacji do niego dowiedziałam się, ze mam migotanie) musiałam zgłosic się do kardiologa po leki zakrzepowe i, niestety, trafiłam do innego kardiologa niz wczesniej, bo "moja" pani doktor jest na dłuższym zwolnieniu - on zamiast Clexane zaproponował właśnie Pradaxę, dlatego jestem skołowana.
            Urodziłam się z wrodzoną wadą serca, po operacji na długie lata miałam spokój, a teraz to migotanie, ech...
            • malgosiek2 Re: Migotanie przedsionków 23.02.14, 23:42
              Jak masz możliwość to idź do prywatnego kardiologa.
              Nie czekaj do kwietnia jeśli masz takie silne obawy.
              Kardiowersja to co innego niż ablacja.
              • bei Re: Migotanie przedsionków 24.02.14, 07:50
                Masz zbyt gęstą krew?
                Jeśli nie będziesz brała leków to możesz mieć zawał serca lub inny udar.
    • sinusoidaa Re: Migotanie przedsionków 24.02.14, 09:39
      Mój tata również ma migotanie przedsionków, jest po zawale i mikroudarze (udar w sierpniu 2013). I od sierpnia bierze Pradaxę własnie. nie narzeka, czuje się dobrze. Kiedy czytałam o tym leku, również stanęły mi włosy dęba, przekazałam tacie tylko tyle, żeby zapytał lekarza o te skutki uboczne. Doszłam do wniosku, ze lekarz wie, co robi.
      Jeśli zdecydujesz się na zażywanie Pradaxy, zwróć uwagę na cenę, rozstrzał jest astronomiczny, od 70 zł do ponad 500. Nie wiem, z czego to wynika. Jeśli mieszkasz w okolicy Trójmiasta, mogę powiedzieć Ci, w której aptece jest najtaniej.
    • slonecznik1981 Re: Migotanie przedsionków 24.02.14, 09:44
      Nie wiem jakie ma to przełożenie na częstoskurcz, ale dopytaj się o przeprowadzenie ablacji.

Ablacja u bardzo bliskiej osoby, która miała bardzo częste i silne ataki częstoskurczu, definitywnie rozwiązała ten problem, od paru lat zero objawów, a badania cio pól roku wskazują całkowity powrót do zdrowia.
      • kostruszka Re: Migotanie przedsionków 25.02.14, 12:04
        Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi.
        MAm namiary na specjalistę od ablacji w Krakowie, muszę tylko znaleźć czas na wizytę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka